Näkökulmat

Mitä ympäristöministeriössä tapahtuu juuri nyt? Näkökulmat ovat asiantuntijoidemme ajankohtaisia taustoituksia asioista, joita ympäristöministeriössä valmistellaan.

Circular Design -valmennusohjelma kasvatti 50 yrityksen kiertotalousosaamista

28.2.2024 8.47
YM
Ainutlaatuinen valmennusohjelma haastoi yritysten johtohenkilöitä sekä tuote- ja palvelukehityksessä työskenteleviä kehittämään kiertotalouden mukaisia tuotteita ja liiketoimintaa. Ohjelmaan osallistuneen yritysedustajan sanoin: ”Kiertotalousajattelu syveni. Saimme ihan uusia näkökulmia. Valmennusohjelma kannusti jatkokehittämään tekemiämme valintoja sekä kertomaan, mitä yrityksessämme on jo tehty.”

Näkökulma
Suosittu mutta vaikeaselkoinen ASP-järjestelmä huolletaan nykypäivään

26.1.2024 11.54
YM
Asuntosäästöpalkkiojärjestelmän, tutummin ASP:n, ajatus on kannustaa pitkäjänteiseen säästämiseen ja tukea ensiasunnon ostoa. Järjestelmä on suosittu, mutta sen lainsäädäntö rehellisesti sanottuna vanhentunut ja vaikeaselkoinen.

Näkökulma
Toimenpiteet luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen tueksi yksiin kansiin

10.1.2024 14.58
YM
Kulttuurialalla on merkittävä rooli niin kestävyysmurroksen vauhdittajana kuin yhteiskunnallisena vaikuttajanakin. Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelmaan on koottu keskeisin tieto alojen kestävyyshankkeista, kestävyystyön haasteista sekä suosituksia jatkotoimenpiteiksi kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi. Merkittävä rooli tässä työssä on muun muassa kunnilla sekä kulttuurialan rahoittajilla, kirjoittaa erityisasiantuntija Heta-Elena Heiskanen.

Miksi muovisaastumisen lopettamisestakin sopiminen on niin hidasta?

28.11.2023 9.39
YM
Muovisopimuksen neuvottelut kuvastavat sitä, kuinka haastavaa monenvälinen ympäristöyhteistyö voi olla, vaikka mailla on yhdessä tunnistettu tarve löytää globaali ratkaisu vakavaan ympäristöongelmaan. Kansainvälisen muovisopimuksen neuvottelukomitea kokoontui marraskuussa Nairobissa. Kokouksen tulokset olivat kaksijakoiset.

Näkökulma
Voisiko jäteveden puhdistamo olla energiantuottaja?

3.10.2023 9.51
YM
Jätevesien käsittely syö paljon energiaa, mutta parhaimmillaan puhdistamo voi tuottaa paljon enemmän energiaa kuin se kuluttaa. Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian tuotannon lisääminen pienentävät energiakustannuksia, vähentävät toiminnan ilmastovaikutuksia ja parantavat toimintavarmuutta häiriötilanteissa.

Näkökulma
Tulisijan uusiminen ja taitava käyttö vähentävät puunpolton päästöjä

7.9.2023 9.06
YM
Tulisijan asennus. Nuohousalan keskusliitto ry
Jokainen tulisijan käyttäjä voi vaikuttaa siihen, millaista ilmaa omalla pihallaan ja kodissaan hengittää. Tulisijan uusimisella ja käyttötavalla on suuri merkitys pienpolton päästöjen vähentämisessä, kirjoittaa Kansallisen ilmansuojeluohjelman pienpolttoryhmä.

Näkökulma
Vihreä siirtymä tulee, onko yrityksesi valmis?

20.6.2023 12.38
YM
EU:n uuden kestävyysraportointidirektiivin myötä yritysten pitää kuvata toimintansa vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan entistä läpinäkyvämmin. Direktiivi on oiva työkalu yritysten vihreän siirtymän vauhdittamiseen, sillä se tuo kestävyyden ulottuvuudet vahvemmin osaksi koko liiketoiminnan kehittämistä, ennakoi johtava asiantuntija Eeva Alho.

Näkökulma
Teollinen puurakentaminen on murrosvaiheessa

6.6.2023 11.06
YM
Teollisen mittaluokan puurakentamiseen kohdistuu kasvavaa kiinnostusta niin meillä kotimaassa kuin kansainvälisesti. Suomella on nyt oiva paikka asemoida itsensä puurakentamisen globaaliksi johtajaksi.

Näkökulma
Muovisaaste on koko maailman yhteinen ongelma mutta yhdistävätkö myös ratkaisut neuvotteluissa?

29.5.2023 9.57
YM
Kansainvälistä muovisopimusta koskevien neuvottelujen haasteena on löytää toimet, joihin kaikki maat voivat yhteisesti sitoutua. Muovin aiheuttamat ongelmat ovat globaaleja ja koskettavat kaikkia maita, mutta maiden olosuhteissa ja huolissa sekä tavoitteissa ja odotuksissa on suuria eroja. 

Näkökulma
Väen vanheneminen on huomioitava asumisessa ja asuinympäristöissä

27.4.2023 14.53
YM
Väestörakenne muuttuu näkyvästi tulevan kymmenen vuoden aikana. Yli 65-vuotiaiden osuus kasvaa noin 250 000 henkilöllä ja erityisesti hyvin iäkkäiden osuus kasvaa. Käynnissä oleva muutos tulee huomioida asuinympäristöissämme. Hyvin toteutetut esteettömät, turvalliset ja vehreät asuinympäristöt edistävät ikääntyneiden toimintamahdollisuuksia. Samalla ne tuottavat hyvää kaikille, muistuttaa asuntoneuvos Tommi Laanti.