Ennallistamis­asetus

Ennallistamisasetuksen tavoitteena on parantaa luonnon tilaa laajasti eri ympäristöissä sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella. Ennallistamisasetuksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että käytetään monia erilaisia tapoja vahvistaa luontoarvoja. Alue, jolla luonnon tilaa parannetaan, voi säilyä talouskäytössä tai olla vaikkapa osa kaupunkiympäristöä. Ennallistamisasetuksen toimeenpano edellyttää luonnon tilaa parantavia toimia esimerkiksi soilla, metsissä, maatalousympäristöissä, tuntureilla, rannoilla, merellä ja sisävesissä.

Luonnon tilaa parantavia toimia ovat esimerkiksi suo-ojien tukkiminen, joki- ja purouomien palauttaminen kohti luonnontilaa, laidunnuksen palauttaminen perinteisesti laidunkäytössä olleille alueille ja kuusten poistaminen lehdoista. Erityisesti valuma-alueilla tehtävät toimet, kuten soiden ennallistaminen, kohentavat myös alapuolisen vesistön ja rannikkovesien tilaa. Tämä parantaa paitsi luonnon tilaa, myös virkistysmahdollisuuksia. Myös luonnon kyky kestää yleistyviä sään ääri-ilmiöitä vahvistuu, mikä parantaa yhteiskunnan iskunkestävyyttä. Pölyttäjäkantojen vahvistaminen puolestaan tukee ruoantuotantoa.

Jäsenvaltioilla liikkumavaraa ennallistamis­asetuksen toimeenpanossa

Ennallistamisasetus jättää jäsenvaltioille liikkumavaraa asetuksen toimeenpanossa, ja asetusta voidaan toimeenpanna esimerkiksi vapaaehtoisin keinoin. Suomessa tehdään jo merkittäviä toimia luonnon tilan parantamiseksi esimerkiksi Helmi-, METSO-, Ahti- ja NOUSU-ohjelmissa sekä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan CAP-suunnitelmassa. Ennallistamisasetuksen toimeenpanolla halutaan myös tehostaa nykyisen EU-lainsäädännön, kuten luontodirektiivin ja lintudirektiivin, toteutusta. Tämä tehdään mm. asettamalla aikarajat direktiiviluontotyyppien tilan parantamistoimenpiteilleniiden tavoitteiden saavuttamiselle.

Toimeenpanon taloudellisia, sosiaalisia, ja ympäristövaikutuksia sekä kustannuksia arvioidaan kansallisen ennallistamissuunnitelman laatimisen aikana.

Kansallinen ennallistamis­suunnitelma

Asetuksen toimeenpanoa varten laaditaan kansallinen ennallistamissuunnitelma, jossa muun muassa määritellään keinot asetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kansallisen ennallistamissuunnitelman on määrä valmistua kahden vuoden kuluessa asetuksen voimaantulosta. Suomella on elokuuhun 2026 asti aikaa valmistella oma ennallistamissuunnitelmansa esitettäväksi EU-komissiolle.

Suunnitelma valmistellaan viidessä eri teemaryhmässä sekä projektiryhmässä, joita vetävät ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijat. Teemaryhmät on jaettu ennallistamisasetuksen artikloiden aihealueiden mukaan: 1) maa- ja sisävesiluontotyypit, lajien elinympäristöt sekä virtavedet ja tulvatasanteet, 2) meriluonnon tilan parantaminen, 3) kaupunkiympäristöt, 4) maatalousympäristöt ja pölyttäjäkannat ja 5) metsäluonto. Teemaryhmät kutsuvat oman alansa sidosryhmät kuulemisiin valmistelun useassa vaiheessa.

Myös tiedepaneelit osallistuvat ennallistamissuunnitelman tekoon: ne kokoavat katsauksen asetuksen vaikuttavasta ja oikeudenmukaisesta toimeenpanosta. Lisäksi kansalaisia kuullaan osana valmistelua muun muassa vuonna 2025 järjestettävissä, aihetta koskevissa tilaisuuksissa.

Sidosryhmä­tilaisuudet

Sidosryhmätilaisuuksien aikataulut päivitetään, kun päivämäärät varmistuvat. Ilmoittautumislinkit lisätään sivuille ilmoittautumisen avaamisen yhteydessä.

Yleiset tilaisuudet

  • Kaikille avoin webinaari valmistelutilanteesta 5.6.2025 klo 9.30–11.30. 

Maa- ja sisävesiluontotyypit, lajien elinympäristöt sekä virtavedet ja tulvatasanteet

  • Maakuntatilaisuudet 2025: (Oulu kesä- tai elokuussa, Joensuu syyskuussa, Kouvola lokakuussa, Tampere lokakuussa)  
  • Virtavesiteemainen etätyöpaja syksy/2025
  • Webinaari joulukuu/2025

Meriluonnon tilan parantaminen

  • Webinaari syksy/2025 

Kaupunkiympäristöt

Maatalousympäristöt ja pölyttäjäkannat

  • Turvetuotantoalueiden ennallistamista koskeva sidosryhmätilaisuus 11.4. klo 9-11
  • Avoin webinaari 6.5. klo 9-11.30
  • Kaikille avoimet läsnätilaisuudet turvemaakysymyksistä: Parkano 28.10., Siikalatva 30.10., Suomussalmi 4.11., Tornio 6.11.
  • Okra-messut 4.-5.7. 

Metsäluonto

  • Metsästrategian keskustelutilaisuus: tiedepaneelien dialogi talousmetsien monimuotoisuudesta ja ennallistamisesta 2.4. klo 9-11
  • Webinaari metsänomistajille ja metsäalan toimijoille 4.6.2025 klo 13.30-15.00 Priodiversity LIFE-hankkeen ja Maa- ja sisävesiluontotyypit, lajien elinympäristöt sekä virtavedet ja tulvatasanteet -teemaryhmän kanssa 
  • Työpaja metsäsidosryhmille syksy/2025. 

Ennallistamis­tavoitteet ja -velvoitteet

Kysymyksiä ja vastauksia ennallistamis­asetuksesta

Ajankohtaista

EU:n ennallistamisasetukselle jäsenmaiden tuki – asetus voimaan heinä-elokuussa

MMM YM
Tyyppi:Tiedote Julkaisuajankohta:17.6.2024 12.10

Ennallistamisasetuksesta alustava sopu EU:ssa

YM
Tyyppi:Tiedote Julkaisuajankohta:10.11.2023 12.28

EU:n ympäristöneuvosto: Ennallistamisasetusehdotuksesta yleisnäkemys

YM
Tyyppi:Tiedote Julkaisuajankohta:20.6.2023 16.00

Lisätietoja

Olli Ojala, ympäristöneuvos 
ympäristöministeriö, Vesi- ja luontoympäristöosasto, Luonnon monimuotoisuus ja luonnonarvorahoitus Puhelin:0295250039   Sähköpostiosoite:


Outi Ala-Honkola, erityisasiantuntija 
ympäristöministeriö, Vesi- ja luontoympäristöosasto, Luonnon monimuotoisuus ja luonnonarvorahoitus Puhelin:0295250431   Sähköpostiosoite: