Hoppa till innehåll
Media

Utlysning av statsunderstöd för planering och genomförande av den 4:e fågelatlasen år 2024, 3:e omgången

miljöministeriet
Utgivningsdatum 24.11.2023 12.38 | Publicerad på svenska 29.11.2023 kl. 14.11

Miljöministeriet utlyser för ansökan statsunderstöd enligt prövning för planering och genomförande av den nationella 4:e fågelatlasen. Ansökningstiden är från den 24 november till den 7 december 2023.

1. Verksamhet som kan få understöd

Understödet är avsett för projekt som hänför sig till planeringen och genomförandet av den nationella 4:e fågelatlasutredningen år 2024 (3:e omgången). Syftet med Finlands fågelatlas är att utreda de häckande fågelarternas nutida utbredning i vårt land och förändringarna i utbredningen. Fågelatlasutredningen har genomförts tre gången tidigare: åren 1974–79, 1986–89 och 2006–2010. I den aktuella fågelatlasen är syftet att samla ihop och uppdatera informationen om de häckande fågelarternas tillstånd i Finland och de förändringar som skett i tillståndet, bland annat till följd av klimatförändringar. Uppgifterna i fågelatlasen tjänar den riksomfattande uppföljning av arter som omfattas av naturvårdslagens tillämpningsområde och därmed också bedömningen av hotade arter på nationell nivå.

Understödet beviljas som ett specialunderstöd som avses i 5 § i statsunderstödslagen (688/2001) för sådan verksamhet och sådana åtgärder som ansökan gäller. Statsunderstödet betalas ur moment 35.10.21 (Vissa utgifter för naturvård) i statsbudgeten. Högst 169 000 euro har reserverats för 2024 för sådan verksamhet som avses i denna utlysning. Självfinansieringsandelen som förutsätts av projekten uppgår till minst 5 procent. Statsunderstöden inom miljöministeriets förvaltningsområde främjar de samhälleliga värden och effekter som är gynnsamma ur ministeriets synvinkel, liksom även ministeriets strategiska mål. Statsunderstöden är förmåner som beviljas enligt prövning.

I fråga om det material som uppkommer vid projekten förutsätts öppenhet, vilket möjliggör ett omfattande återutnyttjande av informationen. Det rekommenderas att produktionen av forskningsmaterial planeras enligt FAIR-principerna. Observationsuppgifterna om fågelarter ska lagras hos Finlands Artdatacenter på det sätt, med den noggrannhet och inom den tidtabell som överenskommits särskilt. Det rekommenderas att materialet om observationerna ges ut under den öppna licensen Creative Commons Erkännande 4.0 (CC BY 4.0) med beaktande av rätten till vetenskapligt forskningsembargo och övriga restriktioner som gäller vid öppen publicering (exempelvis de begränsningar som gäller geodata för hotade arters och naturtypers utbredningsområden).

2. Förutsättningar för ansökan om stöd

Den aktör som genomför projektet ska ha förutsättningar att färdigställa fågelatlasen och genomföra dess olika arbetsskeden, i praktiken visad erfarenhet av och kunskap om den information som behövs för fågelatlasen samt utmärkt sakkunskap om häckfågelbeståndet i Finland. Understöd beviljas inte för ekonomisk verksamhet. Sökanden ska vara en sammanslutning. Sökanden kan inte vara en enskild person, en firma eller ett statligt räkenskapsverk.

3. Ansökan om understöd

Ansökan ska lämnas in skriftligen till miljöministeriet senast den 7 december 2023. Den undertecknade ansökan skannas och sänds in till miljöministeriets registratorskontor, [email protected], eller skickas per post till miljöministeriet, PB 35, 00023 Statsrådet, eller till statsrådets distributionscentral, Riddaregatan 2B, 00980 Helsingfors, adresserad till miljöministeriet. I e-postmeddelandets rubrik eller på kuvertet ska skrivas ”Ansökan om statsunderstöd, VN/31931/2023”. Ansökningar som lämnas in efter utsatt tid behandlas inte.
Den fritt formulerade ansökan ska innehålla en beskrivning av den centrala verksamhet för 2024 som är föremål för ansökan om understöd och en specifikation av eventuella löneutgifter och arvoden, seminarie- och mötesutgifter, utgifter för fältbesök och andra eventuella särskilda utgifter.

Ansökan ska innehålla en projektplan med följande innehåll:

  • Beloppet av det understöd som söks (observera särskilt att enligt villkoren för miljöministeriets specialunderstöd får de allmänna kostnaderna uppgå till högst 15 procent av de sammanlagda kostnaderna för den verksamhet som understöds).
  • Finansieringsplan för projektet: Total budget, finansiering som söks från övriga finansieringskällor (till exempel en kommun, andra ministerier, stiftelser/företag/privata stöd), stödbelopp som söks och hur den totala budgeten enligt planerna ska fördelas enligt utgiftsslag.
  • Vid behov omnämnande av projektorganisation och de viktigaste intressegrupperna.
  • Som bilaga kan sökanden efter eget övervägande lämna in andra uppgifter som i väsentlig grad har koppling till genomförandet.
  • Sökandens kontaktuppgifter.
  • Blanketten för sökandens försäkran (bilaga 1) och blanketten för försäkran om sanktioner (bilaga 2) ifyllda och undertecknade.
  • Underskrift. Till ansökan ska fogas en utredning över kontaktpersonens rätt att handla i sammanslutningens namn (firmateckningsrätt).

4. Beslut om statsunderstöd och kriterier för bedömning av ansökan

När ansökningstiden har gått ut skickar miljöministeriet ett skriftligt statsunderstödsbeslut (positivt eller negativt) till sökandena. Ett positivt beslut om statsunderstöd innehåller villkor som stödmottagaren ska iaktta. I stödbeslutet meddelas den understödsandel som miljöministeriet beviljar. Ministeriet kan även bevilja understöd till ett mindre belopp än vad som sökts.

Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen) är att

  • det ändamål för vilket understödet söks är samhälleligt godtagbart
  • understödet är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av understödet
  • understödet är nödvändigt med beaktande av projektets eller verksamhetens art, omfattning och andra stöd som sökanden erhållit
  • understödet inte snedvrider konkurrensen.

Understöden beviljas enligt prövning. I bedömningen av ansökningarna och i den inbördes jämförelsen av dem utgår man från en helhetsbedömning där man beaktar bland annat följande kriterier: sökandens förutsättningar att färdigställa fågelatlasen och genomföra dess olika arbetsskeden, i praktiken visad erfarenhet och kunskap om den information som behövs för fågelatlasen, och sakkunskap om häckfågelbeståndet i Finland. Dessutom är en omfattande geografisk täckning till fördel för projektet.

Avsikten är att fatta besluten senast den 12 december 2023.

5. Genomförande av projektet och utbetalning av stöd

Projektet kan inledas tidigast den 1 januari 2024 och ska avslutas senast den 31 december 2024. Understödet kan betalas ut efter att stödbeslutet har trätt i kraft. Stödtagaren fakturerar miljöministeriet för understödet enligt utfallet.

6. Tillämplig lagstiftning och villkor för specialunderstöd

  • Statsunderstödslagen (688/2001)
  • Förvaltningslagen (434/2003)
  • Europeiska unionens råds förordning (EU) nr 269/2014
  • Villkor och begränsningar i fråga om miljöministeriets specialunderstöd'

Mer information

Maria Westerman
specialsakkunnig
tfn. +358 295 250 031
[email protected]