Hoppa till innehåll
Media

Miljöministeriet har tillsatt en samarbetsgrupp för att utreda hållbar bärgning av vitmossa

miljöministeriet
Utgivningsdatum 3.2.2021 15.15 | Publicerad på svenska 3.2.2021 kl. 16.18
Pressmeddelande

I Finland har det uppstått ett intresse för att utnyttja vitmossa som plockas från myrar i kommersiellt syfte. Även om bärgningen av vitmossbiomassa fortfarande sker i ganska liten skala, följer miljöministeriet upp ökningen av verksamheten och eventuella behov av administrativa åtgärder. För närvarande förutsätter bärgningen av mossan ingen förhandsanmälan.

Samarbetsgruppen har till uppgift att samla ihop den lagstiftning som anknyter till bärgning av mossa och riktlinjerna i olika strategier samt att utreda ibruktagandet av frivilligt och lagstadgat anmälningsförfarande och tillståndsplikt. Samarbetsgruppen utreder också om det är möjligt att införa ett Green Deal-avtal om bärgning av mossa, det vill säga ett frivilligt avtal mellan staten och näringslivet. Samarbetsgruppen utreder dessutom riktlinjer och utbildningsbehov som gäller bärgning av mossa. Samarbetsgruppens mandattid är från den 1 februari 2021 till den 31 januari 2022.

”Regeringen har förbundit sig till att stoppa förlusten av biologisk mångfald i Finland. Det har talats mycket om insamlingen av vitmossa och dess konsekvenser för ekosystemet, och det finns skäl att gå igenom denna fråga i en samarbetsgrupp. Vi utreder under vilka förutsättningar man kan samla in mossa utan att den biologiska mångfalden skadas. Bärgningen av vitmossa bör styras till sådana myrar som inte är i naturtillstånd”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.

Det finns endast lite information om miljökonsekvenserna

För närvarande finns det inte tillräckligt med information om miljökonsekvenserna av bärgningen av vitmossa. Brister förekommer särskilt i fråga om återhämtning av växtligheten eller andra organismer samt eventuella effekter på vattendragen och klimatet. Miljöministeriet inledde år 2020 två projekt för att utreda bland annat de konsekvenser som bärgningen av vitmossa från myrars ytskikt har för den biologiska mångfalden och miljön. Dessutom utarbetas riktlinjer, förfaranden och uppföljning i fråga om hållbar bärgning av vitmossa.

Finlands miljöcentral genomför projektet som gäller mångfalds- och miljökonsekvenserna av bärgning av vitmossa från myrars ytskikt, och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten genomför ett projekt med målet att utarbeta riktlinjer, förfaranden och uppföljning för bärgningen av vitmossa i Finland. Samarbetsgruppen för bärgning av vitmossa följer upp genomförandet av dessa projekt.

Bärgning av vitmossa förutsätter inte något förhandstillståndsförfarande

Bärgningen av vitmossa styrs och ramvillkor ställs av existerande strategier, program och den gällande nationella lagstiftningen och EU-lagstiftningen. Verksamheten förutsätter för närvarande inte direkt något förhandstillstånds- eller anmälningsförfarande enligt någon miljölag. I stället för ett förhandstillståndsförfarande tillämpas på bärgning av mossa enligt prövning från fall till fall naturvårdslagen (1096/1996), vattenlagen (587/2011), miljöskyddslagen (527/2014), skogslagen (1093/1996), markanvändnings- och bygglagen (132/1999) samt avfallslagen (646/2011).

Ytterligare information:

Hanne Lohilahti, specialsakkunnig, tfn. 0295 250 374, [email protected]

Tarja Haaranen, överdirektör, tfn. 0295 250 282, [email protected]