Cirkulär ekonomi i utrikespolitiken

Så här genomför vi programmet för cirkulär ekonomi

Finlands ställning som föregångare inom cirkulär ekonomi förutsätter förutom åtgärder på nationell nivå och EU-nivå också en målmedveten och konsekvent utrikespolitik. Detta ska synas i arbetet med Finlandsbilden, handelspolitiken, utvecklingspolitiken, exportfrämjandet och i forumen för multilateral miljöpolitik.

En helhetsbetonad ”cirkulärekonomisk utrikespolitik” som en del av klimat- och innovationspolitiken stärker Finlands roll i det internationella genomförandet av målen för hållbar utveckling. Den ökar också möjligheterna att tillhandahålla finländska och europeiska lösningar och innovationer som stöder cirkulär ekonomi på den internationella marknaden.

Finland måste aktivt påverka i EU och i de internationella förhandlingarna om fördraget om naturresurser samt förbinda sig att fortsätta verksamheten i anslutning till forumet World Circular Economy Forum (WCEF). Dessutom kan Finlands exportmöjligheter främjas genom att man av produkterna och innovationerna från olika företag bygger upp heltäckande lösningar för kunderna.

Vad gör vi och hur ser läget ut just nu?

1. Vi främjar en global övergång till cirkulär ekonomi.

  • Det internationella kompetenscentrumet för cirkulär ekonomi (Circular Economy Resource Centre CERC), som Sitra och den belgiska utvecklingsbyrån ENABEL samordnar med finansiering från kommissionen, ska inleda sin verksamhet före utgången av 2024. Centrumet ska underlätta informationsutbytet och partnerskapen mellan EU och tredjeländer. Kompetenscentrumets verksamhet fokuserar på tre teman: att stödja företag inom den cirkulära ekonomin, att stärka den cirkulära ekonomin genom politik och reglering och att stärka kompetensen.

2. Vi utvecklar orkestreringsmodellen så att den sätter fart på exporten av finländska lösningar inom cirkulär ekonomi.

  • Åtgärden är ännu i ett tidigt planeringsskede. Ansvarig myndighet: utrikesministeriet