Rundabordsforumet för klimatpolitik diskuterade den klimatpolitiska planen på medellång sikt
Situationen i Ukraina och behovet av att snabbt avstå från fossila bränslen lade tonen för diskussionen.
"Europa befinner sig nu i en ytterst exceptionell situation. Det är viktigt att vi också under denna tid sammanträder för att behandla en annan kris, nämligen klimatkrisen. Rysslands attack mot Ukraina framhäver behovet av att så fort som möjligt avstå från fossila bränslen. En fossilfri välfärdsstat är bättre både för miljön och för säkerheten”, sade miljöminister Emma Kari, som var ordförande för konferensen.
Temat för rundabordsforumet för klimatpolitik var tillräckligheten av den klimatpolitiska planen på medellång sikt. I planen på medellång sikt fastställs de åtgärder inom ansvarsfördelningssektorn genom vilka Finland uppnår EU:s utsläppsminskningsmål för 2030 och blir klimatneutralt före 2035.
Markku Ollikainen, ordförande för Finlands klimatpanel, Tiina Koljonen, teamchef vid VTT och Magnus Cederlöf från miljöministeriet berättade vid mötet om forskningsinstitutens utvärderingar samt om remissvaren. Både forskningsinstitutens och remissinstansernas huvudsakliga budskap är att åtgärderna i den klimatpolitiska planen på medellång sikt bör skärpas.
Rysslands agerande är en ytterligare orsak att påskynda klimatarbetet
Vid rundabordsforumet ansågs det vara viktigt att Finland agerar konsekvent även i ett spänt världspolitiskt läge.
”Verksamhetsmiljön i Finland och Europa har förändrats betydligt. Utöver säkerhetspolitiken står även den ekonomiska politiken och energipolitiken i centrum. Det är allt viktigare att påskynda en omställning som ökar Finlands självförsörjningsgrad i fråga om energi och Finlands avstående från fossila bränslen. Nu behövs det åtgärder som ökar förtroendet”, konstaterade Sitras direktör Mari Pantsar.
Vid rundabordsforumets diskussion konstaterades det att IPCC:s klimatrapport, som offentliggjordes den 28 februari 2022, i tillägg till Rysslands agerande också medför viktiga orsaker att påskynda avskaffandet av fossila bränslen. I diskussionen betonades också behovet att överväga hur man kan påskynda klimatåtgärderna och förbättra försörjningsberedskapen samtidigt.
Enligt medlemmarna vid rundabordsforumet bör eventuella ytterligare åtgärder riktas särskilt mot trafiken och jordbruket, men samtidigt betonades det att det är särskilt viktigt att åtgärderna inte ökar konflikterna och oroligheterna.
”Regeringens hela klimatpolitik bygger på att finländarna stöder den. I denna stund är det naturligtvis viktigare än någonsin förut”, summerade miljö- och klimatminister Emma Kari.
- Bilder från mötet (miljöministeriets bildbank)
- Forskningsinstituten bedömer att det behövs kraftigare klimatåtgärder inomansvarsfördelningssektorn
Mer information:
Milja Henttonen
Miljö- och klimatministerns specialmedarbetare (begäran om intervjuer med ministern)
tfn 050 599 3094
[email protected]
Riikka Yliluoma
Miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
tfn 050 414 1682
[email protected]
Jarmo Muurman
Miljöråd, generalsekreterare för rundabordsforumet för klimatpolitik
tfn 0295 250 185
[email protected]
I rundabordsforumet för klimatpolitik deltar ett stort antal aktörer från många olika samhällssektorer. Rundabordsforumet syftar till att skapa en gemensam syn på hur Finland på ett rättvist sätt kan ställa om till ett klimatneutralt samhälle före 2035. Rundabordsforumet stöder den nationella beredningen och verkställigheten av klimatpolitiken.
I sociala medier kan man följa rundabordsforumets aktivitet under hashtaggarna #ilmastonpyöreäpöytä och #klimatneutral2035.