Hoppa till innehåll
Media

Författningar inom miljöministeriets förvaltningsområde som träder i kraft vid ingången av 2023

miljöministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2022 11.12
Pressmeddelande

Följande författningar träder i kraft inom miljöministeriets förvaltningsområde den 1 januari 2023.

Genom de lagstiftningsändringar som gäller grön omställning ges vissa projekt som gäller grön omställning temporärt företräde vid tillståndsbehandling i regionförvaltningsverken 2023–2026 och vid förvaltningsdomstolarna 2023–2028 (RP 128/2022 rd). Ett centralt mål är att främja vissa investeringar som hänför sig till grön omställning genom att påskynda behandlingen av tillståndsansökningar som gäller sådana investeringar vid regionförvaltningsverken och behandlingen av besvär som gäller sådana investeringar vid förvaltningsdomstolarna.

Lagarna om temporär ändring av lagen om behandling av miljöskydds- och vattenärenden vid regionförvaltningsverken, om temporär ändring av vattenlagen, om temporär ändring av miljöskyddslagen och om temporär ändring av markanvändnings- och bygglagen träder i kraft den 1 januari 2023.

Genom ändringen av avfallslagen (RP 141/2022 rd) vill statsrådet ålägga producenter av vissa plastprodukter för engångsbruk att delta till viss del i de kostnader som orsakas kommunerna för avfallshantering och städning av skräp. Dessutom överförs ansvaret för avfallshanteringen i anslutning till fiskeredskap på tillverkarna. Det ska också införas nya krav på separat insamling av plastprodukter samt ställas nya produktkrav på dryckesförpackningar.

Genom ändringen av avfallslagen (RP 209/2022 rd) ska de kommunala avfallshanteringsbolagens begränsningar för försäljning till utomstående, det vill säga de begränsningar som tillämpas på anknutna enheter, hållas kvar på 10 procent från och med den 1 januari 2030. Enligt den gällande lagen sjunker gränsen till 5 procent från början av 2030. Det tas även in en övergångsbestämmelse i avfallslagen, enligt vilken kommunerna fortfarande är ansvariga för avfallshanteringen av kommunalt avfall från välfärdsområdenas och välfärdssammanslutningarnas förvaltning och servicefunktioner fram till utgången av 2025.

Genom ändringen av avfallslagen (RP 494/2022) ska avfallstransportörer som har sin hemort utanför Finland från och med den 1 januari ansöka om anteckning i avfallshanteringsregistret. Inhemska avfallstransportörer och avfallsmäklare ska ansöka om godkännande inom ramen för övergångstiderna. Nya informationstjänster för avfallshanteringsregistret och producentregistret tas också i bruk.

Myndighetsuppgifterna i fråga om gränsöverskridande miljökonsekvenser enligt lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning, lagen om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program och markanvändnings- och bygglagen överförs genom lagändringar från miljöministeriet till Finlands miljöcentral. Myndighetsuppgifterna anknyter till hörande av allmänheten och myndigheterna i en annan stat i situationer där Finland har orsakat eller varit föremål för miljökonsekvenser.

Bakgrunden till ändringen är att skötseln av i hög grad operationella myndighetsuppgifter inte motsvarar ministeriernas typiska uppgiftsområde. Genom överföringen av uppgifter kan miljöministeriet koncentrera sina resurser på sådana omfattande och strategiska uppgifter av stor samhällelig betydelse som ministeriet i första hand ska sköta. Till lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning fogas också en bestämmelse om publicering av personuppgifter i gamla handlingar på myndighetens webbplats.

Villkoren inom bostadssparpremiesystemet (BSP-systemet) förbättras genom BSP-lagen och vissa andra lagändringar. Bland annat höjs den övre åldersgränsen för ingående av bostadssparavtal från nuvarande 39 år till 44 år och användningen av två BSP-lån för anskaffning av en gemensam bostad också ökar lånets maximibelopp. Maximibeloppet för statens borgensansvar höjs också från 50 000 euro till 60 000 euro. Målet är att främja möjligheterna till ägarboende för personer i olika livssituationer.

Genom lagen om stöd för boenderådgivning ska kommunerna under åren 2023-2027 kunna ansöka om statsunderstöd för boenderådgivning från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA). Förutom att bevilja understöd ska ARA ge kommunerna stöd för planeringen och uppföljningen av tjänsten och för att dela erfarenheter mellan kommunerna. Målet är att förebygga boenderelaterade problem och bostadslöshet genom att förbättra tillgången till boenderådgivning oberoende av boendeform.

Reparationsunderstöd för äldreanpassning av arava- och räntestödshyresbostäder fortsätter också år 2023 i enlighet med statsrådets förordning. Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA kan nästa år bevilja 5 miljoner euro i understöd. ARA har beviljat understöd sedan 2020.

Energiunderstödet för bostadshus fortsätter också år 2023 i enlighet med statsrådets förordning. Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA kan nästa år bevilja understöd för reparationsprojekt där energiprestandan i bostadshus förbättras till ett belopp av sammanlagt nästan 100 miljoner. Stödvillkoren förblir oförändrade. ARA har beviljat understöd sedan 2020.

Mer information:

Liisa Kemppainen
kommunikationsexpert
tfn. 0295 250124
[email protected]