Alueidenkäytön kehityskuva
Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus julkaisivat alueidenkäytön kehityskuvan 15.1.2024.
Mikä on alueidenkäytön kehityskuva?
Alueidenkäytön kehityskuva tarjoaa ajantasaista tietoa Suomen alue- ja yhdyskuntarakenteen nykytilasta ja tulevaisuudesta suunnittelun ja päätöksenteon tueksi.
Kehityskuvassa on kolme osaa:
- Jatkuvasti ylläpidettävässä tilannekuvassa tarkastellaan alue-ja yhdyskuntarakenteen keskeisimpiä muutoksia sekä tekijöitä niiden taustalla.
- Tulevaisuuskuvassa hahmotellaan mahdollisia tulevia kehityskulkuja, joihin alue- ja yhdyskuntarakenteen kehittämisessä on varauduttava. Tavoitteena on tunnistaa myös kehityskulkuja, jotka ovat epätodennäköisiä, mutta toteutuessaan vaikuttaisivat merkittävästi alue-ja yhdyskuntarakenteen kehitykseen.
- Kehittämiskuvassa määritellään alue-ja yhdyskuntarakenteen kehittämisen tarpeet, tavoitteet ja niitä tukevat toimet.
Kehityskuvaa voidaan hyödyntää monilla eri yhteiskunnan sektoreilla sekä hallinnon tasoilla kunnista valtion toimintaan. Esimerkiksi alueidenkäytön suunnittelussa, kaupunki- ja maaseutupolitiikassa, ilmasto- ja energiapolitiikassa sekä liikennejärjestelmän, palveluverkon, asumisen ja valtiontalouden suunnittelussa.
- Alueidenkäytön vuosikatsaus | Suomen ympäristökeskus
- Alue- ja yhdyskuntarakenteen tilannekuva | Suomen ympäristökeskus
Mitä tietoa kehityskuva sisältää?
Kehityskuvassa tarkastellaan valtakunnallista ja maakunnallista aluerakennetta sekä kaupunki- ja maaseutujen yhdyskuntarakennetta.
Kehityskuva tulkitsee nousevia ilmiöitä, ennakoiden tulevaa kehitystä ja tarpeita. Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä alue- ja yhdyskuntarakenteen on kestettävä muutoksia, sopeuduttava niihin ja uudistuttava kestävällä tavalla.
Kehityskuvan mukaan koko maan aluerakennetta on kehitettävä siten, että eri alueiden vahvuuksia hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Kehityskuvassa on tunnistettu, että kasvavilla kaupunkiseuduilla kasvua täytyy hallita ja väestöään menettävien alueiden on sopeuduttava palveluiden kysynnän kausivaihteluun. Yhdyskuntarakennetta on eheytettävä edelleen täydennysrakentamisella. Samalla elinympäristön laatua on parannettava ja huolehdittava kestävistä liikkumismahdollisuuksista sekä viherympäristön laadusta ja saavutettavuudesta. Mahdollisuuksia alueidenkäytön kehittämiseen tuo esimerkiksi digitalisaation aikaansaama paikkariippumattomuus. Etelä-Suomen verkostometropolia kehittämällä voidaan vahvistaa koko Suomen kansainvälistä kilpailukykyä.
Miten kehityskuva on valmisteltu ja kuinka sitä ylläpidetään?
Kehityskuva perustuu valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan (VN TEAS) rahoittamaan Alue-ja yhdyskuntarakenteen mahdolliset tulevaisuudet -hankkeeseen (PERUS-SKENE), muuhun tutkimustoimintaan ja laajaan sidosryhmäyhteistyöhön.
Alueidenkäytön kehityskuvalla haetaan jatkuvuutta, järjestelmällisyyttä ja vaikuttavuutta alue- ja yhdyskuntarakenteen seurantaan, ennakointiin ja suuntaamiseen. Vuosittain seurataan alue- ja yhdyskuntarakenteen kehitystä keskeisten muuttujien kautta. Neljän vuoden välein tehdään arvio muutostekijöistä ja mahdollisista kehityskuluista, joihin kestävän kehityksen kannalta on varauduttava. Vastaavasti tavoitteita, toimia ja ohjauskeinoja päivitetään neljän vuoden välein.
Työ on jatkoa aiemmalle kehityskuvatyölle, joista viimeisin on vuonna 2015 valmistunut Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi, Aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050.
Aluesuunnittelun kansainvälinen yhteistyö
Aluesuunnittelun kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa parhaiden käytäntöjen jakamisen, yhteisten haasteiden ratkaisemisen ja kestävän kehityksen edistämisen.
EU:n alueellinen koheesio
EU:n alueellisen koheesiopolitiikan tavoitteena on vähentää alueiden välisiä kehityseroja ja edistää taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta. Tämä politiikka tukee alueiden kestävää kehitystä ja parantaa kansalaisten elämänlaatua. Se korostaa alueiden erityispiirteiden ja vahvuuksien hyödyntämistä sekä yhteistyötä alueiden välillä.
Urban Matters
Urban Matters -yhteistyö EU:ssa keskittyy kaupunkien kestävään kehitykseen ja asukkaiden hyvinvointiin. Se edistää yhteistyötä jäsenvaltioiden, kaupunkien, Euroopan komission ja muiden sidosryhmien välillä. Tavoitteena on parantaa kaupunkipolitiikan ja käytäntöjen tehokkuutta ja yhtenäisyyttä.
VASAB
VASAB (Vision and Strategies Around the Baltic Sea) on Itämeren alueen valtioiden välinen yhteistyöfoorumi, joka keskittyy alueelliseen suunnitteluun ja kehitykseen. VASAB edistää alueellista yhteenkuuluvuutta ja kestävää kehitystä Itämeren alueella.
Ministeriöiden keskeisiä linjauksia ja tilannekatsauksia
Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet
Nämä tavoitteet ohjaavat alueidenkäytön suunnittelua ja varmistavat, että valtakunnallisesti merkittävät asiat otetaan huomioon kaavoituksessa ja muussa alueidenkäytön suunnittelussa.
Maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimukset
MAL-sopimukset ovat sopimuksia, jotka valtio solmii Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseutujen kanssa. Sopimukset tukevat Suomen suurimpien kaupunkiseutujen kasvua ja kehitystä.
Liikenne 12 -suunnitelma
Tämä valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma kattaa seuraavat 12 vuotta ja määrittelee liikennejärjestelmän kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet.
Liikenneverkon strateginen tilannekuva
Tämä asiakirja tarjoaa ajankohtaista tietoa liikennejärjestelmän tilasta ja kehityksestä.
Aluekehittämispäätös
Aluekehittämispäätös ohjaa aluekehittämisen tavoitteita ja toimenpiteitä Suomessa.
Aluekehityksen seuranta ja ennakointi
Ajankohtaista tietoa aluekehityksen tilasta ja trendeistä.
Kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmä
Yhteistyöryhmä koordinoi ja kehittää ministeriöiden kaupunkipoliittisia toimia. Tavoitteena on vahvistaa valtion, kaupunkien ja kaupunkiseutujen kumppanuutta, edistää kaupunkiseutujen uudistumis- ja kilpailukykyä, sosiaalista kestävyyttä ja kykyä vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin sekä kehittää kaupunkiympäristöjä.
Maaseutupolitiikka
Edistetään maaseudun elinvoimaa ja maaseudulla asuvien ja toimivien ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia. Maaseutupolitiikka sisältää kaikki ne sektoripolitiikat, jotka vaikuttavat mahdollisuuksiin elää, asua ja toimia maaseutualueilla sekä maaseutualueiden ympäristöön.
Tulevaisuustyö ja ennakointi
Valtioneuvoston tulevaisuus- ja ennakointityö luo yhteistä ymmärrystä muutoksista päätöksenteon tueksi.
Selvityksiä
- Valtakunnallinen rakentamispaineaineisto 8.2.2024 | arcgis.com
- Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimushanke: Alue-ja yhdyskuntarakenteen mahdolliset tulevaisuudet, PERUS-SKENE (2022)
- Alueidenkäytön vuosikatsaus 2023 | Suomen ympäristökeskus
- Alueidenkäytön vuosikatsaus 2022 | Suomen ympäristökeskus
- Alueidenkäytön vuosikatsaus 2021 | Suomen ympäristökeskus
- Strategisuus ja transskalaarisuus liikennejärjestelmäsuunnittelun ja alueidenkäytön suunnittelun yhteensovittamisessa: Alueidenkäytön ja liikennejärjestelmän suunnittelun yhteensovittaminen ilmiölähtöisesti | Valtioneuvosto
- Yhdyskuntarakenteen tulevaisuus kaupunkiseuduilla. Suomen ympäristökeskus. Suomen ympäristö 4/2017
- Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi : Aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050 | Valtioneuvosto
Lisätietoja
Mika Ristimäki, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Kestävä rakentaminen ja asuminen, Elinympäristöt Puhelin:0295250188 Sähköpostiosoite: [email protected]
Timo Turunen, ympäristöneuvos
ympäristöministeriö, Kestävä rakentaminen ja asuminen, Alueidenkäyttö Puhelin:0295250303 Sähköpostiosoite: [email protected]
Petteri Katajisto, ympäristöneuvos
ympäristöministeriö, Kestävä rakentaminen ja asuminen, Alueidenkäyttö Puhelin:0295250120 Sähköpostiosoite: [email protected]
Mikko Friipyöli, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Kestävä rakentaminen ja asuminen, Asuminen ja kulttuuriympäristöt Puhelin:0295250375 Sähköpostiosoite: [email protected]