Bostadslösheten har minskats genom långsiktigt samarbete

I Finland har man i över 15 år arbetat målinriktat för att avskaffa bostadslösheten. Arbetet har gett resultat: antalet bostadslösa har minskat även under utmanande pandemiförhållanden, och man har hittat fungerande sätt att hjälpa dem som inte har bostad. Det finns dock fortfarande cirka 3 400 bostadslösa, och arbetet fortsätter.

Bostadslösheten kräver långsiktigt samarbete. I Finland har man på lång sikt tillämpat modellen Bostad först, som för samman städernas och välfärdsområdenas, organisationernas och statens åtgärder för att minska bostadslösheten. Sedan 2008 har det i Finland genomförts flera samarbetsprogram som har fokuserat på att motarbeta bostadslöshet med samarbete mellan olika aktörer och modellen Bostad först som utgångspunkt. 

Programmet för att eliminera långtidsbostadslöshet

Regeringsprogrammet för den nuvarande regeringen tar särskilt sikte på att eliminera långtidsbostadslösheten. Enligt en utredning av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet fanns det år 2023 mer än 1 000 långtidsbostadslösa personer i Finland.

Miljöministeriet har tillsatt ett program för att eliminera långtidsbostadslöshet. Målet med programmet är att eliminera långtidsbostadslösheten före 2027. Ordförande för gruppen är Helsingfors biträdande borgmästare Daniel Sazonov. I programmet deltar de största städerna och välfärdsområdena. 

I en utredning som miljöministeriet beställt granskas utvecklingen av bostadslösheten och hur bostadslösheten kan avskaffas. Utredningsarbetet genomfördes den 5 oktober 2022–30 januari 2023. 

Samarbetsprogrammet för halvering av bostadslösheten 2020–2022

Miljöministeriet ledde Samarbetsprogrammet för halvering av bostadslösheten 2020–2022. Programmet genomfördes tillsammans med de största stadsregionerna, serviceproducenterna och organisationerna.

Boender­ådgivning

I dag är risken för att bli bostadslös allt mer förknippad med ekonomiska problem. Förlusten av bostad kan förebyggas med hjälp av boenderådgivning. Utöver att bygga och skaffa bostäder är det allt mer fråga om sätt att säkra att den boende kan behålla sin bostad. Stöd för rådgivningen har getts sedan 2009, och den har utvecklats i flera projekt. I projekten har rådgivningen konstaterats vara ett kostnadseffektivt sätt att förebygga bostadslöshet.

Den temporära lagen om stöd för boenderådgivning gäller 2023–2027. Understödens effekt och boenderådgivningens utveckling granskas utifrån samlade erfarenheter och en bedömning av hur väl lagen fungerar görs i slutet av perioden.

Mer information