Green deal för cirkulär ekonomi
Green deal-avtalet för cirkulär ekonomi påskyndar samhällets omställning till verksamhetssätt som är förenliga med cirkulär ekonomi. Det består av gemensamma ramar och kriterier och de deltagande parternas åtaganden att främja cirkulär ekonomi och låga koldioxidutsläpp. Green deal-avtalet för cirkulär ekonomi är frivilligt, och det är inte något egentligt avtal som skrivs under.
Till exempel branscher, företag, kommuner och regioner är välkomna att ansluta sig till avtalet. Målet är att minst två centrala branschorganisationer, 2–5 företag som är centrala inom sin bransch, 3–7 landskap samt 20–30 kommuner eller städer ansluter sig till avtalet.
Med hjälp av green deal-avtalet för cirkulär ekonomi kan de aktörer som deltar identifiera de åtgärder som i deras verksamhet effektivast främjar cirkulär ekonomi. Den kunskap som tas fram under beredningen finns tillgänglig för dem vid utveckling av arbetet och vid beslutsfattande. Deltagarna förutsätts bland annat förbinda sig till att samla in data från sin egen bransch och att samarbeta. Dessutom förutsätts det att de som förbundit sig till det slutliga green deal-avtalet rapporterar om hur de egna åtagandena genomförs och framskrider.
Hur bereds green deal-avtalet för cirkulär ekonomi?
Green deal-avtalet bereds genom nära samarbete mellan de deltagande aktörerna, ministerierna och forskningsinstituten.
Det skapas genom två processer som stöder varandra:
- I det scenarioarbete som leds av forskningsinstituten (Finlands miljöcentral, Geologiska forskningscentralen, Naturresursinstitutet, Teknologiska forskningscentralen VTT och Statistikcentralen) skapas en lägesbild av förbrukningen av naturresurserna och dess konsekvenser för miljön och ekonomin. Dessutom utarbetas forskningsbaserade scenarier om den cirkulära ekonomins möjligheter att främja välfärd och hållbar ekonomi.
- Ministerierna (miljöministeriet, arbets- och näringsministeriet) och de deltagande aktörerna samarbetar för att bereda utgångspunkter och spelregler för green deal-avtalet för cirkulär ekonomi. Utifrån scenarioarbetet utformar ministerierna, forskningsinstituten och de deltagande aktörerna de mål och åtgärder som ska ingå i åtagandena i green deal-avtalet för cirkulär ekonomi. Ministerierna svarar för att fastställa kriterierna för åtagandena med beaktande av respons från forskningsinstituten och de deltagande aktörerna.
Beredningens faser och tidsplan
Beredningen av green deal-avtalet för cirkulär ekonomi inleddes våren 2022.
Våren 2022 bjöd ministerierna in branschorganisationer, företag, landskap, städer, kommuner och andra intresserade parter att delta i arbetet. Intresserade parter svarar på inbjudan och förbinder sig till samarbetsprocessen före utgången av juni 2022. De förbinder sig då endast till att delta i processen och ännu inte till att ingå ett egentligt åtagande.
Aktörerna fattar beslut om att ansluta sig till green deal-avtalet för cirkulär ekonomi genom egna åtaganden utifrån den kunskap och det stöd som tagits fram under scenarioarbetet. Åtagandena blir klara till sommaren eller hösten 2023.
Mer information
Heikki Sorasahi, specialsakkunnig
miljöministeriet, Miljövårdsavdelningen, Materialekonomi Telefon:0295250165 [email protected]
Taina Nikula, miljöråd
miljöministeriet, Miljövårdsavdelningen, Materialekonomi Miljörådet Telefon:0295250202 [email protected]
Sari Tasa, specialsakkunnig
arbets- och näringsministeriet, Innovaatiot ja yritysrahoitus, Yritysten kansainvälistyminen ja toimialakohtainen elinkeinopolitiikka, Kiertotalous ja hiilineutraalius Telefon:0295048242 [email protected]