Kommunernas klimatplaner
Ansök om understöd
Bestämmelser om kommunernas klimatplaner finns i klimatlagen
Enligt 14 a § i klimatlagen ska varje kommun utarbeta eller uppdatera sin klimatplan minst en gång per fullmäktigeperiod. Planen ska bland annat innehålla ett utsläppsminskningsmål och åtgärder för att minska växthusgasutsläppen. Dessutom ska kommunen följa hur planen genomförs och beakta den i kommunstrategin och i kommunens verksamhetsberättelse. Klimatplanen ska antas av kommunfullmäktige.
Kommunen kan också utarbeta en plan tillsammans med andra kommuner i området, men den gemensamma planen ska innehålla kommunspecifika mål och åtgärder. Om kommunen så önskar kan den också ta in mål och åtgärder som gäller kolsänkor och anpassningen till klimatförändringarna eller integrera klimatplanen i en annan kommunal plan. Dessutom kan till exempel en verksamhetsplan enligt kommunsektorns energieffektivitetsavtal utnyttjas som en del av klimatplanen.
Den första klimatplanen enligt klimatlagen ska bli klar senast under fullmäktigeperioden 2025–2029. Understöd för utarbetandet av den kommunala klimatplanen kan dock enligt vissa kriterier fås redan under den innevarande fullmäktigeperioden.
- Finlex: Lag om ändring av klimatlagen 108/2023
- Materialpaket om skyldigheten för kommunerna att göra upp en klimatplan, om utlysningen av understöd och om guiden (pptx)
Exempelvis kommuner och regioner kan utnyttja diaserien som sådan vid sina egna evenemang eller diskussioner.
Understöd för beredning av klimatplanen under innevarande fullmäktigeperiod
Miljöministeriet kan bevilja en kommun statsunderstöd för utarbetande av klimatplanen. Understödets maximibelopp är uppskattningsvis 45 000 euro per kommun som deltar i klimatplanen. Av kommunerna förväntas ingen självfinansieringsandel. Totalt kan understöd delas ut till ett belopp av cirka 2,6 miljoner euro per år. Understöden beviljas i den ordning ansökningarna har inkommit så länge som anslagen för året räcker till.
För att anslagen ska räcka till för alla sökande beviljas understöd under innevarande fullmäktigeperiod (2021–2025) endast kommuner som inte har någon klimatplan eller vars plan är föråldrad.
Från och med den fullmäktigeperiod som inleds 2025 beviljas understöd alla kommuner oberoende av om kommunen redan har en klimatplan eller inte. Avsikten är att den nya ansökningsomgången ska inledas redan före fullmäktigeperioden i fråga.
Guide
Miljöministeriet och Finlands miljöcentral har berett en guide till stöd för beredningen av kommunernas klimatplaner. Syftet med guiden är att ge kommunerna information om hur de ska sköta den lagstadgade uppgiften. Guiden riktar sig särskilt till kommuner som inleder sitt klimatarbete, men den innehåller också nyttig information om ett mer ambitiöst genomförande av klimatarbetet till kommuner som har kommit längre i arbetet. Guiden publiceras också i sin helhet på svenska och den uppskattas bli färdig några veckor senare.
Utbildningar
Miljöministeriet har till stöd för beredningen av den kommunala klimatplanen planerat utbildningar kring olika teman. Upptagningar från utbildningen med textning på finska och svenska läggs senare ut på denna webbsida. Vi tar gärna emot idéer om kommande teman för utbildningarna och om hur utbildningarna kunde genomföras!
- Kommunernas skyldighet att utarbeta en klimatplan och presentation av den tillhörande guiden den 4 maj 2023
- Understöd för beredning av den kommunala klimatplanen den 9 maj 2023
- Utnyttjande av utsläppsdatatjänsten i klimatplanen den 17 maj 2023
- Utnyttjande av verktyget för utsläppsscenarier i klimatplanen den 24 maj 2023
Meddelanden, rapporter och utredningar
- Kommunförbundet: Kommunförbundets klimatutredning 2021
- Publikationsarkivet Valto: Alternativ för att ta in kommunens klimatplan i klimatlagen (på finska, presentationsblad på svenska)
Mer information
Miia Berger, specialsakkunnig
miljöministeriet, Klimat- och miljöskyddsavdelningen, Klimat Telefon:0295250265 [email protected]