Strategiskt program för främjande av cirkulär ekonomi
Cirkulär ekonomi är modellen för framtidens ekonomi. Den cirkulära ekonomin bidrar till att stävja klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och överkonsumtionen av naturresurser. I den cirkulära ekonomin används produkter och material tryggt och produkterna har en lång användningstid. Den cirkulära ekonomin innebär inte bara återvinning, utan också att hyra ut, reparera och dela produkter och material.
Stadsrådet fattade ett principbeslut om ett strategiskt program for cirkulär ekonomi våren 2021. Målet är att cirkulär ekonomi ska utgöra den nya grunden för ekonomin före 2035. Genom programmet vill regeringen stärka Finlands roll som föregångare inom cirkulär ekonomi.
Målet är ett koldioxidneutralt kretsloppssamhälle före 2035
Visionen för programmet för främjande av cirkulär ekonomi är "Finland 2035: Ett koldioxidneutralt samhälle med en cirkulär ekonomi utgör grunden för vår ekonomis framgång”. Förverkligandet av visionen förutsätter hållbar och effektiv användning av naturresurser. Följande mål utgör riktlinjerna för detta:
- Förbrukningen av icke-förnybara naturresurser minskar, och en hållbar användning av förnybara naturresurser kan öka så att den inhemska totalförbrukningen av primära råvaror 2035 inte överstiger nivån 2015. Målet omfattar inte de naturresurser som används för tillverkning av exportprodukter.
- Resursernas produktivitet fördubblas jämfört med situationen 2015 fram till 2035.
- Materialens grad av cirkulär ekonomi fördubblas fram till 2035.
Lägesbild och scenarier: genom cirkulär ekonomi kan man tygla den ökande användningen av naturresurser
I det scenarioarbete (2022–2024) som leddes av forskningsinstituten (Finlands miljöcentral, Geologiska forskningscentralen, Naturresursinstitutet, Teknologiska forskningscentralen VTT, Aalto-universitetet och Statistikcentralen) skapades en lägesbild av förbrukningen av naturresurserna och dess konsekvenser för miljön och ekonomin. Dessutom utarbetades forskningsbaserade scenarier om den cirkulära ekonomins möjligheter att främja välfärd och hållbar ekonomi.
Enligt resultaten kan cirkulära åtgärder stoppa ökningen av förbrukningen av naturresurser, minska konsekvenserna för klimatet och andra miljökonsekvenser och samtidigt stärka ekonomin. Resultaten från scenarioarbetet publicerades den 12 mars 2024.
Green deal för cirkulär ekonomi utmanar aktörerna att skapa en förändring
Green deal för cirkulär ekonomi är ett frivilligt strategiskt åtagande där de som deltar åtar sig att minska användningen av naturresurser, att ställa upp verkningsfulla mål och att vidta åtgärder som främjar en koldioxidsnål cirkulär ekonomi.
Åtgärderna ska bidra till naturresursmålen i programmet för cirkulär ekonomi, till koldioxidneutralitet och till främjandet av en hållbar ekonomi före 2035. Green deal riktar sig till företag, branschorganisationer, kommuner och landskap.
Aktuellt
- Ett internationellt kompetenscentrum för cirkulär ekonomi (Circular Economy Resource Centre CERC) inleder sin verksamhet före utgången av 2024. Centrumet ska underlätta informationsutbytet och partnerskapen mellan EU och tredjeländer.
- Internationella standardiseringsorganisationen ISO lanserade den 27 maj 2024 tre centrala standarder för implementeringen av principerna för cirkulär ekonomi.
- Business Finland har startat missionen Cirkulär ekonomi och nollsvinn för att främja utvecklingen och införandet av finländska affärsmodeller och lösningar för cirkulär ekonomi.
Mer information
Taina Nikula, miljöråd
miljöministeriet, Klimat- och miljöskyddsavdelningen, Cirkulär ekonomi Miljörådet Telefon:0295250202 E-postadress: [email protected]
Heikki Sorasahi, specialsakkunnig
miljöministeriet, Klimat- och miljöskyddsavdelningen, Cirkulär ekonomi Telefon:0295250080 E-postadress: [email protected]
Riikka Yliluoma, specialsakkunnig
miljöministeriet, Klimat- och miljöskyddsavdelningen, Cirkulär ekonomi Telefon:0295250165 E-postadress: [email protected]
Sari Tasa, specialsakkunnig
arbets- och näringsministeriet, Innovaatiot ja yritysrahoitusosasto, Teollisuuspolitiikka-ryhmä, TELPO Telefon:0295048242 E-postadress: [email protected]