Korkean tason osuus käynnistää luonnon monimuotoisuuden osapuolikokouksen Meksikossa
Meksikon Cancunissa on alkamassa YK:n biodiversiteettisopimuksen 13. osapuolikokous (COP 13). Kaksiviikkoista kokousta edeltää 2.–3.12. järjestettävä korkean tason osuus, johon maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistuu.
Perjantaina ministeri Tiilikainen on mukana pyöreän pöydän keskustelussa maataloudesta ja lauantaina hän pitää puheenvuoron metsiä käsittelevässä pyöreän pöydän keskustelussa. Kokouksen aikana ministeri Tiilikainen tapaa myös Meksikon ympäristöministeri Rafael Pacchiano Alamánin sekä biodiversiteettisopimuksen pääsihteerin Braulio Ferreira de Souza Diasin.
Yritykset ovat Cancunissa näkyvästi esillä. Päivää ennen korkean tason osuutta Cancunissa järjestetään Bisnes ja biodiversiteetti -verkoston tapaaminen, joka on jatkoa Suomessa vuonna 2014 järjestetylle tilaisuudelle. Suomesta tapaamiseen osallistuu FIBS ry:n (Finnish Business and Society) edustaja. Lisäksi yhtä aikaa korkean tason osuuden kanssa järjestetään Bisnes ja biodiversiteetti -foorumi.
Biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksen kanssa samaan aikaan Cancunissa järjestetään myös geenivarojen saatavuutta ja hyötyjen jakoa koskevan Nagoyan pöytäkirjan sekä Cartagenan bioturvallisuuspöytäkirjan osapuolikokoukset.
Kohti vuotta 2020
Vuonna 2010 valtiot sopivat, että luonnon köyhtyminen pysäytetään vuoteen 2020 mennessä. Eri maiden raporttien pohjalta on arvioitu, että tähän on yhä mahdollista päästä. Cancunissa maat keskustelevat keinoista, joilla toimintaa voitaisiin tehostaa.
Tavoitteen saavuttamisessa on keskeistä, että vastuu luonnon hyvinvoinnista sisäistetään yhteiskunnassa laajalti. Meksikossa keskitytäänkin toimenpiteiden valtavirtaistamiseen, joka on isäntämaan kokoukselle valitsema pääteema. Työ luonnon turvaamiseksi tukee myös kestävään kehitykseen, ilmastonmuutokseen ja ruokaturvaan liittyviä kansainvälisiä tavoitteita. Ratkaisun avaimet ovat monissa käsissä: valtioiden ja eri hallinnonalojen lisäksi kansalaisjärjestöt, yritykset, maanomistajat sekä alkuperäiskansat ja paikallisyhteisöt ovat keskeisiä toimijoita.
Toimien tehostamiseen pyritään myös lisäämällä erilaisten ympäristösopimusten välistä yhteistyötä. Suomi on jo pitkään toiminut aktiivisesti tavoitteen puolesta. Cancunissa keskustellaan tiekartasta, jonka hyväksyminen toisi ryhtiä tavoitteeseen pääsemiseksi.
Vaikka työtä riittää, myös paljon hyvää on saatu aikaan. Esimerkiksi suojelualueiden määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti merkittävästi ja näyttää siltä, että niitä koskevaan maailmanlaajuiseen tavoitteeseen päästään vuoteen 2020 mennessä. Myös luonnonhoidon osaaminen on parantunut eri puolilla maailmaa.
Ennallistaminen esillä
Vuonna 2010 sovittiin, että 15 % maapallon heikentyneistä ekosysteemeistä ennallistetaan. Nyt haetaan etenkin yhteistä käsitystä tavoitteen lähtötasosta. Esillä on kanta, jonka mukaan ennallistamistarvetta tulisi verrata ekosysteemin luonnontilaan.
Koska ekosysteemit ovat muuttuneet eri puolilla maailmaa eri aikoina, kaikille valtioille yhteisen vertailuvuoden valinta on mutkikasta. Sopimussihteeristön pyynnöstä professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopistosta pitää Cancunissa puheenvuoron ennallistamisesta. Ennallistamisella on tärkeä rooli myös ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.
Merten roskaantuminen ja vieraslajien internetkauppa
Tavoitteena on sopia uudesta työohjelmasta, jolla pureudutaan merten happamoitumiseen ja muuttuvan ilmaston vaikutuksiin etenkin kylmiin merialueisiin. On myös polttava tarve löytää uusia keinoja vähentää merieliöille haitallista merten roskaantumista ja vedenalaista melua.
Tärkeä osa merten hyvinvointia on haitallisten vieraslajien torjunta. Suomen päätös ratifioida kansainvälinen painolastivesisopimus mahdollisti sopimuksen voimaantulon ensi vuonna. Sopimuksella halutaan ehkäistä haitallisten vieraslajien leviäminen alusten painolastivesien mukana.
Lisäksi Cancunissa keskustellaan haitallisten vieraslajien internetkaupasta, josta on muodostumassa niiden uusi merkittävä leviämisväylä.
Synteettinen biologia puhuttaa taas
Keskusteluihin nousee toista kertaa synteettinen biologia, joka tarkoittaa esimerkiksi perimän muuntelua keinotekoisesti valmistetuilla geeneillä tai uudenlaisten solukomponenttien rakentamista. Synteettisellä biologialla voi olla mullistavia vaikutuksia monella tekniikan alalla, mutta myös sen riskejä luonnon kannalta on tarpeen ennakoida ja ehkäistä.
Cancunissa pyritään pääsemään sopuun synteettisen biologian käsitteen määritelmästä. Keskustelujen pohjalla on valmistunut selvitys, jonka tekemisestä sovittiin osapuolikokouksessa kaksi vuotta sitten.
Rahoitus
Kokouksessa tullaan toistamaan pyyntö saada kaikilta mailta lisää tietoa rahoituksesta ja toimista, joita ne käyttävät kotimaassaan tai suuntaavat kehitysmaille luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.
Rahoituksen ja muiden toimien tarkemmasta raportoinnista sovittiin vuonna 2012. Uusia rahoitukseen liittyviä aloitteita ei näillä näkymin ole esillä. Lisäksi Cancunissa keskustellaan luonnon monimuotoisuudelle keskeisen Maailman ympäristörahasto GEF:n varojen suuntaamisesta rahoituskaudella 2017–2021.
Suomi esillä oheistapahtumissa
Suomi näkyy myös kokouksen oheistapahtumissa. Tiistaina 13.12. Metsähallitus kertoo Vihreän vyöhykkeen luonnonsuojeluyhteistyöstä ja perjantaina 16.12. Suomi osallistuu Arktisen neuvoston järjestämään arktista luontoa käsittelevään tilaisuuteen.
- Kokoussivusto (sopimussihteeristö)
- Video: Ministeri Tiilikaisen ennakko-odotukset kokoukselle (YouTube)
HUOM! Aikaero Suomesta Meksikon Cancuniin: -7 tuntia
Ministerin erityisavustaja Jyrki Peisa, ympäristöministeriö, [email protected], p. 050 364 0836
Neuvotteleva virkamies Marina von Weissenberg, ympäristöministeriö, p. 050 3070 806 [email protected]
Strateginen suunnitelma: luonnonsuojeluvalvoja Ilkka Heikkinen, ympäristöministeriö, p. 040 506 1172, [email protected]
Rahoitus: neuvotteleva virkamies Eija Lumme, ympäristöministeriö, [email protected], p. 050 364 7358, [email protected]
Meret: neuvotteleva virkamies Penina Blankett, ympäristöministeriö, p. 050 463 8196, [email protected]
Vieraslajit: neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 516 2259, [email protected]
Synteettinen biologia: ylitarkastaja Katileena Lohtander-Buckbee, Suomen ympäristökeskus, p. 0400 148 64, [email protected]
Bisnes ja biodiversiteetti: Jukka-Pekka Jäppinen, Suomen ympäristökeskus, p. 0400 394 932, [email protected] ja Anna Lemström, FIBS ry, p. 050 525 6110
Viestintäasiantuntija: Katja Huumo, ympäristöministeriö, p. 050 5675 381, [email protected]
Kokoustapahtumia voi seurata ympäristöministeriön Twitter-tililtä @yministerio sekä tunnisteilla #luontoCOP13 ja #COP13