Avustukset rakennetun ympäristön digitali­saatioon

Rakennetun ympäristön digimuutoksen tavoitteena on tehdä tiedonhallinta mahdollisimman sujuvaksi ja yhdenmukaistaa tiedon käsittelyä valtakunnallisesti. Kunnat ovat rakennetun ympäristön tiedon merkittäviä tuottajia ja käyttäjiä – ja sen vuoksi tärkeässä roolissa uuden yhteisen digitaalisen toimintamallin luomisessa.

Kun päällekkäisyys poistuu, varmistuu tiedon ajantasaisuus ja luotettavuus. Kunta saa näin tarkempaa tietoa päätösten ja erilaisten suunnitelmien pohjaksi. Jatkossa tieto on yhteensopivaa ja kansainvälisten standardien mukaista. Tämä auttaa kuntia täyttämään muun muassa INSPIRE-direktiivin tuomia velvoitteita, joiden täyttyessä paikkatietojen löydettävyys ja saatavuus kaikkialla Euroopassa helpottuu. Jatkossakin moni kunta ulkoistaa alueidenkäyttöön liittyviä töitä, ja yhtenäisyys helpottaa myös tietojärjestelmien ja ostopalvelujen hankkimista. Yhtenäiset tavat hallita ja luokitella tietoa parantavat myös digitaalista turvallisuutta.

Ympäristö­ministeriö avaa avustushakuja kunnille ja maakuntien liitoille

Ympäristöministeriö ilmoittaa haettavaksi harkinnanvaraisen valtionavustuksen kuntien ja maakuntien liittojen rakennetun ympäristön tiedonhallinnan uudistamiseen. Avustus on haettavissa 18.10.2024 – 27.11.2024 ja käytettävissä 30.9.2026 asti.

Kysymyksiä ja vastauksia avustushausta

Miten muutos etenee kunnissa?

Ryhti-hankkeen toteuttamien kansallisten selvitysten mukaan digitalisaatio on edennyt Suomen kuntien teknisellä toimialalla vakaasti, mutta eritahtisesti. Monilla kunnilla on kehittyneitä käytäntöjä ja järjestelmiä, joiden oppeja on tärkeää hyödyntää uuden, yhteisen toimintamallin ja valtakunnallisen rakennetun ympäristön tietojärjestelmän rakentamisessa. Ryhti-hanketta ja uutta tietojärjestelmää tehdään tiiviissä yhteistyössä kuntien ja Kuntaliiton kanssa erilaisten kuntien tarpeita kuunnellen. 

Teknisten valmiuksien luominen – ohjelmistojen ja järjestelmien yhteiskehittäminen 2023-2025

Rakennetun ympäristön digitalisaatiota koskeva lainsäädäntö on päivitetty. Siirtymäaikojen päättymiseen mennessä kunnilla ja maakuntien liitoilla tulee olla tekninen valmius toimittaa valtakunnallisten tietomallien mukaista tietoa rakennetun ympäristön tietojärjestelmään. Tämä edellyttää kuntien ja maakuntien liittojen käyttämiin järjestelmiin ja ohjelmistoihin muutoksia muun muassa tietokantoihin ja rajapintojen rakentamista. Näitä teknisiä valmiuksia kehitetään parhaillaan muun muassa Ryhti kumppanitestaus hankkeissa.

Parhaillaan kuntien käyttämiä järjestelmiä ja ohjelmistoja yhteiskehitetään niin, että työn tuotokset ovat valtakunnallisesti kaikkien Suomen kuntien ja maakuntien liittojen käytettävissä. Yhteiskehittämisessä luodaan myös Ryhti-järjestelmän käyttöönoton polkuja huomioiden kuntien moninaisuus. Osana Ryhti-järjestelmän käyttöönottoa kunnan kannattaa tarkastella organisaation kokonaistiedonhallintaa ja kartoittaa tarve ohjelmistojen ja järjestelmien hankintaan tai nykyisten versioiden päivittämiseen. Kunta voi hyödyntää Muutostuki -projektin aikana tehtyä kuntakohtaista toimenpideohjelmaa suunnitellessaan uudistuksen läpivientiä omassa kunnassaan.

Osaamisen päivittäminen 2024-2029

Rakennetun ympäristön tiedonhallinnan uudistuksessa on kyse teknisten kyvykkyyksien lisäksi muidenkin kyvykkyyksien ja valmiuksien parantamisesta. Digitalisaatio tuo jatkuvaa muutosta työvälineiden lisäksi työtapoihin, prosesseihin, sosiaalisiin suhteisiin, oppimiseen, kulttuuriin ja ajatteluun. Kun järjestelmät ja ohjelmistot kehittyvät, täytyy myös osaamisen ja prosessien päivittyä. Rakennetun ympäristön asiantuntijoille on tarjolla koulutusta ja ohjeita uudistuksen toimeenpanoon omassa organisaatiossa. Kouluttautumiseen on saatavilla myös avustusta.

Toimintamallin vakiintuminen 2030~

Uusien tietomuotojen ja Ryhti-järjestelmän käyttöönoton sekä lisäkouluttautumisen aikana kunnassa prosessit ja toimintatavat muuttuvat. Ajan saatossa nämä vakiintuvat ja muodostavat yhdenmukaisen tiedonhallinnan mallin rakennetun ympäristön tiedon käyttöön ja hyödyntämiseen.

Maksuton muutostuki tukee kuntia digiuudistuksessa

Ryhti-muutostuki auttaa kuntia ja maakuntien liittoja saavuttamaan valmiuksia uuden valtakunnallisen rakennetun ympäristön tietojärjestelmän käyttöönottamiseksi. Tuki on toiminnallista ja sisältää vuonna 2024 erityisesti: kumppanitestauksen koordinointi, Ryhti-tietojärjestelmän käyttöönoton toimenpiteiden valtakunnallinen seuranta, toimenpideohjelmia avustusta hakeville sekä viestintää lainsäädännön toimeenpanoon liittyvistä ajankohtaisista asioista. Tukea tarjotaan kunnissa ja maakunnissa alueidenkäytön suunnittelussa ja rakentamisen luvituksen parissa työskenteleville.

Palvelun tuottaa julkisomisteisen erityistehtäväyhtiö DigiFinland Oy:n asiantuntijatiimi yhteistyössä ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Muutostuki on tavoittanut kaikki Manner-Suomen kunnat vuosien 2022–2023 aikana muun muassa tapahtumien, koulutusten ja toimenpideohjelmien kautta.