Hållbar offentlig upphandling har en betydande inverkan
Med offentlig upphandling avses sådan upphandling av tjänster, entreprenader eller varor som görs av kommuner, samkommuner, kommunägda bolag och välfärdsområden samt statliga ämbetsverk, inrättningar och ministerier.
Den offentliga upphandlingen är en betydande del av den finländska samhällsekonomin och utgör cirka 20 procent av bruttonationalprodukten, beroende på hur man räknar. Inom vissa sektorer utgör den offentliga upphandlingen en betydande andel av verksamhetens totala volym. Många sektorer, till exempel infrastrukturbyggande och måltidstjänster, har särskilt betydande miljökonsekvenser.
För att åstadkomma hållbara offentliga upphandlingar behövs forskningsdata, olika styrmedel och dialog mellan de upphandlande enheterna och företagssektorn.
Hållbar offentlig upphandling i Finland
Förberedelsen, konkurrensutsättningen och avtalshanteringen vid offentlig upphandling styrs av lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016). Upphandlingslagen gör det möjligt att beakta miljö- och hållbarhetskraven. Krav på hållbarhetsaspekterna när det gäller upphandling har tagits in i EU:s produkt- och sektorslagstiftning, som uppdateras och utvidgas som en del av arbetet med EU:s rättsakter.
Den nationella beredningen och samordningen vid beredningen av produkt- och sektorslagstiftningen i fråga om offentlig upphandling sker i expertgrupper och i statsrådets EU-sektioner.
Programarbetet för offentlig upphandling
Under den första perioden av finansministeriets program för verkningsfull offentlig upphandling (2019–2023) utarbetades en nationell strategi för offentlig upphandling med åtta strategiska avsikter, av vilka ekologisk hållbarhet är en. Ekologisk hållbarhet inbegriper konsekvenserna för klimatet, den biologiska mångfalden och cirkulär ekonomi. Under den andra programperioden (2024–2027) betonas samarbete med företagssektorn och ökad konkurrens. De strategiska avsikterna från den första perioden främjas också fortsättningsvis.
Projektet för den offentliga upphandlingens ekologiska mål
I projektet för den offentliga upphandlingens ekologiska mål bereds nationella mål fram till 2035 för minskning av koldioxidfotavtrycket och naturfotavtrycket och främjande av cirkulär ekonomi inom de upphandlingskategorier som har de största effekterna. Till stöd för uppnåendet av målen uppdateras anvisningarna för statistikföringen i den obligatoriska tjänsten för offentlig upphandling HILMA samt utarbetas exempel på de mest verkningsfulla kraven per kategori. I arbetet genomförs regeringsprogrammets föresats om främjande av cirkulär ekonomi och marknaden för cirkulär ekonomi genom offentlig upphandling.
En styrgrupp bestående av företrädare för de ministerier som deltar i projektet och en bred expertgrupp bestående av sakkunniga från de upphandlande enheterna tillsattes i mars 2024. Gruppens mandattid pågår till utgången av januari 2025. Arbetet utförs i brett samarbete med intressentgrupper.
Genomförande av hållbara offentliga upphandlingar
Som stöd för genomförandet av hållbara offentliga upphandlingar har det i Motiva Oy:s kriteriebank publicerats olika hållbarhetskriterier för 35 produkt- och tjänstekategorier. Kriterierna har utvecklats i samarbete med marknaden.
Miljömärkning Finland administrerar det nordiska miljömärket och EU:s miljömärke. Det finns många grupper av produkter och tjänster för vilka det finns kriterier för miljömärken, och en offentlig upphandlande enhet kan genom att handla i enlighet med anvisningarna förutsätta att kriterierna uppfylls vid upphandlingen eller i vissa fall direkt kräva en miljömärkt produkt.
EU:s generaldirektorat för miljö har offentliggjort frivilliga Green Public Procurement-kriterier för 14 produktgrupper. Kriterierna har utvecklats så att de kan tillämpas inom hela EU, vilket innebär att noggrann övervägning och tillräcklig marknadsdialog rekommenderas när kriterierna tillämpas.
Mer information
Salla Koivusalo, specialsakkunnig
miljöministeriet, Klimat- och miljöskyddsavdelningen, Cirkulär ekonomi Telefon:0295250289 E-postadress: [email protected]