Vapaaehtoiset luonnonarvomarkkinat
Luonnonarvomarkkinat luovat taloudellisen kannustimen luonnonsuojelulle ja ennallistamiselle. Niiden ytimessä on ajatus, että luonnon tuottamilla ekosysteemipalveluilla – kuten puhtaalla ilmalla, vesivaroilla ja luonnon monimuotoisuudella – on taloudellinen arvo, jonka markkinat voivat tunnistaa ja hinnoitella.
Valtion rooli on taata luonnonarvomarkkinoille luotettavat puitteet: asettaa kriteerit tuotettaville luonnonarvoyksiköille, luoda niille varmentamisjärjestelmä, mahdollistaa yksiköiden rekisteröinti ja niiden pysyvyys.
Yhdenmukaisen sääntelyn ja avoimen tiedon avulla valtio voi tarjota markkinatoimijoille ympäristön, jossa viherpesun riski on mahdollisimman pieni. Viherpesun riskin pienentämiseksi ympäristöministeriö tarjoaa myös tukea luontotekojen perusteella tehtyjen ns. luontoväittämien tekoon teettämällä yhteisiä pelisääntöjä kirkastavan oppaan ja käytännön esimerkkejä siitä, mitä yritys saa viestinnässään sanoa.
Vapaaehtoisten luontomarkkinoiden kehittämistä ohjaa EU:n sääntely ja kansainväliset sopimukset kuten Kunming-Montrealin luonnon monimuotoisuuskehys. Ympäristöministeriö kehittää luonnonarvomarkkinoita yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa.
Luonnonarvojen tuottaminen
Luonnonarvoja mitataan luonnonarvohehtaareissa. Luonnonarvohehtaari on mittayksikkö, joka viittaa luonnonarvojen lisäämiseen alueella esimerkiksi ennallistamistoimenpiteiden kautta.
Luonnonarvohehtaareja voi tällä hetkellä käyttää luonnonsuojelulain mukaisessa vapaaehtoisessa ekologisessa kompensaatiossa. Ekologisen kompensaation avulla ihmisen toiminnasta luonnon monimuotoisuudelle yhtäällä aiheutunut haitta hyvitetään lisäämällä luonnon monimuotoisuutta toisaalla.
Luonnonsuojelulaissa säädetään yksityiskohtaisesti luonnonarvojen tuottamisen menettelystä ja vapaaehtoisen ekologisen kompensaation kriteereistä. Toimivilla markkinoilla luonnonarvojen tuottaminen ja myyminen käsittäisi aiheutetun heikennyksen hyvittämisen lisäksi luonnonarvojen parantamistoimet myös muihin tarkoituksiin, kuten yrityksen ympäristövastuun osoittamiseen.
Miten tehdä luontotekoja luonnonarvohehtaarien avulla?
Vapaaehtoisilta luonnonarvomarkkinoilta voi ostaa luontohehtaareja, joita käytetään luontoväittämien tekemiseen yritysten, tuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa. Luontoväittämä voi olla esimerkiksi, että yritys on rahoittanut 100 luonnonarvohehtaarin verran aapasuon ennallistamista.
Voimassa olevan luonnonsuojelulain 11 luvun mukaisesti on mahdollista tuottaa viranomaisvarmennettuja luonnonarvohehtaareita. Tuotettavien luonnonarvohehtaareiden laskenta perustuu hyvittävillä toimenpiteillä aikaan saatavaan lisäykseen eli toimenpiteillä saavutettavan tilan ja toimenpiteitä edeltäneen tilan erotukseen. Lisäyksen määrä lasketaan parhaaseen tieteelliseen tietoon perustuen.
- Tietoa eri luontotyypeillä tehtävien ennallistamistoimien vaikuttavuudesta | boostbiodiversityoffsets.fi
- Vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio
Luonnonsuojelulain mukaisesti tuotettavien luonnonarvojen pysyvyys varmennetaan maanomistajan suostumuksella tehtävällä viranomaispäätöksellä, jolla kielletään sen alueen hävittäminen ja heikentäminen, jolla luonnonarvoja lisäävät toimenpiteet on toteutettu.
Yksityisen rahoituksen lisäämistä edistetään myös EU:n tuella
Suomi on mukana EU:n selvitys- ja kehityshankkeessa, jonka tarkoituksena on tukea yksityisen biodiversiteettirahoituksen lisäämistä jäsenmaissa. Suomi osallistuu hankkeeseen osana EU:n teknisen tuen välinettä (TSI), jonka tavoitteena puolestaan on lisätä EU:n jäsenvaltioiden hallinnon tehokkuutta, kasvattaa uutta osaamista tai lisätä tietoisuutta uusista ilmiöistä hallinnossa. Hankkeen tuella selvitetään Suomessa luonnon monimuotoisuuden edistämiseen käytetyn rahoituksen nykytilannetta sekä rahoituksen tarvetta Suomen kansainvälisten ja kansallisten luontositoumusten saavuttamiseen. Lisäksi hanke tunnistaa Suomeen sopivia rahoitusvälineitä ja toimintamalleja, joilla etenkin yksityistä rahoitusta voitaisiin merkittävästi lisätä.
Lisätietoja
Emma Terämä, johtava asiantuntija
ympäristöministeriö, Konserniohjaus ja kansainväliset asiat -osasto, Talous ja rahoitus Puhelin:0295250255 Sähköpostiosoite: [email protected]