Kuntien ilmasto­suunnitelmat

Ajan­kohtaista

Petteri Orpon hallitusohjelmassa on todettu, että kunnille asetettu velvoite laatia ilmastosuunnitelmat perutaan lakimuutoksella (HE 2024). Hallituksen talousarvioesityksessä on esitetty poistettavaksi kuntien ilmastosuunnitelmiin varatut määrärahat jo vuodelta 2024.

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan hallituksen esitystä kuntien ilmastosuunnitelmavelvoitteen poistamiseksi ilmastolaista. Asiasta järjestettiin erityisesti kunta- ja aluetoimijoille suunnattu kuulemistilaisuus helmikuussa 2024. Virallinen lausuntokierros järjestettiin keväällä 2024.

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja kuntien ilmastosuunnitelmia koskevan velvoitteen kumoamisesta | Tiedote 25.2.2024

Ympäristöministeriö myönsi kunnille elokuussa 2023 avustuksia ilmastosuunnitelmien valmisteluun. Hallitusohjelmakirjauksella ei ole vaikutuksia myönteisen avustuspäätöksen saavien hankkeiden osalta, ja ne voivat toteutua hankesuunnitelman mukaisesti.

Avustus myönnettiin seuraaville kunnille: Yksittäiset kunnat: Askola, Eurajoki, Hanko, Ikaalinen, Keminmaa, Kempele, Kittilä, Kokkola, Kristiinankaupunki, Loimaa, Muhos, Nousiainen, Nurmes, Oripää, Rauma, Rusko, Sauvo, Soini, Tornio ja Ähtäri Kuntien yhteishankkeet: Hollola, Asikkala, Hartola, Iitti, Kärkölä, Padasjoki, Sysmä Lestijärvi, Halsua, Kaustinen, Veteli, Toholampi, Perho Myrskylä, Pukkila, Lapinjärvi Raahe, Siikajoki, Pyhäjoki Ruokolahti, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Lemi, Taipalsaari Siikalatva, Pyhäntä, Haapavesi Uurainen, Petäjävesi, Multia, Keuruu Uusikaupunki, Laitila Viitasaari, Pihtipudas, Karstula, Kannonkoski, Kivijärvi, Kyyjärvi, Kinnula, Saarijärvi

Kuntien ilmasto­suunnitelmista säädetään ilmastolaissa

Ilmastolain 14 a §:n mukaan kunnan on laadittava tai päivitettävä ilmastosuunnitelma vähintään kerran valtuustokaudessa. Suunnitelman tulee sisältää muun muassa päästövähennystavoite ja toimet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Lisäksi kunnan on seurattava suunnitelman toteutumista ja otettava se huomioon kuntastrategiassa ja kunnan toimintakertomuksessa. Ilmastosuunnitelman hyväksyy kunnan valtuusto. 

Kunta voi laatia suunnitelman myös yhdessä alueen muiden kuntien kanssa, mutta yhteisessä suunnitelmassa on oltava kuntakohtaiset tavoitteet ja toimet. Kunta voi halutessaan sisällyttää suunnitelmaan myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja hiilinieluihin liittyviä toimia ja tavoitteita. Kunta voi myös halutessaan yhdistää ilmastosuunnitelman muuhun kunnan suunnitelmaan. Lisäksi esimerkiksi kuntien energiatehokkuussopimuksen (KETS) mukaisen toimintasuunnitelman voi hyödyntää osana ilmastosuunnitelmaa.

Opas

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) ovat valmistelleet oppaan kuntien ilmastosuunnitelmien valmisteluun. Oppaan tarkoituksena on tarjota kunnille tietoa lakisääteisen tehtävän hoitamiseen. Opas on suunnattu erityisesti ilmastotyötään aloitteleville kunnille, mutta oppaassa on myös hyödyllistä tietoa kunnianhimoisemmasta toteutuksesta ilmastotyössään jo pidemmälle edenneille kunnille. 

Koulutuksia

Ympäristöministeriö on suunnitellut kunnan ilmastosuunnitelman valmistelun tueksi koulutuksia erilaisista teemoista. Koulutusten tallenteet suomen ja ruotsinkielisin tekstityksin lisätään myöhemmin tälle sivulle. 

Tiedotteita, raportteja ja selvityksiä

Lisätietoja

Miia Berger, erityisasiantuntija 
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Ilmasto ja kemikaalit Puhelin:0295250265   Sähköpostiosoite: