Ilmasto­barometri

Ilmastobarometri on kansalaisille suunnattu kyselytutkimus, joka selvittää suomalaisten mielipiteitä ja asenteita ilmastomuutoksesta ja sen vaikutuksista. Ilmastobarometri selvittää kansalaisten näkemyksiä ilmastopolitiikasta, ilmastonmuutoksen hillinnästä ja siihen sopeutumisesta. Lisäksi kyselytutkimuksella kartoitetaan kansalaisten valmiuksia ilmastotoimiin omassa arjessaan.

Tutkimus tehdään neljän vuoden välein eduskuntavaalien alla. Tutkimuksen tilaajana toimii valtiohallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmä. Ilmastobarometri on julkaistu vuosina 2015 ja 2019. Ilmastobarometri 2023 julkaistaan 27. helmikuuta Tiedekulmassa klo 12-13.45Seuraa suoraa lähetystä Tiedekulman verkkosivuilla

Tilaisuuden ohjelma

  • Tulosten esittely – Tutkimusjohtaja Jaakko Hyry, Kantar Public
  • Kommenttipuheenvuoro – Apulaisprofessori Annukka Vainio, Ilmastopaneeli/Helsingin yliopisto
  • Kommenttipuheenvuoro – Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän vpj., Sara Nyman, Allianssi ry
  • Vaalipaneeli – Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Marko Hamilo (ps.), Pia Kauma (kok.), Maria Ohisalo (vihr.), Hanna Kosonen (kesk.), Li Andersson (vas.), Anders Adelcreutz (rkp.), Harry Harkimo (liik.) ja Jukka Palokangas (kd).

Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mikko Pelttari.

Ohjelma tarkentuu.

Edellisten barometrien tulokset

Tutkimusaineisto on arkistoitu ja on saatavissa myös Tietoarkiston verkkosivuilla .

Ilmastobarometrin toteuttaa ilmastoviestinnän ohjausryhmä

Ilmastobarometrin on suunnitellut valtiohallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmä. Kyselytutkimuksen tavoitteena on tuoda erityisesti päättäjille tietoa kansalaisten ilmastonäkemyksistä.

Ilmastoviestinnän ohjausryhmä on valtiohallinnon viestijöistä koostuva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, valtiovarainministeriö, ulkoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtioneuvoston kanslia, ELY-keskukset, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Motiva, VTT, Suomen Akatemia, Kuntaliitto, Demos Helsinki, Sitra, Business Finland ja Opetushallitus.

Lisätietoja

Laura Kotila, viestintäasiantuntija 
ympäristöministeriö, Viestinnän tulosalue 0295250405