Tietosuoja ja henkilötietojen käsittely ympäristöministeriössä

Yhteystiedot

Rekisterinpitäjä

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Puhelinvaihde 0295 16001
[email protected]

Tietosuojavastaava

Maija Seppälä
[email protected]

Valtioneuvoston kanslia ja muut ministeriöt toimivat yhteisrekisterinpitäjinä, kun ne käsittelevät henkilötietoja valtioneuvoston yhteisissä tietojärjestelmissä.

Tietosuojalainsäädännön noudattamista Suomessa valvoo tietosuojavaltuutettu.

Henkilötietojen käsittely ympäristöministeriössä

Ympäristöministeriö kunnioittaa asiakkaidensa, yhteistyötahojensa ja henkilöstönsä yksityisyyttä ja käsittelee näiden henkilötietoja vain perustellusta syystä. Käsittelemme henkilötietoja lakisääteisten velvoitteidemme noudattamiseksi, yleisen edun mukaisten tehtäviemme suorittamiseksi sekä joissain tilanteissa myös henkilön itsensä antaman suostumuksen perusteella. Tarvitsemme henkilötietoja muun muassa palveluidemme tuottamiseen, henkilöstöasioiden hoitamiseen sekä yhteydenpitoon eri sidosryhmien kanssa.

Henkilötietoja käsittelevät ympäristöministeriössä vain ne työntekijät, joilla on työtehtävän mukaiset käyttövaltuudet ja oikeus käsitellä kyseistä asiaa. Lisäksi tietoja voivat käsitellä ministeriön lukuun toimivat palveluntuottajat alihankkijoineen, joiden kanssa ministeriö on sopinut tietojen käsittelystä tietosuojalainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Sinulla on oikeus pyytää pääsyä ympäristöministeriön sinusta keräämiin tietoihin, saada tietoa henkilötietojesi käsittelystä ja pyytää tiedoissa ilmenevien virheiden oikaisemista. Tilanteesta riippuen voit myös vaatia tietojesi poistamista ja niiden käsittelyn rajoittamista.

Säilytämme henkilötietojasi joko valtioneuvoston tiedonohjaussuunnitelman tai palvelun elinkaaren mukaisesti taikka siihen saakka, kunnes itse peruutat tilaamasi palvelun (uutiskirjeet ja julkaisut).

Tietosuojaoikeutesi

Oikeus saada informaatiota henkilötietojen käsittelystä

Sinulla on oikeus saada tietää millä tavoin ja mihin tarkoituksiin käsittelemme henkilötietojasi. Olemme pyrkineet kuvaamaan verkkosivuillamme mahdollisimman kattavasti suorittamaamme henkilötietojen käsittelyä. Mikäli tarvitset lisätietoja henkilötietojesi käsittelystä ympäristöministeriössä, voit ottaa yhteyttä tietosuojavastaavaamme ([email protected]).

Oikeus saada pääsy tietoihin

Sinulla on oikeus saada tietää, käsitteleekö ympäristöministeriö henkilötietojasi. Mikäli käsittelemme tietojasi, sinulla on oikeus saada jäljennös näistä tiedoista, ellei meillä ole lainmukaista perustetta kieltäytyä oikeuden toteuttamisesta. Voit pyytää jäljennöksen toimittamalla meille sitä koskevan tietopyynnön.

Oikeus oikaista tietoja

Mikäli huomaat, että sinusta käsittelemämme tiedot ovat vanhentuneita tai muuten virheellisiä, sinulla on oikeus pyytää meiltä tällaisten tietojen oikaisemista. Tällaisessa tapauksessa pyydämme sinua kertomaan, mikä tieto on virheellinen ja perustelemaan virheellisyyden sekä miten tietoja tulisi muuttaa, tai kertomaan, mikä tieto pitäisi täydentää ja miten.

Mikäli oikaisemme tietojasi, olemme velvollisia mahdollisuuksien mukaan ilmoittamaan oikaisusta kaikille niille, joille tietojasi on aiemmin luovutettu.

Oikeus rajoittaa tietojen käsittelyä

Mikäli käsittelemämme tiedot ovat mielestäsi virheellisiä, niitä käsitellään lainvastaisesti tai olet vastustanut tietojesi käsittelyä, voit pyytää meitä rajoittamaan tietojesi käsittelyä. Tällöin voimme jatkaa tietojesi käsittelyä vain suostumuksellasi, yleisen edun vuoksi tai jonkun toisen henkilön oikeuksien suojaamiseksi. Voimme käsitellä tietoja myös oikeusvaateen laatimisen, esittämisen tai puolustamisen takia.

Mikäli rajoitamme tietojesi käsittelyä, olemme velvollisia mahdollisuuksien mukaan ilmoittamaan rajoittamisesta kaikille niille, joille tietojasi on aiemmin luovutettu.

Suostumuksen peruutus

Silloin kun käsittelemme henkilötietojasi suostumuksesi perusteella, sinulla on oikeus perua antamasi suostumus. Kun suostumus peruutetaan, ympäristöministeriö lopettaa henkilötietojesi käsittelyn ja poistaa sinusta kerätyt henkilötiedot.

Oikeus vastustaa tietojen käsittelyä

Silloin kun henkilötietojesi käsittely ei perustu ympäristöministeriön lakisääteisen velvoitteen hoitamiseen, sinulla on halutessasi oikeus vastustaa sitä henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseesi liittyvällä perusteella. Ympäristöministeriö lopettaa tällöin tietojesi käsittelyn, ellei siihen ole olemassa huomattavan tärkeää ja perusteltua syytä, joka syrjäyttää etusi, oikeutesi ja vapautesi, tai ellei se ole tarpeen oikeusvaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi.

Henkilötietojen käsittelyä koskeva valitus tai kantelu

Mikäli koet, että suorittamamme henkilötietojen käsittely ei vastaa lainsäädännön sille asettamia vaatimuksia, sinulla on oikeus tehdä valitus tai kantelu tietosuojavaltuutetun toimistolle. Lisätietoa kantelun tekemisestä antaa tietosuojavaltuutetun toimisto.

Tietopyynnön tekeminen

Voit lähettää tietopyynnön henkilötietojesi tarkistamiseksi ja saada nähtäväksesi ympäristöministeriön palveluihin tallennetut henkilötietosi täyttämällä valtioneuvoston kanslian sivuilta löytyvän tulostettavan lomakkeen ja toimittamalla sen ympäristöministeriön kirjaamoon.

Kysymme lomakkeella henkilö- ja muita tietoja, jotta voimme tunnistaa kysyjän ja toimittaa tallennetut henkilötiedot tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Täytä lomake huolellisesti, tulosta se ja lähetä kirjeitse ympäristöministeriön kirjaamoon. Voit myös tuoda täytetyn lomakkeen kirjaamon palvelupisteeseen sen aukioloaikoina tai lähettää lomakkeen kirjaamolle salattuna sähköpostina (edellyttää rekisteröitymistä). Huomaathan, että salaamaton sähköposti ei suojaa henkilötietojasi verkkoliikenteessä.

Ympäristöministeriön kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Kirjaamo, Ympäristöministeriö, PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Ritarikatu 2 B, Helsinki
Aukioloajat: ma-pe klo 8.00-16.15
Sähköpostiosoite: [email protected]
Puhelin: 02952 50300

Tallennetut henkilötiedot