Klimatfinansiering

Statens klimatfinansiering består av flera sektorspecifika anslag, statsborgen för lån och skattelättnader. Dessutom investerar det statsägda bolaget Finlands Industriinvestering Ab i innovationer som främjar en ren omställning. Statens klimatfinansiering kompletterar den privata finansieringen och med den kan man sträva efter att avhjälpa finansieringsbrister. Med hjälp av finansieringen kan man göra klimatsmarta åtgärder ekonomiskt lönsamma och påskynda införandet av ny teknik.

ACE-projektet och klimatfinansiering

Projektet för att påskynda klimatlösningar (ACE) finansieras av EU:s LIFE-program och pågår 2024–2030. Dess uppgift är att stödja Finland i att uppnå koldioxidneutralitet, i synnerhet när det gäller utsläppen inom ansvarsfördelningssektorn. Med ansvarsfördelningssektorn avses den sektor som inte omfattas av utsläppshandeln och som omfattar byggande, uppvärmning av byggnader, boende, jordbruk, transporter och avfallshantering samt F-gaser från industrin. I projektet ansvarar miljöministeriet för den uppgiftshelhet som gäller klimatfinansiering. Syftet är att främja en effektiv allokering av statens klimatfinansiering, stödja ansökan om befintlig finansiering, påskynda uppskalningen av klimatinnovationer och lösa utmaningar i anslutning till klimatfinansieringen tillsammans med intressentgrupperna. 

I ACE-projektet utarbetas en strategi för additionell finansiering. Syftet med strategin är att få en bild av läget för klimatfinansieringen och finansieringsgapen i klimatplanen på medellång sikt. I projektet bereds ett verktyg för bedömning av klimatkonsekvenserna av de projekt som finansieras. Ett expertnätverk för klimatfinansiering stöder beredningen. Under projektets gång erbjuds aktuell information om klimatfinansiering och stöd för ansökan om finansiering för nya projekt. I projektet skapas dessutom en modell för uppskalning av klimatinnovationer.

Finansieringsmöjligheter

Miljöministeriet ska främja ett bättre utnyttjande av befintliga finansieringskanaler för klimatinvesteringar och klimatprojekt. I ACE-projektet upprätthålls uppdaterad information om de olika finansieringsmöjligheterna, och informationen finns tillgänglig i Motivas informationstjänst för finansiering. I projektet delas också information om stödtjänster för finansiering och om lyckade investeringar. 

ACE-projektet kommer också att stödja beredningen av nya klimatprojekt, bland annat genom att hjälpa att hitta konsortiepartner och facilitera projektidéer. Fokus ligger på beredningen av projekt som i finsk skala är stora, till exempel LIFE. I ACE-projektet framställer man dessutom bland projektpartnerna färdiga projektkoncept som kan utnyttjas i framtiden. Dessa projektkoncept presenteras på ACE-webbinarier. Målet är att till Finland få fler projekt som främjar begränsningen av klimatförändringar och genomförandet av klimatplanen på medellång sikt.

Effektiv allokering av finansieringen

Miljöministeriet utarbetar en strategi för additionell finansiering. Med tanke på strategin kartläggs nuläget för klimatfinansieringen och de största finansieringsgapen i genomförandet av klimatplanen på medellång sikt. Finlands miljöcentral stöder arbetet när det gäller konsekvensbedömningarna. I strategin dras det upp riktlinjer bland annat för hur det i fortsättningen lönar sig att rikta finansieringen för att genomföra klimatplanen på ett effektivt sätt. I strategin bedöms också hur staten genom olika styrmedel kan stödja investeringar i den gröna omställningen.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland och Finlands miljöcentral börjar utveckla ett verktyg för bedömning av klimatkonsekvenserna av de projekt som finansieras. Syftet med verktyget är att erbjuda information om olika projekts klimatpåverkan till stöd för finansieringsbesluten och uppföljningen. Målet är att göra finansieringen mer effektiv ur klimatsynpunkt. Även om verktyget i första hand är avsett för närings-, trafik- och miljöcentralerna, kan det också vara till nytta för andra aktörer som delar ut understöd och för sökande.

Uppskalning av klimatinnovationer

Tiina och Antti Herlins stiftelse börjar utveckla en verksamhetsmodell för uppskalning av klimatinnovationer. Målet är att möjliggöra en smidig uppskalning av klimatinnovationer under hela utvecklingsprocessen. Det är i synnerhet sådana företag som arbetar mot sin första anläggning i industriell skala som brukar ha utmaningar med finansieringen, och detta bromsar upp omställningen till ett koldioxidneutralt samhälle. Stiftelsen söker innovativa finansieringsmekanismer för uppskalning av några klimatprojekt som ska pilottestas, och avsikten är att erbjuda också annat slags stöd till pilotprojekten. Som tema för pilotförsöken har valts jordbruks- och livsmedelssektorn.

Gemensamma lösningar på utmaningarna kring klimatfinansieringen

Inom ramen för ACE-projektet inrättas ett expertnätverk för klimatfinansiering. Nätverket sammanför experter i klimatfinansiering inom såväl den offentliga som den privata sektorn, främjar sektorns utveckling och tar fram politiska rekommendationer om hur finansieringen bör inriktas. Nätverket stöder uppgifterna inom ACE-projektet bland annat genom att kommentera strategin för additionell finansiering, utveckla bedömningen av klimatkonsekvenserna av de projekt som finansieras och söka metoder för att skala upp klimatinnovationer.

Dessutom kommer man omkring 2025 att arbeta med omställningsscenarier gällande utmaningarna kring klimatfinansieringen. I arbetet med omställningsscenarier kombineras beredningen av scenarier och en intensiv dialog med intressentgrupper för att utarbeta politiska rekommendationer.

Mer information

Miia Berger, specialsakkunnig 
miljöministeriet, Klimat- och miljöskyddsavdelningen, Klimat Telefon:0295250265   E-postadress: