Kiertotalouden strateginen ohjelma
Kiertotalous on tulevaisuuden talousmalli, joka auttaa hillitsemään ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen ylikulutusta. Kiertotaloudessa tuotteet ja materiaalit pysyvät käytössä pitkään ja turvallisesti. Kiertotalous ei ole vain kierrättämistä, vaan myös vuokrapalveluita, korjaamista ja jakamista.
Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen kiertotalouden strategisesta ohjelmasta keväällä 2021. Tavoitteena on muutos, jolla kiertotaloudesta luodaan talouden uusi perusta vuoteen 2035 mennessä. Ohjelmalla hallitus haluaa vahvistaa Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä.
Tavoitteena on hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta vuoteen 2035 mennessä
Kiertotalousohjelman visio on "Suomi 2035: Hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta on menestyvän taloutemme perusta". Vision toteutuminen edellyttää luonnonvarojen kestävää ja tehokasta käyttöä. Tätä linjaavat ohjelman seuraavat tavoitteet:
- Uusiutumattomien luonnonvarojen kulutus vähenee, ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö voi kasvaa siten, että kotimaan primääriraaka-aineiden kokonaiskulutus ei 2035 ylitä vuoden 2015 tasoa. Vientituotteiden valmistukseen käytetyt luonnonvarat eivät kuulu tavoitteen piiriin.
- Resurssien tuottavuus kaksinkertaistuu vuoden 2015 tilanteesta vuoteen 2035 mennessä.
- Materiaalien kiertotalousaste kaksinkertaistuu vuoteen 2035 mennessä.
Tilannekuva ja skenaariot: kiertotaloudella voidaan taittaa luonnonvarojen käytön kasvu
Tutkimuslaitosten (Syke, GTK, Luke, VTT, Aalto-yliopisto ja Tilastokeskus) luotsaamassa skenaariotyössä (2022−2024) luotiin tilannekuva luonnonvarojen kulutuksen tilasta ja vaikutuksista ympäristöön ja talouteen. Lisäksi laadittiin tutkimukseen nojaavia skenaarioita kiertotalouden mahdollisuuksista edistää hyvinvointia ja kestävää taloutta.
Tulosten mukaan kiertotalouden toimenpiteet voivat pysäyttää luonnonvarojen kulutuksen kasvun sekä vähentää ilmasto- ja muita ympäristövaikutuksia taloutta vahvistaen. Skenaariotyön tulokset julkistettiin 12.3.2024.
Kiertotalouden green deal haastaa toimijoita muutokseen
Kiertotalouden green deal on vapaaehtoinen strateginen sitoumus, jossa mukaan lähtevät toimijat sitoutuvat vähentämään luonnonvarojen käyttöä ja asettamaan vaikuttavia tavoitteita ja tekemään toimia, jotka edistävät vähähiilistä kiertotaloutta.
Toimien tulee tukea kiertotalousohjelman luonnonvaratavoitteita, hiilineutraaliutta ja kestävän talouden edistämistä vuoteen 2035 mennessä. Green deal on tarkoitettu yrityksille, toimialajärjestöille, kunnille ja maakunnille.
Ajankohtaista
- Kiertotalouden green dealin julkistustilaisuus 12.9.2024
- Kiertotalouden green dealin tueksi kaavaillun LIFE SIP -hankkeen kuulemis- ja suunnittelutilaisuus 23.9.2024
- Kansainvälinen Kiertotalouden osaamiskeskus (Circular Economy Resource Centre CERC) on aloittamassa vuoden 2024 loppuun mennessä. Keskus helpottaa tiedonvaihtoa ja kumppanuuksia EU:n sekä kolmansien maiden välillä.
- Kansainvälinen standardointijärjestö ISO on 27.5.2024 julkaissut kolme keskeistä standardia kiertotalouden periaatteiden toteuttamiseen.
- Nordic Circular Design Programme -ohjelma tarjoaa maksuttoman kiertotalouden kehityspolun 50 pohjoismaiselle yritykselle. Haku on auki 26.8.2024 asti.
- Rahoitushaku: Hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta -teeman valtakunnallinen EAKR-rahoitushaku on auki 8.5.-2.10.2024.
- Rahoitushaku: Energiatehokkuus ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen -teeman valtakunnallinen EAKR-rahoitushaku on auki 8.5.−2.10.2024. Haussa painotetaan myös kiertotaloutta rakentamisen osalta.
- Business Finland on käynnistänyt Circular Transition for Zero Waste -mission (Kiertotalous ja nollahukka).
Lisätietoja
Taina Nikula, ympäristöneuvos
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Kiertotalous Ympäristöneuvosto Puhelin:0295250202 Sähköpostiosoite: [email protected]
Heikki Sorasahi, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Kiertotalous Puhelin:0295250080 Sähköpostiosoite: [email protected]
Riikka Yliluoma, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Kiertotalous Puhelin:0295250165 Sähköpostiosoite: [email protected]
Sari Tasa, erityisasiantuntija
työ- ja elinkeinoministeriö, Innovaatiot ja yritysrahoitusosaston yhteiset IYR YHT, Yritysten kansainvälistyminen ja toimialakohtainen elinkeinopolitiikka YKTE, Kiertotalous ja hiilineutraalius KIHI Puhelin:0295048242 Sähköpostiosoite: [email protected]