Incitament för cirkulär ekonomi

Så här genomför vi programmet för cirkulär ekonomi

Användningen av naturresurser kan orsaka utsläpp eller skada för naturens ekosystem utan att den som orsakar skadorna blir tvungen att betala kostnaderna för dem. Företag och konsumenter saknar ofta ekonomiska incitament att göra val som är gynnsamma med tanke på cirkulär ekonomi.

Omställningen till cirkulär ekonomi förutsätter finansiering av forskning, utveckling och innovationer. Den offentliga FoUI-finansieringen riktar innovationsverksamhet till nya branscher och uppmuntrar den privata sektorn att finansiera försök och innovationer som främjar cirkulär ekonomi.

Den offentliga sektorn kan stödja koldioxidsnåla lösningar som är förenliga med cirkulär ekonomi genom att upphandla produkter, tjänster och entreprenader som har mindre miljökonsekvenser än andra alternativ. Den offentliga sektorn kan också skapa nya marknader som upphandlare av energi- och resurseffektiva lösningar.

Vad gör vi och hur ser läget ut just nu?

1. Vi utvecklar ekonomiska incitament som stöder en sparsam användning av naturresurser, minskar koldioxidutsläppen samt främjar en generalisering av servicemodeller för cirkulär ekonomi.

  • Enligt regeringens riktlinjer om utveckling av avfallsskatten ska regeringen utifrån miljöministeriets utredning fastställa metoder för specificering av fraktionerna före halvtidsöversynen 2025.
  • Återvinningsindustrin överförs till elskatteklassen för industri från och med ingången av 2022. Ansvarig myndighet: finansministeriet
  • Riksdagen har beslutat införa en skatt från och med 2024 på gruvmineral som brutits i Finland. Syftet med skatten är att samhället ska få en skälig ersättning för utvinning av icke förnybara naturresurser.
  • Från och med 2023 har avfallsskatten på avfall som förs till en avstjälpningsplats höjts från 70 euro till 80 euro per ton. Skattebasen har också utvidgats genom att avfallsskatt från och med 2023 ska betalas på gipsavfall som uppkommer vid byggande och rivning och från och med 2027 på grönlutslam. Ansvarig myndighet: finansministeriet och miljöministeriet

2. Vi ökar koldioxidsnåla lösningar inom cirkulär ekonomi bland annat när det gäller byggande inom den offentliga sektorn, energi- och infrastrukturprojekt samt upphandling av tjänster.

3. Vi stärker finansieringen av forsknings-, utvecklings-, innovations- och ekosystemverksamhet samt demonstrationsinvesteringar och investeringar i anläggningar.

  • Vi bereder ett strategiskt LIFE IP-projekt för att utveckla och genomföra green deal för cirkulär ekonomi. Ansvariga myndigheter: miljöministeriet och Finlands miljöcentral.
  • Business Finland inledde missionen Circular Transition for Zero Waste 2023. Missionerna styr Business Finlands verksamhet på lång sikt. Syftet med dem är att skapa ett stort värde för samhället och att finna betydande framtida marknadsmöjligheter för finländska företag också i fråga om den systematiska omställningen till cirkulär ekonomi.
  • I Finlands program för hållbar tillväxt har man reserverat 110 miljoner euro med vilka Business Finland finansierar lösningar för cirkulär ekonomi och demonstrationsanläggningar inom industrin. Projekten ska genomföras före år 2026. Ansvarig organisation: Business Finland.
  • En av de riksomfattande temahelheterna i EU:s regional- och strukturpolitiska program Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027 är den gröna omställningen. Ett av de teman som finansieras är ett koldioxidneutralt kretsloppssamhälle, för vilket det anvisas 11,5 miljoner euro. Ansvarig myndighet: miljöministeriet.
  • Europeiska unionens regional- och strukturpolitiska program Ett förnybart och kompetent Finland 2021−2027 har som mål att främja energieffektiviteten och den cirkulära ekonomin och att minska växthusgasutsläppen. Finansiering riktas också till åtgärder genom vilka man förbereder sig på klimatförändringen. Ansvariga myndigheter: arbets- och näringsministeriet och miljöministeriet
  • Miljöministeriet beviljade över en miljon euro i understöd till kommunernas klimatprojekt och projekt inom cirkulär ekonomi i juni 2022. Sammanlagt 20 projekt som siktar på minskade växthusgasutsläpp och hållbar användning av naturresurser beviljades finansiering. Ansvarig myndighet: miljöministeriet