EU:n maaperä­strategia ja maaperän terveyden sääntely

EU:n komissio julkaisi joulukuussa 2021 EU:n maaperästrategian, jonka tavoitteena on terveet maaperät vuoteen 2050 mennessä. Komission mukaan 60–70 prosenttia EU:n maaperistä eivät ole terveitä, ja siksi maaperän suojelun tasoa halutaan nostaa.

EU:n maaperästrategialla pyritään varmistamaan, että vuoteen 2050 mennessä:

  • kaikki EU:n maaperäekosysteemit ovat terveitä ja vastustuskykyisempiä ja voivat siten tarjota elintärkeitä palvelujaan myös jatkossa.
  • uutta maata ei enää oteta käyttöön ja maaperän pilaantuminen on laskenut tasolle, jolla se ei enää aiheuta haittaa ihmisten terveydelle tai ekosysteemeille.
  • maaperän suojelusta ja kestävästä hoidosta ja huonontuneen maaperän ennallistamisesta on tullut yleisiä toimintatapoja.

Osana strategian toimeenpanoa komissio julkaisi maaperän terveyttä koskevan direktiiviehdotuksen (Soil Monitoring Law) heinäkuussa 2023. Ehdotus on osa vihreän kehityksen (Green Deal) ohjelmaa.

  Direktiiviehdotuksen tavoitteena on parantaa maaperän tilan seurantaa, edistää toimenpiteitä maaperän tilan parantamiseksi, lisätä tietoa pilaantuneista alueista ja vähentää pilaantumisen aiheuttamia riskejä. 

Direktiiviehdotuksesta neuvotellaan yhteispäätösmenettelyssä. Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto voivat esittää muutoksia eli tarkistuksia Euroopan komission esittämään direktiiviehdotukseen. Neuvottelut käynnistyivät Brysselissä syksyllä 2023. Suomen kanta ehdotukseen julkaistiin lokakuussa 2023. 

EU:n jäsenvaltioiden yhteinen kanta vahvistettiin ympäristöneuvostossa 17.6.2024. 

Euroopan parlamentin kanta ehdotukseen valmistui huhtikuussa 2024. 

Kolmikantaneuvottelut jäsenmaiden, Euroopan komission ja Euroopan parlamentin välillä käynnistyvät syksyllä 2024. 

Suomen maaperän tilasta on julkaistu selvitys

Ympäristöministeriö on kesällä 2023 julkaissut selvityksen, johon on koottu tietoa Suomen maaperän tämänhetkisestä tilasta ja sen seurannasta. MaaTieto-selvityksessä on tarkasteltu maaperän tilaa pelto- ja metsämailla, soilla, kaupunki- ja taajama-alueilla sekä lisäksi omana teemana maaperän pilaantumista.

Selvityksen ovat laatineet Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Geologian tutkimuskeskus. Selvitys tukee valmistautumisessa maaperädirektiivistä käytäviin neuvotteluihin EU-jäsenmaiden kanssa.

Lue lisää

Lisätietoa

Paula Perälä, erityisasiantuntija 
ympäristöministeriö, Konserniohjaus ja kansainväliset asiat -osasto, Kansainväliset ja EU-asiat Puhelin:0295250224   Sähköpostiosoite: