Valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointi
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn eli YVAn avulla pyritään vähentämään tai kokonaan estämään hankkeen haitallisia ympäristövaikutuksia. Suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arviointi eli SOVA tarkoittaa niiden vaikutusten arviointia valmistelun osana.
Valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia säätelee ns. Espoon sopimus (Convention on Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context). Suunnitelmien tai ohjelmien valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia koskee Espoon sopimukseen liittyvä strategista ympäristöarviointia koskeva pöytäkirja. Sopimusten osapuolina olevilla valtioilla on oikeus osallistua toisessa valtiossa käynnissä olevaan YVAan tai SOVAan, mikäli arvioitavan hankkeen, suunnitelman tai ohjelman ympäristövaikutukset kohdistuvat kyseiseen valtioon.
Suomella ja Virolla on lisäksi kahdenvälinen YVA-sopimus, jolla on tarkennettu Espoon sopimusta.
Ympäristöministeriö toimii Suomen toimivaltaisena viranomaisena YVAan ja SOVAan liittyvissä kansainvälisissä kuulemisissa.
- FINLEX: Asetus valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia koskevan yleissopimuksen voimaansaattamisesta 67/1997
- FINLEX: Pöytäkirja strategisesta ympäristöarvioinnista 69/2010
- FINLEX: Asetus Viron kanssa valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta 51/2002
Kansalliset YVA-menettelyt ja ydinenergiahankkeet
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset vastaavat kansallisista YVA-menettelyistä. Ydinenergiahankkeissa yhteysviranomaisena toimii työ- ja elinkeinoministeriö.
- Ymparisto.fi: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten YVA- ja SOVA-menettelytLinkki toiselle sivustolle
- Työ- ja elinkeinoministeriö: Uusien ydinvoimahankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnit (YVA)
Käynnissä olevat hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnit
Messaure-Keminmaa 400 kV-voimajohdon Messaure-Tornionjoki –osuus, Ruotsi
Svenska kraftnät ja Fingrid Oyj kehittävät Ruotsin ja Suomen välistä sähkönsiirtoyhteyttä. Svenska kraftnätin suunnittelema 400 kilovoltin ilmajohtona toteutettava voimajohto kulkisi Jokkmokkin kunnan Messauressa sijaitsevalta sähköasemalta Norrbottenin läänin Ylitornion kunnan Risuddenissa sijaitsevalle Tornionjoen ylityskohdalle. Voimajohto jatkuisi edelleen Suomessa Ylitornion kunnan ja Tornion kaupungin kautta Keminmaan sähköasemalle. Suomen puolelle sijoittuva osuus käsitellään erillisessä, meneillään olevassa YVA-menettelyssä, jossa hankkeesta vastaavana on Fingrid Oyj.
Ruotsiin suunnitellun voimajohdon pituus on noin 180 km, mutta neuvotteluasiakirjassa (vastaa Suomen YVA-menettelyn arviointiohjelmaa) käsitellään pääasiassa lähimpänä Suomen rajaa sijaitsevaa osuutta, jonka pituus on noin 16 km. Kyseisellä osuudella voimajohto kulkisi nykyisen voimajohdon eteläpuolella ja sen suuntaisesti leventäen johtoaukeaa.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Ruotsista ilmoituksen Messaure-Keminmaa 400 kV-voimajohdon Ruotsiin sijoittuvan ja Tornionjoen ylityskohdan käsittävän osuuden ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä Ruotsissa. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997).
Hankkeesta vastaava Svenska kraftnät on laatinut hankkeesta neuvotteluasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn sekä neuvotteluasiakirjan sisällöstä Suomeen mahdollisesti kohdistuvien vaikutusten osalta. Lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa ympäristöministeriöön viimeistään 8.5.2020 osoitteeseen [email protected] tai Ympäristöministeriö, PL 35, 00023 Valtioneuvosto.
Asiakirjat (nähtävillä 14.4.-8.5.2020 myös Ylitornion kunnan internet-sivuilla)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
- Arviointiohjelmaa vastaava neuvotteluasiakirja Messaure-Keminmaa
- Underlag Esbo-samråd Messaure-Keminmaa
- Liite 1 Yleiskartta – Bilaga 1 Översiktskarta
- Liite 10 YVAn alustava sisällysluettelo
- Bilaga 10 Innehållsförteckning MKB
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Matilda Björkheden, Svenska kraftnät, [email protected]
Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 246, [email protected]
Ruotsin YVA-menettely: Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, puh. +46-10-698 17 69, [email protected]
Kaivoshanke Kaunisvaarassa Pajalassa
Kaunisvaarassa Pajalan kunnassa Ruotsissa on käynnistymässä kaivoshankkeeseen liittyvä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely). Tapulin avolouhoksessa ja Kaunisvaaran rikastamossa kaivostoimintaa harjoittava Kaunis Iron AB aikoo hakea lupaa kaivostoiminnan jatkamiselle ja laajentamiselle sekä rikastushiekka- ja selkeytysaltaiden muutoksille.
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Suomi osallistuu Ruotsin ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn
Ympäristöministeriö sai 28.1.2019 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) alkamisesta. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä siitä, aiheuttaako hanke merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia Suomessa, minkä johdosta Suomen tulisi osallistua hankkeen YVA-menettelyyn ja mitkä olisivat Suomeen kohdistuvia todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia ja missä laajuudessa niitä pitäisi selvittää. Suomi päätti osallistua hankkeen YVA-menettelyyn ja lausunnossa esitettiin täydentämistarpeita Ruotsin arviointiohjelmaan. Vastuksessa pyydetään, että hankkeen ympäristövaikutusten aikana järjestettäisiin osallistumista myös Suomessa ja arviointiselostuksen valmistuttua tulisi pitää yleisötilaisuus. Annettu palaute on välitetty Ruotsille.
Lausunnolla olleet Ruotsin asiakirjat liittyen arviointiohjelmaa vastaavaan vaiheeseen:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö kaivoshankkeesta Kaunisvaarassa Pajalassa
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta hankkeesta (ruotsiksi)
- Neuvotteluasiakirja Kaunisvaaran kaivostoiminnasta sekä Tapulin, Palotievan ja Sahavaaran avolouhoksista ja Kaunisvaaran rikastamosta (pdf)
- Neuvotteluasiakirja, Kaunis Iron – Tapulin kaivos – Kaunisvaaran hiekka- ja selkeytysallas (pdf)
Lisätietoja
Kansainvälinen ympäristövaikutusten arviointi: ympäristöministeriö, Sanna Käyhkö, [email protected], 029 5160 566
Etelä-Varangin kunnassa suunnitellun satama-alueen uusi runkoverkostoterminaali ja E6 liittymä
Norjan tielaitos ja rannikkovirasto ovat Norjan kaavoitus- ja rakentamislain nojalla aloittaneet yhteistyössä Etelä-Varangin kunnan kanssa asemakaavan työstämisen koskien uutta runkoverkostoterminaalia satama-alueella sekä E6 liittymää Etelä-Varangin kunnassa. Asemakaavatyöhön kuuluu määräys vaikutusselvityksestä.
Etelä-Varangin kunnan, Norjan rannikkoviraston ja tielaitoksen sekä Finnmarkin läänin kuntayhtymän kesken on tehty sopimus työnjaosta asemakaavatyön osalta.
Lopullinen ehdotus kaavoitussuunnitelmaksi on tarkoitus jättää kunnanhallituksen päätöskäsittelyyn syksyllä 2018.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Norja on ilmoittanut Suomelle Espoon sopimuksen (YK:n Euroopan talouskomission sopimus valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista E/ECE/1250, SopS 67/1997) mukaisesti ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) alkamisesta liittyen Etelä-Varangin kunnassa suunnitellun satama-alueen runkoverkostoterminaalin ja E6 liittymään. Hankkeesta vastaa Norjan tielaitos ja rannikkovirasto. Ympäristöministeriö toimii Espoon sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä pitäisikö Suomen osallistua Norjan YVA-menettelyyn ja vaikutustenarviointiohjelmasta (vastaa Suomen YVA-menettelyn arviointiohjelmaa) niiltä osin, kun se koskee Suomeen kohdistuvia merkittäviä ympäristövaikutuksia.
Lausunnot pyydetään antamaan vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön otsikolla "Etelä-Varangin kunnassa suunnitellun satama-alueen runkoverkostoterminaali ja E6 liittymän YVA-menettely". Lausuntoa ei tarvitse lähettää erikseen sähköpostitse tai postitse.
Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi:hin. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttämiseksi löytyvät lausuntopalvelu.fi:n sivulta Ohjeet > Käyttöohjeet. Palvelun käyttöönoton tukea voi pyytää osoitteesta [email protected]
HUOM! Kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä.
Mielipiteet voi toimittaa ympäristöministeriöön myös kirjallisesti viimeistään 15.1.2018 mennessä (PL 35, 00023 Valtioneuvosto tai [email protected]
Asiakirjat:
-
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (lausuntopalvelu.fi)
-
Ilmoitus Norjan ympäristöviranomaiselta hankkeesta (pdf, englanniksi)
- Hankkeen kaavoitussuunnitelma (pdf. lyhennelmä Espoon YVA-yleissopimuksen mukaista ilmoitusta varten) suomeksi, pohjoissaameksi ja koltansaameksi
- Ympäristöministeriön kuulutus suomeksi, pohjoissaameksi ja koltansaameksi
Lisätietoja:
Espoon sopimuksen soveltamisesta: Kehittämispäällikkö Jorma Jantunen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 217, sähköposti [email protected]
Hankkeesta vastaava: Bjarne Mjelde, The Norwegian Public Roads Administration (NPRA), puh +47 789 41 792, sähköposti [email protected]
Davvi-tuulivoimahanke Norjassa ja mahdollinen Utsjoelle suunniteltu voimajohto
Grenselandet AS suunnittele Pohjois-Norjaan Finnmarkin lääniin tuulivoimahanketta ja sen liittämistä Norjan tai Suomen verkkoon. Tuulivoimaloiden alue kattaa noin 78 neliökilometriä ja sijaitsee Lebesbyn ja Tenon kunnissa tunturialueella. Hankkeen suunniteltu teho on maksimissaan 800 MW ja yksittäisiä laitoksia olisi 100-267. Yhden laitoksen tehoksi on suunniteltu 3-8 MW. Suomen rajalle johdettavalle voimajohdolle on suunniteltu kaksi vaihtoehtoista rajanylityspaikkaa, Roavvegiedii/Utsjoki ja Levajoki. Molemmat sijaitsevat Utsjoen kunnassa. Suomen puolen jatkon suunnittelu ei ole vielä käynnistynyt. Grenselandetin yhteistyökumppanina Suomessa on St1.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Norja on ilmoittanut Suomelle Davvi-tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän voimajohdon ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus).
Hankkeesta vastaavana toimii Grenselandet AS, joka on laatinut vaikutustenarviointiohjelman (vastaa Suomen YVA-menettelyn arviointiohjelmaa). Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus 1.11.- 8.12.2017 antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Norjan YVA-menettelyyn sekä vaikutustenarviointiohjelman sisällöstä niiltä osin, kun merkittävät haitalliset vaikutukset kohdistuvat Suomeen.
Suomi päätti osallistua hankkeen YVA-menettelyyn. Kaikki annetut lausunnot ja mielipiteet on toimitettu Norjalle. Tälle nettisivulle ei kuitenkaan ole päivitetty yksityishenkilöiden mielipiteitä.
- Suomen vastaus Norjalle osallistumisesta Davvi-hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin (pdf. englanniksi)
- Yhteenveto annetuista lausunnoista ja mielipiteistä (pdf. englanniksi)
- Annetut lausunnot (pdf. suomeksi)
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Norjasta tiedon, että hankkeesta vastaava Grenselandet AS on ilmoittanut vetäytyvänsä suunnitellun voimajohdon rakentamisesta Suomeen, eikä suunnittele muiden voimajohtojen rakentamista Suomeen.
- Norjan ilmoitus hankkeesta vastaavan vetäytymisestä voimajohdon rakentamisesta Suomeen (pdf, englanniksi; sisältää myös hankkeesta vastaavan ilmoituksen Norjan ympäristöviranomaiselle vetäytymisestä voimajohdon rakentamisesta)
Seuraava vaiheessa Norja toimittaa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen Suomelle. Arviointiselostus tulee nähtäville ja siitä voi antaa lausuntoja ja mielipiteitä. Asian vireilletulosta ilmoitetaan.
Yleisötilaisuuden aineistot:
Hankkeesta järjestettiin yleisötilaisuus 8.11.2017 Utsjoen kunnantalossa
Tilaisuuden esitykset:
- Ympäristöministeriö, Seija Rantakallio
- Hankkeesta vastaava, Harald Dirdal
- Norjan vesi- ja energiaviranomainen, Erlend Bjerkestrand
Arviointiohjelmavaiheen asiakirjat:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (lausuntopalvelu.fi)
- Davvi tuulivoimahankkeen voimajohdot vaikutustenarviointiohjelma (pdf)
- Mielipiteen esittäminen vaikutustenarviointiohjelmasta, lehti-ilmoitus, pohjoissaamen kieli (pdf)
- Liite 1 , (pdf. pohjoissaameksi)
- Liite 2 , (pdf. pohjoissaameksi)
- Davvi tuulivoimala -esite , (pdf. pohjoissaameksi)
- Davvi tuulivoimala -esite, (pdf. norjaksi)
- Näkyvyyskartta (pdf)
Lisätietoja:
Espoon sopimuksen soveltamisesta: neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio tai neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, ympäristöministeriö, puh. 0295 16001 (keskus), sähköposti: [email protected]
Hankkeesta vastaava: Harald Dirdal, Grenselandet AS, sähköposti: [email protected]
Norjan YVA-menettelystä: ylitarkastaja Mari Lise Sjong, Miljødirektoratet, puh. +47 470 24 543, [email protected]
Norjan lupamenettelystä: Frode Berntin Johansen, sähköposti: ensimmäiset kirjaimet joka nimestä=kolme [email protected]
Davvi tuulivoimala, Norjan vesi- ja energiaviranomainen -sivu (norja ja saame)
Jouluvuonon (Leirpollen) väylän parantamishanke Norjassa
Norjan rannikkoviranomainen, Kystverket suunnittelee Jouluvuonon väylän parantamista 120 metrin leveyteen ja 9 metrin syvyyteen ruoppaamalla ja väylämerkinnöin. Puhtaita ruoppausmassoja on ennakoitu tulevan 256 000 m3 ja suunniteltuna läjitysalueena toimisi Stagnesodden meriläjitysalue. Parantamishankkeen tavoitteena on laivaliikenteen sujuvoittaminen, Jouluvuonon väylän turvallisuuden parantaminen ja tavaraliikenteen ympäristöystävällisyyden edistäminen.
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tuloksista kuuleminen
Suomi on vastaanottanut Norjalta ilmoituksen ympäristövaikutusten arvioinnin asiakirjoista. Hankkeen vaikutustenarviointi on tehty kaavoitusmenettelyn yhteydessä. Kaavaehdotuksen lisäksi hankkeen ympäristövaikutuksia on arvioitu raportissa, jossa tarkastellaan hankkeen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemiin.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä arvioinnista ja sen tuloksista niiltä osin kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen. Lausunnot pyydettiin toimittamaan kirjallisesti ympäristöministeriöön viimeistään 14.8.2020 mennessä osoitteeseen [email protected] tai PL 35, 00023 Valtioneuvosto.
Asiakirjat:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö 17.6.2020 (pdf, suomeksi)
- Norjan kirje Suomelle 15.6.2020 (pdf, englanniksi)
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevan kaavan kuvaukseksi (pdf, suomeksi)
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevaksi kaavakartaksi (pdf, suomeksi)
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevan kaavan kaavamääräyksiksi (pdf, suomeksi)
- Ehdotus riski- ja haavoittuvuusanalyysiksi (pdf, suomeksi)
- Luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemiä koskeva vaikutustenarviointi (pdf, suomeksi)
- Tiivistelmä kaikista tehdyistä raporteista koskien hanketta (pdf, suomeksi)
- Tiivistelmä saaduista kommenteista suunnitteluohjelmavaiheessa (pdf, suomeksi)
- Tiivistelmä Suomen vastauksesta, Norjan rannikkoviranomaisen kommentit (pdf, suomeksi)
Asiakirjat pohjoissaameksi:
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevan kaavan kuvaukseksi (pdf, pohjoissaameksi)
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevaksi kaavakartaksi (pdf, pohjoissaameksi)
- Ehdotus kaavamääräyksiksi(pdf, pohjoissaameksi)
- Ehdotus riski- ja haavoittuvuusanalyysiksi (pdf, pohjoissaameksi)
- Luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemiä koskeva vaikutustenarviointi (pdf, pohjoissaameksi)
- Tiivistelmä kaikista tehdyistä raporteista koskien hanketta (pdf, pohjoissaameksi)
- Tiivistelmä saaduista kommenteista suunnitteluohjelmavaiheessa (pdf, pohjoissaameksi)
- Tiivistelmä Suomen vastauksesta, Norjan rannikkoviranomaisen kommentit (pdf, pohjoissaameksi)
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn aikaisempi vaihe (YVA-ohjelmavaihe)
Norja ilmoitti Suomelle Jouluvuonon väylän parantamishankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus).
Hankkeesta vastaavana Kystverket laati suunnitteluohjelman hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin laajuudesta ja tarkkuudesta, mikä vastaa Suomen YVA-menettelyn arviointiohjelmaa. Ohjelma oli ehtinyt jo olla nähtävillä Norjassa, kun Suomessa aloitettiin kuuleminen. Kuuleminen Suomessa aloitettiin vasta, kun hanketta koskeva aineisto oli käännetty ja toimitettu suomeksi ja pohjoissaameksi. Varmistaakseen Suomen oikeuden osallistua hankkeen YVA-menettelyyn, ympäristöministeriö lähetti tätä koskevan kirjeen Norjalle 28.4.2017. Ympäristöministeriön määräaika vastauksen toimittamiselle Norjaan oli 7.6.2017.
Aikaisemman vaiheen asiakirjat:
- Lausuntopyyntö (pdf)
- Ilmoitus Norjan ympäristöviranomaiselta Jouluvuonon väylän parantamishankkeen YVA-menettelystä (pdf, englanniksi)
- Jouluvuonoon (Leirpollen) johtava väylä. Tenon kunta, Norja. Ehdotus suunnitteluohjelmaksi. Lyhennelmä Espoon YVA-yleissopimuksen mukaista ilmoitusta varten (pdf)
- Plánaprográmmaevttohus. Juovlavuona fávli. Deanu gielda, Norga. Oanádus áigojuvvon plánas Esbo birasváikkuhusaid árvvoštallan - soahpamušas namuhuvvon almmuhusa dahkama várás (pdf, pohjoissaameksi)
- Karttoja hankealueen hahmottamiseksi (pdf)
Lisätietoja:
- Lisätietoja hankkeesta (Kystverketin hankesivu, suomeksi)
Espoon sopimuksen soveltamisesta: erityisasiantuntija Essi Römpötti, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 048, sähköposti [email protected]
Hankkeesta: projektipäällikkö Arnt Edmund Ofstad, Kystverket, puh +47 977 59 313, [email protected]
Norjan YVA-menettelystä: ylitarkastaja, Mari Lise Sjong, Miljødirektoratet, puh +47 470 24 543, [email protected]
Puolan ydinvoimalahanke
Puolaan suunnitellaan maan ensimmäistä ydinvoimalaa.
Ydinvoimalan sijaintipaikalle on kolme vaihtoehtoa Pohjois-Puolassa Choczewonr Gniewinon tai Krokowan kunnassa, jotka sijaitsevat Pomorskien maakunnassa. Laitoksen kapasiteetiksi on suunniteltu 3750 megawattia.
Puolan ympäristövaikutusten arviointimenettely ei sisällä arviointivaiheen kuulemista.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus, Artikla 3). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Puolan ympäristöviranomainen on käynnistänyt hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettelyn). Hankkeesta vastaa PGE EJ 1 Sp. z o.o.
Puolan valtio notifioi Suomea YVAn alkamisesta kirjeellä 7.12.2015. Suomen viranomaisilla oli mahdollisuus kommentoida arviointiohjelman sisältöä 19.1.2016 asti. Ympäristöminsiteriö ilmoitti Puolalle 20.1.2016 Suomen osallistuvan hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin.
Liitteet:
- Puolan notifiointi (pdf)
- Hankkeesta vastaavan hakemusasiakirja (pdf)
- Ympäristövaikutusten arviointiohjelma (pdf)
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio, [email protected], p. 0400 143 937
Ympäristövaikutusten arviointi laiturin rakentamisesta LNG-terminaalin yhteyteen Viron Paldiskissa
Ympäristöministeriö on saanut Virolta ympäristövaikutusten arviointiasiakirjan, joka koskee laiturin rakentamista Viron Paldiskiin suunnitellun nesteytetyn maakaasun (LNG) terminaaliin yhteyteen.
Ratkaisuksi ehdotetaan Laheperan lahteen rakennettavaa uutta kiinnityslaituria ja lastauslaitteita nesteytetyn maakaasun vastaanottamiseksi tankkereista ja tarvittaessa myös tankkereihin takaisin lastaamiseksi.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus). Suomi on aiemmin ilmoittanut osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arvioinnista 5.6.2015 niiltä osin, kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen. Ympäristöministeriö ei saanut asiasta yhtään lausuntoa tai mielipidettä. Ympäristöministeriö totesi 16.6.2015 vastauksessaan Virolle, että hankkeella ei arviointiasiakirjojen perusteella näytä olevan merkittäviä valtion rahat ylittäviä ympäristövaikutuksia Suomeen.
- Suomen vastaus Virolle 16.6.2015 (pdf.englanti)
Asiakirjat
Viron toimittama raportti on vironkielinen, mutta sisältää suomenkielisen yhteenvedon luvussa 8.
- Ympäristöministeriön kuulutus (pdf)
- Viron lähetekirje (pdf)
- Ympäristövaikutusten arviointi, LNG-terminaaliin liittyvän laiturin rakentaminen Viron Paldiskissa (pdf)
Lisätietoja
Kansainvälinen ympäristövaikutusten arviointi: ympäristöneuvos Saara Bäck, ympäristöministeriö, p. 02952 50337, sähköposti [email protected]
Viron ympäristövaikutusten arviointi: Maris Malva, p. +372 6260 742, [email protected]
Puolan merituulipuisto Baltica-1
Puolan merialueelle suunnitellaan uutta 900 MW:n tehoista merituulipuistoa. Yksittäisiä laitoksia olisi tulossa noin 180, ja niiden maksimikorkeus olisi 250 metriä. Teholtaan yksittäinen voimalaitos olisi 6-12 MW. Merialueen syvyys hankealueella on 16-40 metriä.
Samalle Södra Midsjöbanken -matalikolle Itämerellä, joka ulottuu myös Ruotsin puolelle, on suunniteltu rakennettavaksi 260 yksikön tuulipuisto Puolaan ja 300 yksikön tuulipuisto Ruotsiin. Matalikko on tärkeä talvehtimisalue Suomessa pesiville linnuille, etenkin allille.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Puolan ympäristöviranomainen on käynnistänyt tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettelyn). Hankkeesta vastaa Elektrownia Wiatrowa Baltica-1 Sp. z o.o.
Puolan valtio ilmoitti ympäristöministeriölle hankkeesta 3.4.2013 päivätyllä kirjeellä. Suomi ilmoitti 2.5.2013 osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviontiin. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä arviointiohjelman laajuudesta 20.5.2013 saakka. Ympäristöministeriö toimitti kansalliset kommentit Puolaan 24.5.2013.
- Finland's answer to the notification 2.5.2013 (pdf)
- Additional answer to the notification 24.5.2013 (pdf)
Lausuntoasiakirjat:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö Puolan merituulivoimalan ympäristövaikutuksen arviointiohjelmaa vastaavan asiakirjan kattavuudesta (pdf)
- Ilmoitus Puolan ympäristönsuojeluvirastolta (englanniksi, pdf)
- Hankekuvaus (ruotsiksi, pdf, 1,6 Mt)
- Suomenkielinen lyhennelmä hankekuvauksesta (pdf, 1,4 Mt)
Lisätietoja:
Kansainvälinen ympäristövaikutusten arviointi: neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio, p. 0400 143 937, [email protected]
Elektrownia Wiatrowa Baltica-1 Sp. z o.o., p. +48 22 433 11 00Additional answer to the notification 24.5.2013
Nord Stream 2 -maakaasuputkilinja Itämeren poikki
Itämerelle suunnitellaan uutta noin 1200 kilometriä pitkän kahden merenalaisen maakaasuputken rakentamista. Suunniteltu putkilinja kulkee Suomen talousvyöhykkeellä noin 378 kilometrin matkan. Putkilinjan reitti kulkee Venäjän, Saksan ja Tanskan aluevesillä ja talousvyöhykkeillä sekä Suomen ja Ruotsin talousvyöhykkeillä.
Hankkeesta vastaa Nord Stream 2 AG -yhtiö.
Kuuleminen Nord Stream 2 maakaasuputkihankkeen Tanskan osuuden kaakkoisen reittivaihtoehdon Suomeen kohdistuvista ympäristövaikutuksista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä hankkeen Tanskan osuuden kaakkoisen reittivaihtoehdon Suomeen kohdistuvista vaikutuksista 28.6.2019 mennessä.
-
Lausuntopyyntö (www.lausuntopalvelu.fi)
-
Tanskan kirje 8.5.2019 (pdf)
-
Yhteenveto, ympäristövaikutusten arviointi, Tanska, kaakkoisreitti (pdf)
-
Rajat ylittävät vaikutukset, ympäristövaikutusten arviointi, Tanska, kaakkoisreitti (pdf)
-
Rakennuslupahakemuksen tiivistelmä, Tanska, kaakkoisreitti (pdf)
-
Luonnos luvaksi (pdf)
-
Ympäristöministeriön vastaus Tanskalle 5.7.2019 (pdf) (englanniksi)
-
Tanskan palaute Suomen kommentteihin 2.9.2019 (pdf) (englanniksi)
Kuuleminen Tanskan putkiosuuden luoteisen reittivaihtoehdon Suomeen kohdistuvista ympäristövaikutuksista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä hankkeen Tanskan osuuden luoteisen reittivaihtoehdon Suomeen kohdistuvista vaikutuksista.14.12.2018 mennessä.
-
Lausuntopyyntö (lausuntopalvelu.fi)
Muiden maiden hanketta koskevat lupapäätökset
-
Saksan kaivosviranomaisen (Bergamt Stralsund, Mecklenburg-Vorpommern) 31.1.2018 myöntämä lupa (englanninkielinen käännös) (6 mt, pdf)
-
Ruotsin hallituksen 7.6.2018 myöntämä lupa (pdf ruoksiksi, Regeringskansliet)
-
Tanskan energiaviranomaisen 1.10.2020 myöntämä lupa (englanninkielinen käännös)
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tulosten kuuleminen
Ympäristövaikutusten arviointiselostus on hankkeesta vastaavan laatima asiakirja, jossa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä yhtenäinen arvio niiden ympäristövaikutuksista. Hankkeesta ja sen vaikutuksista on laadittu Suomen talousvyöhykettä koskeva arviointiselostus ja koko hanketta koskeva arviointiraportti, joka sisältää myös kuvauksen valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista. Hankkeen valtioiden rajat ylittäviä, ympäristövaikutuksia koskevat asiakirjat (ns. Espoo-raportti ja Espoo-kartasto) löytyvät täältä.
Saksa, Ruotsi ja Venäjä pyysivät kirjeessään 6.4.2017 näkemyksiä hankkeen ympäristövaikutusten arviointiasiakirjoihin. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä arvioinnista ja sen tuloksista niiltä osin kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen.
Nord Stream 2 – maakaasuputkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus ja koko hanketta koskeva arviointiraportti (ns. Espoon raportti) olivat nähtävillä 7.4.–5.6.2017. Uudenmaan ELY-keskus antoi oman lausuntonsa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 26.7.2017, löytyy täältä. Ympäristöministeriö esitti muiden maiden putkiosuutta koskevat kannanotot muille maille.
-
Ympäristöministeriön vastaus Saksalle, Ruotsille ja Venäjälle 30.6.2017 (pdf)
-
Ruotsin palaute Suomen kommentteihin (pdf) ja liite (pdf)
-
Venäjän palaute Suomen kommentteihin kirje venäjäksi (pdf) ja käännös englanniksi (pdf) ja lite 1 (pdf) ja liite 2 (pdf)
Tanska esitti 20.6.2017 päivätyllä kirjeellä Suomelle pyynnön antaa palautetta hankkeen Tanskan osuudesta Suomeen kohdistuvista vaikutuksista.
Aikaisemman vaiheen dokumentit
Nord Stream AG käynnisti kaasuputkihankkeen YVA-menettelyn Suomessa 25.3.2013 jättämällä Suomen osuutta koskevan ympäristövaikutusten arviointiohjelman Uudenmaan ELY-keskukselle. Uudenmaan ELY-keskus toimii hankkeessa ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteysviranomaisena.
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus), jonka perusteella suomalaisilla on mahdollisuus esittää mielipiteitä myös koko hankkeen ympäristövaikutuksista niiltä osin, kun hankkeen vaikutukset ulottuvat Suomeen. Ympäristöministeriö on sopimuksen toimivaltainen viranomainen Suomessa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arvioinnista 6.6.2013 saakka niiltä osin kuin vaikutukset ulottuvat Suomeen. Mielipiteiden ja lausuntojen pohjalta Uudenmaan ELY-keskus antoi oman lausuntonsa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta 4.7.2013. Ympäristöministeriö esittää muiden maiden putkiosuutta koskevat kannanotot muille maille.
Saksa, Tanska, Ruotsi ja Venäjä lähettivät Suomelle 8.4.2013 Espoon sopimuksen mukaisen ilmoituksen (notifioinnin) ympäristövaikutusten arviointimenettelyn aloittamisesta. Ilmoituksen liitteenä oli asiakirja hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista koko Itämeren alueella.
Suomi ilmoitti vastauksessaan 14.6.2013 osallistuvansa näiden maiden YVA-menettelyihin. Vastauksen täydennysasiakirjoissa 16.7.2013 ympäristöministeriö välitti eteenpäin yhteenvedon Suomessa annetuista, koko kaasuputkihankkeen ympäristövaikutusten arviointia koskevista lausunnoista ja mielipiteistä.
Suomessa ja muissa maissa annetut lausunnot ja mielipiteet ovat luettavissa Nord Streamin internet-sivuilla.
Hankkeella on vaikutuksia myös muissa Itämeren maissa, joten myös niiden viranomaisilla, kansalaisilla ja yhteisöillä on oikeus osallistua ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaiseen arviointimenettelyyn Suomessa siltä osin kuin hankkeen Suomen osan vaikutukset ulottuvat muihin maihin. Suomi lähetti Espoon sopimuksen mukaisesti ilmoitukset (notifioinnit) Virolle, Latvialle, Liettualle, Puolalle, Saksalle, Tanskalle, Ruotsille ja Venäjälle arvioinnin alkamisesta maaliskuussa 2013. Kaikki edellä mainitut maat ovat ilmoittaneet osallistuvansa Suomen YVA-menettelyyn.
Lisätiedot:
YVA-menettelyn yhteysviranomainen:
Ylitarkastaja Leena Eerola, Uudenmaan ELY-keskus, [email protected], puh 0295 021 380
Kansainvälinen kuuleminen:
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, ympäristöministeriö, [email protected], puh 0295 250 284
LIITTEET
-
Nord Stream-laajennushanke. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma (pdf, 8384 kt)
-
Nordstream utbyggnadsprojekt. Program för miljökonsekvensbedömning Finland.pdf (pdf, 16364 kt)
-
Nord Stream Extension. Environmental Impact Assessment (EIA) Programme Finland.pdf (pdf, 7918 kt)
-
NordStream uttbyggnadsprojet. Projektunderlag.pdf (pdf, 7765 kt)
-
NordStream Extention Project. Information Document.pdf (pdf, 7134 kt)
Puolan Baltic North -tuulivoimahanke
Puolan talousvyöhykkeellä sijaitsevalle Södra Midsjöbankenin matalikolle suunnitellaan tuulivoimapuistoa.
Södra Midsjöbanken sijaitsee Puolan talousvyöhykkeellä noin 80 km Puolan rannikolta pohjoiseen. Hankealueen pinta-ala on noin 400 km2. Alueella on tilaa kaikkiaan noin 260 tuulivoimalle, joiden yksittäisteho on 3-10 MW. Tuulivoimalat rakennetaan 25–35 metrin syvyysalueille ja hanke tullaan toteuttamaan/rakentamaan kahdessa vaiheessa
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus, Artikla 3). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Puolan ympäristöviranomainen on käynnistänyt tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettelyn). Hankkeesta vastaa Baltex Power SA.
Puolan valtio notifioi Suomea YVA:sta kirjeellä 23.5.2012, johon Suomi vastasi 19.6.2012.
Liitteet:
- Lausuntopyyntö (pdf)
- Hankekuvaus (pdf, 1, 8 Mt)
- Suomen vastaus (pdf)
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio, [email protected], p. 0400 143 937
Käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi ja loppusijoittaminen Ruotsissa
Svensk Kärnbränslehantering AB suunnittelee Ruotsin Österhammarin kuntaan rakennusta lyhytkestoisen, matala- ja keskiaktiivisen radioaktiivisen jätteen loppusäilytykseen. Loppuvarastoa suunnitellaan Formarkin ydinvoimalan yhteyteen.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Ruotsi on ilmoittanut Suomelle ydinjätteen kapselointilaitoksen ja ydinjätteen loppusijoituksen ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA-menettely). Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus).
Espoon sopimuksen menettely on loppuvaiheessa
Ruotsin käytetyn ydinjätteen välivarastoinnin, kapselointilailtoksen ja loppusijoituksen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn Espoon YVA-eleissopimuksen mukainen menettely on päättymässä. Ruotsi haluaa varmistaa, että hankkeesta vastaava, Svensk Kämbränslehantering AB (SKB), on vastannut riittävällä tavalla menettelyyn osallistuneiden maiden kommentteihin ja kysymyksiin. Ruotsin kirjeessä annetaan mahdollisuus antaa lisäkommentteja. Kommentteja voi antaa ympäristöministeriölle 10.2.2017 asti.
Ruotsin toimittamat asiakirjat
- Response to the consultation regarding interim storage encapsulation and final disposal of spent nuclear fuel in accordance with article 4 and 5 of the Convention on Environmental Impact Assesment in a Transboudary Context/Espoo Convention) and the EU Directive 2011/92/EU
- SKB: Consultation in accordance with the Convention on Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context
- Appendix 1 in Appendic C
- Appendix 2 in Appendic C
- Appendix A
- Appendix B
- Appendix C
- Appendix D
- Appendix E -Czech Republik
- Appendix E -Denmark
- Appendix E -Finland
- Appendix E -Germany
- Appendix E -Latvia
- Appendix E -Lithuania
- Appendix F -Denmark
- Appendix F -Finland
- Appendix F -Germany
- Appendix G -Differences in statements
Aikaisemman vaiheen dokumentit
Arviointiselostus 2016
Ydinjätehuollosta vastaava yhtiö Svensk Kärnbränslehantering kokosi arvioinnin tulokset ympäristövaikutusten arviointiselostukseksi. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteitään hankkeen mahdollisista Suomeen ulottuvista merkittävistä haitallisista ympäristövaikutuksista.8.4.2016 saakka. Ympäristöministeriö toimitti kansalliset kommentit Ruotsille 21.4.2016 ja totesi vastauksessaan, että hankkeella ei näytä olevan merkittäviä valtion rajat ylittäviä ympäristövaikutuksia Suomeen.
Asiakirjat:
- Kuulutus (pdf)
- Lausuntopyyntö (pdf)
- Ruotsin Naturvårdsverketin kirje (englanniksi)
- Yhteenveto Ruotsin ydinjätteen kapselointilaitoksen ja ydinjätteen loppusijoituksen YVAsta (pdf, 3 Mt) (Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Company)
- Muu aineisto (ruotsiksi ja englanniksi) (Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Company)
Arviointimenettelyn laajuus vuonna 2011-2012
Ruotsin viranomaiset toimittivat vuonna 2011 ympäristöministeriölle tietoja loppusijoituksen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn laajuudesta ja hankkeiden turvallisuuteen liittyvistä asioista. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä nähtäville asetetusta materiaalista ja hankkeen ympäristövaikutuksista siltä osin, kun vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen.
- Ympäristöministeriön vastaus Ruotsille 26.1.2012 (ruotsiksi, pdf, 51 kt)
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio, Ympäristöministeriö, puh. 0400 143 937, [email protected]
Hankkeesta vastaava: Svensk Kärnbränslehanteringein AB, Erik Setzman, p. +46 459 8498, [email protected]
Ruotsin Södra Midsjöbankenin tuulivoimahanke
Ruotsin talousvyöhykkeellä sijaitsevalle Södra Midsjöbankenin matalikolle suunnitellaan tuulivoimapuistoa.
Södra Midsjöbanken sijaitsee Ruotsin talousvyöhykkeellä noin 100 km Öölannin eteläkärjestä kaakkoon. Hankealueen pinta-ala on noin 320 km2. Alueella on tilaa kaikkiaan noin 300 tuulivoimalle, joiden yhteisteho voi olla noin 2100 megawattia. Yksittäisen tuulivoimalan korkeus ei ylitä 200 metriä. Tuulipuisto yhdistettäisiin suunnitteilla olevaan Ruotsin ja Liettuan väliseen merikaapeliin. Hankkeen vaatima ruoppaus on kolmen rakennusvuoden aikana yhteensä noin 600 000 m3.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Ympäristöministeriö sai kesäkuussa 2011 Ruotsin viranomaisilta Espoon sopimuksen mukaisen ilmoituksen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) alkamisesta. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä siitä, aiheuttaako hanke merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia Suomessa, minkä johdosta Suomen tulisi osallistua hankkeen YVA-menettelyyn. Suomi päätti osallistua hankkeen YVA-menettelyyn.
Suomi on saanut Ruotsin viranomaisilta mukaisen ilmoituksen Södra Midsjöbankenin tuulivoimahankkeen suunnittelun etenemisestä ja arvioiduista ympäristövaikutuksista (ympäristövaikutusten arviointiselostusvaihe).
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli 2.12.2015 saakka mahdollisuus esittää mielipiteensä arvioinnista ja sen tuloksista niiltä osin kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen. Arviointiasiakirjoihin on koottu ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset. Ympäristöministeriö toimitti kansalliset kommentit Ruotsille 15.12.2015, ja totesi vastauksessaan, että hankkeen valtion rajat ylittävät ympäristövaikutukset Suomen puolelle näyttävät olevan merkittäviä. Suomi toivoi saada osallistua hanketta koskevaan päätöksentekomenettelyyn Pohjoismaisen ympäristönsuojelusopimuksen mukaisesti.
- Suomen vastaus Ruotsille 15.12.2015 (pdf, englanniksi)
Lausuntoasiakirjat:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf)
- Ruotsin lausuntopyyntö Suomelle (pdf, englanniksi)
- Vaikutusten arviointia koskeva asiakirja (pdf)
- Hankkeen nettisivut: http://www.eon-norge.no/en/wind/projects.html
Aikaisemman vaiheen (arviointiohjelma) dokumentit
- Suomen vastaus 2011 (pdf)
- Lausuntopyyntö Suomen tarpeesta osallistua Ruotsin ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn ja hankkeen arviointiohjelmasta (pdf, 63 kt)
- Ruotsin Suomelle toimittama lausuntopyyntö (pdf, englanniksi, 1013 kt)
- Södra Midsjöbanken arviointiohjelma (pdf, 1340 kt)
Lisätietoja:
Kansainvälinen ympäristövaikutusten arviointi, johtaja Jorma Jantunen, Suomen ympäristökeskus, [email protected], puh 040 517 3446
Hankkeesta vastaava, E.ON Vind Sverige AB, Lars Welander, lars.welander(at)eon.com, puh +46 725 71 25 13
Fehmarninsalmen kiinteä yhteys Tanskan ja Saksan välillä
Tanskan ja Saksan väliselle Fehmarninsalmelle suunnitellaan kiinteää yhteyttä. Kiinteä yhteys tulisi 19 kilometriä pitkän Fehmarninsalmen poikki Rödbyhavnin (Lolland Tanskassa) ja Puttegardenin (Fehmarn Saksassa) välille, ja se koostuisi nelikaistaisesta moottoritiestä sekä kaksiraiteisesta rautatiestä. Hankkeesta vastaa Tanskan valtion omistama Femern A/S -yhtiö. Hankkeeseen sovelletaan Espoon sopimusta, jonka toimivaltainen viranomainen Suomessa on ympäristöministeriö.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Ympäristöministeriö sai kesäkuussa 2010 Tanskan ympäristöministeriöltä ja Saksan Schleswig-Holsteinin osavaltion tie- ja liikennelupaviranomaiselta ilmoituksen Tanskan ja Saksan välisen kiinteän yhteyden ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) alkamisesta. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä siitä, aiheuttaako hanke merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia Suomessa, minkä johdosta Suomen tulisi osallistua hankkeen YVA-menettelyyn. Suomi päätti osallistua hankkeen YVA-menettelyyn.
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö osallistumisesta Fehmarniinsalmen kiinteän yhteyden ympäristövaikutusten arviontiin 6.7.2010 (pdf, ruotsiksi)
- Suomen vastaus Tanskalle ja Saksalle osallistumisesta Fehmarninsalmen kiinteän yhteyden ympäristövaikutusten arviointiin (pdf englanniksi, 141 kt)
Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiasiakirjat (YVA-selostukset) ovat tulleet eri aikaan vireille Tanskan ja Saksan osalta. Tanskan YVA-selostukseen liittyvä kuuleminen järjestettiin Suomessa syksyllä 2013 ja Saksassa YVA-selostuksen kuuleminen oli vireillä 6.5.-5.6.2014. Suomen vastauksessa Tanskalle todettiin, ettei hankkeella katsota olevan merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia Suomessa. Vastaus Tanskan ympäristövaikutusten arvioinnin alla.
Kummankin maan YVA-menettelyt ovat päättyneet ja hankkeille on myönnetty lupa.
Saksan ympäristövaikutusten arviointi on päättynyt ja hankkeen lupapäätös on toimitettu Suomelle
Ympäristöministeriö pyysi näkemyksiä ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA), joka on tehty Tanskan ja Saksan välisen vedenalaisen tunnelin rakentamisesta ja koskee Saksan YVA-asiakirjoja Puttgartenin ja Saksan ja Tanskan rajan välillä Itämerellä. Hankkeesta vastaa Saksan puolella Tanskan valtion omistama Femern A/S-yhtiö ratasuunnittelun osalta ja tiesuunnittelun osalta LBV-SH, Niederlassung Lubeck, joka on valtion tie- ja liikenneviranomainen Schleswig-Holstaininissa.
Lausunnot tuli toimittaa ympäristöministeriöön kirjallisina viimeistään 26.8.2016.
Kuva: Ympäristövaikutusten arviointi, Fehmarninsalmen kiinteä yhteys
- Saksan lausuntopyyntö (pdf, englanniksi)
- Saksan YVA-asiakirjat Annex 1 (pdf, 11 mt) ja Annex 2 (pdf)
- Suomen vastaus Saksalle 27.6.2014 (pdf, englanniksi)
- Saksan lausuntopyyntö (pdf, englanniksi)
- Saksan YVA-asiakirjat: liite 1 ja liite 2 (pdf, englanniksi)
Saksa on myöntänyt luvan hankkeelle tammikuussa 2019. Saksan helmikuussa 2019 toimittamat lupa-asiakirjat:
- Saksan kirje Suomelle 26.2.2019 (pdf. englanniksi)
- Liite Saksan kirjeeseen (pdf. englannniksi)
- Saksan lupapäätös hankkeelle (pdf. englanniksi, virallinen käännös)
- Saksan lupapäätös (pdf. saksaksi)
Tanskan ympäristövaikutusten arviointi on päättynyt ja päätös on toimitettu Suomelle
Ympäristöministeriö pyysi näkemyksiä Tanskan ja Saksan välisen vedenalaisen tunnelin rakentamisesta syksyllä 2013 Tanskan ympäristövaikutusten arvioinnista. Hankkeesta vastaavana toimii Tanskan valtion omistama Femern A/S-yhtiö. Ohessa Tanskan lähettämä materiaali, joka oli lausunnoilla sekä Suomen vastaus Tanskalle.
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö koskien Tanskan ympäristövaikutusten arvioinnin rajat ylittäviä vaikutuksia Suomeen 21.8.2013 (pdf)
- Tanskan viranomaisten lausuntopyyntö (pdf, englanniksi)
- Ympäristövaikutusten arviointi Fehmarninsalmen kiinteä yhteys (yhteenveto) (7,7 Mt)
Hankkeen YVA-materiaalien, saatujen lausuntojen sekä oman harkinnan perusteella ympäristöministeriö katsoi, ettei hankkeella ole merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia Suomessa. Suomi lähetti tästä vastauksen Tanskalle syyskuussa 2013.
- Suomen vastaus Tanskalle 8.9.2013 (pdf, englanniksi)
Tanskan toukokuussa 2016 toimittamat lupa-asiakirjat:
- Kirje Tanskalta (word, englanniksi)
- Tanskan päätös (epävirallinen käännös) (pdf. englanniksi)
- Tanskan päätöksen perustelut (pdf. englanniksi)
Edellisen vaiheen asiakirjat (arviointiohjelma)
Tanskan ja Saksan toimittamat hankkeen YVA-menettelyä ja sen laajuutta koskevat asiakirjat:
- Saksan Suomelle toimittama lausuntopyyntö (englanniksi) (pdf, 38 kt)
- Tanskan Suomelle toimittama lausuntopyyntö(englanniksi) (pdf, 117 kt)
- Arviointiohjelma (scoping report) (englanniksi) (pdf, 3766 kt)
- Arviointiohjelman lyhennelmä suomeksi (pdf, 428 kt)
Muita Tanskan ja Saksan toimittamia lisätietoja hankkeesta:
- Treaty between the Kingdom of Denmark and the Federal Republic of Germany on a fixed link across the Fehmarnbelt (pdf, 566 kt)
- Circular Note (pdf, 68 kt)
- Gesetz zu dem Vertrag vom 3. September 2008 zwischen der Bundesrepublik Deutschland und dem Königreich Dänemark über eine Feste Fehmarnbeltquerung (pdf, 86 kt)
- Rundnote (pdf, 52 kt)
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio, p. 0400 143 937, [email protected]
Sahavaaran kaivoshanke Pajalassa
Sahavaaraan Pajalan kuntaan Ruotsiin suunnitellaan kaivoshanketta. Tuotettava rautarikaste on tarkoitus kuljettaa Kolarin Äkäsjokisuuhun Suomessa ja sieltä edelleen rautateitse Kemiin. Sahavaaran kaivoshanke on osa Northland Resources Ab:n rautamalmin hyödyntämiseen tähtäävää laajempaa hankekokonaisuutta, johon lisäksi sisältyvät Tapulin ja Pellivuoman suunnitellut kaivoshankkeet Pajalassa sekä Hannukainen Kolarissa. Sahavaaran kaivoshankkeella on yhteistä infrastruktuuria Tapulin kaivoshankkeen kanssa.
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Ympäristöministeriö sai 4.12.2009 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen rautakaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) alkamisesta.
Suomen viranomaiset, asukkaat ja yhteisöt saivat ajalla 21.12.2009–27.1.2010 esittää mielipiteensä siitä, aiheuttaako hanke Suomessa sellaisia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, joiden takia Suomen tulisi osallistua hankkeen YVA-menettelyyn. Lisäksi oli mahdollista esittää mielipiteitä arviointimenettelyn laajuudesta niiltä osin, kuin kaivoshankkeen vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen.
- Ympäristöministeriön vastaus Ruotsin ympäristöviranomaiselle Sahavaaraan Pajalan kuntaan suunnitteilla olevasta kaivoshankkeesta (ruotsiksi, pdf, 143 kt)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö Sahavaaraan suunnitteilla olevasta rautakaivoshankkeesta (pdf, 603 kt)
Ruotsin toimittamat hankkeen YVA-menettelyä ja sen laajuutta koskevat asiakirjat:
- Ruotsin ympäristöviranomaisen 4.12.2009 päivätty ilmoitus kaivoshankkeesta Sahavaaraan Pajalan kuntaan (ruotsiksi) (pdf, 310 kt)
- Alustava asiakirja koskien kaivostoimintaa Sahavaarassa, Pajalan kunnassa, osa 1 (pdf, 2 551 kt)
- Alustava asiakirja koskien kaivostoimintaa Sahavaarassa, Pajalan kunnassa, osa 2 (pdf, 3 389 kt)
- Karttaliite 1-2 (pdf, 2 296 kt)
- Underlag för samråd angående gruvverksamhet vied Sahavaara, Pajala kommun, osa 1 (ruotsiksi) (pdf, 2 347 kt)
- Underlag för samråd angående gruvverksamhet vied Sahavaara, Pajala kommun, osa 2 (ruotsiksi) (pdf, 3 265 kt)
- Karttaliite 1-2 ruotsiksi (pdf, 2 344 kt)
Kaunisvaara-projektin ympäristövaikutusten arviointiselostus
Yhteinen ympäristövaikutusten kuvaus koskien Tapulin ja Sahavaaran rautamalmikaivoksia ja Kaunisvaaran rikastamoa
Tämä ympäristövaikutusten arviointiselostus on laadittu tarkoituksena tuoda esille kokonaiskuva Kaunisvaara-projektin vaikutuksista. Projekti on ollut syksystä 2010 alkaen sisäänajovaiheessa, sillä maasiirtotyöt ja rakennustyöt liittyen aikaisemmin luvan saaneeseen toimintaan Tapulin kaivoksessa ja Kaunisvaaran rikastamossa ovat meneillään.
Northland-yhtiön tarkoituksena on laajentaa projektia ja yhtiö hakee nyt ympäristökaaren mukaista lupaa kaivostoiminnalle, joka käsittäisi myös Sahavaaran esiintymän. Tämä ympäristövaikutusten arviointi on laadittu mahdollistamaan Kaunisvaara-projektin ympäristövaikutusten kokonaisarvioinnin, joka toimisi pohjana yhdelle yhteiselle luvalle koko projektin kattavine ehtoineen.
Nykytilanne
Northland on saanut Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission v. 2010 tekemän päätöksen mukaan ympäristökaaren mukaisen luvan ottaa käyttöön Tapulin kaivos ja Kaunisvaaran rikastamo. Edelleen 28.10.2010 yhtiö sai hyödyntämisluvan Sahavaaran esiintymään, johon sisältyy oikeus mineraalilain (Minerallagen) mukaiseen esiintymän hyödyntämiseen.
Projektikuvaus
Kaunisvaara-projekti koostuu kaivostoiminnasta kahdella rautamalmiesiintymällä (Tapulin ja Sahavaaran avolouhoksilla) sekä louhitun malmin jalostamisesta keskeisesti sijaitsevassa Kaunisvaaran rikastamossa, jossa Northland tulee tuottamaan korkealaatuista rautamalmirikastetta. Tämän hetken tiedot esiintymien koosta ja sijainnista sekä huomioiden suunnitelman mukaisen tuotantovauhdin, toiminta voi jatkua vähintään 20 vuotta.
Edellistä Sahavaaran kaivoshanke Pajalassa -arviointimenettelyä on täydennetty tässä kokonaisympäristövaikutusten arviointiselostuksessa rikastamon, rikastushiekka-altaan ja infrastruktuurin suhteen mm. rikastetun malmin kuljetus tapahtuisi maantiekuljetuksena Svappavaaraan ja sieltä rautateitse Narvikin satamaan.
Kaunisvaara‐projektin suunniteltu toiminta käsittää seuraavat osat jo luvan saaneesta ja aloitetusta toiminnasta:
- Valmistelutyöt liittyen Tapulin avolouhoksen valleihin ja kuivatukseen
- Louhinta Tapulin avolouhoksessa sisältäen malmin ensiömurskauksen
- Tapulin sivukivivarasto
- Prosessivesiallas
- Tapulivuoman sivukivi‐ ja selkeytysallas,
1. uudisrakennusvaihe - Kaunisvaaran rikastamo, jossa kaksi tuotantolinjaa
- Infrastruktuuri, tiet ja kuljetinhihna
- Pumppausasema Muoniojoen varressa, jonka kautta otetaan raakavettä ja lasketaan pois
- Ylijäämävesi
- Vesiputki Muoniojoesta selkeytysaltaaseen ja teollisuusalueelle
- Vesiputkisto kaivoksen, prosessivesialtaan, rikastamon ja selkeytysaltaan välillä ja
- Poistoputkisto rikastushiekka‐altaaseen
Suunniteltu lisätoiminta:
- Valmistelutyöt liittyen valleihin ja Sahavaaran avolouhoksen vedenpoisto
- Louhinta Sahavaaran avolouhoksella
- Sahavaaran sivukivivarasto
- Sahavaaran ensiömurskain ja malmivarasto
- Kuljetinhihna ja teollisuustie Sahavaarasta rikastamolle
- Vaahdotuslaitteisto Kaunisvaara rikastamolla
- Rikastushiekka‐altaan laajennus tulevaa rikastamohiekkaa ja vaahdotushiekkaa varten
- Selkeytysaltaan laajennus ja siirto
- Prosessivesialtaan laajennus
- Mahdollinen vesiputki Muoniojokeen pois laskettavalle vedelle samaa putkireittiä
- Selkeytysaltaasta
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Suomi vastasi haluavansa osallistua ympäristövaikutusten arviointiin 5.2.2010 päivätyllä kirjeellä. Ympäristöministeriö sai 15.11.2012 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen rautakaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) arviointiselostuksen vireilletulosta.
Suomen viranomaiset, asukkaat ja yhteisöt saivat ajalla 26.11.2012-4.1.2013 esittää mielipiteensä siitä, aiheuttaako hanke Suomessa sellaisia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, joiden takia Suomen tulisi antaa lausunto ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.
- Ympäristöministeriön vastaus Kaunisvaara-Sahavaaran kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (pdf, 73 kt)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö Kaunisvaara-Sahavaaran kaivoshankkeen YVA-menettelyn arviointiselostuksesta (pdf, 50,5 kt)
Ruotsin toimittamat hankkeen YVA-arviointiselostusta ja sen laajuutta koskevat asiakirjat:
- Ruotsin ympäristöviranomaisen 15.11.2012 päivätty ilmoitus kaivoshankkeesta Kaunisvaaraan Pajalan kuntaan (pdf, 563 kt)
- Ympäristövaikutusten arviointi: Kaunisvaaran kaivostoiminta, Sahavaaran ja Tapulin kaivokset sekä Kaunisvaaran rikastamo (pdf, 3711 kt)
- Umajan käräjäoikeuden kuulutus lupa-asiasta saatekirje (pdf, 136 kt)
- Uumajan käräjäoikeuden kuulutus lupa-asiasta (pdf, 99 kt)
- Uumajan käräjäoikeuden lausuntopyyntö Suomalais-Ruotsalaiselle rajajokikomissiolle (pdf, 99 kt)
- Kaunisvaaran kaivoskokonaisuuden tekninen kuvaus 25.11.2012 (pdf, 1135 kt)
- Lapin ELYn lausunto Kaivosvaaran kaivoshankkeesta 20121026 (psd, 434 kt)
- Kaunisvaaran kuulutus 3.9.2012
- Teknisen kuvauksen ja ympäristövaikutusten kuvauksen vanhentunut tieto 31.7.2012 (pdf, 46 kt)
- Kaunisvaaran hakemuksen täydennys 31.7.2012 (pdf, 89 kt)
- Kaunisvaaran hakemuksen täydennys suullisen käsittelyn jälkeen 21.5.2012 (pdf, 83 kt)
- Kaunisvaaran hakemuksen täydennys suullisen käsittelyn jälkeen 21.5.2012 Liite A (pdf, 1803 kt)
- Tekniikkaa koskeva muistio 11.5.2012 (pdf, 343 kt)
- Kaunisvaaran poikkeuslupahakemuksen täydennys 12.5.2012 (pdf, 4338 kt)
- Liite A Kaunisvaaran kaivostoiminnan lupahakemuksen muutokset 15.3.2012 (pdf, 1787 kt)
- Liite B Vastaus LST ja NV toiseen lausuntoon Kaunisvaaran kaivostoiminnasta 15.3.2012 (pdf, 527 kt)
- Kaunisvaaran hakemus 21.6.2011 (208 kt)
- Liite B11 Vaikutukset ympäristölaatunormeihin 2.3.2011 (pdf, 360kt)
- Liite A Vastaus Pajalan kunnan lausuntoon 10.11.2011 (pdf, 38 kt)
- Liite A1 Rikastushiekka- ja selkeytysaltaan pohjapiirros ja tyyppipoikkileikkaukset 12.10.2011 (pdf, 935 kt)
- Liite B11 Tapulin yleiskaavan vaikutukset Kaunisjärven ja patojoen pintavesiesiintymien ympäristönormeihin 23.8.2010 (pdf, 360 kt)
- Liite B10 Kaunisvaaran kaivoshankkeen vaikutukset luontoon Kuvat ja taulukot (pdf, 3859 kt)
- Liite B7 Vaahdotustuotteen läjitysalueen pohjapiirros (pdf, 194 kt)
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio, ympäristöministeriö,
puh. 400 143 937, [email protected]
Hankkeesta vastaava Northland Resources AB, Klas Strömberg,
puh +46 7616180, kstromberg(at)northland.eu
Ruotsin ympäristöviranomainen Naturvårdsverket, Egon Enocksson, puh. +46 10 698 1191 , egon.enocksson(at)naturvardsverket.se
Luoteis-Viron tuulivoimalapuisto
Viroon, Hiidenmaan luoteisrannikon merialueelle suunnitellaan arviolta 107-182 tuulivoimalan rakentamista. Yksittäisen tuulivoimalan tehoksi on suunniteltu 4-12 megawattia ja koko tuulivoimalapuiston kokonaistehoksi 700−1100 megawattia. Hankkeesta vastaa Enefit Green AS (ent. OÜ Nelja Energia). Viron ympäristöministeriö on ympäristövaikutusten arvioinnin yhteisviranomainen ja päättää luvasta.
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus) sekä Suomen ja Viron kahdenvälistä sopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista. Ympäristöministeriö on Espoon sopimuksen toimivaltainen viranomainen Suomessa.
YVA-selostuksen 2. täydennyksestä kuuleminen
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöviranomaisilta Luoteis-Viron tuulivoimalapuiston ympäristövaikutusten YVA-selostuksen täydennyksen. Viron ympäristöministeriö teki 13.7.2018 päätöksen, jossa se ei hyväksynyt hankkeen YVA-selostusta, koska selostus ei ollut tarkoituksenmukainen ja riittävä. Hankkeesta vastaava Enefit Green AS on ympäristöministeriön tekemän päätöksen jälkeen täydentänyt YVA-selostusta.
Viron toimittamista asiakirjoista oli mahdollisuus antaa lisäkommentteja. Kommentit tuli toimittaa ympäristöministeriön kirjaamoon ([email protected]) viimeistään 30.9.2019.
Lausuntoasiakirjat
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö 29.8.2019 (suomeksi, pdf)
- Viron ympäristöministeriön kirje 15.8.2019 (englanniksi, pdf)
- YVA-selostuksen täydennys, yhteenveto (suomeksi, pdf)
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 10.10.2019 (englanniksi, pdf) ja annetut lausunnot (suomeksi, pdf)
YVA-menettelyn aikaisemmat vaiheet
YVA-selostuksen täydennyksestä kuuleminen
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöministeriöltä Luoteis-Viron tuulivoimalapuiston ympäristövaikutusten YVA-selostuksen täydennyksen. Viron ympäristöministeriön mukaan, YVA-selostuksen täydennyksessä on otettu huomioon Suomen aikaisemmin antamat kommentit YVA-selostuksesta.
Viron toimittamista asiakirjoista oli mahdollisuus antaa lisäkommentteja. Kommentit tuli toimittaa ympäristöministeriöön ([email protected]) viimeistään 28.4.2017.
Lausuntoasiakirjat
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf)
- Viron ympäristöministeriön lähetekirje (englanti, pdf)
- YVA-selostuksen täydennys, yhteenveto (pdf)
- Lintuja koskeva liiteselvitys (englanti, pdf)
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 19.5.2017 (pdf)
- Viron jatkovastaus 4.7.2017 ja sen liite (pdf)
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tulosten kuuleminen
Ympäristöministeriö sai Virolta ilmoituksen tuulivoimalapuiston ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) tuloksista. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli 10.10.−4.11.2011 mahdollisuus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arvioinnin tuloksista niiltä osin, kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen.
Lausuntoasiakirjat
- Ympäristöministeriön kuulutus (pdf)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf)
- Viron ympäristöministeriön lähetekirje (englanti, pdf)
- YVA-tulosten yhteenvetoraportti (pdf)
- YVA-tulosten tekninen raportti (pdf)
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 31.1.2012 (pdf)
Ympäristöministeriö antoi Virolle lausunnon 11.5.2007, jossa se kertoi osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin. Tuulivoimalapuisto esitetään rakennettavaksi Hiidenmaan edustan matalikoille, joilla on merkitystä vesilintujen muutonaikaisina levähdysalueina ja mahdollisesti myös Suomen kansainvälisen vastuulajin, allihaahkan talvehtimisalueena. Hiidenmaan länsikärki on Itämeren merkittävimpiä arktisten lintujen muuton kulmapisteitä.
- Finland’s answer to the notification. Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context for the offshore wind farms near the Northwest Coast of Estonia(pdf)
- YVA-selostuksen erillisselvitys linnuista ja lepakoista (pdf)
Lisätietoja
Asiantuntija Essi Römpötti, ympäristöministeriö, [email protected], puh. 050 461 8770
Hankkeesta vastaava, Viktor Joasaare, Enefit Green AS, [email protected]
Viron ja Suomen välinen Balticconnector –maakaasuputkihanke
Suomenlahdelle suunnitellaan Suomen Inkoosta Viron Paldiskiin kulkevan merenalaisen maakaasuputken rakentamista. Merenalaisen kaasuputken lisäksi suunnitelmaan kuuluvat vastaanottoasemat Suomessa ja Virossa, kompressoriasema Inkoossa ja maanpäällisen kaasuputken rakentaminen Suomen rantautumiskohdasta Inkoon kompressoriasemalle ja Viron rantautumiskohdasta Paldiskin vastaanottoasemalle.
Kaasuputken reittivaihtoehtojen on suunniteltu kulkevan Inkoossa sijaitsevasta rantautumispaikasta Suomenlahden halki Viron rantautumispaikalle Stora Fageron pohjoispuolta tai eteläpuolta kulkevaa reittiä pitkin.
Kansainvälinen ympäristövaikutusten arviointimenettely
Hanke edellyttää ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA-menettely) sekä Suomessa että Virossa. Arviointiohjelma sisältää sekä Suomen että Viron osuudet hankkeesta. Hankkeesta vastaava Gasum Oy käynnisti kaasuputkihankkeen YVA-menettelyn Suomessa 27.1.2014 toimittamalla ympäristövaikutusten arviointiohjelman Uudenmaan ELY-keskukselle. Uudenmaan ELY-keskus toimii hankkeessa ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteysviranomaisena. Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan ehdotus arvioitavista vaihtoehdoista ja vaikutuksista sekä arvioinnin järjestämisestä.
Arviointiohjelma on 10.2.2014 - 7.4.2014 yleisön nähtävänä.
Hankkeeseen sovelletaan myös YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) sekä Suomen ja Viron välistä sopimusta valtioiden rajat ylittävästä ympäristövaikutusten arvioinnista. Viro on lähettänyt Suomelle 7.2.2014 Espoon sopimuksen mukaisen ilmoituksen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn aloittamisesta Virossa. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta hankkeen Virosta Suomeen kohdistuvien ympäristövaikutusten osalta. Edellä mainitut mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa Uudenmaan ELY-keskukseen 7.4.2014 mennessä.
Suomi muodostaa kantansa osallistumisesta Virossa järjestettävään YVA-menettelyyn ja tiedottaa Virolle saamistaan mielipiteistä lausunnoista määräajan päätyttyä. Suomen vastaus Virolle on luettavissa näiltä sivuilta 18.4.2014 alkaen.
- Viron ilmoitus, englanniksi (pdf)
- Linkki YVA-hankeen sivulle (ymparisto.fi), josta löytyvät hankkeen arviointiohjelma ja Uudenmaan ELY-keskuksen yhteystiedot.
Lisätiedot:
YVA-menettelyn yhteysviranomainen:
Ylitarkastaja Leena Eerola, Uudenmaan ELY-keskus, [email protected],
puh. 0295 021 000.
Kansainvälinen kuuleminen:
Neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, [email protected],
puh. 02952 50246.
Käynnissä olevat suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnit
Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelma
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Meriympäristön toimenpideohjelmassa esitetään, mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä, jotta asetetut meriympäristötavoitteet saavutetaan Ruotsissa ja ympäristön tila paranee pitkällä aikavälillä. Ehdotus päivitetyksi toimintaohjelmaksi sisältää ehdotuksia uusiksi toimenpiteiksi, vuonna 2015 päätettyjen toimenpiteiden muutosehdotuksia ja vuonna 2015 päätettyjä toimenpiteitä, joita on jatkettava. Ohjelma toteutetaan vuosina 2022–2027.
Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) ja siihen liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Lausuntopyyntö Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelman ympäristöarvioinnista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelmaehdotuksesta ja sen ympäristöselostuksesta. Mielipiteet pyydetään toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään 12.4.2021 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.
Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi:hin. Huomioithan, että kaikki lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä. Mikäli ette voi antaa lausuntoanne lausuntopalvelu.fi:ssä, lausunto voidaan toimittaa myös sähköpostitse [email protected]
Asiakirjat
- Meriympäristöön kohdistuvan toimintaohjelman yhteenveto (suomeksi)
- Meriympäristöön kohdistuvan toimenpideohjelman yhteenveto (englanniksi)
- Toimenpideohjelmaehdotus (Marin strategi för Nordsjön och Östersjön - Samråd om uppdaterat åtgärdsprogram för havsmiljön i Nordsjön och Östersjön 2022 -2027 enligt havsmiljöförordningen) (ruotsiksi)
- Ympäristöselostuksen tiivistelmä (Sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivning) (ruotsiksi,englanniksi ja suomeksi)
- Ympäristöselostus (Miljökonsekvensbeskrivning av uppdateringen av åtgärdsprogrammet för havsmiljön) (ruotsiksi)
- Ruotsin ympäristöviranomaisen 17.12.2020 päivätty kirje (ruotsiksi)
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Minna Torkkeli, p. 0295 250 377, [email protected]
Ruotsin Perämeren vesipiirin vesiä koskeva toimenpideohjelma
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Ruotsin Perämeren vesipiirin vesiä koskevan toimenpideohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Toimenpideohjelma sisältää 59 hallinnollista toimenpidettä, jotka viranomaisten ja kuntien on toteutettava ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi pinta- ja pohjavesissä. Ohjelma toteutetaan vuosina 2021–2027.
Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) ja siihen liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Lausuntopyyntö Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelman ympäristöarvioinnista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä Ruotsin Perämeren vesipiirin vesiä koskevasta toimenpideohjelmaehdotuksesta ja sen ympäristöselostuksesta. Mielipiteet pyydetään toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään 12.4.2021 vastaamalla Lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.
Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua Lausuntopalvelu.fi:hin. Huomioithan, että kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan Lausuntopalvelu.fi:ssä. Mikäli ette voi antaa lausuntoanne Lausuntopalvelu.fi.ssä, lausunto voidaan toimittaa myös sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
Asiakirjat
-
Perämeren vesipiirin vesiä koskevan toimenpideohjelman yhteenveto suomeksi
-
Perämeren vesipiirin vesiä koskeva toimenpideohjelmaehdotus ruotsiksi
-
Perämeren vesipiirin vesiä koskevan toimenpideohjelmaehdotuksen tiivistelmä pohjoissaameksi
-
Perämeren vesipiirin vesienhoitosuunnitelma 2021-2027 ruotsiksi
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Minna Torkkeli, p. 0295 250 377, [email protected]
Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöviranomaisilta ilmoituksen Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman, kansallisen radonriskien ehkäisemisen toimintasuunnitelman ja kansallisen radioaktiivisen jätteen käsittelyn toimintasuunnitelman ympäristöarvioinnista. Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Lausuntopyyntö Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman ympäristöarvioinnista
Viro on tekemässä ympäristöarviointia (SOVA) kansallisesta säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelmasta vuosille 2018-2027 ja siinä liitteenä olevista kansallisen radonriskien ehkäisemisen toimintasuunnitelmasta ja kansallisen radioaktiivisen jätteen käsittelyn toimintasuunnitelmasta.
Kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman tavoitteena on optimaalisen säteilyturvallisuuden sekä säteilysuojelun tehokkuuden ja kehittämisen varmistaminen Virossa. Kansallisen radonriskien ehkäisemisen toimintasuunnitelman tavoitteena on minimoida terveyshaitat korkean radonriskin työpaikoilla ja julkisissa tiloissa. Kansallisen radioaktiivisen jätteen käsittelyn toimintasuunnitelman tavoitteena on tarjota keinot päättäjille ja jätteiden käsittelijöille radioaktiivisen jätteen järjestelmälliseen käsittelyyn ja jätemäärien vähentämiseen. Edellä mainittu toimintasuunnitelma sisältää muun muassa Paldiskin entisen ydinsukellusveneiden miehistön koulutuskeskuksen reaktoreiden purkamiseen ja radioaktiiviseen jätteen loppusijoituspaikan perustamiseen liittyviä toimenpiteitä.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelmasta, siinä liitteenä olevista toimintasuunnitelmista ja niiden ympäristöarvioinnista. Mielipiteet pyydettiin toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään maanantaina 30.9.2019 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.
Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi:hin. Huomioithan, että kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä. Mikäli ette voi antaa lausuntoanne lausuntopalvelu.fi.ssä, lausunto voidaan toimittaa myös sähköpostitse [email protected]
Asiakirjat
- Viron vastaus 18.11.2019 (englanniksi, pdf)
- Suomen vastaus Virolle 14.10.2019 (englanniksi, pdf)
- Annetut lausunnot kansallisesta säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelmasta (suomeksi, pdf)
- Viron ympäristöviranomaisten tiedoksianto kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman ympäristöarvioinnista (englanniksi, pdf)
- Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman SOVA-raportin yhteenveto (suomeksi, pdf)
Lisäaineisto
- Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman SOVA-raportti (viroksi, pdf)
- Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelma (viroksi, pdf)
- Kansallinen radonriskien ehkäisemisen toimintasuunnitelma (viroksi, pdf)
- Kansallinen radioaktiivisen jätteen käsittelyn toimintasuunnitelma (viroksi, pdf)
Lisätietoja
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, puh. 0295 250 284, [email protected]
Viron merialuesuunnitelman ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöviranomaisilta ilmoituksen Viron merialuesuunnitelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Lausunto Viron merialuesuunnitelmaluonnoksesta ja sen ympäristöselostuksesta
Merialueiden kaavoituksen tavoitteena on sopia Viron merialueiden käyttöperiaatteista pitkällä aikavälillä meriympäristön hyvään tilaan panostamiseksi ja sen säilyttämiseksi sekä meritalouden edistämiseksi. Merialuesuunnitelmaluonnos (kaavaluonnos) perustuu merialueiden käyttömuotojen kuvaukseen. Käyttömuodoiksi on määritelty mm. kalastus, kalojen, levän ja simpukoiden vesiviljely, merikuljetukset, meripelastus, pilaantumisen torjunta ja rajavalvonta, energiantuotanto, meren pohjassa sijaitseva infrastruktuuri, merimatkailu, suojeltavat luontokohteet, merikulttuuri, maanpuolustus, mineraalivarannot ja kaatoalueet. Merialuesuunnitelmaluonnoksen ympäristövaikutukset on kuvattu laaditussa ympäristöselostuksessa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä suunnitelmaluonnoksesta ja sen ympäristöselostuksesta.
Kuultavana olleet asiakirjat
- Selvitys Viron merialuesuunnitelmasta
- Ympäristöselostuksen yhteenveto
- Ympäristöselostus kokonaisuudessaan (englanniksi)
- Viron ympäristöviranomaisen ilmoitus (englanniksi)
- Merialuekaavaluonnos karttakuvana
Aikaisemman vaiheen asiakirjat
- Viron vastine annettuihin kommentteihin
- Ympäristöministeriön vastaus Viron merialuesuunnitelmasta 10.7.2019 (englanniksi)
- Annetut lausunnot Viron merialuesuunnitelmasta (suomeksi ja ruotsiksi)
- Viron ympäristöviranomaisten tiedoksianto merialuesuunnitelmasta 20.5.2019 (englanniksi)
- Viron merialuesuunnitelma
- Merialuekaavaluonnos karttakuvana
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 20.12.2018 (englanniksi) - aikaisempi asiakirja
- Viron ympäristöviranomaisten tiedoksianto merialuesuunnitelmasta 26.11.2018 (englanniksi) - aikaisempi asiakirja
- Liite Viron ympäristöviranomaisten tiedoksiantoon 26.11.2018 (englanniksi) - aikaisempi asiakirja
Lisätietoja
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, puh. 0295 250 284, [email protected]
Ruotsin merialuesuunnitelmien ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Ruotsin merialuesuunnitelmien (Perämeri, Itämeri ja Skagerrak/Kattegat) laadinnasta ja niiden ympäristöarvioinnista. Merialuesuunnittelulla edistetään merialueen tehokasta ja kestävää käyttöä ja merialuesuunnitelmassa osoitetaan meren eri alueiden sopivimpia käyttömuotoja.
Suunnitelmien ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä suunnitelmaluonnoksista ja ympäristöselostuksista. Mielipiteet pyydetään toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään maanantaina 10.9.2018 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön Ruotsin merialuesuunnitelmaluonnoksista ja niiden ympäristöselostuksista.
Lausuntoa ei tarvitse lähettää erikseen sähköpostitse tai postitse. Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi:hin. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttämiseksi löytyvät lausuntopalvelu.fi:n sivulta Ohjeet > Käyttöohjeet. Palvelun käyttöönoton tukea voi pyytää osoitteesta [email protected] . HUOM! Kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä.
Mikäli ette voi antaa lausuntoanne lausuntopalvelu.fi:ssä, lausunto voidaan toimittaa myös sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
Asiakirjat
-
Ruotsin vastaus 25.6.2019 (ruotsiksi, pdf)
-
Ympäristöministeriön vastaus 10.10.2018 (pdf) ja liite (pdf)
-
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö Ruotsin merialuesuunnitelmista ja niiden ympäristöselostuksista (lausuntopalvelu.fi)
-
Ruotsin ympäristöviranomaisen kirje 15.6.2018 (englanniksi, pdf)
Ruotsin merialuesuunnitelmien ja niiden ympäristöarviointien suomenkieliset yhteenvedot sekä merialuesuunnitelmat ja ympäristöarvioinnit kokonaisuudessaan ruotsiksi ja englanniksi:
Suomenkieliset yhteenvedot:
Merialuesuunnitelmat:
-
Förslag till havsplan Bottniska viken – samrådshandling (pdf)
-
Proposal for the marine spatial plan Skagerrak and Kattegat (pdf)
Ympäristöarvioinnit:
Aikaisemman vaiheen asiakirjat
-
Ruotsin tiedoksianto 11.11.2015 (englanniksi, pdf)
-
Ympäristöministeriön vastaus Ruotsille 2.3.2016 (englanniksi, pdf)
Tausta-aineisto
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, p. 050 413 0550, [email protected]
Viron meristrategian toimenpideohjelman ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Viron meristrategian toimenpideohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Toimenpideohjelma tulee sisältämään toimenpiteet meriympäristön hyvän tilan saavuttamiseksi vuoteen 2020 mennessä.
Ohjelman ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä toimenpideohjelmaluonnoksesta ja ympäristöselostuksesta. Mielipiteet tulee toimittaa ympäristöministeriöön kirjallisesti viimeistään 21.3.2016. Sähköpostiosoite: [email protected]; postiosoite: Ympäristöministeriö, kirjaamo, PL 35, 00023 Valtioneuvosto.
Asiakirjat
-
Viron vastaus 17.6.2016 (pdf)
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 30.3.2016 (pdf)
Enclosures (pdf) - Ympäristöministeriö lausuntopyyntö Viron meristrategian toimenpideohjelmaehdotuksesta ja sen ympäristöselostuksesta (pdf)
- Viron ympäristöministeriön kirje (englanniksi, pdf)
- Viron meristrategian toimenpideohjelma ja sen ympäristöarviointi. Ympäristöarvioinnin tulosten yhteenveto (pdf)
- Toimenpideohjelmaehdotus: Estonian Marine Strategy’s Programme of Measures. Draft proposal. Chapter New measures (pdf)
- Ympäristöselostus: Strategic Environmental Assessment of Estonian Marine Strategys Programme of Measures to achieve and maintain Good Environmental Status of Estonian marine area. Draft report (pdf)
Tausta-aineisto
- Viron meripolitiikka 2012–2020 - suunnitelman ympäristövaikutusten strategisen arvioinnin tulosten yhteenveto (pdf)
- Strategic environmental assessment of national development plan Estonian Marine Policy 2012-2020. Draft report (pdf)
Lisätietoja
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, p. 050 413 0550, [email protected]
Simon ja Pyhäjoen alueiden ydinvoimakaavat
Ydinvoimalahanke ja YVA-menettely
Suomessa on tutkittu yhden uuden ydinvoimalaitoksen sijoittumismahdollisuuksia ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (468/1994) mukaisessa menettelyssä (YVA-menettely). Hankkeesta vastaava on Fennovoima Oy. YVA-menettelystä on ilmoitettu useille Euroopan valtioille.
Arviointiselostus on valmistunut ja ollut nähtävillä 20.10. – 22.12.2008. Yhteysviranomainen antoi selostuksesta lausuntonsa 20.2.2009 ja YVA-menettely päättyy siihen. Tämän jälkeen ydinvoimalahankkeessa siirrytään ydinenergialain (990/1987) mukaiseen lupamenettelyvaiheeseen, johon sisältyvät periaatepäätös, rakentamislupa ja käyttölupa, joita koskevat ratkaisut tekee valtioneuvosto.
Hankkeen toteuttaminen edellyttää lisäksi varausta maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa kaavoissa sekä maankäyttö- ja rakennuslain mukaista rakennuslupaa.
Kaavoitustilanne ja rajat ylittävien vaikutusten arviointi
Ydinvoimalan sijoittamista koskeva maakunta-, yleis- ja asemakaavoitus on käynnistetty kahden paikkakunnan, Simon ja Pyhäjoen alueella. Vireillä olevat maakuntakaavat määrittelevät ydinvoimalaitoksen yleispiirteisen sijainnin ja ovat siten rajat ylittävien vaikutusten kannalta keskeisiä kaavoja. Yleiskaavat ratkaisevat ydinvoimalaitoksen suhteen kunnan maankäyttöön ja yhdyskuntarakenteeseen. Asemakaavat ohjaavat rakentamista yksityiskohtaisesti.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut kaavoituksen vireilletulosta ja mahdollisuudesta ottaa osaa kaavoitusta koskeviin osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyihin kahdeksalle valtiolle. Nämä ovat Ruotsi, Tanska, Norja, Saksa, Puola, Liettua, Latvia ja Viro. Ympäristöministeriö lähettää kaavoituksen eri vaiheessa kaavoitusta koskevaa aineistoa niille valtioille, jotka ovat ilmoittaneet halukkuudestaan osallistua vuorovaikutusmenettelyihin. Aineisto on saatavilla myös tämän verkkosivun kautta. Kaikki ilmoituksen saaneet valtiot ovat vastanneet Suomelle.
Pyhäjoen alueen kaavoitus
Pyhäjoen sijoitusalueen kaavoitusprosesseihin osallistuvat maakuntakaavoituksen osalta Norja, Viro ja Puola sekä yleis- ja asemakaavoituksen osalta Viro ja Puola.
Yleis- ja asemakaavoituksen ehdotusvaiheessa toimitettava aineisto käsittää ehdotukset kaavakartoista, kaavamerkinnöistä ja -määräyksistä sekä ehdotukset kaavaselostuksen tiivistelmistä. Rajat ylittävien vaikutusten arviointi sisältyy kaavaselostusten tiivistelmiin.
Kommentteja Pyhäjoen alueen yleis- ja asemakaavaehdotuksista pyydetään 21.7.2010 mennessä.
Pyhäjoki, yleis- ja asemakaavojen ehdotusvaiheen kommenttipyyntö muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Pyhäjoen alueen yleis- ja asemakaavaehdotuksista (pdf, 5838 kt)
Pyhäjoen kunta, Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen osayleiskaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 519 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 6288 kt)
Raahen kaupunki, Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen osayleiskaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 6288 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 519 kt)
Pyhäjoen kunta, Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen asemakaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 2868 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 1125 kt)
Raahen kaupunki, Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen asemakaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 3582 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 1124 kt)
Pyhäjoki, maakuntakaavan ehdotusvaiheen kommenttipyyntö muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Pyhäjoen alueen maakuntakaavaehdotuksesta (pdf, 106 kt)
Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaava, ehdotus 17.9.2009
- Kaavakartta (pdf, 3246 kt)
- Kaavamerkinnät (pdf, 172 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 3276 kt)
Pyhäjoki, luonnosvaiheen kommenttipyynnöt muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Pyhäjoen alueen ydinvoimamaakuntakaavan luonnoksesta, Norja (pdf, 33 kt)
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Pyhäjoen alueen kaavaluonnoksista, Viro, Puola (pdf, 34 kt)
Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaava, luonnos 18.12.2008
- Kaavakartta (pdf, 5606 kt)
- Kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 165 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 600 kt)
Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen osayleiskaava, luonnos 24.10.2008
- Kaavakartta (pdf, 881 kt)
- Kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 34 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 170 kt)
Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen asemakaava, luonnos 24.10.2008
- Kaavakartta (pdf, 564 kt)
- Kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 43 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 173 kt)
Simon alueen kaavoitus
Simon sijoitusalueen kaavoitusprosesseihin osallistuvat maakuntakaavoituksen osalta Ruotsi, Norja, Viro ja Puola sekä yleis- ja asemakaavoituksen osalta Ruotsi, Viro ja Puola.
Yleis- ja asemakaavoituksen ehdotusvaiheessa toimitettava aineisto käsittää ehdotukset kaavakartoista, kaavamerkinnöistä ja -määräyksistä sekä ehdotukset kaavaselostuksen tiivistelmistä. Rajat ylittävien vaikutusten arviointi sisältyy kaavaselostuksen tiivistelmään.
Kommentteja Simon alueen yleis- ja asemakaavaehdotuksista pyydetään 21.7.2010 mennessä.
Simo, yleis- ja asemakaavojen ehdotusvaiheen kommenttipyyntö muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Simon alueen yleis- ja asemakaavaehdotuksista (pdf, 106 kt)
Simo kunnan ydinvoimayleiskaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 2288 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 540 kt)
Kemin kaupungin ydinvoimayleiskaava, ehdotus 9.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 3333 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 688 kt)
Simon Karsikkoniemen ydinvoima-asemakaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 1414 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 378 kt)
Simo, maakuntakaavan ehdotusvaiheen kommenttipyyntö muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Simon alueen maakuntakaavaehdotuksesta (pdf, 105 kt)
Kemi-Tornio alueen ydinvoimamaakuntakaava, ehdotus 8.6.2009
- Kaavakartta, kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 485 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 222 kt)
Simo, luonnosvaiheen kommenttipyynnöt muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Simon alueen ydinvoimamaakuntakaavan luonnoksesta, Norja (pdf, 33 kt)
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Simon alueen kaavaluonnoksista, Ruotsi, Viro, Puola (pdf, 34 kt)
Kemi-Tornio alueen ydinvoimamaakuntakaava, luonnos 13.10.2008
- Kaavakartta, kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 560 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 206 kt)
Simon kunnan ja Kemin kaupungin ydinvoimayleiskaava, luonnos 16.10.2008
- Kaavakartta, -kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 521 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 493 kt)
Simon kunnan ydinvoima-asemakaava, luonnos 16.10.2008
- Kaavakartta, -kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 2253 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 290 kt)
Lyhennelmät osallistumis- ja arviointisuunnitelmista
Simo
Kemi-Tornio alueen ydinvoimamaakuntakaava
- Simo regional FI (pdf, 417 kt)
Simon kunnan ydinvoimayleiskaava ja asemakaava sekä Kemin kaupungin ydinvoimayleiskaava
- Simo local FI (pdf, 520 kt)
Pyhäjoki
Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaava
- Pyhäjoki regional FI (pdf, 780 kt)
Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen osayleiskaavat ja asemakaavat
- Pyhäjoki local FI (pdf, 780 kt)
Ilmoitus toisille valtioille
- Ilmoitus ydinvoimalahankkeeseen liittyvien kaavoitusprosessien käynnistymisestä 21.10.2008 (pdf, 42 kt)
- Liite1: Kuvaus Suomen kaavajärjestelmästä ja osallistumismenettelyistä (pdf, 31 kt)
- Liite2: Vastauskaavake (pdf, 29 kt)
Lisätietoja
Maakuntakaavat:
Ylitarkastaja Nunu Pesu, ympäristöministeriö,
[email protected], puh. 0400 143 971
Pajalan yleiskaavan ranta-alueita koskeva täydennys
Ruotsin Norrbottenin läänissä sijaitseva Pajalan kunta laatii yleiskaavan temaattista täydennystä, joka koskee rantojen suojelua ja maaseudun kehittämistä ranta-alueilla. Osa täydennyksen kohteena olevista alueista rajoittuu Suomen valtioon.
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittäviä ympäristövaikutuksia koskevan yleissopimuksen (Espoon sopimus) alaista strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa (SEA-pöytäkirja). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Ympäristöministeriö sai 22.12.2010 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen yleiskaavan täydennystyön aloittamisesta ja pyynnön esittää mahdolliset kommentit kaava-aineistosta. Lausuntoaika on päättynyt.
Ympäristöministeriö toimittaa mielipiteet, lausunnot ja omat kannanottonsa edelleen Ruotsiin käsiteltäviksi.
Asiakirjat
- Lausuntopyyntö (pdf, 55 kt)
- Pajalan kunnan kirje 10.12.2010 (pdf, 133 kt)(suomeksi)
- Ruotsin ympäristöviranomaisen kirje 17.12.2010 (pdf, 94 kt) (ruotsiksi)
- Ote valmisteluaineistosta (pdf, 381 kt) (suomeksi, Suomeen rajoittuvat osa-alueet)
- Kohdekartta pieni (pdf, 263 kt)
- Valmisteluaineisto (samrådshandling) kokonaisuudessaan ruotsiksi (ml. suurikokoinen kohdekartta) Pajalan kunnan kotisivuilta
Kuuleminen neuvotteluasiakirjasta helmi-maaliskuussa 2012
Ympäristöministeriö sai 6.2.2012 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen yleiskaavan täydennystyön ehdotuksen valmistumisesta ja pyynnön esittää mahdolliset kommentit 23.3.2012 mennessä.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä kaavaehdotuksesta ja sen ympäristövaikutuksista niiltä osin, kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen. Lausuntoaika on päättynyt.
- Ympäristöministeriön kuulutus (pdf, 87 kt)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf, 90 kt)
- Ruotsin ympäristöministeriön lähetekirje (ruotsi, pdf, 232 kt)
- Valmisteluaineisto (samrådshandling) suomeksi ja ruotsiksi Pajalan kunnan kotisivuilla, mm. Neuvotteluasiakirja: Rantasuoja ja maankäytön kehitys
Ympäristöministeriö toimittaa mielipiteet, asiassa saadut lausunnot ja oman kannanottonsa Ruotsiin käsiteltäväksi.
Kuuleminen näyttelyasiakirjasta huhti-toukokuussa 2012
Ympäristöministeriö vastaanotti 28.3.2012 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Pajalan kunnan yleiskaavan ranta-alueita koskevan kaavaehdotuksen näyttelyasiakirjan valmistumisesta.
Näyttelyasiakirja vastaa olennaisilta osin kuulutusasiakirjaa, joka oli nähtävillä helmi-maaliskuussa 2012, eikä asiakirjan suomenkielisiä tekstejä ole muutettu. Sen sijaan alueiden karttoja on uudistettu ja niihin on lisätty kaavamerkinnät ja -määräykset. Lisäksi kylien Kolari, Huuki ja Kengis osalta alueet ovat pienentyneet ja Kardis-kylän osalta alue on pidentynyt.
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoanne Pajalan yleiskaavan ranta-alueita koskevasta kaavaehdotuksen (täydennys) näyttelyasiakirjasta sekä sen vaikutusten selvittämisestä niiltä osin, kuin vaikutukset kohdistuvat Suomeen. Lausuntoaika on päättynyt.
Ympäristöministeriö toimittaa mielipiteet, lausunnot ja oman kannanottonsa edelleen Ruotsiin käsiteltäviksi.
- Ympäristöministeriön kuulutus (pdf, 87 kt)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf, 48 kt)
- Lausuntopyyntö ruotsiksi (pdf, 58 kt)
- Ruotsin ympäristöministeriön lähetekirje (pdf, 811 kt)
- Valmisteluaineisto suomeksi ja ruotsiksi Pajalan kunnan kotisivuilla.
Lisätietoja:
Hallitussihteeri Erja Werdi, ympäristöministeriö,
[email protected], puh 040 173 2831
Pajalan kunta: plan- och miljöchef Carl-Johan Riblom,
puh. +46 78 120 95, carl-johan.riblom(at)kommun.pajala.se
Ruotsin ympäristöviranomainen Naturvårdsverket, Egon Enocksson, puh. +46 8 698 1191, [email protected]
Pajalan kunta/plan- och miljöchef Johanna Alm,
[email protected] kommun.pajala.se, +46 70 519 1139.
Puolan ydinvoimaohjelman ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Puolalta ilmoituksen Puolan kansallisen ydinvoiman kehittämiseen tähtäävän ohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Ohjelmaluonnos sisältää muun muassa mahdollisten ydinvoimaloiden vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja, joista kaksi sijoittuu Itämeren rannikolle.
Ohjelman ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus) ja siihen liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä ohjelmaluonnoksesta ja ympäristöselostuksesta ajalla 27.9.2011-22.11.2011.
Asiakirjat
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö, Puolan ydinvoimaohjelman ympäristöarviointi. 29.9.2011 (pdf)
- Submission of comments to the Ministry of Economy. (pdf)
- Käännös Strategic Environmental Assessment Reportin yhteenveto-osan (luku 1) sivuista 42–52. (pdf)
- Översättning av sidorna 42-52 i sammanfattningen (1 kap.) till Strategic Environmental Assessment Report.(pdf)
- Ministry of Economy 23.9.2011. Polish Nuclear Power Programme (pdf, 1,9 Mt)
- Ympäristöministeriön vastaus Puolalle 21.12.2011 (pdf)
- Puolan vastauskirje ympäristöministeriölle 16.10.2012 (pdf, 1, 3 Mt)
- Ympäristöministeriön vastaus Puolalle 15.11.2012 (pdf)
Ympäristöselostus "Strategic Environmental Assessment Report for the Polish Nuclear programme" (513 sivua, englanniksi):
- Chapter 1, Non-technical summary (pdf, 2,4 Mt)
- Chapter 2, Characteristics of the report and chapter 3, Analysis and evaluation of the impact of radioactive emissions from nuclear power plants (pdf, 2,6 mt)
- Chapter 4, Analysis and assessment of the other predicted significant effects associated with operation of nuclear power plants (pdf, 5,4 Mt)
- Chapter 5, identification and chatacteristics of expected environmental impacts of programme implementation (pdf, 1,3 Mt)
- Chapter 6, Alternatives to the solutions included in the programme (pdf, 6,3 Mt)
- Chapter 7, Full table of contents for the forecats and chapter 8, list of footnotes (pdf, 274 kt)
Puolan tammikuussa 2012 toimittama lisämateriaali:
- Dokumentti 1 (pdf)
- Dokumentti 2 (pdf, 2,6 Mt)
- Dokumentti 3 (pdf)
Puolan lokakuussa 2012 toimittama lisämateriaali:
- Dokumentti 1 (pdf)
Puolan joulukuussa 2014 toimittamat tiedot ohjelman hyväksymisestä:
- Dokumentti 1 (pdf)
- Dokumentti 2 (pdf, 2,3 mt)
- Dokumentti 3 (pdf, 6 mt)
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, p. 050 413 0550, sähköposti [email protected]
Viron Vaivaran detaljikaavan strategisen tason ympäristövaikutusten arviointi
Energiayhtiö Eesti Energia Õlitööstus AS suunnittelee tuotantonsa laajentamista Vaivaran kunnassa, Viron rannikolla. Tähän liittyen kunnassa laaditaan detaljikaavaa, joka mahdollistaisi enintään neljän uuden liuskeöljyn tuotantolaitoksen sekä niiden tarvitseman infrastruktuurin, jälkikäsittelylaitoksen sekä myytävän tuhkan käsittelylaitoksen rakentamisen.
Ympäristöministeriö on saanut Viron ympäristöviranomaiselta ilmoituksen detaljikaavan strategisen tason ympäristövaikutusten arvioinnista. Viron ympäristöministeriö on ympäristövaikutusten arvioinnin yhteysviranomainen.
Ympäristövaikutusten arvioinnin kuuleminen 2014
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus) ja sen alaista SEA-pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö on Espoon sopimuksen toimivaltainen viranomainen Suomessa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on 5.3.−4.4.2014 mahdollisuus esittää mielipiteensä strategisen tason ympäristövaikutusten arvioinnista niiltä osin, kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen.
Lisätietoja hankkeesta ja sen ympäristövaikutuksista saa öljytehtaan alueen asemakaavan ympäristövaikutusten strategisen arvioinnin raportista laaditusta yhteenvedosta. Raportti on hankkeesta vastaavan Eesti Energia Õlitööstus AS:n laadituttama selvitys hankkeesta, sen ympäristövaikutuksista ja niiden lieventämismahdollisuuksista.
Ympäristövaikutusten arviointiin liittyvät asiakirjat:
- Ympäristöministeriön kuulutus(pdf)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf)
- Viron ympäristöministeriön lähetekirje (englanniksi)
- Yhteenveto öljytehtaan alueen asemakaavan ympäristövaikutusten strategisen arvioinnin raportista(pdf)
- Raportin keskeisten osien ruotsinkielinen teksti
Ympäristöministeriö antoi Virolle 7.4.2011 lausunnon, jossa se kertoi osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin. Kyseessä on ympäristövaikutuksiltaan merkittävä hanke, ja vaikutukset voivat ulottua Suomeen.
Käsillä olevan kaavamuutoksen ympäristövaikutusten arvioinnista on järjestetty aiempi kuuleminen 19.12.2011−18.1.2012.
Lisätietoja:
Hallitussihteeri Erja Werdi, ympäristöministeriö, p. 0295 250 312, [email protected]
Hankkeesta vastaava, Eesti Energia Õlitööstus AS, ympäristöpäällikkö, Tõnis Meriste,
p. +372 5158153, [email protected]
Lisätietoja
Seija Rantakallio, neuvotteleva virkamies
ympäristöministeriö, Luontoympäristöosasto, Biotalous Puhelin:0295250246 [email protected]