Understöd för digitaliseringen av den byggda miljön

Syftet med den digitala omställningen inom den byggda miljön är att göra informationshanteringen så smidig som möjligt och förenhetliga behandlingen av information på riksnivå. Kommunerna är betydande producenter och användare av information om den byggda miljön, och därför har de en viktig roll i skapandet av en ny gemensam digital verksamhetsmodell.
När det manuella arbetet minskar och överlappningar rensas bort kan man försäkra sig om att uppgifterna är aktuella och tillförlitliga. På detta sätt får kommunen närmare information som underlag för beslut och olika planer. Informationen ska i fortsättningen vara kompatibel och överensstämma med internationella standarder. Detta hjälper kommunerna att uppfylla skyldigheterna enligt bland annat INSPIRE-direktivet och direktivet om värdefulla dataset. När skyldigheterna uppfylls blir det lättare att hitta och få tillgång till geografisk information i hela Europa. Även i fortsättningen utkontrakterar många kommuner arbeten i anslutning till områdesanvändningen, och enhetlig information underlättar också anskaffningen av datasystem och köpta tjänster. Enhetliga sätt att hantera och klassificera information förbättrar också den digitala säkerheten.

Miljöministeriet utlyser understöd till kommuner och landskapsförbund

Miljöministeriet delar årligen ut understöd till kommuner och landskapsförbund för att reformera informationshanteringen inom den byggda miljön i enlighet med kraven i den ändrade lagstiftningen. Nästa ansökningsomgång inleds våren 2025.

Hur framskrider förändringen i kommunerna?

Enligt de nationella utredningar som genomförts inom ramen för Ryhti-projektet har digitaliseringen inom de finländska kommunernas tekniska sektor framskridit stadigt, men i olika takt. Många kommuner har avancerade metoder och system som är viktiga att utnyttja vid byggandet av den nya gemensamma verksamhetsmodellen och det riksomfattande datasystemet för den byggda miljön. Ryhti-projektet och det nya datasystemet genomförs i nära samarbete med kommunerna och Kommunförbundet och med beaktande av olika kommuners behov. 

Teknisk beredskap skapas – gemensam utveckling av programvaror och system 2023–2025

Lagstiftningen om digitaliseringen av den byggda miljön har uppdaterats. Innan övergångsperioderna går ut ska kommunerna och landskapsförbunden ha teknisk beredskap att leverera uppgifter enligt de riksomfattande datamodellerna till datasystemet för den byggda miljön. Detta kräver att de system och programvaror som används av kommunerna och landskapsförbunden ändras, bland annat i fråga om databaserna, och att det byggs gränssnitt. Denna tekniska beredskap utvecklas för närvarande bland annat inom Ryhti-partnertestningsprojekten.

Just nu pågår gemensam utveckling av de system och programvaror som kommunerna använder, och resultaten av arbetet kommer att vara tillgängliga för alla kommuner och landskapsförbund i Finland på riksnivå. I den gemensamma utvecklingen skapas också vägar för införande av Ryhti-systemet med beaktande av kommunernas mångfald. Som ett led i införandet av Ryhti-systemet är det skäl för kommunen att granska den övergripande informationshanteringen inom organisationen och kartlägga behovet av att skaffa programvaror och system eller uppdatera de nuvarande versionerna. 

Kommunerna kan utnyttja de kommunspecifika åtgärdsprogram som utarbetats inom projektet Ryhti-förändringsstöd när de planerar genomförandet av reformen i den egna kommunen.

Kompetensen uppdateras 2024–2029

Reformen av informationshanteringen inom den byggda miljön handlar förutom om tekniska förmågor också om att förbättra andra förmågor och färdigheter. Digitaliseringen innebär en kontinuerlig förändring inte bara när det gäller arbetsredskapen utan också när det gäller arbetssätten, processerna, de sociala relationerna, inlärningen, kulturen och tankesätten. När systemen och programvarorna utvecklas måste också kompetensen och processerna uppdateras. Sakkunniga inom frågor som rör den byggda miljön erbjuds utbildning och anvisningar för genomförandet av reformen i den egna organisationen. Man kan också få understöd för utbildning.

Verksamhetsmodellen etableras 2030 ~

När de nya dataformaten och Ryhti-systemet införs och tilläggsutbildningen genomförs förändras processerna och verksamhetssätten i kommunen. Med tiden etableras dessa och bildar en enhetlig informationshanteringsmodell för användning och utnyttjande av information om den byggda miljön.

Åtgärdsprogram och handböcker ger stöd i förändringen  

Projektet Ryhti-förändringsstöd hjälper kommunerna och landskapsförbunden att bereda sig på att införa det nya riksomfattande datasystemet för den byggda miljön. Det operativa stödet fortsätter 2025. Stödet fokuserar på samordning av partnertestningen och produktion av riksomfattande uppföljningsuppgifter om åtgärderna för att införa Ryhti-systemet.
Inom ramen för denna tjänst har det producerats rikligt med anvisningar och handböcker för kommunerna och landskapsförbunden, som vi uppmuntrar dem att utnyttja. Kommunernas och landskapens åtgärdsprogram för dem som ansöker om understöd samt annat material för genomförandet av lagstiftningen finns på Ryhtis webbplats. 

 

Mer information

Jemina Suikki
specialsakkunnig
miljöministeriet
0295 250 345
[email protected]

Sanna Käyhkö 
planerare
miljöministeriet
0295 250 178
[email protected]

Henrik Saari
projektchef
Finlands miljöcentral
0295 252 257
[email protected]