Hoppa till innehåll
Media

Partskonferensen om biologisk mångfald i Mexiko inleds med en högnivådel

miljöministeriet
Utgivningsdatum 2.12.2016 8.08
Pressmeddelande

Den 13:e partskonferensen för FN:s konvention om biologisk mångfald (COP 13) inleds i Cancún i Mexiko. Den två veckor långa konferensen föregås av en högnivådel den 2–3 december, i vilken jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen deltar.

På fredagen deltar minister Tiilikainen i en rundabordsdiskussion om jordbruk och på lördag håller han ett anförande i en rundabordsdiskussion om skogar. Under konferensen träffar minister Tiilikainen även Mexikos miljöminister Rafael Pacchiano Alamán och konventionens generalsekreterare Braulio Ferreira de Souza Dias.

Företagen har en synlig roll i Cancún. Dagen före högnivådelen ordnar nätverket Bisnes ja biodiversiteetti ett möte som en fortsättning på det evenemang som ordnades i Finland 2014.  I mötet deltar en finländsk representant för FIBS ry (Finnish Business and Society). Samtidigt som högnivådelen pågår ordnas ett nätverksforum.

Parallellt med partskonferensen för konventionen om biologisk mångfald ordnas i Cancún också partskonferenser dels för Nagoyaprotokollet om tillträde till genetiska resurser samt rimlig och rättvis fördelning av den nytta som uppstår vid deras användning, dels för Cartagenaprotokollet om biosäkerhet.

Med sikte på 2020

År 2010 kom staterna överens om att stoppa förlusten av biologisk mångfald före 2020. Utifrån olika länders rapporter har man bedömt att detta mål fortfarande kan nås. I Cancún kommer länderna att diskutera metoder för effektivisering av verksamheten.

För att målet ska nås är det viktigt att ansvaret för en välmående natur förankras i alla samhällssektorer. I Mexiko ligger fokus på åtgärdsintegrering, som är det huvudtema som värdlandet valt för mötet. Arbetet för att trygga naturen stöder också de globala målen för hållbar utveckling, klimatförändringen och matsäkerhet. Nyckeln till möjliga lösningar finns hos många aktörer: utöver staterna och de olika förvaltningsområdena även frivilligorganisationer, företag, markägare, ursprungsbefolkningar och lokala gemenskaper.

Man strävar även efter att effektivisera åtgärderna genom att öka samarbetet mellan olika miljöavtal. Finland har redan länge aktivt arbetat för detta mål. I Cancún förs det diskussioner om en färdplan som kunde påskynda arbetet.

Även om det finns mycket att göra har man också fått mycket till stånd. Globalt sett har t.ex. antalet skyddsområden ökar betydligt, och det verkar som om det globala målet beträffande dessa kommer att nås senast 2020. Även naturvårdskompetensen har förbättrats på olika håll i världen.

Restaurering

År 2010 beslutades att 15 % av de försämrade ekosystemen i världen ska återställas. Nu försöker man bilda sig en gemensam uppfattning om utgångspunkten för detta mål. En ståndpunkt är att behovet av restaurering ska jämföras med ekosystemets naturtillstånd.

Eftersom ekosystemen har förändrats på olika håll och under olika tidsperioder är det svårt att välja ett enda gemensamt referensår för alla stater. På begäran av konventionens sekretariat kommer professor Janne Kotiaho från Jyväskylä universitet att i Cancún hålla ett anförande om restaurering. Restaureringen har också en viktig roll i arbetet mot klimatförändringen.

Nedskräpningen av haven och näthandeln med främmande arter

Ett mål är att besluta om ett nytt arbetsprogram för att mer i detalj behandla försurningen av haven och de konsekvenser som förändringarna i klimatet har, framför allt för kalla havsområden. Det finns också ett skriande behov av att hitta nya sätt att minska nedskräpningen av haven och undervattenbullret, som båda är skadliga för  havslevande organismer.

En viktig del av arbetet för välmående hav är att bekämpa invasiva främmande arter. Finlands beslut att ratificera den internationella barlastkonventionen har bidragit till att konventionen träder i kraft nästa år. Med konventionen vill man förhindra att invasiva främmande arter sprids med fartygens barlastvatten.

I Cancún diskuteras också näthandeln med invasiva främmande arter, som håller på att bli en ny betydande spridningsväg.

Syntetisk biologi ett ämne som åter diskuteras

För andra gången behandlar man nu ämnet syntetisk biologi, som innebär att arvsmassan ändras med gener som framtagits på artificiell väg eller att nya slag av cellkomponenter byggs upp. Syntetisk biologi kan ha revolutionerande verkningar inom många teknikområden, men det finns också behov av att förutse och förebygga dess risker med tanke på naturen.

I Cancún vill man nå enighet om definitionen av begreppet syntetisk biologi. Utifrån diskussionerna har det gjorts en utredning, som initierades vid partskonferensen för två år sedan.

Finansiering

Vid mötet kommer det på nytt att läggas fram en begäran om att alla länder ska ge mer information om finansieringen och de åtgärder som länderna inriktar på utvecklingsländerna för att trygga den biologiska mångfalden.  

År 2012 nåddes överenskommelse om mer detaljerad rapportering av finansieringen och andra åtgärder. För närvarande är inga nya initiativ beträffande finansieringen aktuella. I Cancún förs det vidare diskussioner om hur medlen för Globala miljöfonden (GEF), som är central med tanke på den biologiska mångfalden, ska allokeras under finanseringsperioden 2017–2021.

Finland medverkar i sidoevenemang

Finland har också en synlig roll under konferensens sidoevenemang. Tisdagen den 13 december kommer Forststyrelsen att berätta om natursvårdssamarbetet inom Gröna bältet, och fredagen den 16 december deltar Finland i Arktiska rådets evenemang om den arktiska naturen.

Mer information:

OBS! Tidsskillnad mellan Finland och Cancún i Mexiko: -7 timmar

Jyrki Peisa, ministerns specialmedarbetare, miljöministeriet, tfn 050 364 0836, [email protected]

Marina von Weissenberg, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 050 307 08 06, [email protected]

Strategisk plan: Ilkka Heikkinen, naturvårdsinspektör, miljöministeriet, tfn 040 506 11 72, [email protected]

Finansiering: Eija Lumme, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, [email protected], tfn 050 364 73 58, [email protected]

Hav: Penina Blankett, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 050 463 81 96, [email protected]

Främmande arter: Johanna Niemivuo-Lahti, konsultativ tjänsteman, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 029 516 2259, [email protected]

Syntetisk biologi: Katileena Lohtander-Buckbee, överinspektör, Finlands miljöcentral, tfn 0400 148 64, [email protected]

Bisnes ja biodiversiteetti: Jukka-Pekka Jäppinen, Finlands miljöcentral, tfn 0400 394 932, [email protected] och Anna Lemström, FIBS ry, tfn 050 525 6110

Kommunikationsexpert: Katja Huumo, miljöministeriet, [email protected], tfn 050 567 53 81

Konferensevenemangen kan följas på miljöministeriets Twitterkonto @yministerio #luontoCOP13 #COP13