Ilmasto­rahoitus

Valtion ilmastorahoitus koostuu monesta eri sektorikohtaisesta määrärahasta, lainojen valtiontakauksista ja verohelpotuksista. Lisäksi valtion omistama Suomen teollisuussijoitus Oy (Tesi) sijoittaa myös puhdasta siirtymää edistäviin innovaatioihin. Valtion ilmastorahoitus täydentää yksityistä rahoitusta ja voi pyrkiä korjaamaan rahoituspuutteita. Rahoituksella voidaan tehdä ilmastoviisaita toimenpiteitä taloudellisesti kannattavaksi ja vauhdittaa uusien teknologioiden käyttöönottoa.

ACE-hanke ja ilmastorahoitus

EU:n LIFE-ohjelman rahoittama Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE)-hanke on käynnissä 2024-2030, ja sen tehtävänä on tukea Suomea hiilineutraaliuden saavuttamisessa erityisesti taakanjakosektorin päästöjen osalta. Taakanjakosektorilla tarkoitetaan päästökaupan ulkopuolista sektoria, johon sisältyvät rakentaminen, rakennusten lämmitys, asuminen, maatalous, liikenne ja jätehuolto sekä teollisuuden F-kaasut. Ympäristöministeriö vastaa hankkeessa ilmastorahoituksen tehtäväkokonaisuudesta. Tavoitteena on edistää valtion ilmastorahoituksen vaikuttavaa kohdentamista, tukea olemassa olevan rahoituksen hakemista, vauhdittaa ilmastoinnovaatioiden skaalausta ja ratkoa ilmastorahoitukseen liittyviä haasteita yhdessä sidosryhmien kanssa. 

ACE-hankkeessa laaditaan lisäisen rahoituksen strategia, jonka tarkoituksena on saada tilannekuva ilmastorahoituksen tilanteesta ja keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman (Kaisu) rahoitusaukoista. Hankkeessa valmistellaan työkalu rahoitettavien hankkeiden ilmastovaikutusten arvioimiseksi. Tukena toimii ilmastorahoituksen asiantuntijaverkosto. Hankkeen aikana tarjotaan ajankohtaista tietoa ilmastorahoituksesta ja tuetaan uusien hankkeiden rahoituksen hakemista. Lisäksi hankkeessa luodaan malli ilmastoinnovaatioiden skaalaukselle.

Rahoitus­mahdollisuuksia

Ympäristöministeriö lähtee edistämään olemassa olevien rahoituskanavien parempaa hyödyntämistä ilmastoinvestoinneille ja -hankkeille. ACE-hankkeessa pidetään yllä ajantasaista tietoa rahoitusmahdollisuuksista, ja tieto on saatavilla Motivan ylläpitämästä rahoituksen tietopalvelusta. Hankkeessa jaetaan myös tietoa rahoituksen tukipalveluista ja onnistuneista investoinneista. 

ACE-hankkeessa tuetaan myöhemmin myös uusien ilmastohankkeiden valmistelua muun muassa auttamalla etsimään konsortiokumppaneita ja fasilitoimalla hankeideointia. Fokus on Suomen mittakaavalla isojen hankkeiden valmistelussa, esim. LIFE. Lisäksi ACE-hankkeessa muodostetaan hankepartnereiden kesken valmiita hankekonsepteja tulevissa hyödynnettäväksi, ja näitä hankekonsepteja esitellään ACE-webinaareissa. Tavoitteena on saada Suomeen enemmän hankkeita, joissa edistetään ilmastonmuutoksen hillintää ja keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman toimeenpanoa.

Rahoituksen vaikuttava kohdentaminen

Ympäristöministeriö laatii lisäisen rahoituksen strategian. Strategiaa varten kartoitetaan ilmastorahoituksen nykytilanne ja merkittävimpiä rahoitusaukkoja keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman (Kaisu) toimeenpanossa. Suomen ympäristökeskus tukee työtä vaikutusten arviointien osalta. Strategiassa linjataan muun muassa, miten rahoitusta kannattaisi suunnata jatkossa ilmastosuunnitelman toimeenpanemiseksi vaikuttavalla tavalla, ja arvioidaan, miten valtio voisi tukea vihreän siirtymän investointeja erilaisin ohjauskeinoin.

Pirkanmaan ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus lähtevät kehittämään työkalua rahoitettavien hankkeiden ilmastovaikutusten arviointiin. Työkalun tarkoituksena on tarjota tietoa erilaisten hankkeiden ilmastovaikutuksista rahoituspäätösten ja seurannan tueksi. Tavoitteena on lisätä rahoituksen vaikuttavuutta ilmastonäkökulmasta. Vaikka työkalu on tarkoitettu ensi sijassa ELY-keskusten käyttöön, voi se hyödyttää myös muita avustuksia jakavia tahoja ja hakijoita.

Ilmasto­innovaatioiden skaalaus

Tiina ja Antti Herlinin säätiö lähtee kehittämään toimintamallia ilmastoinnovaatioiden skaalaukseen. Tavoitteena on mahdollistaa sujuva ilmastoinnovaatioiden skaalaus yritysten koko kehittämisprosessin ajan. Rahoitushaasteita on erityisesti yrityksillä, jotka pyrkivät saamaan ensimmäisen teollisen mittakaavan laitoksen, ja tämä hidastaa osaltaan siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Säätiö etsii innovatiivisia rahoitusmekanismeja muutaman pilotoitavan ilmastoprojektin skaalaamiseen, ja tarkoituksen on tarjota myös muunlaista tukea piloteille. Pilottien teemaksi on tarkentunut maatalous- ja ruokasektori.

Ilmasto­rahoitukseen liittyvien haasteiden ratkominen yhdessä

ACE-hankkeessa käynnistyy ilmastorahoituksen asiantuntijaverkosto. Verkosto tuo yhteen asiantuntemusta ilmastorahoituksesta niin julkiselta kuin yksityiseltäkin sektorilta, edistää alan kehittymistä ja muodostaa politiikkasuosituksia rahoituksen suuntaamiseksi. Verkosto toimii ACE-hankkeen tehtävien tukena muun muassa kommentoimalla lisäisen rahoituksen strategiaa, kehittämällä rahoitettavien hankkeiden ilmastovaikutusten arviointia ja etsimällä keinoja ilmastoinnovaatioiden skaalaamiseksi.

Lisäksi ilmastorahoituksen haasteista järjestetään murrospolkutyöskentelyä arviolta vuonna 2025. Murrospolkutyössä yhdistetään skenaarioiden valmistelua ja tiivistä sidosryhmädialogia politiikkasuositusten muodostamiseksi.

Lisätietoja

Miia Berger, erityisasiantuntija 
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Ilmasto ja kemikaalit Puhelin:0295250265   Sähköpostiosoite: