- Ilmasto
- Luonto ja vedet
- Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen
- Rakentaminen ja maankäyttö
- Maankäyttö- ja rakennuslaki
- Rakentamismääräykset
- Maankäytön suunnittelu
- Vähähiilinen rakentaminen
- Puurakentaminen
- Rakennusten energiatehokkuus
- Korjausrakentamisen strategia
- Öljylämmityksestä luopuminen
- Digitaalinen rakennettu ympäristö
- Rakentamisen muovitiekartta
- Rakennustuotteet
- Kaupunkien kehittäminen
- Rakennus- ja maisemansuojelu
- Kulttuuriympäristöt
- Lainsäädäntö
- Asuminen
- Kiertotalous
- EU ja kansainvälinen yhteistyö
- Tutkimus ja kehittäminen
- Avustukset ja tuet
- Hiilineutraali Suomi 2035
Kulttuuriympäristöt
Kulttuuriympäristö on kulttuurin vaiheita sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta ilmentävä ympäristö.
Kulttuuriympäristöjä syntyy ja ne muotoutuvat ihmisen toiminnan seurauksena. Niihin voidaan lukea kuuluvaksi rakennettujen kulttuuriympäristöjen lisäksi esimerkiksi kiinteät muinaisjäännökset, muut eri-ikäiset arkeologiset kohteet, kulttuurimaisemat ja perinnebiotoopit.
Kulttuuriympäristöön liittyy myös ihmisen suhde ympäristöönsä ennen ja nyt, sille annetut merkitykset ja tulkinnat sekä sen erilaiset nimeämiset.
Kulttuuriympäristöä ovat siis
- rakennukset, rakennetut alueet, pihat, puistot, liikenneväylät ja rakenteet
- maisemat, joissa näkyy ihmisen toiminnan vaikutus
- maisemassa, maaperässä tai veden alla säilyneet ihmisten tekemät muinaiset rakenteet ja muodostelmat
Kulttuuriympäristöstrategia 2014–2020
Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen valtakunnallisesta kulttuuriympäristöstrategiasta 20.3.2014. Strategia syntyi laajan yhteistyön tuloksena ympäristöministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla. Strategian vision mukaan kulttuuriympäristö on hyvinvoinnin ja elinvoiman lähde.
Kulttuuriympäristötrategian tavoitteena on, että ihmiset arvostavat lähiympäristöään ja toimivat aktiivisesti sen hyväksi. Hyvin hoidettu ja elinvoimainen kulttuuriympäristö lisää ihmisten hyvinvointia. Sillä on tärkeä merkitys elinkeinojen kehittämisessä ja viihtyisän asuinympäristön luomisessa.
Toimeenpanosuunnitelma
Ympäristöministeriön johtama työryhmä laati yhteistyössä alan toimijoiden kanssa strategiaa konkretisoivan toimeenpanosuunnitelman. Suunnitelma sisältää 54 toteuttamisehdotusta, joista suurin osa on julkishallinnon vastuulla. Lisäksi tarvitaan muiden organisaatioiden ja yksittäisten ihmisten toimia paremman kulttuuriympäristön tekemiseksi.
Kulttuuriympäristösitoumus
Ympäristöministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön tekemässä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa lupaudutaan toteuttamaan kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanosuunnitelmaa.
Toimeenpanon eteneminen
Ympäristöministeriö on teettänyt strategian toimeenpanoon liittyen useita selvityksiä ja raportteja. Selvitykset ja raportit löytyvät Kulttuuriympäristöstrategian tuloksia -alasivulta.
Toimeenpanoa edistää ja seuraa opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön asettama koordinaatioryhmä 24.5.2016–31.12.2020. Koordinaatioryhmän toimintakertomus vuodelta 2018 ja toimintasuunnitelma vuodelle 2019 sekä muut asiakirjat ovat nähtävillä valtioneuvoston hankerekisterissä.
Lisätietoja
Tuija Mikkonen, ympäristöneuvos
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Lähiympäristö ja asuminen Puhelin:0295250184 [email protected]
Hanna ( YM ) Hämäläinen, Suunnittelija
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Lähiympäristö ja asuminen Puhelin:0295250095 [email protected]
Päivi Salonen, kulttuuriasiainneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Taiteen ja kulttuuriperinnön vastuualue (TAKU) Puhelin:0295330281 [email protected]
Mirva Mattila, kulttuuriasiainneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Taiteen ja kulttuuriperinnön vastuualue (TAKU) Puhelin:0295330269 [email protected]