Jätteet
Suomen jätepolitiikan tavoitteena on edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä varmistaa, ettei jätteestä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle. Ympäristöministeriö osallistuu Suomen, Euroopan unionin ja kansainvälisen jätepolitiikan valmisteluun. Ministeriö valmistelee kansallista jätelainsäädäntöä sekä ohjaa, kehittää ja seuraa lainsäädännön soveltamista.
Etusijajärjestys ohjaa jätehuoltoa
Jätehuollon periaatteena on niin sanottu etusijajärjestys.
- Ensisijaisesti on pyrittävä välttämään jätteen syntymistä.
- Jos jätettä syntyy, se on valmisteltava uudelleenkäyttöä varten tai uudelleenkäytettävä.
- Ellei uudelleenkäyttö ole mahdollista, jäte on hyödynnettävä ensisijaisesti aineena (kierrätettävä) ja toissijaisesti energiana.
- Kaatopaikoille jäte voidaan sijoittaa vain, jos sen hyödyntäminen ei ole teknisesti tai taloudellisesti mahdollista.
Etusijajärjestyksestä voi poiketa vain, jos jokin muu vaihtoehto on ympäristön kannalta järkevämpi. Etusijajärjestyksen mukaista jätehuoltovaihtoehtoa valittaessa huomioidaan jätteen elinkaarivaikutukset, ympäristönsuojelu sekä jätehuollosta vastaavan tekniset ja taloudelliset edellytykset noudattaa etusijajärjestystä.
Valtioneuvoston hyväksymässä valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa on määritelty jätehuollon tavoitetila vuodelle 2023 ja toimet, joilla niihin päästään. Myös hallitusohjelmassa on esitetty useita toimia, joilla ehkäistään jätteen syntymistä ja edistetään jätemateriaalin hyödyntämistä.
Lisätietoja
Riitta Levinen, ympäristöneuvos
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Materiaalikierrot Puhelin:0295250162 Sähköpostiosoite: [email protected]
Aiheeseen liittyvää
- Ympäristöministeriö: Jätelaki ja asetukset – mikä muuttui, miten toimin?
- ELY-keskus: jätehuollon tuottajavastuu
- Ymparisto.fi: Jätteet ja kierrätys
- Ymparisto.fi: Jätteiden keräys, kuljetus ja välitys Suomen sisällä
- Ymparisto.fi: Jätteiden kansainväliset siirrot
- Ymparisto.fi: Tuottajavastuu
- Hakeminen akkujen ja paristojen ilmoitetuksi laitokseksi