Kiertotalouden green deal
Kiertotalouden green deal vauhdittaa yhteiskunnan siirtymistä kiertotalouden mukaiseen toimintaan. Se koostuu yhteisistä raameista ja kriteereistä sekä mukaan lähtevien toimijoiden vähähiilistä kiertotaloutta edistävistä sitoumuksista. Kiertotalouden green deal on vapaaehtoinen, eikä siinä allekirjoiteta varsinaista sopimusta.
Kiertotalouden green dealin avulla mukana olevat toimijat tunnistavat toimintansa kannalta vaikuttavimmat kiertotaloustoimet. Valmistelussa syntyvä tieto on niiden käytössä työn kehittämisessä ja päätöksenteossa. Osallistujilta edellytetään sitoutumista muun muassa oman toimialueen tietojen keräämiseen ja yhteistyöhön. Lisäksi lopulliseen green dealiin sitoutuneilta edellytetään omien sitoumusten toteutusta ja etenemisen raportointia.
Ajankohtaista
- Kiertotalouden green dealia rakennetaan parhaillaan isolla innolla, volyymilla ja joukolla. Green dealia pohjustaa ainutlaatuisen laaja tutkijoiden tekemä skenaariotyö. Lue uutinen työn etenemisestä (8.5.2023).
- 14.4.2023 järjestettiin Kiertotalouden green deal -prosessiin sitoutuneille toimijoille skenaario- ja toimenpidetyöpaja. Katso työpajan esitykset sekä lue vastauksia työpajassa heränneisiin kysymyksiin.
- Tallenne: Maakuntien työpaja (kiertotalouden green deal ja skenaariotyö) 8.5.2023|YouTube
- Tiedote 9.9.2022: 80 toimijaa alkaa tavoitella kiertotalouden edelläkävijyyttä
- Kiertokirje 31.3.2022: Kiertotaloussopimus kokoaa keskeiset toimijat ja tutkimuslaitokset saman pöydän ääreen luomaan konkreettisia kiertotaloustaloustekoja
Miten kiertotalouden green deal valmistellaan?
Green deal valmistellaan tiiviissä yhteistyössä mukaan lähteneiden toimijoiden, ministeriöiden ja tutkimuslaitosten kanssa.
Se syntyy kahdesta toisiaan tukevasta prosessista:
- Tutkimuslaitosten (Syke, GTK, Luke, VTT, Aalto-yliopisto ja Tilastokeskus) luotsaamassa skenaariotyössä luodaan tilannekuva luonnonvarojen kulutuksen tilasta ja vaikutuksista ympäristöön ja talouteen. Lisäksi laaditaan tutkimukseen nojaavia skenaarioita kiertotalouden mahdollisuuksista edistää hyvinvointia ja kestävää taloutta.
- Ministeriöt (YM, TEM) ja mukaan lähteneet toimijat tekevät yhteistyötä kiertotalouden green dealin lähtökohtien ja pelisääntöjen valmistelemiseksi. Skenaariotyön pohjalta ministeriöt, tutkimuslaitokset ja mukaan lähteneet toimijat kehittävät tavoitteita ja toimenpiteitä, joista kiertotalouden green dealin sitoumukset muodostetaan. Ministeriöt vastaavat sitoumusten kriteerien asettamisesta huomioiden mukaan lähteneiltä toimijoilta ja tutkimuslaitoksilta saadun palautteen.

Green dealin valmistelun vaiheet ja aikataulu
Kiertotalouden green dealin valmistelu alkoi keväällä 2022.
Ministeriöt kutsuivat keväällä 2022 toimialajärjestöjä, yrityksiä, maakuntia, kaupunkeja, kuntia ja muita kiinnostuneita osapuolia mukaan. Valmisteluun ilmoittautui mukaan yli 80 eri toimijaa. Mukaan lähti suurin osa Suomen maakunnista, isoimmat kaupungit, keskeiset yritys- ja toimialajärjestöt, metsäteollisuuden suurimmat yritykset sekä iso joukko toimijoita rakentamissektorilta. Sitoutuminen koskee prosessiin osallistumista, ei vielä varsinaista sitoumuksen tekemistä.
Alkuvuonna 2023 työ fokusoitiin sidosryhmäyhteistyössä tunnistettuihin kuuteen vaikuttavimpaan muutosalueeseen:
- Resurssiviisaat rakennukset
- Kiertävät maa- ja kiviainekset
- Resurssiviisas tuotanto ja materiaalien kierto
- Kestävän kulutuksen liiketoiminta ja jakamistalous
- Resurssiviisas energiantuotanto ja
- Uudistuva ruokaketju
Toimijat päättävät liittymisestään kiertotalouden green dealiin omilla sitoumuksillaan skenaariotyöstä saadun tiedon ja tuen pohjalta. Skenaariotyö, Kiertotalouden green deal -sitoumusmalli sekä ensimmäiset sitoumukset valmistuvat vuoden 2023 loppuun mennessä.
Kiertotalouden green dealin aloistustyöpaja pidettiin 24.5.2022 ja toimenpidetyöpajat 1.11.2023 sekä 14.4.2023. Voit tutustua työpajojen tallenteisiin ja materiaaleihin täällä:
- Kiertotalouden skenaario- ja sopimusyhteistyön työpaja 24.5.2022 - Nextcloud (webo.hosting)
- Skenaario- ja toimenpidetyöpajan esitykset (14.4.2023)
- Vastauksia työpajassa heränneisiin kysymyksiin
Lisätietoja
Heikki Sorasahi, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Kiertotalous Puhelin:0295250165 [email protected]
Taina Nikula, ympäristöneuvos
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Kiertotalous Ympäristöneuvosto Puhelin:0295250202 [email protected]
Sari Tasa, erityisasiantuntija
työ- ja elinkeinoministeriö, Innovaatiot ja yritysrahoitus, Yritysten kansainvälistyminen ja toimialakohtainen elinkeinopolitiikka, Kiertotalous ja hiilineutraalius Puhelin:0295048242 [email protected]