Bostads­rätts­boende

En bostadsrätt är ett alternativ till att hyra eller äga en bostad. För att få bo i en bostadsrättsbostad ska man ingå ett bostadsrättsavtal och betala en del av anskaffningspriset för bostaden i form av en bostadsrättsavgift. Därefter betalar man bruksvederlag under den tid man bor i bostaden. Bostaden kan inte lösas in till ägarbostad, men den boende har bestående boendetrygghet.
Bostadsrättsbostäderna har med några få undantag finansierats med statligt understöd, antingen arava- eller räntestödslån.

Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (Ara) tillhandahåller information om bostadsrättsboende.

Grundläggande principer för bostadsrättsboende

Bostadsrättsbostäder finns i de största städerna och kommunerna. Bostadsrättsbostäder som byggts med statligt stöd ägs av kommuner, allmännyttiga samfund och bostadsrättsföreningar.

  • Bostaden kan inte lösas in till ägarbostad. Bostadsrättshavaren kan avstå från sin bostadsrätt eller byta bostaden mot en annan.
  • Husets ägare kan inte säga upp bostadsrättsavtalet.
  • I samband med bostadsrättsavtalet betalas en bostadsrättsavgift, och bruksvederlag betalas månatligen.
  • Vederlagen för bostadsrättsbostäderna utjämnas i bostadsrättsbolaget och med dem täcks husens finansierings- och skötselkostnader.
  • En person som inte fyllt 55 år och som ansöker om en bostadsrättsbostad som är finansierad med statslån eller statligt räntestöd ska underskrida förmögenhetsgränserna. Ägaren till ett hus som har byggts med annan finansiering beslutar om valet av boende.
  • Bostadsrättsbostaden ska användas som egen eller familjens stadigvarande bostad. Den som tillfälligt vistas på en annan ort, till exempel på grund av arbete eller studier, kan dock överlåta bostaden till någon annan för högst två år.
  • Husägaren svarar för underhållet av lägenheten. En boende som vill göra ändringsarbeten i bostaden måste komma överens om dem med ägaren.
  • Lagen om bostadsrättsbostäder (393/2021)

Frågor och svar om bostadsrättssystemet

Mer information

Anu Karjalainen, lagstiftningsråd 
miljöministeriet, Avdelningen för den byggda miljön, Boende och kulturmiljöer Telefon:0295250067   E-postadress: