Kiertotalouden green deal
Kiertotalouden green deal on vapaaehtoinen strateginen sitoumus, jossa mukaan lähtevät toimijat sitoutuvat vähentämään luonnonvarojen käyttöä ja asettamaan vaikuttavia tavoitteita ja tekemään toimia, jotka edistävät vähähiilistä kiertotaloutta.
Toimien tulee tukea kiertotalousohjelman luonnonvaratavoitteita, hiilineutraaliutta ja kestävän talouden edistämistä vuoteen 2035 mennessä. Sitoumuksilla halutaan vähentää raaka-aineiden käyttöä, pidentää materiaalien ja tuotteiden käyttöikää, lisätä ympäristöä vähemmän kuormittavia ja luontopääomaa vahvistavia vaihtoehtoja sekä kehittää uusia, kiertotalouden mukaisia toiminta- ja liiketoimintamalleja. Green deal on tarkoitettu yrityksille, toimialajärjestöille, kunnille ja maakunnille.
- Kiertotalouden green deal: pelisäännöt ja muutosalueet (11.6.2024)
- Ohjeistus: Näin teet Kiertotalouden green deal -sitoumuksen (20.11.2024)
- Esittelyaineisto: Kiertotalouden green deal
- Sitoumus2050-alusta sitoumusten luonnosteluun ja lähettämiseen | Sitoumus2050.fi
- Kiertotalouden green deal – kysymyksiä ja vastauksia (11.6.2024)
- Ympäristöministeriön mediatiedote 4.12.2024: Kiertotalouden green dealiin kuusi uutta sitoutujaa
- Kiertotalouden green dealin ensimmäiset sitoutujat vähentävät luonnonvarojen käyttöä ja kiihdyttävät kiertotalousmurrosta. Mediatiedote 12.9.2024
- Kiertotalouden julkistustilaisuuden 12.9.2024 tallenne (YouTube)
Ajankohtaista
Tapahtumia:
Arviointiryhmän kokoukset ja sitoumusten lähettämisen määräajat
- Kokous 1/2025: keskiviikkona 12.2.2025, sitoumusehdotukset viimeistään 24.1.2025
- Kokous 2/2025: torstaina 10.4.2025, sitoumusehdotukset viimeistään 21.3.2025
- Kokous 3-4/2025: kesä ja/tai syyskuussa 2025 (tarkentuu)
Näin green deal syntyy
Kiertotaloussiirtymä tehdään viidellä muutosalueella:
- Resurssiviisas rakennettu ympäristö
- Kiertotalouteen perustuva teollisuus
- Kestävä kulutus ja liiketoiminta
- Materiaalitehokas energiajärjestelmä
- Uudistava ruokajärjestelmä
Muutosalueet jakautuvat toimenpidealueisiin, jotka kuvataan Kiertotalouden green deal -esittelyaineistossa.
Sitoumusprosessissa
- Organisaatio valitsee toimia vähintään kahdelta toimenpidealueelta sekä
- konkretisoi ja tarkentaa, mitä toimia yritys toteuttaa valitsemillaan toimenpidealueilla.
- Tutkijoista koostuva arviointiryhmä antaa suosituksensa sitoumuksen hyväksymisestä tai korjaamisesta ministeriölle.
- Organisaation ylin päättävä taho hyväksyy sitoumuksen.
- Organisaatio raportoi toimiensa edistymisestä Sitoumus 2050 -alustalla joka kolmas vuosi.
Kiertotalouden green dealin ohjausryhmä seuraa ja sparraa sitoumusten toteutusta.
Sitoutumalla kiertotalouden green dealiin organisaatio vie toimet osaksi organisaation omaa strategiaa ja ilmasto- ja/tai luontotyötä. Sitoutuja varmistaa, että kaikki sitoumuksen toteutumisen kannalta olennaiset arvoketjun tahot ovat mukana. Organisaatio sitoutuu kehittämään organisaationsa johtamista, työntekijöiden osaamista ja tiedonhallintaa kiertotaloutta tukevaksi. Sitoumuksia voi seurata Sitoumus2050-alustalla:
- Kiertotalouden green deal -sitoumukset | Sitoumus2050.fi
Sitoumusten arviointi
Kiertotalouden green dealiin ehdotetut sitoumukset arvioidaan Suomen ympäristökeskuksen, VTT:n ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoista muodostuvassa arviointiryhmässä. Ryhmä arvioi sitoumusten vaikuttavuutta suhteessa Kiertotalousohjelman tavoitteisiin ja Kiertotalouden green dealin suuntaviittoihin (ks. toimenpiteiden arvioinnin painotukset pelisääntöjen kohdassa 1.2.3 ja suuntaviitat liitteessä 1). Arviointiryhmä esittää sitoumusten hyväksymistä, täydentämistä tai hylkäämistä ministeriölle.
Arviointiryhmä kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa. Sitoumusehdotukset tulee toimittaa sihteeristölle kolme viikkoa ennen arviointiryhmän kokousta viemällä sitoumuksen Sitoumus2050-alustalle. Katso arviointiryhmän kokousten ajankohdat ja sitoumusehdotusten määräajat Ajankohtaista-kohdasta.
Miksi green deal kannattaa?
Kiertotalouden green deal on toimijalähtöinen tapa ottaa yhdessä loikka kohti kiertotaloutta ja kiertotalousmarkkinoita. Siinä keskeiset ministeriöt tekevät kiertotaloussiirtymää tiiviissä yhteistyössä yritysten, järjestöjen, kuntien ja maakuntien kanssa.
Toimintatapa antaa pitkän aikavälin strategista näkemystä kehityksen suunnasta, mikä voi osaltaan auttaa tekemään esimerkiksi kiertotalouteen tarvittavia investointeja. Green dealin avulla organisaatiot voivat tunnistaa vaikuttavimmat kiertotaloustoimet, kirittää omaa toimintaansa ja koko alaansa kohti entistä ympäristövastuullisempia toimintatapoja. Kiertotaloustoimet tuovat usein myös säästöjä sekä vahvistavat omavaraisuutta ja kilpailukykyä. Toimintamallista voi tulla yritysten ja julkisten toimijoiden yhdessä kehittämä ”vientituote”, jota mainostaa niin EU- kuin kansainvälisillä areenoilla.
Green dealiin sitoutujat saavat tukea, tietoa ja sparrausta sekä vuoropuhelusta ministeriöiden kanssa että perustettavilta ”kotipesiltä”. Ne tukevat toimia, sparraavat ja edistävät yhteistyötä sekä rahoituslähteiden löytämistä. Mukanaolollaan organisaatiot voivat osoittaa edelläkävijyytensä kiertotalouden edistäjinä sekä pääsevät verkostoitumaan ja kehittämään yhteistyötä muiden kiertotalouteen tähtäävien toimijoiden kanssa.
Kiertotalous-Suomi tukee sitoutujia yhdessä Green Building Council Finlandin (FIGBC) kanssa.
Näin green dealiä on valmisteltu
Kiertotalouden green dealin valmistelu alkoi keväällä 2022. Ministeriöt kutsuivat keväällä 2022 toimialajärjestöjä, yrityksiä, maakuntia, kaupunkeja, kuntia ja muita kiinnostuneita osapuolia mukaan. Suurin osa Suomen maakunnista, isoimmat kaupungit, keskeiset yritys- ja toimialajärjestöt, metsäteollisuuden suurimmat yritykset sekä iso joukko toimijoita rakentamissektorilta valmisteli yhdessä ympäristöministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa pelisääntöjä green dealille.
Tutkimuslaitosten (Syke, GTK, Luke, VTT, Aalto-yliopisto ja Tilastokeskus) luotsaamassa skenaariotyössä luotiin tilannekuva luonnonvarojen kulutuksen tilasta ja vaikutuksista ympäristöön ja talouteen. Lisäksi laadittiin tutkimukseen nojaavia skenaarioita kiertotalouden mahdollisuuksista edistää hyvinvointia ja kestävää taloutta. Skenaariotyön tulokset julkistettiin 12.3.2024.
- Suomen ympäristökeskuksen tiedote ja tutkimuskonsortion raportti Suomen kansantalouden materiaalivirrat ja niiden vaikutukset | STT Info
- Politiikkasuositus avaa Kiertotalouden green dealin laadintaa, sisältöä sekä suosituksia Suomen kokemusten perusteella.
Lisätietoja
Taina Nikula, ympäristöneuvos
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Kiertotalous Ympäristöneuvosto Puhelin:0295250202 Sähköpostiosoite: [email protected]
Heikki Sorasahi, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Kiertotalous Puhelin:0295250080 Sähköpostiosoite: [email protected]
Riikka Yliluoma, erityisasiantuntija
ympäristöministeriö, Ilmasto- ja ympäristönsuojeluosasto, Kiertotalous Puhelin:0295250165 Sähköpostiosoite: [email protected]
Sari Tasa, erityisasiantuntija
työ- ja elinkeinoministeriö, Innovaatiot ja yritysrahoitusosasto, Teollisuuspolitiikka-ryhmä, TELPO Puhelin:0295048242 Sähköpostiosoite: [email protected]