Rakennusten energiatehokkuus
Energiatehokkaat rakennukset ovat hyviä niin ihmisille kuin ilmastolle. Energiatehokkuus pienentää rakennuksen käyttökustannuksia ja hillitsee kustannusten nousua, jos energian hinta nousee. Energiatehokkuus parantaa myös usein asumismukavuutta.
Suomessa rakennuksissa kuluu noin 40 prosenttia kaikesta käyttämästämme energiasta. Energiatehokkuudella on siis suora yhteys ilmastoa lämmittäviin hiilidioksidipäästöihin.
Lainsäädännön tavoitteena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta, lisätä uusiutuvan energian käyttöä, pienentää energiakulutusta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.
Energiatehokkuussäädökset perustuvat EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin (EPBD, Energy Performance of Buildings Directive), joka tuli voimaan vuonna 2010, ja sen vuonna 2018 voimaan tulleeseen muutokseen.
- Europa.eu: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin muutos (2018/44/EU)
- Europa.eu: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (2010/31/EU)
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin uudistus
Uusittu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuli voimaan 28. toukokuuta 2024, ja ympäristöministeriö on käynnistänyt sen toimeenpanon kansalliseen lainsäädäntöön. Lue lisää uudistuksesta:
Keskeiset energiatehokkuussäädökset rakentamismääräyskokoelmassa
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin säädöksiä toimeenpannaan kansallisesti maankäyttö- ja rakennuslaissa ja sen nojalla annettavissa valtioneuvoston ja ympäristöministeriön asetuksissa, jotka kootaan rakentamismääräyskokoelmaan.
Säädökset koskevat sekä uuden rakentamista että rakennusten korjaamista.
Esimerkiksi uudet rakennukset on rakennettava lähes nollaenergiarakennuksiksi, mikä tarkoittaa, että rakennus on erittäin energiatehokas ja sen tarvitsema erittäin vähäinen energiankulutus katetaan laajasti uusiutuvalla energialla.
Direktiiviä toimeenpannaan myös alla kuvatulla erillislainsäädännöllä ja muilla toimilla.
Rakennuksen energiatodistus
Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa. Rakennuksen omistajan on hankittava energiatodistus, kun uudelle rakennukselle haetaan rakennuslupaa. Todistus on myös oltava silloin, kun rakennus tai sen osa myydään tai vuokrataan. Energialuokitus tulee ilmoittaa myös myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Eräissä rakennuksissa todistus on laitettava julkisesti nähtäville.
Energiatodistuksista säädetään laissa rakennuksen energiatodistuksesta.
- Finlex: Laki rakennuksen energiatodistuksesta (50/2013)
- Finlex: Valtioneuvoston asetus rakennuksen energiatodistuksen laatijan pätevyydestä ja kevennetyn energiatodistusmenettelyn edellytyksistä (170/2013)
- Finlex: Ympäristöministeriön asetus rakennuksen energiatodistuksesta (1048/2017)
- Finlex: Laki rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä (147/2015)
Lisää sähköautojen latausmahdollisuuksia sekä automaatio- ja ohjausjärjestelmiä
Latauspisteitä tarvitaan lisää, jotta yhä useammalla on mahdollisuus vaihtaa fossiilisilla polttoaineilla kulkeva auto sähköautoon. Autoilijalla pitää olla varmuus siitä, että sähköauton pystyy lataamaan kotona, työpaikalla ja matkalla Suomen halki. Laki lisää myös automaatio- ja ohjausjärjestelmien käyttöä rakennuksissa.
Energiatehokkaat tekniset järjestelmät
Rakennuksiin asennettavat tekniset järjestelmät on suunniteltava ja toteutettava energiatehokkaiksi. Ympäristöministeriön asetuksella säädetään energiatehokkuuden vaatimukset rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmille, paikallisille sähköntuotantojärjestelmille sekä itsesäätyville laitteille.
Korjausrakentamisen strategia 2020-2050
Suomen pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategia linjaa kustannustehokkaat keinot, joilla olemassa oleva rakennuskanta saatetaan erittäin energiatehokkaaksi ja vähähiiliseksi vuoteen 2050 mennessä. Siinä esitetään yleiskatsaus Suomen rakennuskannasta, tavoitteet energiatehokkuudelle, kustannustehokkaat korjaustoimenpiteet ja niiden rahoitus sekä politiikkatoimet, joilla edistetään rakennusten korjaamista energiatehokkaiksi ja lämmityksen suhteen vähähiiliseksi.
Viestintää energiatehokkuuden parantamiseksi
Viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Viestintäfoorumin toimintaa koordinoi Motiva.
Indikaattori arvioimaan rakennusten älyvalmiuksia
Rakennusten älyindikaattorilla arvioidaan rakennusten älyvalmiuksia yhtenevän menetelmän avulla energiatehokkuuden, rakennuksen käyttäjän sekä energian kysyntäjouston näkökulmasta. Luokittelujärjestelmä on EU-jäsenmaille vapaaehtoinen.
Motiva selvittää indikaattorin testauksen ja käyttöönoton mahdollisuuksia ja alan toimijoiden näkemyksiä menetelmästä ja sen käytön hyödyistä. Hankkeen pohjalta tehdään päätökset mahdollisen testausvaiheen aloittamisesta.
Lisätietoja
Jyrki Kauppinen, rakennusneuvos
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Rakennukset ja rakentaminen Puhelin:0295250122 Sähköpostiosoite: [email protected]