Esteettömyys rakennetussa ympäristössä

Esteetön rakennettu ympäristö tukee ihmisten hyvinvointia ja sujuvaa arkea. Ympäristöministeriön tavoitteena on, että Suomen rakennukset, kaupungit ja alueet ovat laadukkaita, toimivia ja kestäviä. Toimiva asuminen edistää kaikkien ihmisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja kotiin, joka vastaa kulloisenkin elämäntilanteen tarpeisiin.

Hyvä esteetön ympäristö saavutetaan huomioimalla esteettömyyden eri ulottuvuudet yhdessä. Esteettömyys sisältää fyysisen ympäristön ja aistiympäristön sekä sosiaalisen, psyykkisen ja kognitiivisen ympäristön toteuttamisen siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti. 

Rakennetun ympäristön esteettömyydessä on kyse ihmisten moninaisuuden huomioon ottamisesta, joka alkaa tilojen ja ympäristöjen suunnittelusta ja toteutuksesta. Se turvaa kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintoihin, käyttää palveluita, työskennellä, valita asuinpaikkansa ja asua kotonaan.

Ympäristöministeriössä rakennetun ympäristön esteettömyyteen liittyvistä asioista vastaa kestävä rakentaminen ja asuminen -osasto. Esteettömyystyötä tehdään myös ministeriöiden yhteistyönä. Rakennetun ympäristön esteettömyyden parantamisen kannalta merkityksellistä sääntelyä sisältyy myös muiden sektoreiden kuin rakentamisen ja alueidenkäytön erityislainsäädäntöön. 

  • Esteettömyys­lainsäädäntö »

    Esteettömyys on yksi YK:n vammaisyleissopimuksen läpileikkaavista periaatteista. Rakentamislain esteettömyyttä koskevat velvoitteet sekä valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä ovat osa vammaisyleissopimuksen kansallista toteutusta.

  • Esteettömän rakennetun ympäristön suunnittelu »

    Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu erilaisiin elämäntilanteisiin.

  • Ikääntyneiden asuminen »

    Väestörakenne muuttuu näkyvästi tulevan kymmenen vuoden aikana. Hyvin toteutetut esteettömät, turvalliset ja vehreät asuinympäristöt lisäävät viihtyisyyttä.

Lisätietoja

Niina Kilpelä, yliarkkitehti 
ympäristöministeriö, Kestävä rakentaminen ja asuminen, Elinympäristöt Puhelin:0295250019   Sähköpostiosoite:


Matleena Haapala, lainsäädäntöneuvos 
ympäristöministeriö, Kestävä rakentaminen ja asuminen, Asuminen ja kulttuuriympäristöt Puhelin:0295250332   Sähköpostiosoite: