Uusi kaava – ympäristöministeriön podcast asumisen tulevaisuudesta

Uusi kaava on podcast, joka käsittelee asumisen tulevaisuutta. Luvassa on näkökulmia hyvään asumiseen: miten haluamme oikeasti asua, ja miten voisimme ajatella asumista uusin tavoin? 

Podcastin vieraina on ihmisiä, joilla on näkemystä asumisen historiasta, siitä mitä asumiselta kaivataan ja siitä, miten asumista pitäisi kehittää. Pöydällä on kysymyksiä asumisen hinnasta, sijainnista ja laadusta: jakautuvatko alueet haluttuihin ja hiipuviin? Miten erilaiset asumisen unelmat liittyvät ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen? Muuttaako teknologia asumista?

Ohjelman juontaa muotoilutoimittaja Ida Kukkapuro.

Podcastin löydät mm. Spotifysta ja Apple Podcasts -palvelusta nimellä Uusi kaava. Kokoamme linkit kaikkiin jaksoihin myös tälle sivulle.

Uusi kaava -podcastin ensimmäinen jakso julkaistaan 10.3.2021, ja koko ensimmäinen tuotantokausi tulee kuunneltavaksi kevään 2021 aikana.

Tervetuloa keskustelemaan jaksojen aiheista myös sosiaalisessa mediassa: #uusikaava

1. jakso: Unelmien koti, kohtuuton toive?

Uuden kaavan ensimmäisessä jaksossa Helsingin yliopiston professori Mari Vaattovaara ja Asuntomessujen kehitysjohtaja Anne Pallaste keskustelevat asumishaaveista. Asummeko me niin kuin oikeasti haluaisimme? Entä mistä löytyy se yksiöstä haaveileva tyyppi?


 

2. jakso: Mistä suomalainen asuminen tunnetaan?

Onko putkiremontti jotenkin erityisen suomalainen juttu? Vai onko sitä rakentamisen tiukka sääntely vai kenties digitalisaatio tai puurakentaminen? Suomea ja muuta maailmaa vertailemassa ovat tutkijatohtori Antti Kurvinen ja rakennusalan innovaatiokonsultti Aarni Heiskanen AE Partnersista.


 

3. jakso: Miten ilmasto kestää asumisvaatimuksemme?

Kolmasosa suomalaisen hiilijalanjäljestä syntyy asumisesta. Siinä ekologisia valintoja on kuitenkin paljon vaikeampaa tehdä kuin vaate- tai ruokaostoksilla. Miten pyramidit ovat edelleen pystyssä, kun 200 vuotta on rakennukselle nykyään ihailtavan korkea elinikä? Asumisen ilmastokysymyksiä puntaroimassa ovat kaksi arkkitehtiä ja professoria: Mikko Summanen K2S-toimistosta sekä ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen erityisasiantuntija Matti Kuittinen.


 

4. jakso: Kaupunkisuunnittelun lyhyt oppimäärä – miten voin vaikuttaa ympäristööni?

Kaupunkisuunnittelussa kohtaavat asukkaat, liito-oravat, maanomistajat ja poliitikot. Keiden ehdoilla kaupunki muuttuu – ja mihin suuntaan? Julkisessa keskustelussa korostuvat vastakkainasettelut, ja liian usein joku yllättyy uudesta suunnitelmasta. Miten viestintää ja suunnittelua voisi parantaa?

Vaikeiden kysymysten äärellä ovat maankäytön suunnittelun professori ja ympäristöpsykologi Marketta Kyttä Aalto-yliopistosta sekä Jussi Ukkonen, joka toimii kaavoja valmistelevana arkkitehtinä Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla ja tekee myös Ajatuksia kaupungista -podcastia.


 

Tilaa Uusi kaava -podcast