Hoppa till innehåll
Media

Statsrådet understöder avståendet från användningen av tandamalgam år 2025

miljöministeriet
Utgivningsdatum 21.9.2023 13.34
Pressmeddelande

Statsrådet anser att EU-kommissionens förslag till ändring av kvicksilverförordningen är bra. Genom förslaget förbjuds användningen av tandamalgam och tillverkningen av vissa kvicksilverlampor. Förslaget bidrar till EU:s mål att fasa ut tillverkningen och exporten av produkter som innehåller kvicksilver. Regeringen lämnade i dag till riksdagen en U-skrivelse där den fastställer sin ståndpunkt till kommissionens förslag.

EU:s kvicksilverförordning (EU 2017/852) gäller kvicksilvrets hela livscykel, från primär kvicksilverbrytning till slutförvaring av kvicksilveravfall. Genom kvicksilverförordningen införlivas FN:s Minamatakonvention om kvicksilver i EU-lagstiftningen. EU ratificerade Minamatakonventionen i maj 2017. Kvicksilver är ett mycket giftigt grundämne som sprider sig långa vägar och som utgör en betydande risk för miljön och människors hälsa. Därför begränsas användningen av kvicksilver internationellt.

Genom förslaget utvidgas förbudet mot användning av tandamalgam till att gälla alla delar av befolkningen från och med den 1 januari 2025. Samtidigt bibehålls tandläkarnas rätt att använda tandamalgam om det på medicinska grunder är absolut nödvändigt. Det föreslås också att tillverkningen av tandamalgam i unionen och exporten av tandamalgam till länder utanför EU ska förbjudas från och med den 1 januari 2025. Genom förslaget görs dessutom sex typer av lampor som innehåller kvicksilver föremål för tillverknings-, import- och exportförbud.

Tandamalgam är den största återstående avsiktliga användningen av tillsatt kvicksilver i EU. Det har dock gjorts stadiga framsteg i EU när det gäller att minska användningen av tandamalgam som fyllningsmaterial. Amalgam förbjöds i EU för fyllningar i mjölktänder, för barn under 15 år och för gravida kvinnor år 2018. Den mängd kvicksilver som frigörs från amalgamfyllningar i munnen är så liten att det inte rekommenderas att en fungerande amalgamfyllning byts ut mot annat material.

I Finland görs endast ett fåtal amalgamfyllningar

Av de tandfyllningar som gjorts i Finland var andelen amalgamfyllningar klart under en procent år 2021, och i Finland finns det inga företag som tillverkar tandamalgam. Att användningen av amalgam upphör påverkar inte patientsäkerheten, och har inte heller betydande konsekvenser för tjänsteproducenternas verksamhet. Social- och hälsovårdsministeriet utarbetade år 2022 en handlingsplan för att avsluta användningen av amalgam som tandfyllning före 2030.

Utsläppandet på marknaden av sådana kvicksilverlampor som genom förslaget ska omfattas av begränsningen har redan tidigare förbjudits i EU genom direktivet om farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (2011/65/EU, det så kallade RoHS-direktivet). Därför har de begränsningar som gäller kvicksilverlampor endast ringa ekonomiska eller andra konsekvenser. I Finland finns det inga företag som tillverkar sådana kvicksilverlampor som ska omfattas av begränsningen.

Förslaget minskar de miljö- och hälsoskador som kvicksilver orsakar i EU och i de länder dit produkter som innehåller kvicksilver exporteras. I EU användes totalt cirka 40,4 ton kvicksilver för tillverkning av tandamalgam år 2019. Användningen inom EU beräknas minska till cirka 11,2 ton fram till 2030. Också de utsläpp av kvicksilver som kommer ut i luften från krematorier minskar med fördröjning när användningen av tandamalgam upphör.

”Att sluta använda kvicksilver är särskilt viktigt för Finland och de arktiska länderna, eftersom kvicksilver är ett ämne som sprider sig långa vägar och ansamlas i polarområdena. Genom att sluta använda tillsatt kvicksilver minskar vi den belastning som giftiga kvicksilverutsläpp orsakar miljön”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Statsrådet understöder utvidgningen av förbudet mot användning av tandamalgam så att det gäller alla invånare och det EU-omfattande förbudet mot export av tandamalgam från och med den 1 januari 2025.

Statsrådet anser att det kan vara klokare att tillverka det tandamalgam som behövs för nödvändiga användningsområden inom EU än att tillåta import av tandamalgam från länder utanför EU. Därför anser statsrådet det nödvändigt att vid den fortsatta beredningen av förordningen bedöma om det är ändamålsenligt att förbjuda tillverkningen av tandamalgam för medicinskt motiverad, nödvändig användning inom EU.

Statsrådet understöder utvidgningen av begränsningarna för tillverkning, import och export av lampor som innehåller kvicksilver.

EU-kommissionen lade fram förslaget till ändring av kvicksilverförordningen den 14 juli 2023.

Mer information

Tuulia Toikka, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 0295 250 297, [email protected]

Frågor om tandamalgam
Merja Auero, medicinalråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 02951 63304, [email protected]