Hyppää sisältöön
Media

Ilmastoneuvottelut jatkuvat Bonnissa maanantaina – tavoitteena edetä Pariisin sopimuksen säännöissä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.4.2018 8.54
Tiedote

YK:n kansainväliset ilmastoneuvottelut jatkuvat virkamiestasolla Saksan Bonnissa 30.4.­–10.5. Neuvottelujen tavoitteena on edetä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanosääntöjen laatimisessa. Sääntökirjasta on määrä sopia ensi joulukuussa Katowicen ilmastokokouksessa.

”Pariisin sopimuksen uskottavuus riippuu siitä, millaiset säännöt sille saadaan – ja siitä, että niistä sovitaan tämän vuoden loppuun mennessä. Selkeät säännöt mahdollistavat maiden ilmoittamien päästövähennystavoitteiden mittaamisen ja seurannan. Ne myös auttavat maita omien ilmastotoimiensa suunnittelemisessa ja toimeenpanossa”, Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia sanoo.

Säännöt koskevat esimerkiksi päästöjen ja ilmastotoimien raportointia ja seurantaa sekä prosessia, jolla ilmastotoimien yhteenlaskettua riittävyyttä arvioidaan ja kiritetään viiden vuoden välein. Pariisin sopimukseen annetuilla nykyisillä sitoumuksilla maapallon keskilämpötilan nousua ei vielä rajata alle kahteen asteeseen.

Suomen ja EU:n tavoitteena on, että Pariisin toimeenpanosäännöt ovat kaikille osapuolille yhtäläiset ja selkeät. Viisivuotistarkastelusta EU haluaa sellaisen, joka aidosti kirittäisi päästövähennystavoitteita.

Maailmanlaajuinen Talanoa-dialogi käynnissä

YK:n ilmastoneuvottelujen alainen Talanoa-dialogi käynnistyy Bonnin neuvottelujen yhteydessä. Talanoa-termin toi ilmastoneuvotteluihin edellisen ilmastokokouksen (COP23) puheenjohtajamaa Fidži. Vuoropuhelulla pyritään saada maat korottamaan sitoumuksia, joita ne Pariisin sopimusta varten antoivat.

Talanoa-dialogissa ajatuksena on jakaa tietoa ja kokemuksia, jotka johtavat parempaan ymmärrykseen ilmastokriisistä ja keinoista sen ratkaisemiseksi. Keskeiset dialogin kysymykset ovat missä olemme, mihin pyrimme ja miten sinne pääsemme.

”Fidzi kokoaa nyt pyöreän pöydän ääreen ilmastosopimuksen osapuolet ja ei-valtiolliset toimijat ja haastaa nämä edistämään yhteisiä ilmastotavoitteita. Hienoa, että olemme jo ehtineet käydä Suomessa ensimmäiset omat Talanoa-dialogimme – ne antoivat hyvää evästystä Suomen puheenvuoroille Bonnissa”, Honkatukia toteaa.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen järjestää yhteensä kolme pyöreän pöydän Talanoa-keskustelua, joista ensimmäinen pidettiin keskiviikkona 25. huhtikuuta. Suomen Talanoa-keskustelujen antia hyödynnetään paitsi valmistautumisessa Katowicen ilmastokokoukseen myös Suomen vuoteen 2050 ulottuvan vähäpäästöisyysstrategian valmistelussa. Tämän lisäksi vuoropuhelua käydään ympäristöministeriön sidosryhmätilaisuuksissa ja näkemyksiä kerätään myös verkkokyselyillä. Ensimmäisen verkkokyselyn mukaan Suomen ilmastopolitiikkaa pidetään oikeansuuntaisena mutta lisäkunnianhimoa kaivataan.

Lisätietoja

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia, ympäristöministeriö, p. 050 341 1758, [email protected], twitter: @paaneuvottelija

Neuvotteleva virkamies Marjo Nummelin, ympäristöministeriö, p. 0295 250 227, [email protected], twitter: @nummelinmarjo