Hoppa till innehåll
Media

Minister Tiilikainen: USA:s utträde skrotar inte Parisavtalet

miljöministeriet
Utgivningsdatum 1.6.2017 16.47
Pressmeddelande

USA:s regering meddelade sent i dag finsk tid att landet lämnar klimatavtalet från Paris. Enligt avtalets regler kan USA lämna avtalet tidigast efter tre år från avtalets ikraftträdande, dvs. i november 2019.

”Jag är besviken på USA:s beslut. Världens rikaste land visar likgiltighet för hela mänsklighetens framtid. Det är ett slag mot landets internationella rykte. USA:s förvaltning, om den så hade velat, hade kunnat hålla fast vid avtalet och trots det genomföra den nationella industripolitik som president Trump driver, säger bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen som ansvarar för klimatfrågor.

Målet med Parisavtalet, som gäller tiden efter 2020, är att begränsa den globala uppvärmningen till klart under två grader Celsius jämfört med den förindustriella tiden. Målet är att hålla uppvärmningen vid en och en halv grader.

Avtalet är det första internationella juridiskt bindande klimatavtalet som omfattar största delen av världens växthusgasutsläpp. Man anser att avtalet är oåterkalleligt eftersom nästan alla stater i världen har undertecknat det. Redan 147 parter har ratificerat avtalet i sina nationella förfaranden. Endast Syrien och Nicaragua har hittills varit helt utanför Parisavtalet.

”USA:s utträde skrotar inte själva avtalet men försämrar effekterna. Det kan öka osäkerheten om den internationella klimatpolitikens riktning. Nu måste andra länder intensifiera samarbetet i fullgörandet av avtalet. Också EU måste stärka sitt klimatledarskap till exempel med Kina”, säger minister Tiilikainen.

Ministern framhäver också rollen av civilsamhället, kommunerna och företagen.

”Vi måste komma ihåg att kampen mot klimatförändringen innebär också annat än politiska beslut. Även i Förenta staterna har många delstater, städer och företag vaknat till de hot som klimatförändringen medför, såsom ökade risker för extremt väder och hälsoskador”, säger han.

Förutom att vara nödvändig anses utsläppsminskningen enligt ministern också vara en affärsmöjlighet.

”Åtgärderna för att minska utsläppen på olika håll i världen och prissättningen av kol skapar jämnt efterfrågan på t.ex. lösningar för förnybar energi. Detta innebär också att exportföretags konkurrenskraft i länder med ambitiös miljöpolitik förbättras”, säger ministern.

Klimatförhandlingarna fortsätter

I Bonn i Tyskland fördes i maj förhandlingar under FN:s klimatkonvention. Tjänstemannamötets fokus låg på att utarbeta ett regelverk för Parisavtalet och i synnerhet på att utveckla uppföljningen, transparensen och jämförbarheten av åtgärderna för minskade utsläpp.

”Förenta staterna deltog i förhandlingarna i Bonn i helt normal ordning”, berättar chefsförhandlaren i klimatfrågor Outi Honkatukia från miljöministeriet. Det var hon som ledde Finlands delegation.

Vid Arktiska rådets toppmöte i maj godkände alla medlemmar, inklusive Förenta staterna och Ryssland, Fairbanks-deklarationen där man skriver starkt om bl.a. Parisavtalet, fullgörandet av det och behovet av utsläppsminskningar. Vid G7-ländernas möte i Taormina i Italien, som följde därefter, deltog Förenta staterna inte i den resolution som stärkte de andra ländernas engagemang för att fullgöra Parisavtalet. Detta gav en fingervisning om det kommande beslutet.

”Nu är det viktigt att alla de länder som har åtagit sig att fullfölja Parisavtalet håller fast vid sina egna mål för att minska utsläppen och koncentrerar sig på att få regelverket för Parisavtalet färdigt före 2018. Det vore mycket förargligt om de länder som förhåller sig motvilligt till Parisavtalet nu ser Förenta staternas meddelande som en möjlighet att bromsa upp förhandlingarna eller t.o.m. lämna avtalet. Så länge det bara finns ett fåtal länder utanför Parisavtalet kan man tala om ett globalt klimatavtal”, säger Honkatukia.

De internationella klimatförhandlingarna fortsätter i Bonn 7–18.11.2017. Ordförandeland för denna 23:e partskonferens för klimatavtalet är Fiji, representant för mindre östater.

Ytterligare information:

Taru Savolainen, ministerns specialmedarbetare, tfn 040 535 8622, [email protected]

Outi Honkatukia, chefsförhandlare i klimatfrågor, tfn 050 341 1758, [email protected]