Luonnonsuojelulainsäädännön uudistus
Uusi luonnonsuojelulaki tuli voimaan 1.6.2023.
Uutta luonnonsuojelulaissa on esimerkiksi tiukasti suojeltujen luontotyyppien suojelun vahvistaminen, vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio ja Suomen Luontopaneelin rooli. Myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen kirjataan lain tavoitteisiin. Lisäksi malminetsintä kielletään kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa kokonaan, ja valtion muilla suojelualueilla sen edellytyksiä tiukennetaan. Uudessa laissa luonnonsuojelualueita koskevat säännökset säilyvät pitkälti ennallaan, mutta esimerkiksi Suomen luonnolle haitallisten vieraslajien poistoa suojelualueilla helpotetaan.
Valmistelun vaiheet
Luonnos hallituksen esitykseksi oli lausuntokierroksella 2.7.-6.9.2021. Lausuntokierros oli avoin kaikille ja lausuntoja jätettiin määräaikaan mennessä noin 200.
Projektiryhmä jätti 29.11.2021 ehdotuksensa hallituksen esitykseksi luonnonsuojelulaiksi. Ehdotus ajantasaistaisi ja vahvistaisi luontokohteiden suojaa, laajentaisi luonnonsuojelun keinovalikoimaa, edistäisi osallistumista ja tiedon saatavuutta sekä tarjoaisi välineitä vapaaehtoisen suojelun edistämiseen. Lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutukset sekä saamelaisten oikeuksien edistäminen otettaisiin uudessa laissa nykyistä paremmin huomioon. Uutuutena lakiin ehdotetaan lisättäväksi vapaaehtoista ekologista kompensaatiota.
Projektiryhmä ei ollut työssään yksimielinen. Osa jäsenistä ilmoitti jättävänsä eriävän mielipiteen tai täydentävän lausuman. Projektin loppuraportti, johon sisältyvät ehdotus hallituksen esitykseksi sekä eriävät ja täydentävät lausumat, julkaistiin 10.12.2021.
Lakiehdotuksen viimeistelyä jatkettiin virkatyönä, ja lainsäädännön arviointineuvosto antoi esityksestä lausuntonsa 23.12.2021. Hallituksen esitys (HE 79/2022) annettiin eduskunnalle 12.5.2022.
- Lainsäädännön arviointineuvoston lausunto 23.12.2021
- Tiedote 12.5.2022: Hallitus antoi esityksen uudeksi luonnonsuojelulaiksi
Uusi laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemisestä ja korvaamisesta
Valtioneuvosto hyväksyi 27.9.2021 esityksen rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta.
Tasavallan presidentti vahvisti lain 14.1.2022.
Laki rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta astui voimaan 1.2.2023.
- Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi luonnonsuojelulailla rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta ja ennaltaehkäisystä | Valtioneuvosto
- Tiedote 14.1.2022: Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemisestä ja korvaamisesta vahvistettu
- Tiedote 19.1.2023: Laki rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta voimaan 1.2.2023 – rahoituksen hakeminen helpottuu
Ekologinen kompensaatio
Hankkeessa käynnistettiin vuonna 2021 ekologisen kompensaation kokeilu pilottikohteessa.
Hankkeen tulosten perusteella vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio sisällytetään luonnonsuojelulakiin osana lain päivitystä. Laissa säädetään luonnonarvojen tuottamisesta ja vapaaehtoisen hyvittämisen varmentamisesta.
Uudistuksen valmistelu pohjaa monipuoliseen tutkimus- ja selvitystietoon
Toisiinsa tiiviisti kytkeytyvien ympäristöongelmien ja niiden moniulotteisten, luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten ymmärtäminen vaatii yhä laajemmin tuekseen monitieteisen tiedon hyödyntämistä.
Valmistelun tieteellisen taustan vahvistamiseksi ympäristöministeriö kokosi tiedeneuvontahanke SOFIn kanssa tutkijaryhmän, jonka tehtävänä oli luoda kokonaiskuvaa lakiuudistuksen vaikutuksista. Joukko eri alojen tutkijoita keskittyi erityisesti luonnon monimuotoisuuteen, talouteen sekä ilmastoon kohdistuviin lakiuudistuksen vaikutuksiin. Yhteistyössä tutkijoiden kanssa tunnistettiin näiden vaikutusten monitahoisia ulottuvuuksia ja keskinäisiä kytköksiä sekä selvitettiin mahdollisia tietopuutteita. Yhteistyön ytimessä olivat syksyllä 2020 toteutetut ”arviointiklinikat”, joissa tutkijaryhmän tukemana tarkasteltiin lakiuudistuksen keskeisimpiä vaikutuksia muun muassa vaikutusketjuanalyysien kautta.
Tutkijayhteistyöllä tavoiteltiin monipuolista ja kattavaa kokonaiskuvaa hankkeen vaikutuksista, ja se toimi pohjana lainvalmisteluhankkeen vaikutusarvioinnille ja projektiryhmien työlle.
- Suomen biodiversiteettistrategian ja toimintaohjelman 2012–2020 toteutuksen ja vaikutusten arviointi (Suomen ympäristökeskus)
- Suojelualueverkosto muuttuvassa ilmastossa -hanke (Suomen ympäristökeskus)
- Luonnonsuojelulain uudistus. Tieteellisen tukiryhmän näkemykset vaikutusten arviointiin (27.3.2021)
- Luonnonsuojelulain kehittämistarpeet 2020 (Suomen ympäristökeskus)
- Luonnonsuojelulainsäädännön arviointi – Lain toimivuus ja kehittämistarpeet (Suomen ympäristö 27/2010)
- Luonnonsuojelulain lajisuojelun uudistamistarpeet -selvitys 2013
- Luontotyyppisuojelun nykytilanne ja kehittämistarpeet (Suomen ympäristö 5/2013)
- Saamelaisten oikeuksien toteutuminen: kansainvälinen oikeusvertaileva tutkimus (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 4/2017)
- Suomen luontotyyppien uhanalaisuus 2018 (Suomen ympäristö 5/2018) Osa 1
- Suomen luontotyyppien uhanalaisuus 2018 (Suomen ympäristö 5/2018) Osa 2
- Ekologisen kompensaation ohjauskeinojen kehittäminen (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 76/2018)
- Luonnonsuojelulailla rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvausmenettelyn ja ennaltaehkäisyn lainsäädäntöä valmistelevan hankkeen loppuraportti (2019)
- Suomen lajien uhanalaisuus, Suomen lajien punainen kirja 2019
- Ympäristörikostorjunnan toimenpideohjelma 2019–2020
- Ekologisen kompensaation kehittäminen (Ympäristöministeriön muistio 23.4.2019)
- Luonnonsuojelulain kehittämistarpeet 2020
- Tietotaso ja kokemukset ekologisesta kompensaatiosta Suomessa
- Selvitys toteutetuista ekologisen kompensaation tutkimus- ja pilotointihankkeista (Suomen ympäristökeskus)
Lisätietoja
Pasi Kallio, lainsäädäntöneuvos
ympäristöministeriö, Luontoympäristöosasto, Luonnonsuojelu ja -hoito Puhelin:0295250251 Sähköpostiosoite: [email protected]
Leila Suvantola, lainsäädäntöneuvos
ympäristöministeriö, Luontoympäristöosasto, Luonnon monimuotoisuus Puhelin:0295250433 Sähköpostiosoite: [email protected]