Hoppa till innehåll
Media

På måndag fortsätter klimatförhandlingarna i Bonn – målet att komma framåt i arbetet med Parisavtalets regelbok

miljöministeriet
Utgivningsdatum 27.4.2018 8.54
Pressmeddelande

FN:s internationella klimatförhandlingar fortsätter på tjänstemannanivå i Bonn i Tyskland den 30 april–10 maj. Målet med förhandlingarna är att avancera i utarbetandet av regler för genomförandet av klimatavtalet från Paris. Beslut om regelboken ska enligt planerna fattas vid klimatmötet i Katowice i december.

”Parisavtalets trovärdighet är beroende av hurdana regler vi lyckas utarbeta – och av att vi kan nå enighet om dem före utgången av detta år. Tydliga regler gör det möjligt att mäta och följa upp de utsläppsminskningsmål som länderna har fastställt. De hjälper också länderna att planera och genomföra sina klimatåtgärder”, säger Finlands chefsförhandlare Outi Honkatukia.

Reglerna gäller t.ex. rapportering och övervakning av utsläpp och klimatåtgärder samt den process genom vilken det med fem års mellanrum ska beräknas hur tillräckliga klimatåtgärderna är totalt sett och hur de kan skärpas. Med de åtaganden som i dagens läge ingår i Parisavtalet kan den globala medeltemperaturökningen inte begränsas till under två grader.

Finlands och EU:s mål är att reglerna för genomförande av Parisavtalet är tydliga och lika för alla parter. EU vill att den översyn som genomförs med fem års mellanrum verkligen ska leda till en skärpning av målen för utsläppsminskning.

Den globala Talanoa-dialogen är i gång

Den så kallade Talanoa-dialogen under FN:s klimatförhandlingar inleds i samband med förhandlingarna i Bonn. Det var Fiji, som var ordförandeland för det föregående klimatmötet (COP23), som introducerade termen Talanoa vid klimatförhandlingarna. Genom dialogen försöker man få länderna att höja de åtaganden som ingicks inför Parisavtalet.

Tanken med Talanoa-dialogen är att dela information och erfarenheter som leder till en bättre uppfattning om klimatkrisen och om de metoder som krävs för att hantera den. Centrala frågeställningar i dialogen är var är vi, vad vill vi uppnå och hur når vi dit.

”Fiji samlar nu parterna i klimatavtalet och icke-statliga aktörer till rundabordsdiskussioner och utmanar dem att arbeta för de gemensamma klimatmålen. Det är fint att vi i Finland redan har hunnit föra våra första egna Talanoa-dialoger – de gav gott underlag för Finlands anföranden i Bonn”, konstaterar Honkatukia.

Bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen ordnar sammanlagt tre rundabordssamtal i Talanoa-anda, varav det första hölls onsdagen den 25 april. Resultatet av Finlands Talanoa-samtal kommer att användas såväl i förberedelserna inför klimatmötet i Katowice som i beredningen av Finlands strategi för ett utsläppssnålt samhälle 2050. Utöver detta kommer det att föras dialoger vid miljöministeriets möten med intressegrupper, och synpunkter kan också framföras i samband med webbenkäter. Enligt den första webbenkäten anses Finlands klimatpolitik gå i rätt riktning, men en höjd ambitionsnivå efterlyses.

Mer information

Outi Honkatukia, chefsförhandlare i klimatfrågor, miljöministeriet, tfn 050 341 1758, [email protected], Twitter: @paaneuvottelija

Marjo Nummelin, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 0295 250 227, [email protected]