Revidering av naturvårdslagstiftningen
Naturvårdslagstiftningen ses över så att naturen och dess biologiska mångfald i Finland ska skyddas ännu bättre. Förlusten av biologisk mångfald måste stoppas, eftersom biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv.
Revideringen av naturvårdslagstiftningen omfattar tre parallella projekt:
- Revideringen av naturvårdslagen
- Ny lag om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur
- Utveckling av ekologisk kompensation
I januari 2020 ombads allmänheten lämna synpunkter på revideringen av naturvårdslagstiftningen genom att svara på en webbenkät. Diskussioner fördes också med 23 centrala intressentgrupper. 2 126 personer svarade på webbenkäten och de hoppades bland annat på mer uppmuntran, delaktighet och samordning av lagstiftningen.
Webbenkäten genomfördes 23.1–21.2.2020 på finska, svenska, engelska, nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska. Innehållsmässigt var enkäten omfattande: svarspersonerna fick både ta ställning till den gällande lagstiftningen och lägga fram förslag som stöd för beredningen av den nya lagstiftningen. I sina svar lyfte svarspersonerna fram många olika arter och naturtyper som kräver skyddsåtgärder. Det fanns dock också skillnader i åsikter: en del ansåg att tillståndet för den biologiska mångfalden kräver snabbare och kraftfullare åtgärder samt striktare reglering. Andra ansåg att skyddsnivån på det hela taget är tillräcklig.
Reform av naturvårdslagen
Utkastet till regeringens proposition var på remiss 2.7.2021–6.9.2021. Remissrundan var öppen för alla och omkring 200 utlåtanden lämnades in inom tidsfristen.
Den 29 november 2021 lade projektgruppen fram sitt förslag till regeringens proposition till naturvårdslag. Förslaget skulle uppdatera och stärka skyddet av naturobjekt, utvidga urvalet av naturskyddsmetoder, främja deltagandet och tillgången till information samt erbjuda verktyg för att främja frivilligt skydd. Dessutom skulle effekterna av klimatförändringarna och främjandet av samernas rättigheter beaktas bättre i den nya lagen. Frivillig ekologisk kompensation föreslås som en ny punkt i lagen. Projektgruppen var inte enhällig i sitt arbete. Några av medlemmarna uppgav att de skulle lämna en avvikande åsikt eller ett kompletterande uttalande. Projektets slutrapport, inklusive styrelsens förslag till regeringens proposition samt avvikande och kompletterande yttranden, publicerades den 10 december 2021.
Slutförandet av utkastet till lagförslag fortsatte som tjänstearbete, och rådet för bedömning av lagstiftningen gav sitt utlåtande om förslaget den 23 december 2021.
Regeringspropositionen lämnades till riksdagen våren 2022, och i december 2022 antog riksdagen den nya lagen.
Republikens president stadfäste den nya lagen den 5 januari 2023.
Den nya naturvårdslagen ska träda i kraft den 1 juni 2023.
- Frågor och svar om revideringen av naturvårdslagen
- Läs mera om naturvårdslagens revidering
Ny lag om förebyggande och ersättning för skador som orsakats av fridlysta djur
Statsrådet godkände 27.9.2021 förslaget om förebyggande och ersättning för skador som orsakats av fridlysta djur.
Republikens president stadfäste lagen den 14 januari 2022.
Lagen träder i kraft när Europeiska kommissionen har godkänt de stödsystem som ingår i lagförslaget.
- Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur
- Pressmeddelande 14.1.2022: Lagen om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur har stadfästs
Ekologisk kompensation
År 2021 inledde projektet ett experiment om ekologiskt kompensation på en pilotplats.
Utifrån projektets resultat kommer frivillig ekologisk kompensation att inkluderas i naturvårdslagen som en del av uppdateringen av lagen. Lagen ska föreskriva om produktion av naturvärden och verifiering av frivillig kompensation.
Beredningen av reformen grundas på mångsidig forskningsinformation och utredningar
Förståelse av nära sammankopplade miljöproblem och deras mångfasetterade konsekvenser för den biologiska mångfalden kräver i allt högre grad tvärvetenskaplig kunskap som stöd.
För att bekräfta beredningens vetenskapliga bakgrund samlade miljöministeriet ett forskargrupp tillsammans med SOFI – Science Advice Initiative of Finland – vars uppgift var att skapa en helhetsbild av lagreformens inverkan. En grupp forskare från olika områden fokuserade specifikt på naturens biologiska mångfald, ekonomi samt lagreformens effekter på klimatet. I samarbete med forskarna identifierades de olika dimensionerna av dessa effekter och kopplingarna mellan dem, och eventuella kunskapsluckor kartlades. Kärnan i samarbetet var ”utvärderingskliniker” vilka genomfördes hösten 2020, där man med stöd av forskargruppen granskade de viktigaste konsekvenserna av lagreformen, bland annat genom analyskedjor av konsekvenserna.
Genom forskningssamarbetet strävade man efter en mångsidig och övergripande helhetsbild av projektets inverkan, och det fungerade som grund för konsekvensbedömningen av lagberedningsprojektet och projektgruppens arbete.
Bakgrundsmaterial
- En utvärdering av Finlands strategi och handlingsprogram för biologisk mångfald 2012-2020 (Finlands miljöcentral)
- Nätverket av naturskyddsområden och klimatförändringen (Finlands miljöcentral)
- Utvärdering av naturvårdslagstiftningen – Lagens funktion och utvecklingsbehov (Miljön i Finland 27/2010, på finska)
- Utvecklingsbehoven för skyddet av skyddade arter, Utredning 2013 (på finska)
- Nuläget och utvecklingsbehoven för skyddet av naturtyper (Miljön i Finland 5/2013, på finska)
-
Resultaten av medborgardiskussionerna gällande behoven att ändra naturvårdslagen (2015, på finska)
- Hotbedömningen av Finlands naturtyper 2018 (Miljön i Finland 5/2018, på finska) Del 1
- Hotbedömningen av Finlands naturtyper 2018 (Miljön i Finland 5/2018, på finska) Del 2
- Utveckling av ekologisk kompensation som ett miljöpolitiskt instrument (Publikationsserie för statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet 76/2018, på finska)
- Slutrapport från projektet om förfarandet för ersättning av skador förorsakade av fridlysta arter (2019)
- Hotade arter i Finland 2019 (på finska)
- Åtgärdsprogram för miljöbrottsbekämpning 2019–2020 (på finska)
- Utveckling av ekologisk kompensation (Miljöministeriet, promemoria 23.4.2019, på finska)
- Utvecklingsbehoven i naturvårdslagen 2020
- Kunskapsnivån och erfarenheter av ekologisk kompensation i Finland (på finska)
Mer information
Johanna Korpi, lagstiftningsdirektör
miljöministeriet, Kanslichef Telefon:0295250278 [email protected]