Ekologinen kompensaatio
Ekologisen kompensaation avulla ihmisen toiminnasta luonnon monimuotoisuudelle yhtäällä aiheutunut haitta hyvitetään lisäämällä luonnon monimuotoisuutta toisaalla.
Ekologinen kompensaatio on viimesijainen keino, kun haittoja ei voida estää tai lieventää. Sitä voisi siis käyttää vain tapauksissa, joissa ei ole muuta mahdollista ratkaisua. Ekologinen kompensaatio edistää osaltaan tavoitetta luontokadon pysäyttämisestä vuoteen 2030 mennessä.
Vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio luonnonsuojelulaissa
Luonnonsuojelulaissa säädetään yksityiskohtaisesti vapaaehtoisen ekologisen kompensaation menettelystä sekä hyvittämisen kriteereistä.
Ekologisen kompensaation olennainen lähtökohta on, että heikennyksen aiheuttaja, eli luonnonarvoja toiminnassaan heikentävä toimija, voi hyvittää toiminnastaan luontotyypille tai eliölajin elinympäristölle aiheutuvan heikennyksen. Hyvitys tehdään joko tuottamalla luonnonarvoja tai suojeluhyvityksellä. Luonnonarvojen tuottaminen voi tarkoittaa esimerkiksi heikentyneen luontotyypin esiintymän luonnon tilan parantamista ennallistamalla, kuten palauttamalla suon vesitasapaino, tai suojelemalla luonnonarvoiltaan arvokas alue.
Asetus vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta
Luonnonsuojelulain säännöksiä vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiota tarkennetaan 15.9.2023 voimaan tulleen ympäristöministeriön asetuksen säännöksillä. Ne koskevat heikennyksen ja lisäisyyden mittaamista, mittayksikköä ja nykyarvolaskentaa sekä hyvittämisen maantieteellisiä rajoja ja joustavuutta.
- Ympäristöministeriön asetus vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta (Finlex)
- Esittelymuistio: Ympäristöministeriön asetus vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta (pdf)
Soveltamisohje vapaaehtoiseen ekologiseen kompensaatioon
Ympäristöministeriö on antanut soveltamisohjeen vapaaehtoista ekologista kompensaatiota koskevien säännösten soveltamiseen.
- Vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio - soveltamisopas (pdf)
- Ekologisen kompensaation pilotointi (Suomen ympäristökeskus)
- Ekologinen kompensaatio oikeudenmukaisessa siirtymässä kohti luonnon kokonaisheikentymättömyyttä -hanke (Suomen Akatemia)
Lisätietoja
Leila Suvantola, lainsäädäntöneuvos
ympäristöministeriö, Vesi- ja luontoympäristöosasto, Luonnon monimuotoisuus ja luonnonarvorahoitus Puhelin:0295250433 Sähköpostiosoite: [email protected]