Valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointi
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn eli YVA:n avulla pyritään vähentämään tai kokonaan estämään hankkeen haitallisia ympäristövaikutuksia.
Suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arviointi eli SOVA tarkoittaa niiden vaikutusten arviointia valmistelun osana.
Valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia säätelee ns. Espoon sopimus (Convention on Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context). Suunnitelmien tai ohjelmien valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia koskee Espoon sopimukseen liittyvä strategista ympäristöarviointia koskeva pöytäkirja.
Sopimusten osapuolina olevilla valtioilla on oikeus osallistua toisessa valtiossa käynnissä olevaan YVA:an tai SOVA:an, mikäli arvioitavan hankkeen, suunnitelman tai ohjelman ympäristövaikutukset kohdistuvat kyseiseen valtioon.
Suomella ja Virolla on lisäksi kahdenvälinen YVA-sopimus, jolla on tarkennettu Espoon sopimusta.
Suomen ympäristökeskus toimii vuoden 2023 alusta Suomen toimivaltaisena viranomaisena YVAan ja SOVAan liittyvissä kansainvälisissä kuulemisissa.
1.1.2023 jälkeen käynnistyneiden kuulemisten tiedot löytyvät ympäristöhallinnon verkkopalvelusta:
Vuoden 2022 loppuun mennessä hoidettujen kuulemisten tiedot löytyvät toistaiseksi tältä sivulta.
- Asetus valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia koskevan yleissopimuksen voimaansaattamisesta 67/1997 | Finlex
- Pöytäkirja strategisesta ympäristöarvioinnista 69/2010 | Finlex
- Asetus Viron kanssa valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta 51/2002 | Finlex
Kansalliset YVA-menettelyt ja ydinenergiahankkeet
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset vastaavat kansallisista YVA-menettelyistä.
Ydinenergiahankkeissa yhteysviranomaisena toimii työ- ja elinkeinoministeriö.
Alla listaus hankkeista 31.12.2022 saakka. Uudet hankkeet löytyvät www.ymparisto.fi/yva
Kaunisvaaran kaivoshanke Ruotsin Pajalassa
Kaunisvaarassa Pajalan kunnassa Ruotsissa on ollut käynnissä kaivoshankkeeseen liittyvä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely), johon myös Suomi on osallistunut. Hanke käsittää nykyisen kaivostoiminnan Tapulin rautamalmilouhoksella ja Kaunisvaaran rikastamolla, jota laajennetaan Palotievan ja Sahavaaran rautamalmien avolouhinnalla ja näiden rikastamisella Kaunisvaaran rikastamossa. Lisäksi hankkeeseen kuuluu nykyisten jätealueiden ja vesialtaiden laajentaminen sekä uusien jätealueiden ja vedenpuhdistuslaitoksen rakentaminen.
Toiminnot sijoittuvat lähimmillään noin 5 km:n päähän Suomen ja Ruotsin rajasta. Hankkeeseen kuuluu raakavedenotto Muonionjoesta. Kaivostoiminnan ylijäämävesi johdetaan Muonionjokeen nykyisestä purkupisteestä Aareavaaran alapuolelle. Hankkeesta vastaavana toimii Kaunis Iron Ab.
Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista on järjestetty Suomessa kolme kuulemista. Ensimmäinen vuonna 2019, jolloin Ruotsi ilmoitti hankkeen YVAn käynnistymisestä ja Suomi antoi kommentteja arviointiohjelmaa vastaavasta aineistosta. Toinen kuuleminen koski ympäristövaikutusten arviointia koskevia asiakirjoja vuonna 2021. Suomen vastauksessa 22.11.2021 todettiin, ettei toimitettua aineistoa pidetty riittävänä ja edellytettiin, että vaikutusten arviointia täydennetään. Täydennyksistä kuultiin kesällä 2022 ja niitä ei edelleenkään pidetty riittävinä. Eri vaiheiden kuulemisasiakirjat ja Suomen vastaukset on luettavissa alta.
Lupaviranomaisen päätös
Lupaviranomainen on 1.12.2022 antanut kaivoshankkeen lupaa koskevan päätöksen, jonka voi lukea alla olevasta linkistä. Lapin ELY-keskus on valittanut päätöksestä, mm. sillä perusteella ettei Espoon sopimusta ole kaikilta osin sovellettu asianmukaisesti.
Lupaviranomaisen päätös 1.12.2022 (käännös suomeksi)
Lupaviranomaisen päätös 1.12.2022 (ruotsiksi)
Hankkeen ympäristövaikutusten täydennyksiä ei pidetä riittävinä
Ruotsi toimitti Suomelle täydennyksen liittyen hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin ja aineistoa oli mahdollisuus kommentoida 12.8.2022 saakka. Aineistosta annettiin 9 lausuntoa ja yksi mielipide. Ruotsin toimittamat aineistot ja Suomen vastaus on luettavista alla olevasta linkistä.
Ympäristöministeriön lausunto Ruotsille ympäristövaikutusten arvioinnin täydennyksistä 24.8.2022
Ruotsin toimittama kuulemisaineisto
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Kaunis Iron ABn pääkirje vastauksena Suomen kommentteihin (nro 679)
Täydennykset ja vastaukset kuulutettuun hakemukseen annettuihin lausuntoihin (nro 680)
Hankkeesta vastaavan esittämät päivitykset ehto- ja velvoite-ehdotuksista (688/ liite 5)
Ruotsin lausuntopyyntö (englanniksi)
Erillisselvitykset
Metallipitoisuudet lähialueilla olevissa purkuvesistöissä kaivostoiminnan lopettamisen jälkeen (nro 596/698; liite 1.1)
Kaivostoimintaa koskevaan hakemukseen perustuvat päivitetyt arviot vaikutuksista vesieliöihin (nro 597/699; liite 1.2)
Ympäristötutkimukset pintavesissä Kaunisvaaran rautamalmikaivoksen ympäristössä, Pajalan kunta, vuosi 2019 (nro 600/701; liite 1.5)
Uraanin arviointiperuste kaivoksen purkuvesistöissä, muistio (nro 607/692; liite 4)
Prosessiveden koostumus (nro 602/700; liite A2. E)
Hydrodynaamisen mallin tulosten todentaminen. Muonionjoen merkkiainekoe ja vesikemia (nro 603/683; liite H20)
Yleiskatsaus pinta- ja pohjavesistä (nro 598/655)
Kaunis Iron Ab:n ylivuotoveden leviäminen ja laimeneminen Muonionjoessa (nro 682; täydennys liite H16)
Lupaviranomaisen toimittama aineisto
- Lupaviranomaisen tiedonanto ja asiantuntijalausunto (padot; nro 391/402)
- Kaunis Iron Ab:n vastineita ja täydennyksiä (nro 508/618). Asiakirja koostuu kahdesta osasta.
3. Täydennyksiä ja vastineita kuulutetusta hakemuksesta annettuihin lausuntoihin, joulukuu 2021 (nro 509/624). Asiakirja koostuu kolmesta osasta.
- Osa 1 (mm. hakemuksesta, tekninen kuvaus, hiekka- ja selkeytysaltaat, hydrogeologia, pohjavesimallinnus ja vaikutus pohjavedeen, vesimallinnus, vedenkäsittelysuunnitelma ja prosessiveden koostumus)
- Osa 2 (mm. prosessiveden koostumus jatkoa, vaikutus purkuvesistöön ja Natura 2000, lajisuojelu)
- Osa 3 (mm. lajisuojelu jatkoa, kuljetukset ja pölyäminen, poronhoito, jätteenkäsittelysuunnitelma, jälkikäsittely)
Ruotsin kansallisten viranomaisten hankkeesta antamat lausunnot
- Norrbottenin lääninhallituksen lausunto (nro 325)
- Ruotsin meri- ja vesiviraston lausunto (nro 301)
- Ruotsin ympäristönsuojeluviraston lausunto
Lisätietoja
- Hankkeesta vastaava: Klara Eriksson, Golder Associates, p. +46 72 2148 301, [email protected]
- Espoon sopimuksen soveltaminen: Anniina Kaikkonen, ympäristöministeriö, p. +358 50 479 0929, [email protected]
- Ruotsin YVA-menettely: Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, p. +46 10 698 17 69, [email protected]
Aiempi vaihe, arviointiselostuksen kuuleminen syksyllä 2021
Hankkeen ympäristövaikutusten arviointia koskeva aineisto oli nähtävillä kommentteja varten loppuvuodesta 2021. Ympäristöministeriö antoi Ruotsille 22.11.2021 päivätyn lausunnon, jossa todettiin, ettei Suomeen kohdistuvia vaikutuksia oltu arvioitu riittävästi ja edellytetiin lisätietoja hankkeesta ja sen ympäristövaikutuksista. Lausunnossa edellyttiin myös Espoon sopimuksen mukaisten neuvottelujen jatkamista. Ympäristöministeriö toimitti Ruotsille samassa yhteydessä Suomessa annetun muun palautteen, 24 lausuntoa ja 7 mielipidettä.
Suomen vastaus Ruotsille Kaunisvaaran kaivoksen ympäristövaikutusten arvioinnista ja neuvottelujen jatkamisesta 22.11.2021 (ruotsiksi)
Suomen vastaus Ruotsille Kaunisvaaran kaivoksen ympäristövaikutusten arvioinnista ja neuvottelujen jatkamisesta 22.11.2021 (käännös suomeksi)
Asiantuntijalaitosten lausunnot
Osakaskuntien, yhdistysten ja yksityishenkilöiden palautetta ei ole viety verkkosivulle, koska ne sisältävät henkilötietoja
Aineisto, jonka perusteella lausuttiin oli oli nähtävillä 9.9.-8.11.2021 sähköisesti verkkosivuilla osoitteessa: www.ymparisto.fi/KaunisvaarankaivoslupaYVA. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus oli nähtävillä ruotsiksi samalla verkkosivulla.
Arviointiohjelmavaiheen kuuleminen ja asiakirjat vuodelta 2019
Ympäristöministeriö sai 28.1.2019 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) alkamisesta ja arviointiohjelmaa vastaavan neuvotteluasiakirjan, joka oli nähtävillä. Perustuen hankkeen Suomeen kohdistuviin todennäköisesti merkittäviin haitallisiin ympäristövaikutuksiin Suomi ilmoitti osallistuvansa hankkeen YVA-menettelyyn 14.3.2019 päivätyllä kirjeellä. Vastauksessa esitettiin myös täydentämistarpeita kommenteilla olleeseen arviointiohjelmaa vastaavaan neuvotteluasiakirjaan.
Edellisessä vaiheessa vuonna 2019 lausunnolla olleet Ruotsin asiakirjat liittyen arviointiohjelmaa vastaavaan vaiheeseen:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö kaivoshankkeesta Kaunisvaarassa Pajalassa
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta hankkeesta (ruotsiksi)
- Neuvotteluasiakirja Kaunisvaaran kaivostoiminnasta sekä Tapulin, Palotievan ja Sahavaaran avolouhoksista ja Kaunisvaaran rikastamosta (pdf)
- Neuvotteluasiakirja, Kaunis Iron – Tapulin kaivos – Kaunisvaaran hiekka- ja selkeytysallas (pdf)
Puolan ydinvoimalaitos
Puolaan suunnitellaan maan ensimmäistä ydinvoimalaa. Ydinvoimalan sijaintipaikalle on kolme vaihtoehtoa Pohjois-Puolassa Choczewon, Gniewinon tai Krokowan kunnassa, jotka sijaitsevat Pomorskien maakunnassa. Laitoksen kapasiteetiksi on suunniteltu 3750 megawattia. Hankkeesta vastaa Polskie Elektrownie Jądrowe Sp. z o.o.
Puolan valtio ilmoitti Suomelle YVAn alkamisesta vuonna 2015 ja Suomi ilmoitti tuolloin osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin. Aiemman vaiheen aineisto on luettavissa alta.
Ympäristövaikutusten arviointiselostus oli kommenteilla Suomessa 7.10.-2.12.2022. Suomen vastaus ja saatu palaute lähetettiin Puolalle. Suomella ei ollut jatkokommentteja Puolalle.
Suomen lausunto arviointiselostuksesta Puolalle
Suomen kuulemisessa annetut lausunnot
Puolan toimittama lausuntoaineisto koostui seuraavasta materiaalista
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Puolan ydinvoimalaitos, yhteenveto YVA-selostuksen tuloksista
Puolan YVA-selostuksen osuudet, jotka liittyvät rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointiin (englanniksi):
Osa 2: Yleistajuinen yhteenveto
Osa 4: Hankkeen ominaisuudet ja päästät (onnettomuudet)
Osa 7: Arvioinnin tulokset ja johtopäätökset -Yhteenveto
Palaute kohdeosapuolten kommentteihin
Lisätietoja
Puolan lausuntopyyntö YVA-selostuksesta (englanniksi)
Lisätietoa Puolan YVA-menettelystä (englanniksi)
Rajauspäätös arviointiselostuksen sisällöstä (englanniksi)
Aiemman vaiheen asiakirjat
Liitteet:
- Puolan notifiointi (pdf)
- Hankkeesta vastaavan hakemusasiakirja (pdf)
- Ympäristövaikutusten arviointiohjelma (pdf)
Nunasvaaran alueelle suunnitellaan grafiittimalmin louhintaa ja rikastamista. Toinen hanke koskee suunnitelmaa louhia grafiittimalmia avokaivoksena (Nunasvaara Eteläinen) ja toinen suunniteltua grafiittimalmin louhintaa maanalaisena kaivoksena kolmesta eri kohteesta (Nunasvaara Pohjoinen, Niska Eteläinen ja Niska Pohjoinen). Grafiitin rikastus ja rikasteen tuotanto tapahtuisi Nunasvaara Eteläisen alueella. Suunnitellut toiminta-alueet sijaitsevat Vittangin läheisyydessä Kiirunan kunnassa Norrbottenin läänissä Ruotsissa. Hankkeet ovat eri suunnitteluvaiheissa ja siksi niiden asiakirjat ovat erillisiä.
Suunnittelualue kuuluu Tornion- ja Kalixjokien valuma-alueeseen. Etäisyys suunnitellusta toiminta-alueesta Suomen rajalle on linnuntietä noin 90 km ja Tornionjokea pitkin noin 140 km. Hankkeesta vastaavana toimii Talga Graphene AB, jonka omistaa Talga Resources Ltd.
Nunasvaara Eteläisen -hankekuvaus
Talga AB suunnittelee grafiittimalmin avolouhintaa Nunasvaara Eteläisen alueelle, Vittangin läheisyyteen Kiirunan kuntaan Ruotsiin. Vuosittain louhittava ja paikan päällä rikastettava malmimäärä on enintään 120 000 tonnia. Toiminnassa muodostuva sivukivi, rikastushiekka ja vesienkäsittelylaitoksen sakka läjitetään uudelle jätealueelle ja myöhemmässä vaiheessa louhittuihin avolouhoksiin. Lisäksi hankkeeseen kuuluu maa-ainesten otto kaivoksen sulkemistoimiin ja vedenotto Hosiojärvestä. Kaivostoiminnan ylijäämävesi johdetaan Hosiojärveen, josta on lasku-uomat Tornionjokeen. Etäisyys suunnitellulta toiminta-alueelta Suomen rajalle on linnuntietä noin 90 km ja Tornionjokea pitkin noin 140 km.
Vaihe 3. Nunasvaara Eteläinen –hankkeen YVA-selostuksen ja lupahakemuksen täydennysten kuuleminen 2.11.-30.11.2022
Ympäristöministeriö ja Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) pyysivät 2.11.-30.11.2022 lausuntoja Nunasvaara Eteläinen –hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen ja lupahakemuksen täydentävistä selvityksistä. Hankkeesta vastaava Talga Ab on toimittanut täydennyksenä aiemmin toimitettuihin materiaaleihin vastineet sekä Suomesta että Ruotsista viime lausuntokierroksella annettuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin. Lisäksi Talga Ab on toimittanut täydentävän esityksen koskien toiminnan vaikutusta purkuvesistöön.
Ympäristöministeriö on edellisen vaiheen vastauksessaan Ruotsille pyytänyt hankkeesta vastaavaa toimittamaan jatkoneuvotteluissa aineistoa, jossa on otettu huomioon Suomessa annetut kommentit ja jossa arviointi on kohdennettu Suomeen kohdistuviin ympäristövaikutuksiin. Ympäristöministeriö ja Lapin ELY-keskus pyysivät kannanottoa siihen, ovatko Talga Ab:n täydennyksinä toimittamat vastineet ja selvitys riittäviä a) Suomeen kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten arvioimiseksi (YVA) ja b) hankkeesta tehtävää päätöstä varten (lupahakemus).
Ruotsin toimittamia aineistoja ei pidetty riittävinä ja vastauksessa todettiin Suomen haluavan jatkaa Espoon sopimuksen mukaisia neuvotteluja.
Suomen vastaus Ruotsille Nunasvaara Eteläisen täydennyksistä
Kuultavana ollut aineisto:
- Ruotsin ympäristöviranomaisen lausuntopyyntö YVA-selostuksen ja lupahakemuksen täydentävistä selvityksistä (englanniksi)
- Täydentävä esitys koskien vaikutusta purkuvesistöön
- Talga Ab:n vastine Ruotsista saatuihin kommentteihin
- Talga Ab:n vastine Suomesta saatuihin kommentteihin
Vaihe 2. Nunasvaara Eteläinen -hankkeen YVA-selostuksen kuuleminen kesällä 2022
Nunasvaara Eteläisen YVA-selostus ja lupahakemus olivat nähtävillä palautteen antamista varten 11.5.-27.6.2022. Hankkeen lupahakemusasiakirjat (Suomen ja Ruotsin välinen rajajokisopimus) ja Espoon sopimuksen mukainen ympäristövaikutusten arviointiin liittyvä aineisto olivat samanaikaisesti nähtävillä. Suomi oli ilmoittanut osallistuvansa hankkeen YVA-menettelyyn aiemmin 11.10.2021 (ks. Edellisen vaiheen aineisto alla).
Espoon sopimuksen mukaan Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus antaa mielipide ympäristövaikutusten arvioinnista ja sen liitemateriaalista niiltä osin kuin vaikutukset ulottuvat Suomeen. Hankkeen mahdollisiksi rajat ylittäviksi haitallisiksi vaikutuksiksi on tunnistettu vaikutukset Tornion-Muonionjoen vesiympäristöön.
Ympäristöministeriö antoi lausunnon Ruotsille hankkeen YVA-selostuksesta. Ympäristövaikutusten arviointi katsottiin puutteelliseksi, koska se ei sisältänyt Suomeen kohdistuvien vaikutusten arviointia. Lausunnossa pyydetään Ruotsia toimittamaan aineisto, jossa on otettu huomioon Suomessa annetut kommentit ja jossa arviointi on kohdennettu Suomeen kohdistuviin vaikutuksiin. Uusi aineisto tullaan laittamaan uudestaan nähtäville. Lausunto on luettavissa oheisesta linkistä. Liitteessä 1 on englanniksi laadittu yhteenveto Suomessa annetuista lausunnoista ja liitteessä 2 kaikki Suomen kuulemisessa annetut lausunnot.
YVA-selostusta koskeva aineisto (kesä 2022)
- Suomen lausunto Nunasvaara Eteläisen ympäristövaikutusten arvioinnista (englanniksi)
- Liite 1 (yhteenveto Suomessa annetuista lausunnoista englanniksi)
- Liite 2 (Suomessa annetut lausunnot)
Ruotsin toimittama lupahakemusta ja ympäristövaikutusten arviointia koskeva aineisto:
Vaihe 1. Suomi ilmoitti osallistuvansa Ruotsin YVA-menettelyyn 2021
Ympäristöministeriö vastaanotti syyskuussa 2021 Ruotsista ilmoitukset näiden kahden hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyjen (YVA-menettely) käynnistymisestä ja järjesti mahdollisuuden antaa lausuntoja ja mielipiteitä. Palautetta antoi 12 tahoa: maa- ja metsätalousministeriö, Lapin ELY-keskus, Kainuun ELY-keskus, Tornion kaupunki, Ylitornion kunta, Lapin liitto, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Paliskuntain yhdistys, Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio ja yksi yksityishenkilö. Suomi ilmoitti osallistuvansa Ruotsin YVA-menettelyyn. Suomen lausunto ja annettu palaute on toimitettu Ruotsille ja on luettavissa alla.
Vaiheen 1 kuulemisaineisto
Hankkeesta vastaavan laatimat arviointiohjelmaa vastaavat kuulemisasiakirjat olivat nähtävillä 9.-30.9.2021.
- Suomen vastaus Ruotsille YVA-menettelyyn osallistumisesta
- Annettu palaute Suomessa (+ myöhemmin toimitettu SLL täydennetty lausunto)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Nunasvaara Eteläinen hankkeen aineisto
- Nunasvaara Eteläisen grafiitinlouhinta ja rikastamishanke, kuulemisasiakirja (arviointiohjelma)
- Hankkeesta vastaavan kirjelmä Ruotsin ympäristöviranomaiselle koskien Espoon yleissopimuksen mukaista kuulemista
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Nunasvaara Pohjoinen, Niska Eteläinen, Niska Pohjoinen –hankkeen aineisto
- Nunasvaara Pohjoinen, Niska Eteläinen ja Niska Pohjoinen, grafiitin louhinta (arviointiohjelma)
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Lisätietoja
- Hankkeesta vastaava Talga Graphene AB, Nunasvaara Eteläinen: Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB
- Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 246, [email protected]
- Ruotsin YVA-menettely: Naturvårdsverket
Hankkeen kuvaus
Svenska kraftnät ja Fingrid Oyj kehittävät Ruotsin ja Suomen välistä sähkönsiirtoyhteyttä. Svenska kraftnätin suunnittelema 400 kilovoltin ilmajohtona toteutettava voimajohto kulkisi Jokkmokkin kunnan Messauressa sijaitsevalta sähköasemalta Norrbottenin läänin Ylitornion kunnan Risuddenissa sijaitsevalle Tornionjoen ylityskohdalle. Voimajohto jatkuu edelleen Suomessa Ylitornion kunnan ja Tornion kaupungin kautta Keminmaan sähköasemalle. Suomen puolelle sijoittuva osuus on käsitelty erillisessä YVA-menettelyssä, jossa hankkeesta vastaavana on Fingrid Oyj.
YVA-selostuksen täydennykset ovat riittävät, Espoon sopimuksen mukainen menettely päättyy
Voimajohdon YVA-selostus oli kommenteilla Suomessa 20.4.-20.5.2022. Suomen vastaus ja Suomessa annettu palaute toimitettiin Ruotsille. Vastauksessaan Suomi edellytti täydennyksiä YVA-selostukseen, koska hankkeen maisema- ja kulttuuriympäristöä sekä vaihtoehtojen vertailua ei oltu käsitelty riittävästi Suomeen kohdistuvien vaikutusten näkökulmasta.
Hankkeesta vastaava Svenska Kraftnät toimitti vastineensa Suomesta saatuihin kommentteihin sekä täydentävän maisemaselvityksen. Täydentävä selvitys koski hankkeesta aiheutuvia maisemavaikutuksia Suomen puolella rajaa. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli 4.11.-30.11.2022 mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä hankkeesta vastaavan toimittamista täydennyksistä. Lausuntoja pyydettiin erityisesti siitä, ovatko hankkeesta vastaavan toimittamat täydennykset riittäviä Suomeen kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten arvioimiseksi.
Suomi vastasi YVA-selostukseen toimitettujen täydennysten olevan riittäviä. Hankkeen Espoon sopimuksen mukainen menettely voi päättyä. Ruotsille toimitettu vastaus ja Suomessa annettu palaute ovat luettavissa alla.
Nähtävillä ollut aineisto:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
- Ruotsin ympäristöviranomaisen lausuntopyyntö (englanniksi)
- Aurora Line -maisemaselvitys 30.9.2022
- Liite 1 Maastokäynnin valokuvat
- Liite 2 Hankkeesta vastaavan vastine Suomesta saatuihin kommentteihin
YVA-selostuksen kuuleminen keväällä 2022
Ruotsin osuuden arviointiohjelma oli nähtävillä Suomessa vuonna 2020 ja Suomi ilmoitti tuolloin osallistuvansa hankkeen YVA-menettelyyn. Hankkeen YVA-selostus oli kommenteilla Suomessa 20.4.-20.5.2022. Suomen vastaus ja annettu palaute on toimitettu Ruotsille (lausunnot ja yksityishenkilöiden mielipide). Suomi edellyttää täydennyksiä arviointiselostukseen, koska hankkeen maisema- ja kulttuuriympäristöä sekä vaihtoehtojen vertailua ei oltu käsitelty riittävästi Suomeen kohdistuvien vaikutusten näkökulmasta.
Nähtävillä ollut YVA-selostusta koskeva aineisto:
- Aurora-Line, ympäristövaikutusten arviointiselostus
- Hankkeen kartta
- Arviointiohjelmavaiheen kuulemisten kuvaus
- Ruotsin ympäristöviranomaisen lausuntopyyntö (englanniksi)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (lähetetty edellisessä vaiheessa kommentteja antaneille tahoille)
Suomi ilmoitti osallistuvansa hankkeen YVA-menettelyyn
Ruotsi ilmoitti YVA-menettelyn alkamisesta Messaure-Keminmaa 400 kV-voimajohtohankkeessa. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997). Hankkeesta vastaavana toimii Svenska kraftnät.
Kuuleminen neuvotteluasiakirjasta järjestettiin 14.4.-8.5.2020. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn sekä neuvotteluasiakirjan sisällöstä Suomeen mahdollisesti kohdistuvien vaikutusten osalta. Suomi vastasi osallistuvansa Ruotsin YVAan ja antoi kommentteja arvioinnin sisällöstä. Suomen vastaus on luettavissa alla olevasta linkistä.
-
Suomen vastaus Ruotsille YVAan osallistumisesta (pdf ruotsiksi)
Nähtävillä ollut aineisto:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
- Arviointiohjelmaa vastaava neuvotteluasiakirja Messaure-Keminmaa
- Underlag Esbo-samråd Messaure-Keminmaa
- Liite 1 Yleiskartta – Bilaga 1 Översiktskarta
- Liite 10 YVAn alustava sisällysluettelo
- Bilaga 10 Innehållsförteckning MKB
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Ida Wallentin, Svenska kraftnät, p.+46 10-475 88 69, [email protected] .
Espoon sopimuksen soveltaminen: Anniina Kaikkonen, p. +358 295 250 309, [email protected].
Ruotsin YVA-menettely: Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, p. +46 10 698 17 69, [email protected].
Baltic Offshore Epsilon- merituulipuisto Itämerellä, Ruotsin talousvyöhyke
Ruotsin talousvyöhykkeelle suunnitellaan tuulipuistoa, joka koostuisi 184 tuulivoimalasta, joiden kokonaiskorkeus on enintään 330 metriä ja tehokkuus 20 MW. Tuulipuiston kokonaisteho olisi 3000 MW ja vuosituotanto 12 TWh. Suunniteltu puistoalue on laajuudeltaan noin 678 km2 ja sen syvyysolosuhteet vaihtelevat 70-180 metrin välillä. Hankealueen etäisyys Gotska Sandöniin on noin 30 km ja Fåröhön noin 60 km. Hankealue sijaitsee noin 130 km päässä Ahvenanmaasta.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997).
Hankkeesta vastaava on laatinut arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli 10.10.-4.11.2022 mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausumaan kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut Ruotsille, että Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn. Ruotsille toimitettu vastaus ja Suomessa annettu palaute ovat luettavissa alla.
Nähtävillä ollut aineisto
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
- Baltic Offshore Epsilon –tuulipuistohankkeen kuulemisasiakirja (arviointiohjelman tiivistelmä)
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava. Niklas Sondell, p. +46 70 218 50 64, [email protected]
Espoon sopimuksen soveltaminen. Anniina Kaikkonen, p. +358 295 250 309, [email protected].
Ruotsin YVA-menettely. Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, p. +46 10 698 17 69, [email protected]
Ruotsin Södra Victorian tuulivoimalahanke
Ruotsin talousvyöhykkeellä sijaitsevalle Södra Midsjöbankenin matalikolle on suunniteltu tuulivoimapuistoa, jonka YVA-menettelyyn Suomi osallistui vuosina 2011-2015. Ruotsin viranomaiset ja asiantuntijat vastustivat laitoksen sijoittamista suunnitellulle alueelle johtuen sen ennakoiduista vaikutuksista Hoburgs Bank ja Midsjöbankarna nimisen Natura 2000 alueen suojeluperusteisiin (SE 0330308), ennen kaikkea linnustoon. Myös Suomessa annetuissa kommenteissa hankkeen vaikutuksia linnustoon, pyöriäiseen ja kalastukseen pidettiin merkittävinä. Hankkeesta vastaava, RWE Renewables Sweden AB (ennen E.ON Wind Sweden AB) on tehnyt alueella selvityksiä ja ehdottaa tuulivoimalan paikan vaihtamista Södra Midsjöbankenin länsipuolelle. Hankkeesta aloitetaan näin ollen uusi YVA-menettely. Hankkeen nimi on vaihdettu Södra Victorian tuulipuistoksi (ennen Södra Midsjöbanken). Hankkeen aiemman vaiheen aineistot ovat luettavissa tämän verkkosivun alaosasta.
Södra Midsjöbanken sijaitsee Ruotsin talousvyöhykkeellä noin 100 km Öölannin eteläkärjestä kaakkoon. Tuulipuisto koostuisi sadasta tuuliturbiinista ja hankkeen kokonaiskapasiteetiksi on suunniteltu noin 1 500-2 000 MW. Yksittäisen voimalan teho olisi 15-20 MW ja enimmäiskorkeus 295 metriä. Suunnitellun tuulivoimapuiston alueella syvyydet kasvavat pääasiassa idästä länteen ja vaihtelevat noin 23 metristä 36 metriin. Hankealueen pinta-ala on 174 m2.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Ympäristöministeriö vastaanotti Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997).
Hankkeesta vastaava oli laatinut arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus antaa lausunto tai esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn. Samalla sai lausua arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta ja siitä, onko paikan vaihdolla merkitystä aiemmin annettuun palautteeseen.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut Ruotsille, että Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn. Annettu vastaus ja Suomessa annettu palaute, jotka toimitettiin Ruotsiin, ovat luettavissa alla.
Nähtävillä ollut aineisto
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
- Södra Victorian tuulivoimalan kuulemisasiakirja (arviointiohjelma)
- Ruotsin lausuntopyyntö Suomelle (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Lena Blomqvist, RWE Renewables Sweden AB, p +46 (0)79 098 65 67, [email protected]
Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 246, [email protected]
Ruotsin YVA-menettely: Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, p. +46 10 698 17 69, [email protected]
Hankkeen aiemmat vaiheet vuosina 2011-2015 (Södra Midsjöbanken)
Ympäristöministeriö sai kesäkuussa 2011 Ruotsin viranomaisilta Espoon sopimuksen mukaisen ilmoituksen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) alkamisesta. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä siitä, aiheuttaako hanke merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia Suomessa, minkä johdosta Suomen tulisi osallistua hankkeen YVA-menettelyyn. Suomi päätti osallistua hankkeen YVA-menettelyyn.
Arviointiohjelmavaiheen aineisto vuodelta 2011
- Suomen vastaus Ruotsille 2011 (pdf)
- Lausuntopyyntö Suomen tarpeesta osallistua Ruotsin ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn ja hankkeen arviointiohjelmasta (pdf, 63 kt)
- Ruotsin Suomelle toimittama lausuntopyyntö (pdf, englanniksi, 1013 kt)
- Södra Midsjöbanken arviointiohjelma (pdf, 1340 kt)
Ympäristövaikutusten arviointiselostus oli kommenteilla XX- 2.12.2015. Ympäristöministeriö toimitti kansalliset kommentit Ruotsille 15.12.2015, ja totesi vastauksessaan, että hankkeen valtion rajat ylittävät ympäristövaikutukset Suomen puolelle näyttävät olevan merkittäviä. Suomi toivoi saada osallistua hanketta koskevaan päätöksentekomenettelyyn Pohjoismaisen ympäristönsuojelusopimuksen mukaisesti.
Arviointiselostusvaiheen aineisto vuodelta 2015
- Suomen vastaus Ruotsille 15.12.2015 (pdf, englanniksi)
Lausuntoaineisto:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf)
- Ruotsin lausuntopyyntö Suomelle (pdf, englanniksi)
- Vaikutusten arviointia koskeva asiakirja (pdf)
- Hankkeen nettisivut: http://www.eon-norge.no/en/wind/projects.html
Viron edustalle suunnitellaan tuulipuistoa, joka koostuisi enintään 160 teholtaan 14–20 MW tuuliturbiinista, joiden enimmäiskorkeus on 400 metriä. Suunniteltu merituulipuisto sijaitsee Riianlahdella, n. 15 km länteen Kihnun saaresta ja n. 20-25 km päässä Viron rannikosta. Hankealueen syvyysolosuhteet vaihtelevat 10-30 metrin välillä. Suunnitteilla on myös n. 25 km pitkä merikaapeli 6-20 km leveällä tutkimusalueella. Hankkeesta vastaavana toimii Utilitas Wind OÜ.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Ympäristöministeriö vastaanotti Virosta ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997).
Hankkeesta vastaava oli laatinut arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli 26.9.-24.10.2022 mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Viron YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausua kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut Virolle, että Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn. Annettu vastaus ja Suomessa annettu palaute, jotka toimitettiin Viroon, ovat luettavissa alla.
Nähtävillä ollut aineisto
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
- Saare-Liivi -tuulipuistohankkeen kuulemisasiakirja (arviointiohjelman tiivistelmä)
- Saare-Liivi OWF Environmental Impact Assessment (arviointiohjelma, englanniksi)
- Ilmoitus Viron ympäristöministeriöltä YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Aikaisempi vaihe, ennakkoilmoitus YVA-menettelyn alkamisesta
Ympäristöministeriö vastaanotti Virosta ennakkoilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä 2.2.2022 saapuneessa kirjeessä. Suomi ilmoitti Virolle tarvitsevansa lisätietoja ennen päätöstä hankkeen YVA-menettelyyn osallistumisesta 6.4.2022 lähetetyssä kirjeessä. Viron ennakkoilmoitus ja Suomen vastaus ovat luettavissa alla.
- Viron ympäristöministeriön ennakkoilmoitus 2.2.2022 (englanniksi)
- Suomen vastaus Viron ennakkoilmoitukseen 6.4.2022 (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava. Kristiina Nauts, Utilitas Wind OÜ, [email protected].
Espoon sopimuksen soveltaminen. Anniina Kaikkonen, ympäristöministeriö, p. +358 295 250 309, [email protected].
Ruotsin YVA-menettely. Rainer Persidski, Viron ympäristöministeriö, [email protected].
Ruotsin talousvyöhykkeelle suunnitellaan tuulipuistoa, joka koostuisi 67 tuulivoimalasta, joiden kokonaiskorkeus on enintään 330-365 m. Tuulipuiston kokonaisteho olisi 1000 MW ja vuosituotanto 4-4,5 TWh. Suunniteltu puistoalue on laajuudeltaan noin 350 km2 ja sen syvyysolosuhteet vaihtelevat 30-60 metrin välillä. Hankealue sijaitsee lähimmillään 17 km päässä Tierpin kunnasta Uppsalan läänissä ja noin 45 km päässä Gävlestä. Hankealueen etäisyys Ahvenanmaahan on noin 80 km.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Ympäristöministeriö vastaanotti Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hankkeesta vastaava oli laatinut arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli 5.9.-26.9.2022 mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausumaan kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut Ruotsille, että Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn. Annettu vastaus ja Suomessa annettu palaute, jotka toimitettiin Ruotsiin, ovat luettavissa alla.
Nähtävillä ollut aineisto
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
- Najaderna –tuulipuistohankkeen kuulemisasiakirja (arviointiohjelman tiivistelmä
- Samrådshandling för vindkraftsanparken Najaderna (arviointiohjelma)
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava. Måns Larsson, p. +46 73 096 33 28, [email protected]
Espoon sopimuksen soveltaminen. Seija Rantakallio, p. +358 295 250 246, [email protected].
Ruotsin YVA-menettely. Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, p. +46 10 698 17 69, [email protected]
Ruotsin talousvyöhykkeelle suunnitellaan tuulipuistoa, joka koostuisi 70–120 tuulivoimalasta, joiden kokonaiskorkeus on enintään 350 m. Tuulipuiston kokonaisteho olisi 3000 MW ja vuosituotanto 9-10 TWh. Vaihtoehtoisesti tuulipuistoon suunnitellaan vedyntuotantoa enintään 200 000 tonnia vuodessa. Suunniteltu puistoalue on laajuudeltaan noin 442 km2 ja sen syvyysolosuhteet vaihtelevat 11–70 metrin välillä. Hankealue rajautuu Suomen talousvyöhykkeeseen ja sijaitsee noin 50 km päässä Torniosta ja Kemistä sekä noin 70 km päässä Oulusta. Hankealue sijaitsee lisäksi 23 km päässä Perämeren kansallispuistosta ja 24 km päässä Merikallan Natura 2000 –alueesta.
Suomessa annettu palaute
Ympäristöministeriö vastaanotti Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997).
Hankkeesta vastaavan laatima arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirja oli nähtävillä palautteen anytamista varten 29.8.-21.9.2022. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausumaan kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta. Suomen vastaus ja annettu palaute on luettavissa alla.
Suomen vastaus Ruotsin YVA-menettelyyn osallistumisesta (englanniksi)
Aineisto
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Polargrund Offshore –tuulipuistohankkeen kuulemisasiakirja (arviointiohjelman tiivistelmä)
Samrådshandling för vindkraftsanparken Polargrund (arviointiohjelma)
Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Lisätietoja
Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, p. +358 295 250 246, [email protected]
Ruotsin talousvyöhykkeelle suunnitellaan tuulipuistoa, joka koostuisi enintään 65 teholtaan 25 MW:n tuuliturbiinista, joiden enimmäiskorkeus on 370 metriä, tai enintään 88 teholtaan 20 MW:n turbiinista, joiden enimmäiskorkeus on 350 metriä. Hankealueen etäisyys Rödhälliin, joka on osa Hållnäskustenia, on noin 26 km ja lähin kaupunki on Gävle, joka sijaitsee 53 km suunnitellusta tuulipuistosta länteen. Hankealueen etäisyys Ahvenanmaalla sijaitsevaan Getaan on noin 79 km.
Voimalan kokonaisteho olisi 1600–1800 MW ja vuosituotanto 7,5 TWh. Suunniteltu puistoalue on laajuudeltaan noin 370 km2. Puistoalueen syvyysolosuhteet vaihtelevat 18-75 metrin välillä. Hankkeesta vastaavana toimii Deep Wind Offshore.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Ympäristöministeriö vastaanotti Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hankkeesta vastaava oli laatinut arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli 18.7.-29.8.2022 mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausumaan kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut Ruotsille, että Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn. Annettu vastaus ja Suomessa annettu palaute, joka on toimitettu Ruotsiin, on luettavissa alla.
Suomen vastaus Ruotsin YVA-menettelyyn osallistumisesta (englanniksi)
Nähtävillä ollut aineisto
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Olof Skötkonung –tuulipuistohankkeen kuulemisasiakirja (arviointiohjelma)
Samrådshandling för vindkraftsanparken Olof Skötkonung (ruotsiksi sama asiakirja)
Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Efva Willén, Deep Wind Offshore DWO Sverige AB, p. +46 709 147573, [email protected]
Espoon sopimuksen soveltaminen: Anniina Kaikkonen, ympäristöministeriö, p. +358 50 479 0929, [email protected]
Ruotsin YVA-menettely: Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, p. +46 10 698 17 69, [email protected]
Ruotsin talousvyöhykkeelle suunnitellaan tuulipuistoa, joka koostuisi enintään 240 tuuliturbiinista, joiden enimmäiskorkeus on 370 metriä ja tehokkuus 25 MW tai enintään 300 turbiinista, joiden enimmäiskorkeus on 350 metriä ja tehokkuus 20 MW. Hankealueen etäisyys Gotska Sandöniin on runsaat 30 km ja Fåröhön lähes 70 km. Tukholman saaristo on yli 40 km:n päässä.
Voimalan kokonaisteho olisi 5 000–6 000 MW ja vuosituotanto yli 20 TWh. Suunniteltu puistoalue on laajuudeltaan noin 1 100 km2. Puistoalueen syvyysolosuhteet vaihtelevat noin 100 ja 200 metrin välillä. Hankkeesta vastaavana toimii Deep Wind Offshore.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Ympäristöministeriö vastaanotti Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997). Hankkeesta vastaavan laatima arviointiohjelmaa vastaava kuulemisasiakirja oli nähtävillä palautteen antamista varten 13.6.-22.8.2022.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut Ruotsille, että Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn. Annettu vastaus ja Suomessa annettu palaute, joka on toimitettu Ruotsiin, on luettavissa alla.
Suomen vastaus Ruotsin YVA-menettelyyn osallistumisesta (englanniksi)
Nähtävillä ollut aineisto
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Erik Segersäll –tuulipuistohankkeen kuulemisasiakirja (arviointiohjelma)
Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Efva Willén, Deep Wind Offshore DWO Sverige AB, p. +46 709 147573, [email protected]
Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 246, [email protected]
Ruotsin YVA-menettely: Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, p. +46 10 698 17 69, [email protected]
Ruotsin talousvyöhykkeelle suunnitellaan merituulivoimalaa, joka koostuisi enintään 215 tuulivoimalasta ja joiden kokonaiskorkeus olisi enintään 350 metriä. Hankealue sijaitsee Gävlen koillispuolella, noin 50 kilometriä Ruotsin rannikolta. Suunnittelualueen lyhin etäisyys Suomen talousvyöhykkeelle on noin 25 kilometriä.
Voimalan vuosituotannoksi suunnitellaan 8-11 TWh. Suunniteltu puistoalue on laajuudeltaan noin 534 km2. Alueen syvyysolosuhteet vaihtelevat 25-82 metrin välillä, keskimääräisen syvyyden ollessa noin 45 metriä. Hankkeesta vastaavana toimii Fyrskeppet Offshore AB.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Ympäristöministeriö vastaanotti Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hankkeesta vastaava oli laatinut arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus 18.3.-12.4.2022 lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausumaan kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut Ruotsille, että Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn. Annettu vastaus ja Suomessa annettu palaute, joka on toimitettu Ruotsiin, on luettavissa alla.
Suomen vastaus Ruotsin YVA-menettelyyn osallistumisesta (englanniksi)
Nähtävillä ollut aineisto
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Tuulipuisto Fyrskeppet -Kuulemisasiakirja
Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Pär Alexander Boquist, wpd Offshore Sweden AB, +46 8 501 091 62, [email protected]
Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 246, [email protected]
Ruotsin YVA-menettely: Richard Kristoffersson, Naturvårdsverket, p. +46 10 698 17 69, [email protected]
Ruotsin talousvyöhykkeelle suunnitellaan merituulivoimalaa, joka koostuisi enintään 300 tuulivoimalasta ja joiden kokonaiskorkeus olisi enintään 330 metriä. Hankealue sijaitsee Tukholman korkeudella, lähimmillään noin 70-80 kilometriä Ruotsin rannikolta. Etäisyys Suomen talousvyöhykkeeseen olisi noin 1,5 kilometriä ja Ahvenanmaalle noin 65 kilometriä.
Voimalan teho olisi 5 000 MW ja vuosituotanto noin 20 TWh. Suunniteltu puistoalue on laajuudeltaan noin 1064 km2. Puistoalueen syvyysolosuhteet vaihtelevat 30-180 metrin välillä, keskimääräisen syvyyden ollessa noin 100 metriä. Hankkeesta vastaavana toimii Njordr Offshore Wind AB.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Ympäristöministeriö ilmoitti Ruotsille, että Suomi osallistuu Ruotsin YVA-menettelyyn.
Suomen vastaus osallistumisesta Ruotsin YVA-menettelyyn (englanniksi)
Kuulemisen aineisto
Ympäristöministeriö vastaanotti Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997).
Hankkeesta vastaava oli laatinut arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausumaan kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta. Kuuleminen järjestettiin 28.2.-25.3.2022.
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Baltic Offshore Delta merituulivoimala –hankkeen kuulemisasiakirja
Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Baltic Offshore Delta wind power farm (englanniksi sama asiakirja)
Lisätietoja
- Hankkeesta vastaava: Njordr Offshore Wind AB
- Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 246, [email protected]
- Ruotsin YVA-menettely: Naturvårdsverket
Kaarasjoen kuntaan suunnitellaan kahden mökkialueen tiivistämistä ja laajentamista. Nuvvosiin suunnitellaan 11 ja Baišjohnjálbmiin 13 uutta loma-asuntoa, joiden rakennusala olisi 120 m2. Norjan ympäristöviranomainen (Miljødirektoratet) on ympäristöministeriön pyynnöstä lähettänyt kommenteille mökkialueiden detaljikaavojen arviointisuunnitelmat, joihin liittyy myös suunnitelma arvioitavista ympäristövaikutuksista.
Vastaava kuuleminen on toteutettu Norjassa vuonna 2021 ja päivitetty suunnitteluaikataulu on seuraava:
- touko-kesäkuu 2022: selvitykset ja kenttätyö vaikutustenarviointia varten,
- syyskuu 2022: vaikutustenarviointi valmis,
- lokakuu 2022: detaljikaavan ja vaikutustenarvioinnin toimittaminen kuntaan,
- marraskuu 2022: poliittinen käsittely, johon liittyy julkinen kuuleminen,
- vuodenvaihde 2022/2023: päätös detaljikaavasta ja siihen liittyvästä vaikutustenarvioinnista.
Suomi osallistuu hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus). Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Norjan YVA-menettelyyn sekä hankkeiden arviointisuunnitelmista niiltä osin, kuin merkittävien haitallisten vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen. Kuuleminen järjestettiin 23.2.-31.2.2022.
Ympäristöministeriö ilmoitti Norjalle, että Suomi osallistuu Norjan YVA-menettelyyn.
Suomen vastaus Norjalle YVA-menettelyyn osallistumisesta (englanniksi)
Kuulemisen aineisto
-
Yhteenveto Nuvvosin ja Baišjohnjálbmin mökkialueiden arviointisuunnitelmista
-
Nuvvosa ja Baišjohnjálmmi bartaguovlluid viiddideami lávvaplánen ja BVÁ-meannudeami jođus Norgga bealde. Oaivila ovdanbuktin 23.2.-31.3.2022. (pohjoissaameksi)
-
Nuvvosa bartagili detálljaláva árvvoštallanplána. Baišjohnjálmmi bartagili detálljaláva árvvoštallanplána. (pohjoissaameksi)
-
Detaljreguleringsplan for Nuvvos. Forslag til planprogram. (norjaksi)
-
Detaljreguleringsplan for Baišjohnjálbmi. Forslag til planprogram. (norjaksi)
Lisätietoja
- Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, p. 0295 16001, [email protected]
- Hankkeesta vastaava: Thor-Arthur Didriksen, [email protected], tel +47 99419297
- Norjan YVA-menettely: Miljødirektoratet, Norja
Liettuan talousvyöhykkeelle suunnitellaan noin 700 megawatin merituulipuistoa. Alueen kokonaispinta-ala on 137,5 km2. Tuulivoimaloiden yksikkötehot olisivat noin 8-16 MW (tai ≥ 20 MW) ja korkeus 140-300 metriä tai yli. Voimaloiden lukumääräksi arvioidaan noin 87-43 kappaletta, riippuen voimalan kapasiteetista ja mallista.
Liettuan aluevesillä esiintyy säännöllisesti runsaasti Länsi-Palearktikan muuttolintuja, joista osa pesii myös Suomessa. Hanke rajautuu Natura 2000-alueeseen, joka on tärkeä linnuston muuton aikaisena ruokailu- ja levähdyspaikkana sekä talvehtimisalueena (mm. pilkkasiipi, alli ja ruokki).
Hankkeesta vastaavana toimii YVA-menettelyssä Liettuan energiaministeriö, mutta hankkeelle ollaan myöhemmin hakemassa rakentajaa.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnissä
Ympäristöministeriö vastaanotti Liettualta ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä ja arviointiohjelman tiivistelmän suomeksi. Kuuleminen aineistosta järjestettiin 31.1.-21.2.2022.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Suomen vastaus Liettualle (englanniksi)
Nähtävillä ollut aineisto
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Liettuan talousvyöhykkeellä sijaitsevan, kapasiteetiltaan enintään 700 MW:n merituulipuiston rakentaminen ja käyttö. Lyhennetty versio ympäristövaikutusten arviointiohjelman tiivistelmästä. (ympäristöministeriön toimittama lyhennetty versio Liettuan toimittamasta tiivistelmästä).
Liettuan talousvyöhykkeellä sijaitsevan, kapasiteetiltaan enintään 700 MW:n merituulipuiston rakentaminen ja käyttö. Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. (Liettuan toimittama versio)
Liettuan notifiointikirje (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Jevgenija Jankevič, Liettuan energiaministeriö, p. +370 5 203 4667 (6) tai +370 602 47 359, [email protected]
Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 246, [email protected]
Kiirunan kunnassa sijaitsevan Viscarian kupari- ja rautakaivoksen toiminta suunnitellaan käynnistettäväksi uudelleen. Toimintaan kuuluu mm. malmin louhinta sekä avolouhoksessa että maanalaisesti, malmin rikastus (sisältäen aiemman toiminnan aikaisen hylkykiven ja rikastushiekan rikastamisen) sekä hylkykiven ja rikastushiekan varastoiminen. Toiminnan jätevesien ja muiden alueelta muodostuvien vesien purun yhtenä vaihtoehtona on Pahtajoki-Rautasjoki-Tornionjoki. Etäisyys toiminta-alueelta Tornionjoelle on noin 20 km ja Tornionjoen ja Muonionjoen yhtymäkohtaan noin 210 km.
Suomi vastasi 24.11.2021 päivätyllä kirjeellä, että se osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Suomen vastaus Ruotsille osallistumisesta Viscarian kupari- ja rautakaivoksen uudelleenavaamisen YVA-menettelyyn (englanniksi)
Kuuleminen asiasta järjestettiin 21.10.-12.11.2021
Ruotsista ilmoituksen hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä oli liitetty hankkeesta vastaavan laatima arviointiohjelmaa vastaavan asiakirjan. Suomen osallistumisesta hankkeen YVA-menettelyyn sekä arviointiohjelman kattavuudesta järjestettiin kuuleminen pyytämällä lausuntoja ja julkaisemalla ilmoitukset Lapin kansassa ja Luoteis-Lapissa 21.10.2021. Kuulemisen liittynyt aineisto on lueteltu alla.
Nähtävillä olleet asiakirjat:
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
Viscaria-hankkeen arviointiohjelmaa vastaava asiakirja
Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Copperstone Viscaria AB
Espoon sopimuksen soveltaminen: Seija Rantakallio, ympäristöministeriö, p. 0295 250 246, [email protected]
Eystrasaltin merituulivoimala Ruotsin talousvyöhykkeellä
Ruotsin talousvyöhykkeelle suunnitellaan merituulivoimalaa, joka koostuisi 286 myllystä ja joiden kokonaiskorkeus olisi enintään 370 metriä. Tuulipuiston arvioidaan pystyvän tuottamaan 13,5 TWh vuodessa, mikä vastaisi noin 10 % Ruotsin sähköntuotannosta. Suunniteltu puistoalue on laajuudeltaan noin 949 km2. Puistoalueen syvyysolosuhteet vaihtelevat 12–62 metrin välillä, keskimääräisen syvyyden ollessa noin 35-40 metriä.
Hankealue sijaitsee Ruotsin talousvyöhykkeellä Selkämerellä, lähimmillään noin 60 km Ruotsin rannikolta. Etäisyys Suomen talousvyöhykkeeseen on 13 km ja lyhin etäisyys Suomen rannikkoon on 113 km.
Hankkeesta vastaavan ehdotus on sisällyttää hankkeen nyt vireilläolevaan YVAan itse tuulivoimalapuisto ja myllyjen väliset kaapeliyhteydet. Erillisenä hankkeena tutkittaisiin tuulivoimalan kaapeliyhteys- ja liittymispistevaihtoehdot olemassa olevaan verkkoon. Materiaalissa on ideatasolla esitetty liityntäpisteet Ruotsissa ja nuoli esittämässä liittymismahdollisuuksien tutkimista Suomen verkkoon. Mitään asiaan liittyvää suunnittelua tai yhteydenottoja Suomeen ei ole tehty.
Hankkeesta vastaavana toimii Eystrasalt Offshore AB (EYOAB), WPD Offshore Stockholm AB: n tytäryhtiö.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Ympäristöministeriö vastaanotti Ruotsista ilmoituksen Eystrasaltin merituulivoimalan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus, E/ECE/1259, SopS 67/1997).
Hankkeesta vastaava oli laatinut hankkeesta kuulemisasiakirjan, joka vastaa arviointiohjelmaa. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä 27.4.-18.5.2021 siitä, pitäisikö Suomen osallistua Ruotsin YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausumaan kuulemisasiakirjan sisällöstä, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien ympäristövaikutusten osalta.
Nähtävillä olleet asiakirjat
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö
- Miljöministeriets begäran om utlåtande (ruotsiksi)
- Arviointiohjelmaa vastaava kuulemisasiakirja Eystrasalt merituulipuistohankkeesta (uusi suomennos toimitettu lokakuussa 2021)
- Eystrasalt offshore, samrådsunderlag (ruotsiksi)
- Ilmoitus Ruotsin ympäristöviranomaiselta YVA-menettelyn alkamisesta (englanniksi)
Suomi vastasi Ruotsille osallistuvansa hankkeen YVA-menettelyyn.
Suomen vastaus (englanniksi)
Liite, jossa muiden tahojen antamat lausunnot ja mielipiteet
Lisätietoja
Hankkeesta vastaava: Eystrasalt Offshore AB (wpd Offshore Stockholm AB )
Espoon sopimuksen soveltaminen: ympäristöministeriö
Etelä-Varangin kunnassa suunnitellun satama-alueen uusi runkoverkostoterminaali ja E6 liittymä
Norjan tielaitos ja rannikkovirasto ovat Norjan kaavoitus- ja rakentamislain nojalla aloittaneet yhteistyössä Etelä-Varangin kunnan kanssa asemakaavan työstämisen koskien uutta runkoverkostoterminaalia satama-alueella sekä E6 liittymää Etelä-Varangin kunnassa. Asemakaavatyöhön kuuluu määräys vaikutusselvityksestä.
Etelä-Varangin kunnan, Norjan rannikkoviraston ja tielaitoksen sekä Finnmarkin läänin kuntayhtymän kesken on tehty sopimus työnjaosta asemakaavatyön osalta.
Lopullinen ehdotus kaavoitussuunnitelmaksi on tarkoitus jättää kunnanhallituksen päätöskäsittelyyn syksyllä 2018.
Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn
Norja on ilmoittanut Suomelle Espoon sopimuksen (YK:n Euroopan talouskomission sopimus valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista E/ECE/1250, SopS 67/1997) mukaisesti ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) alkamisesta liittyen Etelä-Varangin kunnassa suunnitellun satama-alueen runkoverkostoterminaalin ja E6 liittymään. Hankkeesta vastaa Norjan tielaitos ja rannikkovirasto. Ympäristöministeriö toimii Espoon sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Hankkeesta vastaava oli laatinut arviointiohjelmaa vastaavan kuulemisasiakirjan. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Norjan YVA-menettelyyn. Samalla pystyi lausumaan kuulemisasiakirjan kattavuudesta, ennen kaikkea Suomeen mahdollisesti kohdistuvien merkittävien ympäristövaikutusten osalta.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut Norjalle, että Suomi osallistuu hankkeen YVA-menettelyyn. Annettu vastaus ja Suomessa annettu palaute, jotka toimitettiin Norjaan, ovat luettavissa alla.
Nähtävillä ollut aineisto:
-
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (lausuntopalvelu.fi)
-
Ilmoitus Norjan ympäristöviranomaiselta hankkeesta (pdf, englanniksi)
- Hankkeen kaavoitussuunnitelma (pdf. lyhennelmä Espoon YVA-yleissopimuksen mukaista ilmoitusta varten) suomeksi, pohjoissaameksi ja koltansaameksi
- Ympäristöministeriön kuulutus suomeksi, pohjoissaameksi ja koltansaameksi
Davvi-tuulivoimahanke Norjassa
Grenselandet AS suunnittele Pohjois-Norjaan Finnmarkin lääniin tuulivoimahanketta ja sen liittämistä Norjan tai Suomen verkkoon. Tuulivoimaloiden alue kattaa noin 78 neliökilometriä ja sijaitsee Lebesbyn ja Tenon kunnissa tunturialueella. Hankkeen suunniteltu teho on maksimissaan 800 MW ja yksittäisiä laitoksia olisi 100-267. Yhden laitoksen tehoksi on suunniteltu 3-8 MW. Suomen rajalle johdettavalle voimajohdolle on suunniteltu kaksi vaihtoehtoista rajanylityspaikkaa, Roavvegiedii/Utsjoki ja Levajoki. Molemmat sijaitsevat Utsjoen kunnassa. Suomen puolen jatkon suunnittelu ei ole vielä käynnistynyt. Grenselandetin yhteistyökumppanina Suomessa on St1.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Norja on ilmoittanut Suomelle Davvi-tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän voimajohdon ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus).
Hankkeesta vastaavana toimii Grenselandet AS, joka on laatinut vaikutustenarviointiohjelman (vastaa Suomen YVA-menettelyn arviointiohjelmaa). Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus 1.11.- 8.12.2017 antaa lausuntoja ja esittää mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen osallistua Norjan YVA-menettelyyn sekä vaikutustenarviointiohjelman sisällöstä niiltä osin, kun merkittävät haitalliset vaikutukset kohdistuvat Suomeen.
Suomi päätti osallistua hankkeen YVA-menettelyyn. Kaikki annetut lausunnot ja mielipiteet on toimitettu Norjalle. Tälle nettisivulle ei kuitenkaan ole päivitetty yksityishenkilöiden mielipiteitä.
- Suomen vastaus Norjalle osallistumisesta Davvi-hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin (pdf. englanniksi)
- Yhteenveto annetuista lausunnoista ja mielipiteistä (pdf. englanniksi)
- Annetut lausunnot (pdf. suomeksi)
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Norjasta tiedon, että hankkeesta vastaava Grenselandet AS on ilmoittanut vetäytyvänsä suunnitellun voimajohdon rakentamisesta Suomeen, eikä suunnittele muiden voimajohtojen rakentamista Suomeen.
- Norjan ilmoitus hankkeesta vastaavan vetäytymisestä voimajohdon rakentamisesta Suomeen (pdf, englanniksi; sisältää myös hankkeesta vastaavan ilmoituksen Norjan ympäristöviranomaiselle vetäytymisestä voimajohdon rakentamisesta)
Seuraava vaiheessa Norja toimittaa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen Suomelle. Arviointiselostus tulee nähtäville ja siitä voi antaa lausuntoja ja mielipiteitä. Asian vireilletulosta ilmoitetaan.
Yleisötilaisuuden aineistot:
Hankkeesta järjestettiin yleisötilaisuus 8.11.2017 Utsjoen kunnantalossa
Tilaisuuden esitykset:
- Ympäristöministeriö, Seija Rantakallio
- Hankkeesta vastaava, Harald Dirdal
- Norjan vesi- ja energiaviranomainen, Erlend Bjerkestrand
Arviointiohjelmavaiheen asiakirjat:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (lausuntopalvelu.fi)
- Davvi tuulivoimahankkeen voimajohdot vaikutustenarviointiohjelma (pdf)
- Mielipiteen esittäminen vaikutustenarviointiohjelmasta, lehti-ilmoitus, pohjoissaamen kieli (pdf)
- Liite 1 , (pdf. pohjoissaameksi)
- Liite 2 , (pdf. pohjoissaameksi)
- Davvi tuulivoimala -esite , (pdf. pohjoissaameksi)
- Davvi tuulivoimala -esite, (pdf. norjaksi)
- Näkyvyyskartta (pdf)
Lisätietoja:
Davvi tuulivoimala, Norjan vesi- ja energiaviranomainen -sivu (norja ja saame)
Jouluvuonon (Leirpollen) väylän parantamishanke Norjassa
Norjan rannikkoviranomainen, Kystverket suunnittelee Jouluvuonon väylän parantamista 120 metrin leveyteen ja 9 metrin syvyyteen ruoppaamalla ja väylämerkinnöin. Puhtaita ruoppausmassoja on ennakoitu tulevan 256 000 m3 ja suunniteltuna läjitysalueena toimisi Stagnesodden meriläjitysalue. Parantamishankkeen tavoitteena on laivaliikenteen sujuvoittaminen, Jouluvuonon väylän turvallisuuden parantaminen ja tavaraliikenteen ympäristöystävällisyyden edistäminen.
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tuloksista kuuleminen
Suomi on vastaanottanut Norjalta ilmoituksen ympäristövaikutusten arvioinnin asiakirjoista. Hankkeen vaikutustenarviointi on tehty kaavoitusmenettelyn yhteydessä. Kaavaehdotuksen lisäksi hankkeen ympäristövaikutuksia on arvioitu raportissa, jossa tarkastellaan hankkeen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemiin.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä arvioinnista ja sen tuloksista niiltä osin kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen. Lausunnot pyydettiin toimittamaan kirjallisesti ympäristöministeriöön viimeistään 14.8.2020 mennessä osoitteeseen [email protected] tai PL 35, 00023 Valtioneuvosto.
Asiakirjat:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö 17.6.2020 (pdf, suomeksi)
- Norjan kirje Suomelle 15.6.2020 (pdf, englanniksi)
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevan kaavan kuvaukseksi (pdf, suomeksi)
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevaksi kaavakartaksi (pdf, suomeksi)
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevan kaavan kaavamääräyksiksi (pdf, suomeksi)
- Ehdotus riski- ja haavoittuvuusanalyysiksi (pdf, suomeksi)
- Luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemiä koskeva vaikutustenarviointi (pdf, suomeksi)
- Tiivistelmä kaikista tehdyistä raporteista koskien hanketta (pdf, suomeksi)
- Tiivistelmä saaduista kommenteista suunnitteluohjelmavaiheessa (pdf, suomeksi)
- Tiivistelmä Suomen vastauksesta, Norjan rannikkoviranomaisen kommentit (pdf, suomeksi)
Asiakirjat pohjoissaameksi:
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevan kaavan kuvaukseksi (pdf, pohjoissaameksi)
- Ehdotus Jouluvuonoon johtavaa väylää koskevaksi kaavakartaksi (pdf, pohjoissaameksi)
- Ehdotus kaavamääräyksiksi(pdf, pohjoissaameksi)
- Ehdotus riski- ja haavoittuvuusanalyysiksi (pdf, pohjoissaameksi)
- Luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemiä koskeva vaikutustenarviointi (pdf, pohjoissaameksi)
- Tiivistelmä kaikista tehdyistä raporteista koskien hanketta (pdf, pohjoissaameksi)
- Tiivistelmä saaduista kommenteista suunnitteluohjelmavaiheessa (pdf, pohjoissaameksi)
- Tiivistelmä Suomen vastauksesta, Norjan rannikkoviranomaisen kommentit (pdf, pohjoissaameksi)
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn aikaisempi vaihe (YVA-ohjelmavaihe)
Norja ilmoitti Suomelle Jouluvuonon väylän parantamishankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA-menettely) käynnistymisestä. Hanke kuuluu YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnin yleissopimuksen piiriin (Espoon sopimus).
Hankkeesta vastaavana Kystverket laati suunnitteluohjelman hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin laajuudesta ja tarkkuudesta, mikä vastaa Suomen YVA-menettelyn arviointiohjelmaa. Ohjelma oli ehtinyt jo olla nähtävillä Norjassa, kun Suomessa aloitettiin kuuleminen. Kuuleminen Suomessa aloitettiin vasta, kun hanketta koskeva aineisto oli käännetty ja toimitettu suomeksi ja pohjoissaameksi. Varmistaakseen Suomen oikeuden osallistua hankkeen YVA-menettelyyn, ympäristöministeriö lähetti tätä koskevan kirjeen Norjalle 28.4.2017. Ympäristöministeriön määräaika vastauksen toimittamiselle Norjaan oli 7.6.2017.
Aikaisemman vaiheen asiakirjat:
- Lausuntopyyntö (pdf)
- Ilmoitus Norjan ympäristöviranomaiselta Jouluvuonon väylän parantamishankkeen YVA-menettelystä (pdf, englanniksi)
- Jouluvuonoon (Leirpollen) johtava väylä. Tenon kunta, Norja. Ehdotus suunnitteluohjelmaksi. Lyhennelmä Espoon YVA-yleissopimuksen mukaista ilmoitusta varten (pdf)
- Plánaprográmmaevttohus. Juovlavuona fávli. Deanu gielda, Norga. Oanádus áigojuvvon plánas Esbo birasváikkuhusaid árvvoštallan - soahpamušas namuhuvvon almmuhusa dahkama várás (pdf, pohjoissaameksi)
- Karttoja hankealueen hahmottamiseksi (pdf)
Lisätietoja:
- Lisätietoja hankkeesta (Kystverketin hankesivu, suomeksi)
Hankkeesta: Kystverket, Norja
Norjan YVA-menettelystä: Miljødirektoratet, Norja
Puolan merituulipuisto Baltica-1
Puolan merialueelle suunnitellaan uutta 900 MW:n tehoista merituulipuistoa. Yksittäisiä laitoksia olisi tulossa noin 180, ja niiden maksimikorkeus olisi 250 metriä. Teholtaan yksittäinen voimalaitos olisi 6-12 MW. Merialueen syvyys hankealueella on 16-40 metriä.
Samalle Södra Midsjöbanken -matalikolle Itämerellä, joka ulottuu myös Ruotsin puolelle, on suunniteltu rakennettavaksi 260 yksikön tuulipuisto Puolaan ja 300 yksikön tuulipuisto Ruotsiin. Matalikko on tärkeä talvehtimisalue Suomessa pesiville linnuille, etenkin allille.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Puolan ympäristöviranomainen on käynnistänyt tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettelyn). Hankkeesta vastaa Elektrownia Wiatrowa Baltica-1 Sp. z o.o.
Puolan valtio ilmoitti ympäristöministeriölle hankkeesta 3.4.2013 päivätyllä kirjeellä. Suomi ilmoitti 2.5.2013 osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviontiin. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä arviointiohjelman laajuudesta 20.5.2013 saakka. Ympäristöministeriö toimitti kansalliset kommentit Puolaan 24.5.2013.
- Finland's answer to the notification 2.5.2013 (pdf)
- Additional answer to the notification 24.5.2013 (pdf)
Lausuntoasiakirjat:
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö Puolan merituulivoimalan ympäristövaikutuksen arviointiohjelmaa vastaavan asiakirjan kattavuudesta (pdf)
- Ilmoitus Puolan ympäristönsuojeluvirastolta (englanniksi, pdf)
- Hankekuvaus (ruotsiksi, pdf, 1,6 Mt)
- Suomenkielinen lyhennelmä hankekuvauksesta (pdf, 1,4 Mt)
Nord Stream 2 -maakaasuputkilinja Itämeren poikki
Itämerelle suunnitellaan uutta noin 1200 kilometriä pitkän kahden merenalaisen maakaasuputken rakentamista. Suunniteltu putkilinja kulkee Suomen talousvyöhykkeellä noin 378 kilometrin matkan. Putkilinjan reitti kulkee Venäjän, Saksan ja Tanskan aluevesillä ja talousvyöhykkeillä sekä Suomen ja Ruotsin talousvyöhykkeillä.
Hankkeesta vastaa Nord Stream 2 AG -yhtiö.
Kuuleminen Nord Stream 2 maakaasuputkihankkeen Tanskan osuuden kaakkoisen reittivaihtoehdon Suomeen kohdistuvista ympäristövaikutuksista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä hankkeen Tanskan osuuden kaakkoisen reittivaihtoehdon Suomeen kohdistuvista vaikutuksista 28.6.2019 mennessä.
-
Lausuntopyyntö (www.lausuntopalvelu.fi)
-
Tanskan kirje 8.5.2019 (pdf)
-
Yhteenveto, ympäristövaikutusten arviointi, Tanska, kaakkoisreitti (pdf)
-
Rajat ylittävät vaikutukset, ympäristövaikutusten arviointi, Tanska, kaakkoisreitti (pdf)
-
Rakennuslupahakemuksen tiivistelmä, Tanska, kaakkoisreitti (pdf)
-
Luonnos luvaksi (pdf)
-
Ympäristöministeriön vastaus Tanskalle 5.7.2019 (pdf) (englanniksi)
-
Tanskan palaute Suomen kommentteihin 2.9.2019 (pdf) (englanniksi)
Kuuleminen Tanskan putkiosuuden luoteisen reittivaihtoehdon Suomeen kohdistuvista ympäristövaikutuksista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä hankkeen Tanskan osuuden luoteisen reittivaihtoehdon Suomeen kohdistuvista vaikutuksista.14.12.2018 mennessä.
-
Lausuntopyyntö (lausuntopalvelu.fi)
Muiden maiden hanketta koskevat lupapäätökset
-
Saksan kaivosviranomaisen (Bergamt Stralsund, Mecklenburg-Vorpommern) 31.1.2018 myöntämä lupa (englanninkielinen käännös) (6 mt, pdf)
-
Ruotsin hallituksen 7.6.2018 myöntämä lupa (pdf ruoksiksi, Regeringskansliet)
-
Tanskan energiaviranomaisen 1.10.2020 myöntämä lupa (englanninkielinen käännös)
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tulosten kuuleminen
Ympäristövaikutusten arviointiselostus on hankkeesta vastaavan laatima asiakirja, jossa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä yhtenäinen arvio niiden ympäristövaikutuksista. Hankkeesta ja sen vaikutuksista on laadittu Suomen talousvyöhykettä koskeva arviointiselostus ja koko hanketta koskeva arviointiraportti, joka sisältää myös kuvauksen valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista. Hankkeen valtioiden rajat ylittäviä, ympäristövaikutuksia koskevat asiakirjat (ns. Espoo-raportti ja Espoo-kartasto) löytyvät täältä.
Saksa, Ruotsi ja Venäjä pyysivät kirjeessään 6.4.2017 näkemyksiä hankkeen ympäristövaikutusten arviointiasiakirjoihin. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä arvioinnista ja sen tuloksista niiltä osin kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen.
Nord Stream 2 – maakaasuputkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus ja koko hanketta koskeva arviointiraportti (ns. Espoon raportti) olivat nähtävillä 7.4.–5.6.2017. Uudenmaan ELY-keskus antoi oman lausuntonsa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 26.7.2017, löytyy täältä. Ympäristöministeriö esitti muiden maiden putkiosuutta koskevat kannanotot muille maille.
-
Ympäristöministeriön vastaus Saksalle, Ruotsille ja Venäjälle 30.6.2017 (pdf)
-
Ruotsin palaute Suomen kommentteihin (pdf) ja liite (pdf)
-
Venäjän palaute Suomen kommentteihin kirje venäjäksi (pdf) ja käännös englanniksi (pdf) ja lite 1 (pdf) ja liite 2 (pdf)
Tanska esitti 20.6.2017 päivätyllä kirjeellä Suomelle pyynnön antaa palautetta hankkeen Tanskan osuudesta Suomeen kohdistuvista vaikutuksista.
Aikaisemman vaiheen dokumentit
Nord Stream AG käynnisti kaasuputkihankkeen YVA-menettelyn Suomessa 25.3.2013 jättämällä Suomen osuutta koskevan ympäristövaikutusten arviointiohjelman Uudenmaan ELY-keskukselle. Uudenmaan ELY-keskus toimii hankkeessa ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteysviranomaisena.
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus), jonka perusteella suomalaisilla on mahdollisuus esittää mielipiteitä myös koko hankkeen ympäristövaikutuksista niiltä osin, kun hankkeen vaikutukset ulottuvat Suomeen. Ympäristöministeriö on sopimuksen toimivaltainen viranomainen Suomessa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arvioinnista 6.6.2013 saakka niiltä osin kuin vaikutukset ulottuvat Suomeen. Mielipiteiden ja lausuntojen pohjalta Uudenmaan ELY-keskus antoi oman lausuntonsa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta 4.7.2013. Ympäristöministeriö esittää muiden maiden putkiosuutta koskevat kannanotot muille maille.
Saksa, Tanska, Ruotsi ja Venäjä lähettivät Suomelle 8.4.2013 Espoon sopimuksen mukaisen ilmoituksen (notifioinnin) ympäristövaikutusten arviointimenettelyn aloittamisesta. Ilmoituksen liitteenä oli asiakirja hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista koko Itämeren alueella.
Suomi ilmoitti vastauksessaan 14.6.2013 osallistuvansa näiden maiden YVA-menettelyihin. Vastauksen täydennysasiakirjoissa 16.7.2013 ympäristöministeriö välitti eteenpäin yhteenvedon Suomessa annetuista, koko kaasuputkihankkeen ympäristövaikutusten arviointia koskevista lausunnoista ja mielipiteistä.
Suomessa ja muissa maissa annetut lausunnot ja mielipiteet ovat luettavissa Nord Streamin internet-sivuilla.
Hankkeella on vaikutuksia myös muissa Itämeren maissa, joten myös niiden viranomaisilla, kansalaisilla ja yhteisöillä on oikeus osallistua ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaiseen arviointimenettelyyn Suomessa siltä osin kuin hankkeen Suomen osan vaikutukset ulottuvat muihin maihin. Suomi lähetti Espoon sopimuksen mukaisesti ilmoitukset (notifioinnit) Virolle, Latvialle, Liettualle, Puolalle, Saksalle, Tanskalle, Ruotsille ja Venäjälle arvioinnin alkamisesta maaliskuussa 2013. Kaikki edellä mainitut maat ovat ilmoittaneet osallistuvansa Suomen YVA-menettelyyn.
-
Nord Stream-laajennushanke. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma (pdf, 8384 kt)
-
Nordstream utbyggnadsprojekt. Program för miljökonsekvensbedömning Finland.pdf (pdf, 16364 kt)
-
Nord Stream Extension. Environmental Impact Assessment (EIA) Programme Finland.pdf (pdf, 7918 kt)
-
NordStream uttbyggnadsprojet. Projektunderlag.pdf (pdf, 7765 kt)
-
NordStream Extention Project. Information Document.pdf (pdf, 7134 kt)
Puolan Baltic North -tuulivoimahanke
Puolan talousvyöhykkeellä sijaitsevalle Södra Midsjöbankenin matalikolle suunnitellaan tuulivoimapuistoa.
Södra Midsjöbanken sijaitsee Puolan talousvyöhykkeellä noin 80 km Puolan rannikolta pohjoiseen. Hankealueen pinta-ala on noin 400 km2. Alueella on tilaa kaikkiaan noin 260 tuulivoimalle, joiden yksittäisteho on 3-10 MW. Tuulivoimalat rakennetaan 25–35 metrin syvyysalueille ja hanke tullaan toteuttamaan/rakentamaan kahdessa vaiheessa
Ympäristövaikutusten arviointimenettely
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus, Artikla 3). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Puolan ympäristöviranomainen on käynnistänyt tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettelyn). Hankkeesta vastaa Baltex Power SA.
Puolan valtio notifioi Suomea YVA:sta kirjeellä 23.5.2012, johon Suomi vastasi 19.6.2012.
Liitteet:
- Lausuntopyyntö (pdf)
- Hankekuvaus (pdf, 1, 8 Mt)
- Suomen vastaus (pdf)
Luoteis-Viron tuulivoimalapuisto
Viroon, Hiidenmaan luoteisrannikon merialueelle suunnitellaan arviolta 107-182 tuulivoimalan rakentamista. Yksittäisen tuulivoimalan tehoksi on suunniteltu 4-12 megawattia ja koko tuulivoimalapuiston kokonaistehoksi 700−1100 megawattia. Hankkeesta vastaa Enefit Green AS (ent. OÜ Nelja Energia). Viron ympäristöministeriö on ympäristövaikutusten arvioinnin yhteisviranomainen ja päättää luvasta.
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus) sekä Suomen ja Viron kahdenvälistä sopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista. Ympäristöministeriö on Espoon sopimuksen toimivaltainen viranomainen Suomessa.
YVA-selostuksen 2. täydennyksestä kuuleminen
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöviranomaisilta Luoteis-Viron tuulivoimalapuiston ympäristövaikutusten YVA-selostuksen täydennyksen. Viron ympäristöministeriö teki 13.7.2018 päätöksen, jossa se ei hyväksynyt hankkeen YVA-selostusta, koska selostus ei ollut tarkoituksenmukainen ja riittävä. Hankkeesta vastaava Enefit Green AS on ympäristöministeriön tekemän päätöksen jälkeen täydentänyt YVA-selostusta.
Viron toimittamista asiakirjoista oli mahdollisuus antaa lisäkommentteja. Kommentit tuli toimittaa ympäristöministeriön kirjaamoon ([email protected]) viimeistään 30.9.2019.
Lausuntoasiakirjat
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö 29.8.2019 (suomeksi, pdf)
- Viron ympäristöministeriön kirje 15.8.2019 (englanniksi, pdf)
- YVA-selostuksen täydennys, yhteenveto (suomeksi, pdf)
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 10.10.2019 (englanniksi, pdf) ja annetut lausunnot (suomeksi, pdf)
YVA-menettelyn aikaisemmat vaiheet
YVA-selostuksen täydennyksestä kuuleminen
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöministeriöltä Luoteis-Viron tuulivoimalapuiston ympäristövaikutusten YVA-selostuksen täydennyksen. Viron ympäristöministeriön mukaan, YVA-selostuksen täydennyksessä on otettu huomioon Suomen aikaisemmin antamat kommentit YVA-selostuksesta.
Viron toimittamista asiakirjoista oli mahdollisuus antaa lisäkommentteja. Kommentit tuli toimittaa ympäristöministeriöön ([email protected]) viimeistään 28.4.2017.
Lausuntoasiakirjat
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf)
- Viron ympäristöministeriön lähetekirje (englanti, pdf)
- YVA-selostuksen täydennys, yhteenveto (pdf)
- Lintuja koskeva liiteselvitys (englanti, pdf)
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 19.5.2017 (pdf)
- Viron jatkovastaus 4.7.2017 ja sen liite (pdf)
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tulosten kuuleminen
Ympäristöministeriö sai Virolta ilmoituksen tuulivoimalapuiston ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) tuloksista. Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli 10.10.−4.11.2011 mahdollisuus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arvioinnin tuloksista niiltä osin, kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen.
Lausuntoasiakirjat
- Ympäristöministeriön kuulutus (pdf)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf)
- Viron ympäristöministeriön lähetekirje (englanti, pdf)
- YVA-tulosten yhteenvetoraportti (pdf)
- YVA-tulosten tekninen raportti (pdf)
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 31.1.2012 (pdf)
Ympäristöministeriö antoi Virolle lausunnon 11.5.2007, jossa se kertoi osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin. Tuulivoimalapuisto esitetään rakennettavaksi Hiidenmaan edustan matalikoille, joilla on merkitystä vesilintujen muutonaikaisina levähdysalueina ja mahdollisesti myös Suomen kansainvälisen vastuulajin, allihaahkan talvehtimisalueena. Hiidenmaan länsikärki on Itämeren merkittävimpiä arktisten lintujen muuton kulmapisteitä.
- Finland’s answer to the notification. Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context for the offshore wind farms near the Northwest Coast of Estonia(pdf)
- YVA-selostuksen erillisselvitys linnuista ja lepakoista (pdf)
Käynnissä olevat suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnit
Viron meristrategian toimenpideohjelman 2022-2027 ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöministeriöltä ilmoituksen Viron meristrategian toimenpideohjelman 2022-2027 laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista 6.10.2022. Toimenpideohjelma tulee sisältämään toimenpiteet meriympäristön hyvän tilan saavuttamiseksi vuoteen 2027 mennessä.
Ohjelman ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Toimenpideohjelman tavoitteena on suojella ja säilyttää meriympäristöä, estää sen tilan huonontuminen tai palauttaa mahdollisuuksien mukaan meren ekosysteemit alueilla, joilla ne ovat vahingoittuneet, sekä vähentää päästöjä meriympäristöön. Toimenpideohjelma on jatkoa aikaisemmalle Viron meristrategian toimenpideohjelmalle, jonka tavoitteena oli meriympäristön hyvän tilan saavuttaminen vuoteen 2020 mennessä.
Lausunto Viron meristrategian toimenpideohjelman 2022-2027 yhteenvedosta ja ympäristöarvioinnista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä toimenpideohjelman yhteenvedosta ja sen ympäristöselostuksesta. Suomen vastaus ja annettu palaute on toimitettu Virolle ja on luettavissa alla.
Kuultavana olleet asiakirjat
- Viron ympäristöministeriön kirje 6.10.2022 (englanniksi)
- Ympäristöselostus kokonaisuudessaan (englanniksi)
- Toimenpideohjelman yhteenveto (englanniksi)
- Ympäristöselostuksen yhteenveto (suomeksi)
- Ympäristöselostuksen yhteenveto (ruotsiksi)
Aikaisempi vaihe
Ympäristöministeriö vastaanotti Viron ympäristöministeriöltä ennakkoilmoituksen Viron meristrategian toimenpideohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista 14.2.2022. Viron ympäristöministeriö pyysi ympäristöministeriötä vastaamaan ennakkoilmoitukseen ja ilmoittamaan aikooko ympäristöministeriö osallistua meristrategian toimenpideohjelman ympäristöarviointiin. Ympäristöministeriö vastasi Viron ympäristöministeriölle osallistuvansa ympäristöarviointiin 24.3.2022. Viron ympäristöministeriön ennakkoilmoituksen sekä ympäristöministeriön vastauksen voi lukea alla olevista linkeistä.
Lisätietoja
Lisätietoa asiasta antaa neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, puh. 0295 250 284, [email protected]
Saksan merituulivoimaa koskevan aluekehittämissuunnitelman muutoksen ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Saksan liittovaltion merenkulku- ja hydrografiavirastolta ilmoituksen Saksan merituulivoimaa koskevan aluekehittämissuunnitelman (”Site Developement Plan”) muuttamisesta ja sen ympäristöarvioinnista. Aluekehittämissuunnitelman muuttamisen ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Lausunto aluekehittämissuunnitelman luonnoksesta ja sen ympäristöselostuksista
Suunnitelman muuttaminen koskee merituulivoiman ja sen edellyttämien verkkoyhteyslinjoja sijoittumista Saksan talousvyöhykkeellä Itämerellä ja Pohjanmerellä. Aluekehittämissuunnitelman tarkoituksena on saavuttaa merituulivoiman suunnitellut laajentamistavoitteet muu muassa osoittamalla uusia alueita merituulivoiman tuotantoon.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää näkemyksensä suunnitelmaluonnoksesta ja sen ympäristöselostuksista.
Kuultavana olleet asiakirjat
- Aluekehittämissuunnitelman luonnos (englanniksi)
- Karttamerkintöjen käännökset (englanniksi ja suomeksi)
- Suunnitelmaluonnoksen Itämerta koskevan osan ympäristöselostus (englanniksi)
- Suunnitelmaluonnoksen Pohjanmerta koskevan osan ympäristöselostus (englanniksi)
- Aluekehittämissuunnitelman luonnos (konekäännös suomeksi)
- Suunnitelmaluonnoksen Itämerta koskevan osan ympäristöselostus (konekäännös suomeksi)
- Saksan ilmoituskirje 8.8.2022 (englanniksi)
Aikaisempi vaihe
Menettelyn aikaisemmassa vaiheessa huhtikuussa 2022 Saksa ilmoitti aluekehittämissuunnitelman muuttamisen ympäristöarvioinnin olevan käynnissä ja tarjosi Suomella mahdollisuutta osallistua menettelyyn. Ympäristöministeriö vastasi Saksalle, että Suomi osallistuu ympäristöarviointiin.
- Suomen vastaus Saksalle osallistumisesta ympäristöarviointiin 10.5.2022 (englanniksi)
- Saksan viranomaisen tiedoksianto aluekehittämissuunnitelman muutoksen ympäristöarvioinnista 8.4.2022 (englanniksi)
Lisätietoja
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, puh. 0295 250 284, [email protected]
Tanskan merialuesuunnitelman ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Tanskan ympäristöviranomaisilta ilmoituksen Tanskan merialuesuunnitelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Merialuesuunnitelma on laadittu Tanskan merialuesuunnitelmaa koskevan lain mukaisesti. Suunnitelmaan sisältyy eri tarkoituksiin osoitettuja alueita, jotka on merkitty aluesuunnitelman karttoihin. Merialuesuunnitelma kattaa merienergia-alan, meriliikenteen, liikenneinfrastruktuurit, kalastus- ja vesiviljelyalan, merenpohjaa koskevan kaivostoiminnan, maankäytön ja maankäytönsuunnittelun tietyiltä osin sekä ympäristön suojelun ja parantamisen. Merialuesuunnitelmaluonnoksen ympäristövaikutukset on kuvattu laaditussa ympäristöselostuksessa.
Suomen vastaus Tanskan merialuesuunnitelmaluonnoksesta ja sen ympäristöselostuksesta
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä Tanskan merialuesuunnitelmaluonnoksesta ja sen ympäristöselostuksesta. Mielipiteet pyydettiin toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään 31.8.2021 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.
- Suomen vastaus Tanskalle 22.9.2021 (englanniksi)
- Vastaukset ympäristöministeriön lausuntopyyntöön, liite (suomeksi/ruotsiksi)
Kuultavana olleet asiakirjat
- Tanskan merialuesuunnitelman valtion rajat ylittäviä vaikutuksia koskeva ympäristöraportti
- Kartta Tanskan merialuesuunnitelmasta (englanniksi)
- Tanskan ympäristöviranomaisen ilmoitus 25.3.2021 (englanniksi)
Aikaisemman vaiheen asiakirjat
- Ympäristöministeriön vastaus Tanskalle 21.4.2020 (englanniksi)
- Tanskan viranomaisten ilmoitus 16.3.2020 (englanniksi)
Lisätietoja
Lisätietoja asiasta antaa erityisasiantuntija Minna Torkkeli, puh. 0295 250 377, [email protected]
Norjan suomalais-norjalaisen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Norjan ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Norjan suomalais-norjalaisen vesienhoitoalueen suunnitelmakauden 2022–2027 vesienhoitosuunnitelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista.
Vesienhoitosuunnitelman ja siihen kuuluvien asiakirjojen (toimintaohjelma ja alueellinen toimenpideohjelma) tarkoitus on antaa yleiskuva siitä, miten vesiä halutaan hoitaa pitkällä aikavälillä. Suunnitelmassa asetetaan ympäristötavoite kaikille vesille, sekä joille, järville, rannikkovesille että pohjavesille. Ympäristötavoitteilla varmistetaan vesien kokonaisvaltainen suojelu ja kestävä käyttö. Vesienhoitosuunnitelman toimenpideohjelmassa kuvataan ehdotetut vesiympäristön tilan ehkäisy-, parantamis- tai ennallistamistoimenpiteet.
Vesienhoitosuunnitelmaan sisältyvässä ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Suomen vastaus Norjan suomalais-norjalaisen vesienhoito-alueen vesienhoitosuunnitelman ympäristöarvioinnista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä Norjan vesienhoitosuunnitelmaehdotuksesta ja siihen kuuluvista asiakirjoista sekä vesienhoitosuunnitelmaan sisältyvästä ympäristöselostuksesta. Mielipiteet pyydettiin toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään 28.5.2021 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.
- Suomen vastaus Norjalle 10.6.2021 (englanniksi)
- Vastaukset ympäristöministeriön lausuntopyyntöön, 3 kpl: Lapin liitto, SYKE, MH liitteet (suomeksi)
Kuultavana olleet asiakirjat
- Alueellinen vesienhoitosuunnitelma 2022-2027
- Liite, Toimintaohjelma 2022-2027
- Liite, Alueellinen vesienhoitosuunnitelma 2022-2027
- Tiivistelmä, Inarinsaame
- Tiivistelmä, Koltansaame
- Tiivistelmä, Pohjoisaame
- Norjan viranomaisen kirje 1.3.2021
Lisätietoja
Lisätietoa asiasta antaa neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, puh. 0295 250 284, [email protected]
Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelma
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Meriympäristön toimenpideohjelmassa esitetään, mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä, jotta asetetut meriympäristötavoitteet saavutetaan Ruotsissa ja ympäristön tila paranee pitkällä aikavälillä. Ehdotus päivitetyksi toimintaohjelmaksi sisältää ehdotuksia uusiksi toimenpiteiksi, vuonna 2015 päätettyjen toimenpiteiden muutosehdotuksia ja vuonna 2015 päätettyjä toimenpiteitä, joita on jatkettava. Ohjelma toteutetaan vuosina 2022–2027.
Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) ja siihen liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Ohjelman hyväksyminen
Ruotsi on ilmoittanut Suomelle, että Ruotsin meri- ja vesiviranomainen on 17.12.2021 tehnyt päätöksen meriympäristön toimenpideohjelman hyväksymisestä.
- Hyväksytty ohjelma: Åtgärdsprogram för havsmiljön 2022 - 2027 enligt havsmiljöförordningen
- Kuulemisyhteenveto 17.12.2021 : Sammanfattning av hur HaV hanterat inkomna remissvar om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön 2022 - 2027
Suomen vastaus Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelman ympäristöarvioinnista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelmaehdotuksesta ja sen ympäristöselostuksesta. Mielipiteet pyydettiin toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään 12.4.2021 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.
- Suomen vastaus Ruotsille 27.4.2021 (ruotsiksi)
- Vastaukset ympäristöministeriön lausuntopyyntöön, liite (suomeksi/ruotsiksi)
Kuultavana olleet asiakirjat
- Meriympäristöön kohdistuvan toimintaohjelman yhteenveto (suomeksi)
- Meriympäristöön kohdistuvan toimenpideohjelman yhteenveto (englanniksi)
- Toimenpideohjelmaehdotus (Marin strategi för Nordsjön och Östersjön - Samråd om uppdaterat åtgärdsprogram för havsmiljön i Nordsjön och Östersjön 2022 -2027 enligt havsmiljöförordningen) (ruotsiksi)
- Ympäristöselostuksen tiivistelmä (Sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivning) (ruotsiksi,englanniksi ja suomeksi)
- Ympäristöselostus (Miljökonsekvensbeskrivning av uppdateringen av åtgärdsprogrammet för havsmiljön) (ruotsiksi)
- Ruotsin ympäristöviranomaisen 17.12.2020 päivätty kirje (ruotsiksi)
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Minna Torkkeli, p. 0295 250 377, [email protected]
Ruotsin Perämeren vesipiirin vesiä koskeva toimenpideohjelma
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Ruotsin Perämeren vesipiirin vesiä koskevan toimenpideohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Toimenpideohjelma sisältää 59 hallinnollista toimenpidettä, jotka viranomaisten ja kuntien on toteutettava ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi pinta- ja pohjavesissä. Ohjelma toteutetaan vuosina 2021–2027.
Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) ja siihen liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Suomen vastaus Ruotsin meriympäristön toimenpideohjelman ympäristöarvioinnista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä Ruotsin Perämeren vesipiirin vesiä koskevasta toimenpideohjelmaehdotuksesta ja sen ympäristöselostuksesta. Mielipiteet pyydettiin toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään 12.4.2021 vastaamalla Lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.
- Suomen vastaus Ruotsille 27.4.2021 (ruotsiksi)
- Vastaukset ympäristöministeriön lausuntopyyntöön, liite (ruotsiksi)
Kuultavana olleet asiakirjat
-
Perämeren vesipiirin vesiä koskevan toimenpideohjelman yhteenveto suomeksi
-
Perämeren vesipiirin vesiä koskeva toimenpideohjelmaehdotus ruotsiksi
-
Perämeren vesipiirin vesiä koskevan toimenpideohjelmaehdotuksen tiivistelmä pohjoissaameksi
-
Perämeren vesipiirin vesienhoitosuunnitelma 2021-2027 ruotsiksi
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Minna Torkkeli, p. 0295 250 377, [email protected]
Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöviranomaisilta ilmoituksen Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman, kansallisen radonriskien ehkäisemisen toimintasuunnitelman ja kansallisen radioaktiivisen jätteen käsittelyn toimintasuunnitelman ympäristöarvioinnista. Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Lausuntopyyntö Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman ympäristöarvioinnista
Viro on tekemässä ympäristöarviointia (SOVA) kansallisesta säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelmasta vuosille 2018-2027 ja siinä liitteenä olevista kansallisen radonriskien ehkäisemisen toimintasuunnitelmasta ja kansallisen radioaktiivisen jätteen käsittelyn toimintasuunnitelmasta.
Kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman tavoitteena on optimaalisen säteilyturvallisuuden sekä säteilysuojelun tehokkuuden ja kehittämisen varmistaminen Virossa. Kansallisen radonriskien ehkäisemisen toimintasuunnitelman tavoitteena on minimoida terveyshaitat korkean radonriskin työpaikoilla ja julkisissa tiloissa. Kansallisen radioaktiivisen jätteen käsittelyn toimintasuunnitelman tavoitteena on tarjota keinot päättäjille ja jätteiden käsittelijöille radioaktiivisen jätteen järjestelmälliseen käsittelyyn ja jätemäärien vähentämiseen. Edellä mainittu toimintasuunnitelma sisältää muun muassa Paldiskin entisen ydinsukellusveneiden miehistön koulutuskeskuksen reaktoreiden purkamiseen ja radioaktiiviseen jätteen loppusijoituspaikan perustamiseen liittyviä toimenpiteitä.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelmasta, siinä liitteenä olevista toimintasuunnitelmista ja niiden ympäristöarvioinnista. Mielipiteet pyydettiin toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään maanantaina 30.9.2019 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.
Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi:hin. Huomioithan, että kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä. Mikäli ette voi antaa lausuntoanne lausuntopalvelu.fi.ssä, lausunto voidaan toimittaa myös sähköpostitse [email protected]
Asiakirjat
- Viron vastaus 18.11.2019 (englanniksi, pdf)
- Suomen vastaus Virolle 14.10.2019 (englanniksi, pdf)
- Annetut lausunnot kansallisesta säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelmasta (suomeksi, pdf)
- Viron ympäristöviranomaisten tiedoksianto kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman ympäristöarvioinnista (englanniksi, pdf)
- Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman SOVA-raportin yhteenveto (suomeksi, pdf)
Lisäaineisto
- Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelman SOVA-raportti (viroksi, pdf)
- Viron kansallisen säteilyturvallisuuden kehityssuunnitelma (viroksi, pdf)
- Kansallinen radonriskien ehkäisemisen toimintasuunnitelma (viroksi, pdf)
- Kansallinen radioaktiivisen jätteen käsittelyn toimintasuunnitelma (viroksi, pdf)
Lisätietoja
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, puh. 0295 250 284, [email protected]
Viron merialuesuunnitelman ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöviranomaisilta ilmoituksen Viron merialuesuunnitelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Merialuesuunnitelman hyväksyminen
Lausunto Viron merialuesuunnitelmaluonnoksesta ja sen ympäristöselostuksesta
Merialueiden kaavoituksen tavoitteena on sopia Viron merialueiden käyttöperiaatteista pitkällä aikavälillä meriympäristön hyvään tilaan panostamiseksi ja sen säilyttämiseksi sekä meritalouden edistämiseksi. Merialuesuunnitelmaluonnos (kaavaluonnos) perustuu merialueiden käyttömuotojen kuvaukseen. Käyttömuodoiksi on määritelty mm. kalastus, kalojen, levän ja simpukoiden vesiviljely, merikuljetukset, meripelastus, pilaantumisen torjunta ja rajavalvonta, energiantuotanto, meren pohjassa sijaitseva infrastruktuuri, merimatkailu, suojeltavat luontokohteet, merikulttuuri, maanpuolustus, mineraalivarannot ja kaatoalueet. Merialuesuunnitelmaluonnoksen ympäristövaikutukset on kuvattu laaditussa ympäristöselostuksessa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä suunnitelmaluonnoksesta ja sen ympäristöselostuksesta.
Kuultavana olleet asiakirjat
- Selvitys Viron merialuesuunnitelmasta
- Ympäristöselostuksen yhteenveto
- Ympäristöselostus kokonaisuudessaan (englanniksi)
- Viron ympäristöviranomaisen ilmoitus (englanniksi)
- Merialuekaavaluonnos karttakuvana
Aikaisemman vaiheen asiakirjat
- Viron vastine annettuihin kommentteihin
- Ympäristöministeriön vastaus Viron merialuesuunnitelmasta 10.7.2019 (englanniksi)
- Annetut lausunnot Viron merialuesuunnitelmasta (suomeksi ja ruotsiksi)
- Viron ympäristöviranomaisten tiedoksianto merialuesuunnitelmasta 20.5.2019 (englanniksi)
- Viron merialuesuunnitelma
- Merialuekaavaluonnos karttakuvana
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 20.12.2018 (englanniksi) - aikaisempi asiakirja
- Viron ympäristöviranomaisten tiedoksianto merialuesuunnitelmasta 26.11.2018 (englanniksi) - aikaisempi asiakirja
- Liite Viron ympäristöviranomaisten tiedoksiantoon 26.11.2018 (englanniksi) - aikaisempi asiakirja
Lisätietoja
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, puh. 0295 250 284, [email protected]
Ruotsin merialuesuunnitelmien ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Ruotsin merialuesuunnitelmien (Perämeri, Itämeri ja Skagerrak/Kattegat) laadinnasta ja niiden ympäristöarvioinnista. Merialuesuunnittelulla edistetään merialueen tehokasta ja kestävää käyttöä ja merialuesuunnitelmassa osoitetaan meren eri alueiden sopivimpia käyttömuotoja.
Suunnitelmien ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Merialuesuunnitelmien hyväksyminen
Suomen vastaus Ruotsin merialuesuunnitelmien ympäristöarvioinnista
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä suunnitelmaluonnoksista ja ympäristöselostuksista. Mielipiteet pyydettiin toimittamaan ympäristöministeriöön viimeistään maanantaina 10.9.2018 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön Ruotsin merialuesuunnitelmaluonnoksista ja niiden ympäristöselostuksista.
Asiakirjat
-
Ruotsin vastaus 25.6.2019 (ruotsiksi, pdf)
-
Ympäristöministeriön vastaus 10.10.2018 (pdf) ja liite (pdf)
-
Ympäristöministeriön lausuntopyyntö Ruotsin merialuesuunnitelmista ja niiden ympäristöselostuksista (lausuntopalvelu.fi)
-
Ruotsin ympäristöviranomaisen kirje 15.6.2018 (englanniksi, pdf)
Ruotsin merialuesuunnitelmien ja niiden ympäristöarviointien suomenkieliset yhteenvedot sekä merialuesuunnitelmat ja ympäristöarvioinnit kokonaisuudessaan ruotsiksi ja englanniksi:
Suomenkieliset yhteenvedot:
Merialuesuunnitelmat:
-
Förslag till havsplan Bottniska viken – samrådshandling (pdf)
-
Proposal for the marine spatial plan Skagerrak and Kattegat (pdf)
Ympäristöarvioinnit:
Aikaisemman vaiheen asiakirjat
-
Ruotsin tiedoksianto 11.11.2015 (englanniksi, pdf)
-
Ympäristöministeriön vastaus Ruotsille 2.3.2016 (englanniksi, pdf)
Tausta-aineisto
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, p. 050 413 0550, [email protected]
Viron meristrategian toimenpideohjelman 2016-2020 ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Viron ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Viron meristrategian toimenpideohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Toimenpideohjelma tulee sisältämään toimenpiteet meriympäristön hyvän tilan saavuttamiseksi vuoteen 2020 mennessä.
Ohjelman ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimukseen valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista (Espoon sopimus) liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on mahdollisuus esittää mielipiteensä toimenpideohjelmaluonnoksesta ja ympäristöselostuksesta. Mielipiteet tulee toimittaa ympäristöministeriöön kirjallisesti viimeistään 21.3.2016. Sähköpostiosoite: [email protected]; postiosoite: Ympäristöministeriö, kirjaamo, PL 35, 00023 Valtioneuvosto.
Asiakirjat
-
Viron vastaus 17.6.2016 (pdf)
- Ympäristöministeriön vastaus Virolle 30.3.2016 (pdf)
Enclosures (pdf) - Ympäristöministeriö lausuntopyyntö Viron meristrategian toimenpideohjelmaehdotuksesta ja sen ympäristöselostuksesta (pdf)
- Viron ympäristöministeriön kirje (englanniksi, pdf)
- Viron meristrategian toimenpideohjelma ja sen ympäristöarviointi. Ympäristöarvioinnin tulosten yhteenveto (pdf)
- Toimenpideohjelmaehdotus: Estonian Marine Strategy’s Programme of Measures. Draft proposal. Chapter New measures (pdf)
- Ympäristöselostus: Strategic Environmental Assessment of Estonian Marine Strategys Programme of Measures to achieve and maintain Good Environmental Status of Estonian marine area. Draft report (pdf)
Tausta-aineisto
- Viron meripolitiikka 2012–2020 - suunnitelman ympäristövaikutusten strategisen arvioinnin tulosten yhteenveto (pdf)
- Strategic environmental assessment of national development plan Estonian Marine Policy 2012-2020. Draft report (pdf)
Lisätietoja
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, p. 050 413 0550, [email protected]
Simon ja Pyhäjoen alueiden ydinvoimakaavat
Ydinvoimalahanke ja YVA-menettely
Suomessa on tutkittu yhden uuden ydinvoimalaitoksen sijoittumismahdollisuuksia ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (468/1994) mukaisessa menettelyssä (YVA-menettely). Hankkeesta vastaava on Fennovoima Oy. YVA-menettelystä on ilmoitettu useille Euroopan valtioille.
Arviointiselostus on valmistunut ja ollut nähtävillä 20.10. – 22.12.2008. Yhteysviranomainen antoi selostuksesta lausuntonsa 20.2.2009 ja YVA-menettely päättyy siihen. Tämän jälkeen ydinvoimalahankkeessa siirrytään ydinenergialain (990/1987) mukaiseen lupamenettelyvaiheeseen, johon sisältyvät periaatepäätös, rakentamislupa ja käyttölupa, joita koskevat ratkaisut tekee valtioneuvosto.
Hankkeen toteuttaminen edellyttää lisäksi varausta maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa kaavoissa sekä maankäyttö- ja rakennuslain mukaista rakennuslupaa.
Kaavoitustilanne ja rajat ylittävien vaikutusten arviointi
Ydinvoimalan sijoittamista koskeva maakunta-, yleis- ja asemakaavoitus on käynnistetty kahden paikkakunnan, Simon ja Pyhäjoen alueella. Vireillä olevat maakuntakaavat määrittelevät ydinvoimalaitoksen yleispiirteisen sijainnin ja ovat siten rajat ylittävien vaikutusten kannalta keskeisiä kaavoja. Yleiskaavat ratkaisevat ydinvoimalaitoksen suhteen kunnan maankäyttöön ja yhdyskuntarakenteeseen. Asemakaavat ohjaavat rakentamista yksityiskohtaisesti.
Ympäristöministeriö on ilmoittanut kaavoituksen vireilletulosta ja mahdollisuudesta ottaa osaa kaavoitusta koskeviin osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyihin kahdeksalle valtiolle. Nämä ovat Ruotsi, Tanska, Norja, Saksa, Puola, Liettua, Latvia ja Viro. Ympäristöministeriö lähettää kaavoituksen eri vaiheessa kaavoitusta koskevaa aineistoa niille valtioille, jotka ovat ilmoittaneet halukkuudestaan osallistua vuorovaikutusmenettelyihin. Aineisto on saatavilla myös tämän verkkosivun kautta. Kaikki ilmoituksen saaneet valtiot ovat vastanneet Suomelle.
Pyhäjoen alueen kaavoitus
Pyhäjoen sijoitusalueen kaavoitusprosesseihin osallistuvat maakuntakaavoituksen osalta Norja, Viro ja Puola sekä yleis- ja asemakaavoituksen osalta Viro ja Puola.
Yleis- ja asemakaavoituksen ehdotusvaiheessa toimitettava aineisto käsittää ehdotukset kaavakartoista, kaavamerkinnöistä ja -määräyksistä sekä ehdotukset kaavaselostuksen tiivistelmistä. Rajat ylittävien vaikutusten arviointi sisältyy kaavaselostusten tiivistelmiin.
Kommentteja Pyhäjoen alueen yleis- ja asemakaavaehdotuksista pyydetään 21.7.2010 mennessä.
Pyhäjoki, yleis- ja asemakaavojen ehdotusvaiheen kommenttipyyntö muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Pyhäjoen alueen yleis- ja asemakaavaehdotuksista (pdf, 5838 kt)
Pyhäjoen kunta, Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen osayleiskaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 519 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 6288 kt)
Raahen kaupunki, Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen osayleiskaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 6288 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 519 kt)
Pyhäjoen kunta, Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen asemakaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 2868 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 1125 kt)
Raahen kaupunki, Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen asemakaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 3582 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 1124 kt)
Pyhäjoki, maakuntakaavan ehdotusvaiheen kommenttipyyntö muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Pyhäjoen alueen maakuntakaavaehdotuksesta (pdf, 106 kt)
Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaava, ehdotus 17.9.2009
- Kaavakartta (pdf, 3246 kt)
- Kaavamerkinnät (pdf, 172 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 3276 kt)
Pyhäjoki, luonnosvaiheen kommenttipyynnöt muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Pyhäjoen alueen ydinvoimamaakuntakaavan luonnoksesta, Norja (pdf, 33 kt)
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Pyhäjoen alueen kaavaluonnoksista, Viro, Puola (pdf, 34 kt)
Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaava, luonnos 18.12.2008
- Kaavakartta (pdf, 5606 kt)
- Kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 165 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 600 kt)
Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen osayleiskaava, luonnos 24.10.2008
- Kaavakartta (pdf, 881 kt)
- Kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 34 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 170 kt)
Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen asemakaava, luonnos 24.10.2008
- Kaavakartta (pdf, 564 kt)
- Kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 43 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 173 kt)
Simon alueen kaavoitus
Simon sijoitusalueen kaavoitusprosesseihin osallistuvat maakuntakaavoituksen osalta Ruotsi, Norja, Viro ja Puola sekä yleis- ja asemakaavoituksen osalta Ruotsi, Viro ja Puola.
Yleis- ja asemakaavoituksen ehdotusvaiheessa toimitettava aineisto käsittää ehdotukset kaavakartoista, kaavamerkinnöistä ja -määräyksistä sekä ehdotukset kaavaselostuksen tiivistelmistä. Rajat ylittävien vaikutusten arviointi sisältyy kaavaselostuksen tiivistelmään.
Kommentteja Simon alueen yleis- ja asemakaavaehdotuksista pyydetään 21.7.2010 mennessä.
Simo, yleis- ja asemakaavojen ehdotusvaiheen kommenttipyyntö muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Simon alueen yleis- ja asemakaavaehdotuksista (pdf, 106 kt)
Simo kunnan ydinvoimayleiskaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 2288 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 540 kt)
Kemin kaupungin ydinvoimayleiskaava, ehdotus 9.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 3333 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 688 kt)
Simon Karsikkoniemen ydinvoima-asemakaava, ehdotus 12.4.2010
- Kaavakartta ja kaavamerkinnät (pdf, 1414 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 378 kt)
Simo, maakuntakaavan ehdotusvaiheen kommenttipyyntö muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Simon alueen maakuntakaavaehdotuksesta (pdf, 105 kt)
Kemi-Tornio alueen ydinvoimamaakuntakaava, ehdotus 8.6.2009
- Kaavakartta, kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 485 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 222 kt)
Simo, luonnosvaiheen kommenttipyynnöt muille valtioille
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Simon alueen ydinvoimamaakuntakaavan luonnoksesta, Norja (pdf, 33 kt)
- Kommenttipyyntö ydinvoimalahankkeeseen liittyvän Simon alueen kaavaluonnoksista, Ruotsi, Viro, Puola (pdf, 34 kt)
Kemi-Tornio alueen ydinvoimamaakuntakaava, luonnos 13.10.2008
- Kaavakartta, kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 560 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 206 kt)
Simon kunnan ja Kemin kaupungin ydinvoimayleiskaava, luonnos 16.10.2008
- Kaavakartta, -kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 521 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 493 kt)
Simon kunnan ydinvoima-asemakaava, luonnos 16.10.2008
- Kaavakartta, -kaavamerkinnät ja -määräykset (pdf, 2253 kt)
- Kaavaselostuksen tiivistelmä (pdf, 290 kt)
Lyhennelmät osallistumis- ja arviointisuunnitelmista
Simo
Kemi-Tornio alueen ydinvoimamaakuntakaava
- Simo regional FI (pdf, 417 kt)
Simon kunnan ydinvoimayleiskaava ja asemakaava sekä Kemin kaupungin ydinvoimayleiskaava
- Simo local FI (pdf, 520 kt)
Pyhäjoki
Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaava
- Pyhäjoki regional FI (pdf, 780 kt)
Hanhikiven ydinvoimalaitosalueen osayleiskaavat ja asemakaavat
- Pyhäjoki local FI (pdf, 780 kt)
Ilmoitus toisille valtioille
- Ilmoitus ydinvoimalahankkeeseen liittyvien kaavoitusprosessien käynnistymisestä 21.10.2008 (pdf, 42 kt)
- Liite1: Kuvaus Suomen kaavajärjestelmästä ja osallistumismenettelyistä (pdf, 31 kt)
- Liite2: Vastauskaavake (pdf, 29 kt)
Lisätietoja
Maakuntakaavat:
Ylitarkastaja Nunu Pesu, ympäristöministeriö,
[email protected], puh. 0400 143 971
Pajalan yleiskaavan ranta-alueita koskeva täydennys
Ruotsin Norrbottenin läänissä sijaitseva Pajalan kunta laatii yleiskaavan temaattista täydennystä, joka koskee rantojen suojelua ja maaseudun kehittämistä ranta-alueilla. Osa täydennyksen kohteena olevista alueista rajoittuu Suomen valtioon.
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission valtioiden rajat ylittäviä ympäristövaikutuksia koskevan yleissopimuksen (Espoon sopimus) alaista strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa (SEA-pöytäkirja). Ympäristöministeriö toimii sopimuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa.
Ympäristöministeriö sai 22.12.2010 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen yleiskaavan täydennystyön aloittamisesta ja pyynnön esittää mahdolliset kommentit kaava-aineistosta. Lausuntoaika on päättynyt.
Ympäristöministeriö toimittaa mielipiteet, lausunnot ja omat kannanottonsa edelleen Ruotsiin käsiteltäviksi.
Asiakirjat
- Lausuntopyyntö (pdf, 55 kt)
- Pajalan kunnan kirje 10.12.2010 (pdf, 133 kt)(suomeksi)
- Ruotsin ympäristöviranomaisen kirje 17.12.2010 (pdf, 94 kt) (ruotsiksi)
- Ote valmisteluaineistosta (pdf, 381 kt) (suomeksi, Suomeen rajoittuvat osa-alueet)
- Kohdekartta pieni (pdf, 263 kt)
- Valmisteluaineisto (samrådshandling) kokonaisuudessaan ruotsiksi (ml. suurikokoinen kohdekartta) Pajalan kunnan kotisivuilta
Kuuleminen neuvotteluasiakirjasta helmi-maaliskuussa 2012
Ympäristöministeriö sai 6.2.2012 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen yleiskaavan täydennystyön ehdotuksen valmistumisesta ja pyynnön esittää mahdolliset kommentit 23.3.2012 mennessä.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä kaavaehdotuksesta ja sen ympäristövaikutuksista niiltä osin, kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen. Lausuntoaika on päättynyt.
- Ympäristöministeriön kuulutus (pdf, 87 kt)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf, 90 kt)
- Ruotsin ympäristöministeriön lähetekirje (ruotsi, pdf, 232 kt)
- Valmisteluaineisto (samrådshandling) suomeksi ja ruotsiksi Pajalan kunnan kotisivuilla, mm. Neuvotteluasiakirja: Rantasuoja ja maankäytön kehitys
Ympäristöministeriö toimittaa mielipiteet, asiassa saadut lausunnot ja oman kannanottonsa Ruotsiin käsiteltäväksi.
Kuuleminen näyttelyasiakirjasta huhti-toukokuussa 2012
Ympäristöministeriö vastaanotti 28.3.2012 Ruotsin ympäristöviranomaiselta ilmoituksen Pajalan kunnan yleiskaavan ranta-alueita koskevan kaavaehdotuksen näyttelyasiakirjan valmistumisesta.
Näyttelyasiakirja vastaa olennaisilta osin kuulutusasiakirjaa, joka oli nähtävillä helmi-maaliskuussa 2012, eikä asiakirjan suomenkielisiä tekstejä ole muutettu. Sen sijaan alueiden karttoja on uudistettu ja niihin on lisätty kaavamerkinnät ja -määräykset. Lisäksi kylien Kolari, Huuki ja Kengis osalta alueet ovat pienentyneet ja Kardis-kylän osalta alue on pidentynyt.
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoanne Pajalan yleiskaavan ranta-alueita koskevasta kaavaehdotuksen (täydennys) näyttelyasiakirjasta sekä sen vaikutusten selvittämisestä niiltä osin, kuin vaikutukset kohdistuvat Suomeen. Lausuntoaika on päättynyt.
Ympäristöministeriö toimittaa mielipiteet, lausunnot ja oman kannanottonsa edelleen Ruotsiin käsiteltäviksi.
- Ympäristöministeriön kuulutus (pdf, 87 kt)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf, 48 kt)
- Lausuntopyyntö ruotsiksi (pdf, 58 kt)
- Ruotsin ympäristöministeriön lähetekirje (pdf, 811 kt)
- Valmisteluaineisto suomeksi ja ruotsiksi Pajalan kunnan kotisivuilla.
Lisätietoja:
Hallitussihteeri Erja Werdi, ympäristöministeriö,
[email protected], puh 040 173 2831
Pajalan kunta: plan- och miljöchef Carl-Johan Riblom,
puh. +46 78 120 95, carl-johan.riblom(at)kommun.pajala.se
Ruotsin ympäristöviranomainen Naturvårdsverket, Egon Enocksson, puh. +46 8 698 1191, [email protected]
Pajalan kunta/plan- och miljöchef Johanna Alm,
etunimi.sukunimi@ kommun.pajala.se, +46 70 519 1139.
Puolan ydinvoimaohjelman ympäristöarviointi
Ympäristöministeriö on vastaanottanut Puolalta ilmoituksen Puolan kansallisen ydinvoiman kehittämiseen tähtäävän ohjelman laadinnasta ja sen ympäristöarvioinnista. Ohjelmaluonnos sisältää muun muassa mahdollisten ydinvoimaloiden vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja, joista kaksi sijoittuu Itämeren rannikolle.
Ohjelman ympäristöarvioinnissa sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus) ja siihen liitettyä strategista ympäristöarviointia koskevaa pöytäkirjaa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä oli mahdollisuus esittää mielipiteensä ohjelmaluonnoksesta ja ympäristöselostuksesta ajalla 27.9.2011-22.11.2011.
Asiakirjat
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö, Puolan ydinvoimaohjelman ympäristöarviointi. 29.9.2011 (pdf)
- Submission of comments to the Ministry of Economy. (pdf)
- Käännös Strategic Environmental Assessment Reportin yhteenveto-osan (luku 1) sivuista 42–52. (pdf)
- Översättning av sidorna 42-52 i sammanfattningen (1 kap.) till Strategic Environmental Assessment Report.(pdf)
- Ministry of Economy 23.9.2011. Polish Nuclear Power Programme (pdf, 1,9 Mt)
- Ympäristöministeriön vastaus Puolalle 21.12.2011 (pdf)
- Puolan vastauskirje ympäristöministeriölle 16.10.2012 (pdf, 1, 3 Mt)
- Ympäristöministeriön vastaus Puolalle 15.11.2012 (pdf)
Ympäristöselostus "Strategic Environmental Assessment Report for the Polish Nuclear programme" (513 sivua, englanniksi):
- Chapter 1, Non-technical summary (pdf, 2,4 Mt)
- Chapter 2, Characteristics of the report and chapter 3, Analysis and evaluation of the impact of radioactive emissions from nuclear power plants (pdf, 2,6 mt)
- Chapter 4, Analysis and assessment of the other predicted significant effects associated with operation of nuclear power plants (pdf, 5,4 Mt)
- Chapter 5, identification and chatacteristics of expected environmental impacts of programme implementation (pdf, 1,3 Mt)
- Chapter 6, Alternatives to the solutions included in the programme (pdf, 6,3 Mt)
- Chapter 7, Full table of contents for the forecats and chapter 8, list of footnotes (pdf, 274 kt)
Puolan tammikuussa 2012 toimittama lisämateriaali:
- Dokumentti 1 (pdf)
- Dokumentti 2 (pdf, 2,6 Mt)
- Dokumentti 3 (pdf)
Puolan lokakuussa 2012 toimittama lisämateriaali:
- Dokumentti 1 (pdf)
Puolan joulukuussa 2014 toimittamat tiedot ohjelman hyväksymisestä:
- Dokumentti 1 (pdf)
- Dokumentti 2 (pdf, 2,3 mt)
- Dokumentti 3 (pdf, 6 mt)
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Lasse Tallskog, p. 050 413 0550, sähköposti [email protected]
Viron Vaivaran detaljikaavan strategisen tason ympäristövaikutusten arviointi
Energiayhtiö Eesti Energia Õlitööstus AS suunnittelee tuotantonsa laajentamista Vaivaran kunnassa, Viron rannikolla. Tähän liittyen kunnassa laaditaan detaljikaavaa, joka mahdollistaisi enintään neljän uuden liuskeöljyn tuotantolaitoksen sekä niiden tarvitseman infrastruktuurin, jälkikäsittelylaitoksen sekä myytävän tuhkan käsittelylaitoksen rakentamisen.
Ympäristöministeriö on saanut Viron ympäristöviranomaiselta ilmoituksen detaljikaavan strategisen tason ympäristövaikutusten arvioinnista. Viron ympäristöministeriö on ympäristövaikutusten arvioinnin yhteysviranomainen.
Ympäristövaikutusten arvioinnin kuuleminen 2014
Hankkeeseen sovelletaan YK:n Euroopan talouskomission yleissopimusta valtioiden rajat ylittävistä ympäristövaikutuksista (Espoon sopimus) ja sen alaista SEA-pöytäkirjaa. Ympäristöministeriö on Espoon sopimuksen toimivaltainen viranomainen Suomessa.
Suomen viranomaisilla, asukkailla ja yhteisöillä on 5.3.−4.4.2014 mahdollisuus esittää mielipiteensä strategisen tason ympäristövaikutusten arvioinnista niiltä osin, kuin vaikutusten voidaan katsoa ulottuvan Suomeen.
Lisätietoja hankkeesta ja sen ympäristövaikutuksista saa öljytehtaan alueen asemakaavan ympäristövaikutusten strategisen arvioinnin raportista laaditusta yhteenvedosta. Raportti on hankkeesta vastaavan Eesti Energia Õlitööstus AS:n laadituttama selvitys hankkeesta, sen ympäristövaikutuksista ja niiden lieventämismahdollisuuksista.
Ympäristövaikutusten arviointiin liittyvät asiakirjat:
- Ympäristöministeriön kuulutus(pdf)
- Ympäristöministeriön lausuntopyyntö (pdf)
- Viron ympäristöministeriön lähetekirje (englanniksi)
- Yhteenveto öljytehtaan alueen asemakaavan ympäristövaikutusten strategisen arvioinnin raportista(pdf)
- Raportin keskeisten osien ruotsinkielinen teksti
Ympäristöministeriö antoi Virolle 7.4.2011 lausunnon, jossa se kertoi osallistuvansa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin. Kyseessä on ympäristövaikutuksiltaan merkittävä hanke, ja vaikutukset voivat ulottua Suomeen.
Käsillä olevan kaavamuutoksen ympäristövaikutusten arvioinnista on järjestetty aiempi kuuleminen 19.12.2011−18.1.2012.
Lisätietoja:
Hallitussihteeri Erja Werdi, ympäristöministeriö, p. 0295 250 312, [email protected]
Hankkeesta vastaava, Eesti Energia Õlitööstus AS, ympäristöpäällikkö, Tõnis Meriste,
p. +372 5158153, [email protected]
Lisätietoja
Seija Rantakallio, ympäristöneuvos
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Päästöt ja ympäristöriskit Puhelin:0295250246 Sähköpostiosoite: [email protected]