Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma vauhdittaa kuntien ja alueiden ilmastotyötä
Runsaat 60 % suomalaisista asuu kunnissa, jotka tavoittelevat hiilineutraaliutta tai vähintään 80 prosentin päästövähennystavoitetta vuoteen 2030 mennessä, viisi vuotta ennen Suomen kansallista hiilineutraaliustavoitetta vuonna 2035. Vaikka Suomesta löytyy useita ilmastotyön edelläkävijäkuntia, monet kunnat eivät ole vielä käynnistäneet omaa ilmastotyötään.
Kuntien ilmastosuunnitelmiin liittyvää tietoa löydät erilliseltä Kuntien ilmastosuunnitelmat -sivulta alta.
Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma vauhdittaa ja rahoittaa paikallista ja alueellista ilmastotyötä Suomessa.
Ohjelman tärkeimpiä tehtäviä ovat
- kuntien ja alueiden ilmastotyön edistäminen ja vauhdittaminen
- paikallisten ja alueellisten ilmastoratkaisujen rahoitus
- kansallisten ilmastotyökalujen ja -toimintamallien rahoittaminen ja levittäminen paikallis- ja aluetasolle
- valtion ja kuntien välisen tiedonkulun ja yhteistyön parantaminen ja voimistaminen ilmastotyön saralla
Kuntien hankkeet
Alueelliset yhteistyöhankkeet
Tutustu ohjelmassa avustettuihin alueellisiin yhteistyöhankkeisiin.
Kansalliset ilmastotyökalut ja -toimintamallit
Tutustu ohjelmassa rahoitettuihin valtakunnallisiin ilmastotyökaluihin ja -toimintamalleihin.
Ilmastotyön avaimet 2024 -verkkotilaisuudet
Ilmastotyön avaimet -verkkotilaisuudet ovat osa Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelman viimeistä toimintavuotta. Tarkoituksena on jakaa tietoa hyvistä käytänteistä ja onnistuneista ilmastotoimista. Tilaisuuksissa kuullaan nimensä mukaisesti kuntien löytämiä avaimia ilmastotyön lukkoihin. Hanketoteuttajat kertovat mitä hankkeista on jäänyt osaksi arjen toimintaa ja miten se on saatu tehtyä.
Tutustu tarkemmin tilaisuuksiin ja ilmoittaudu mukaan alla.
Ilmastotyön avaimet
On aika kaivaa taskusta avaimet arjen onnistuneeseen ilmastotyöhön.
Ilmastotyön avaimet -verkkotilaisuuksissa ääneen pääsee vuorollaan Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelman erilaiset hankkeet ja kokeilut. Hankkeiden toteuttajat kertovat mitä hankkeista on jäänyt osaksi arjen toimintaa ja miten siinä on onnistuttu.
Tilaisuudet järjestetään kerran kuussa iltapäivisin Teamsissa. Tilaisuudet ovat puolen tunnin pituisia.
Kohderyhmänä ovat kaikki kuntien ja alueiden ilmastotyön parissa töitä tekevät.
Syyskuu
25.9.2024 klo 13.30−14.00, Liikenteen vähähiilisyys
• Ilmoittautumiset pyydetään 24.9. mennessä oheisella lomakkeella | Lyyti.fi
Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelman kautta rahoitetuissa liikenteen päästöjen vähentämiseen tähtäävissä hankkeissa on edistetty muun muassa liityntäpysäköintiä, joukkoliikenteen käyttöä, etätyöskentelyä, kestävää koulumatkaliikkumista sekä laadittu kestävän liikkumisen työkaluja ja toimenpidesuosituksia kunnille.
- Sonja Tynkkynen, Etelä-Karjalan liitto: Vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkon kehittäminen Etelä-Karjalassa -hanke
- Hankkeessa tehtiin kehittämissuunnitelmavaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkon edistämiseksi Etelä-Karjalassa. Hankkeen perustavana ajatuksena oli edistää henkilö-ja tavaraliikenteen siirtymistä vaihtoehtoisiin käyttövoimiin yhteensovittamalla maankäytöllisiä haasteita sekä sujuvoittamalla prosesseja, lupakäytäntöjä ja kaavoitusta uusien lataus-ja jakeluasemien rakentamiseksi.
- Teemu Sihvola, Ramboll/Vaasan kaupunki: Vaasan liikenne 202X - Työkalu ilmastojohtamisen tueksi -hanke
- Hankkeessa kehitettiin työkalu kuntien ilmastojohtamisen tueksi, jonka avulla voidaan seurata päästömäärien kehitystä ja testata korjaavien suunnittelutoimenpiteiden vaikutuksia, mikäli toteutuneet päästömäärät eivät seuraa tavoitetta.
Elokuu
28.8.2024 klo 13.30−14.00, Kuntien ja yritysten välinen yhteistyö
Kuntien ja yritysten välisellä ilmastoyhteistyöllä on pyritty sekä sitouttamaan paikallisia yrityksiä ilmastotyöhön että lisäämään yritysten ilmasto-osaamista. Hankkeiden kautta on edistetty kuntien ja yritysten välistä vuoropuhelua ja tiedonjakoa liittyen yritysten päästövähennyskeinoihin ja kestävään liiketoimintaan sekä kannustettu yhteisiin ilmastotoimiin.
- Tuuli Hyppänen, Joensuun kaupunki: Ilmastokumppanuusverkosto – kohti hiilineutraalia kaupunkiseutua -hanke
- Hankkeen aikana Joensuun seudun ilmastokumppanuusverkoston toiminta kehittyi vaikuttavammaksi ja näkyvämmäksi osaksi Joensuun kaupungin ilmastotyötä. Ilmastokumppanit saivat hankkeen myötä uusia, räätälöityjä työkaluja vähähiilisyyden edistämiseksi, kuten päästölaskurin.
- Esitysmateriaali
- Riikka Virta, Vantaan kaupunki: Elinkeinoelämän ja kunnan välinen ilmastoyhteistyö -hanke
- Vantaan, Keravan ja Järvenpään yhteistyöhankkeessa kaupungit laativat paikalliset suunnitelmat pysyvästä ilmastoyhteistyön toimintamallista kaupungin ja yritysten väliseen ilmastotyöhön. Paikalliset mallit on laadittu kunkin kunnan resurssit tiedostaen eivätkä ne nojaa välittömään lisäresurssin tarpeeseen.
- Esitysmateriaali
Kesäkuu
12.6.2024 klo 13.30−14.00, Kestävät elämäntavat ja kuntalaisten osallisuus
Kestävien elämätapojen ja osallisuuden teemassa on edistetty kuntalaisten mahdollisuuksia toimia kestävämmin. Kuntalaisia on kannustettu ilmastoystävällisyyteen ja osallistettu ilmastotyöhön muun muassa erilaisten kampanjoiden ja toimintatapamuutoksien avulla.
- Mari Turunen, Kuopion kaupunki: Ilmastoviisasta ruokaa lapsille ja nuorille -hankkeet
- Kuopion kaupunki toteutti Ilmastoviisasta ruokaa lapsille ja nuorille -hankkeen 2021−2022 ja saman teeman jatkohankkeen 2022−2023. Hankkeissa pyrittiin vähentämään ruokapalveluiden ilmastovaikutuksia ja edistettiin ilmastokestävää ja terveellistä ruokakulttuuria poikkihallinnollisessa yhteistyössä. Hankkeet toteutettiin yhteistyössä mm. Servican, perusopetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden sekä alueen oppilaitosten kanssa.
- Esitysmateriaali
- Sanna Teinilä, Ekokumppanit Oy: Ilmastokylä2030 -hanke
- Ekokumppanit Oy kehitti hankkeessa tulevaisuustaitoja opettavan Taloussankari Junior -pelin, joka havainnollistaa ilmasto-, talous- ja hyvinvointiteemoja pelillisyyden keinoja hyödyntäen. Kohderyhmänä pelille ovat 4.−5. luokkalaiset.
- Esitysmateriaali
Toukokuu
15.5.2024 klo 13.30−14.00, Kuntien ilmasto- ja talousjohtaminen
Kuntien ilmastojohtamisella tarkoitetaan organisaation toimintatapoja ja työkaluja, joilla koko kunnan ilmastoon vaikuttavia toimenpiteitä ohjataan. Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelman rahoittamissa ilmastojohtamisen hankkeissa on mm. luotu strategia- ja seurantatyökaluja ja jalkautettu toimenpiteitä. Tässä tilaisuudessa kuullaan puheenvuoro ilmastovahtityökalusta, jonka avulla seurataan ja mitataan ilmastotoimenpiteiden etenemistä ja tuloksellisuutta sekä ilmastobudjetista, jonka avulla kytketään ilmastotyö entistä tiiviimmin talouden seurantaan.
- Paula Mustonen, Hämeen liitto: Hämeen ilmastovahti -hanke
- Hankkeessa rakennettiin Suomen ensimmäinen maakunnallinen ilmastovahtipalvelu. Hämeen ilmastovahdissa ovat mukana kaikki maakunnan 11 kuntaa, HAMK, Hämeen ELY-keskus, Hämeen liitto, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta sekä viisi alueen yritystä. Ilmastovahti on tuotu maakunnan ilmastosuunnitelman mallipohjaan kuntien viralliseksi raportointivälineeksi.
- Esitysmateriaali
- Aino Kulonen, Lahden kaupunki: Ilmastobudjetti -hanke
- Hankkeessa kehitettiin kaupungin ilmastojohtamista yhdistämällä ilmastotyö tiiviimmin talouden suunnitteluun ja seurantaan uusien pysyvien toimintamallien avulla. Hankkeen tuloksena vuoden 2025 talousarviokirjaan saadaan vietyä tiivistys ilmastotyön vaatimasta resursoinnista tulevina vuosina.
- Esitysmateriaali
Huhtikuu
17.4.2024 klo 13.30−14.00, Kuntien ilmastokokeilut
Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma ja Motivan Kokeilun paikka järjestivät yhteistyössä kaksi kokeiluhakua vuosina 2019 ja 2020. Kokeiluista etsittiin uusia ilmastoratkaisuja, jotka tähtäävät kunnan tuottamien tai ostamien tavaroiden tai palveluiden hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kokeiluissa etsittiin muun muassa innovatiivisia kunnan hiilijalanjälkiä pienentäviä ratkaisuja.
- Michael Lettenmeier, D-mat Oy: 1,5 asteen elämäntapojen opetus kouluissa
- Kokeilun tavoitteena oli kokeilla ja kehittää 1,5 asteen palapeli koulujen käyttöön sopivaksi. 1,5 asteen palapeli edistää ymmärrystä kestävistä elämäntavoista ja kiihdyttää kuntalaisten siirtymistä ilmastoystävällisiin elämäntapoihin.
- Esitysmateriaali
- Hanna Rintala, Lääkärin sosiaalinen vastuu ry: Soten ekologisen jälleenrakennuksen neuvolaprojekti - Ympäristöystävällisyys osana neuvolan arkea
- Kokeilu on ensimmäinen kerta, kun kestävyys- ja ympäristötietoisuutta tuotiin mukaan neuvolan arkeen yhdistäen sitä terveyden edistämiseen. Kokeilu perustui ajatukselle, että luontoyhteyden vaaliminen ja maapallon kannalta kestävät elämäntavat tukevat myös yksilöiden hyvinvointia.
- Esitysmateriaali
Maaliskuu
27.3.2024 klo 13.30−14.00, Alueet kuntien ilmastotyön tukena
Alueellisen yhteistyön tarkoituksena on ollut auttaa kuntia ymmärtämään, minkälaiset ilmastotoimet ovat heille tarkoituksenmukaisimpia, vaikuttavimpia ja taloudellisesti kannattavimpia. Yhteistyöllä on muun muassa mahdollistettu ilmastotoimiin ryhtyminen kunnissa ja alueilla, joiden omat resurssit eivät ole siihen riittäneet.
- Riikka Leskinen, Valonia: Kuntien ilmastosparraus – vauhtia toimiin Varsinais-Suomessa -hanke
- Valonia pyrki hankkeessaan aktivoimaan varsinaissuomalaisia kuntia ilmastotyöhön erityisesti alueen pienet kunnat huomioiden. Hankkeen aikana kuntia tuettiin ilmastotyön kehittämisessä muun muassa avustamalla ilmasto-ohjelmien valmistelussa ja rahoitushakemuksissa sekä järjestämällä kunnille yhteisiä tapaamisia.
- Esitysmateriaali
- Hanna-Leena Pesonen, Lapin liitto: Tehemä Yhessä ilmastotyötä -hanke
- Lapin liitto tarjosi kunnille ja kuntayhtymille mm. valmiiksi kilpailutettuja asiantuntijoita kuntien ilmastotyön edistämiseen. Kunta pystyi saamaan konsultin apua ilmastotyön aloittamiseen ja suunnitteluun, hankkeiden kirjoittamiseen ja rahoituksen hakemiseen sekä erilaisiin täsmäselvityksiin.
- Esitysmateriaali
Tulevat tilaisuudet
16.10.2024 klo 13.30−14.00, Energiatehokkuus ja resurssiviisaus
Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma kytkeytyy Suomen hiilineutraaliustavoitteseen
Kunnat ovat avainasemassa, kun Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Kunnat toimivat paikallisen ja alueellisen ilmastotyön alustoina ja mahdollistajina, vauhdittajina ja katalysaattoreina. Kunnat vastaavat alueillaan muun muassa kaavoituksesta, maankäytöstä, liikennesuunnittelusta, kunnallisten energiayhtiöiden omistajaohjauksesta, monien rakennusten lämmitystapavalinnoista ja julkisista hankinnoista.
Karkean nyrkkisäännön mukaan kuntakonsernin osuus on noin 10 % alueensa kasvihuonekaasupäästöistä. Loput 90 % päästöistä aiheutuu muiden tahojen, erityisesti alueen yritysten ja asukkaiden, toiminnasta. Vaihtelu tämän 10/90-säännön prosenttiosuuksissa on kuitenkin hyvin suurta erityyppisten kuntien välillä. Siksi kunnille on tärkeää sekä vähentää omia päästöjään että vauhdittaa alueensa muiden toimijoiden päästövähennyksiä. Tätä kunnat voivat tehdä erilaisten ohjauskeinojen avulla: kuten velvoitteilla, taloudellisella ohjauksella, viestinnän ja palvelumuotoilun keinoin.
Rahoituksen avulla otetaan käyttöön parhaita käytäntöjä ja kokeillaan uusia
Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma tukee ja rahoittaa kuntien ja alueiden ilmastotyötä hankintojen ja valtionavustusten kautta. Suurin osa ohjelman rahoituksesta suunnataan suoraan kuntien ja alueiden omien ilmastohankkeiden avustamiseen. Lähtökohtana hankkeissa on ottaa käyttöön parhaita ilmastokäytäntöjä ja kokeilla uusia. Seututasolla lähikuntia kannustetaan useamman kunnan ilmastoyhteistyöhön. Aluetasolla ilmastotyötä vauhditetaan erityisesti maakuntien liittojen ja ELY-keskusten kautta.
Osa ohjelman rahoituksesta käytetään kansallisen tason hankintoihin, joiden kautta mahdollistetaan kaikkien kuntien ja alueiden ilmastotyötä. Rahoituksella kehitetään yhteisiä työkaluja, toimintamalleja, viestintämateriaaleja, tietopohjaa ja koulutuksia.
Tulevista Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelman rahoitushauista kerrotaan tällä verkkosivulla. Muita kuntien ilmastotyöhön suunnattuja avustushakuja voi seurata ohjelman rahoittamasta listauksesta, jota päivitetään kerran kuussa.
Mitä hankkeita ohjelma on rahoittanut?
Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma on rahoittanut vuosina 2018–2023 lähes 160 hanketta. Tärkeimpiä teemoja rahoitetuissa hankkeissa ovat olleet kuntien ilmasto- ja talousjohtaminen, kunnan ja yritysten ilmastoyhteistyö, kestävät elämäntavat ja kuntalaisten osallisuus, liikenteen vähähiilisyys, energiatehokkuus ja resurssiviisaus sekä alueellinen ilmastoyhteistyö. Hankkeita ovat toteuttaneet kunnat, maakuntien liitot, kansalliset ilmastotyön edistäjäorganisaatiot, ELY-keskukset ja tutkimuslaitokset. Hankkeita on toteutettu jokaisessa Manner-Suomen maakunnassa. Ohjelman piiriin on saatu suurien kaupunkien lisäksi pieniä ja keskikokoisia kuntia.
Selvityksiä ja julkaisuja
- Kuntien ilmasto- ja kiertotaloushankkeiden tuloskooste
- Kuntien ilmastohankkeet 2019 tuloskooste
- Kuntien ilmastohankkeet 2020 tuloskooste
- Kuntien ilmastohankkeet 2021 tuloskooste
- Alueet kuntien ilmastotyön tukena -hankkeiden tuloskooste
- Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelman välituloskooste 2018-2022
Sosiaalinen media
Seuraa ja osallistu keskusteluun kuntien ilmastotyöstä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #KuntienIlmastoratkaisut.
Ajankohtaista
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja jätelakiin esitetyistä muutoksista
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja kuntien ilmastosuunnitelmia koskevan velvoitteen kumoamisesta
Kunnille, yrityksille, oppilaitoksille ja muille toimijoille tarjolla tietoa puurakentamisesta
Rakennetun ympäristön vihreään siirtymään haettavissa 800 000 euroa valtionavustusta
Maalahden kunta on vuoden julkisen puurakentamisen edelläkävijä
Lisätietoja
Olli-Pekka Pietiläinen, ohjelmapäällikkö
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Ilmasto Puhelin:0295250316 Sähköpostiosoite: [email protected]
Veera Loikkanen, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Ilmasto Puhelin:0295250325 Sähköpostiosoite: [email protected]