Näkökulmat

Mitä ympäristöministeriössä tapahtuu juuri nyt? Näkökulmat ovat asiantuntijoidemme ajankohtaisia taustoituksia asioista, joita ympäristöministeriössä valmistellaan.

Ryhti-järjestelmän kumppanitestaukset tarjoavat kunnille mahdollisuuden vaihtaa vaihdetta

17.12.2024 15.25
YM
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä tarjoaa yhtenäisen paikan alueidenkäytön ja rakentamisen tiedoille. Testaukset ovat edenneet hyvin, ja osa kunnista on jo aloittanut järjestelmän käyttöönoton. Kumppanitestaus ja avustukset auttavat kuntia kehittämään käyttämiään järjestelmiä. Nyt on aika ohjata oma kunta kohti digitaalisempaa tiedonhallintaa.

Näkökulma
Suomi on edelläkävijä vapaaehtoisen ekologisen kompensaation ja luonnonarvomarkkinoiden kehittämisessä

11.11.2024 13.26
YM
Ympäristöministeriössä raivataan nyt esteitä luonnonarvomarkkinoiden syntymisen tieltä. Näitä esteitä on kartoitettu paitsi yritysten ja järjestöjen kanssa, myös tutkijoiden ja asiantuntijoiden kesken.

Näkökulma
Mitä Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja Donald Trumpin vaalivoitto tarkoittaa kansainväliselle ilmastotyölle?

8.11.2024 15.30
YM
Mitä Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja Donald Trumpin vaalivoitto tarkoittaa kansainväliselle ilmastotyölle? Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Marjo Nummelin vastaa.

Näkökulma
Cali sakkasi rahoituskysymyksiin – miten käy Bakun?

4.11.2024 9.32
YM
Viikon kuluttua alkavan Bakun ilmastokokouksen keskiössä on ilmastorahoitus – ”the Finance COP”. Kokouksessa on tarkoitus sopia uudesta ilmastorahoitustavoitteesta, josta käytetään sanahirviötä uusi yhteinen kvantitatiivinen tavoite – New Collective Quantified Goal, NCQG.

Näkökulma
Kohti Bakun ilmastokokousta – maailman mailta vaaditaan tekoja

31.10.2024 11.03
YM
Viime vuonna Dubain COP28-ilmastokokouksessa päätettiin, ettei fossiilisilla polttoaineilla ole tulevaisuutta. Nyt tarvitsemme mailta tekoja, samalla kun ilmastoneuvottelut käydään jälleen öljyvaltiossa, jännitteisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa.

Näkökulma
Katupölyn vähentäminen taajamissa on kansallinen haaste

6.9.2024 9.48
YM
Katujen siivousta
Kuva: Katja Ohtonen / ympäristöministeriö
Monessa kaupungissa on tehty hyvää työtä katujen talvikunnossapidon kehittämisessä ja keväisessä katupölyntorjunnassa. Ilmanlaadun sitovat raja-arvot ovat kuitenkin tiukentumassa. Riittävätkö käytössä olevat katupölyn torjuntatoimet enää jatkossa? Haasteena Suomessa ovat etenkin keväiset katupölypäivät. Hyvä keino, jossa vielä on katupölyn päästövähennyspotentiaalia, on kitkarenkaiden käytön yleistyminen.

Näkökulma
LIFE suojaa elämää - myös raakun osalta

3.9.2024 12.26
YM
Raakku ja muut rauhoitetut lajit tarvitsevat paitsi lain suojaa myös aktiivisia toimia kantojen elvyttämiseksi. EU:n LIFE-ohjelma on parantanut uhanlaisen raakun elinolosuhteita. Hukkajoen raakkutuho osoittaa, että suojelutoimien lisäksi tarvitsemme koko yhteiskunnan lävistävää ympäristötietoisuutta.

Näkökulma
Kansainvälinen muovisopimus - tuleeko siitä ikinä valmista?

23.8.2024 8.14
YM
YK-maat neuvottelevat uudesta monenvälisestä sopimuksesta, jolla hillittäisiin muovin aiheuttamaa saastumista ja joka kattaisi muovin koko elinkaaren tuotannosta jätteenkäsittelyyn saakka. Sopimus tulisi laatia vuoden 2024 loppuun mennessä, ja hallitustenvälisen neuvottelukomitean viimeinen kokous järjestetään Busanissa Etelä-Koreassa ensi marraskuussa. Neuvotteluiden pitäisi siis olla vahvasti loppusuoralla, mutta tilanne vaikuttaa erittäin hankalalta. Neuvotteluja yritetään vauhdittaa vielä Bangkokissa 24.-28. elokuuta.

Näkökulma
Puhtaan siirtymän sijoittamislupa vauhdittaa fossiilienergiasta irtautumista

13.6.2024 15.46
YM
Rakentamislakiin on tulossa uutena asiana puhtaan siirtymän sijoittamislupa, joka vauhdittaa puhtaan energian investointien sijoittumista Suomeen. Sijoittamislupa on osa rakentamislupaa, jonka myöntää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Kriteerit täyttävien teollisuushankkeiden luvitus ja rakentaminen nopeutuvat, kun niiden sijoittumisesta on mahdollista päättää ilman kaavoitusta. Hankkeiden ympäristövaikutukset on arvioitava tavalliseen tapaan, eikä merkittäviä haittoja saa syntyä.

Näkökulma
Ministeriöissä tarvitaan uusia keinoja tutkimustiedon hyödyntämiseen

20.5.2024 15.45
YM
Tutkittu tieto on ensiarvoisen tärkeää ministeriöiden ydintyölle – laadukkaalle lainvalmistelulle, ohjaukselle ja strategiselle suunnittelulle. Ympäristöministeriössä kehitämme tapoja hyödyntää tutkimustietoa entistä paremmin. Tulevaisuudessa tarvitsemme tiiviimpää yhteistyötä ja uusia rahoituskeinoja.