Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeriö on asettanut yhteistyöryhmän selvittämään rahkasammalen korjuun kestävää käyttöä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2021 15.15
Tiedote

Suomessa on herännyt kiinnostus hyödyntää suoalueilta rahkasammalta kaupallisiin tarkoituksiin. Vaikka rahkasammalbiomassan korjuu on vielä varsin pienimuotoista, seuraa ympäristöministeriö toiminnan laajenemista ja mahdollisten hallinnollisten toimien tarvetta. Nykyisin sammalenkorjuu ei edellytä ennakkoilmoitusta.

Yhteistyöryhmän tehtävänä on koota yhteen sammalen korjuuseen liittyvä lainsäädäntö ja eri strategioiden linjaukset sekä selvittää vapaaehtoisen ja lakisääteisen ilmoitusmenettelyn sekä luvanvaraisuuden käyttöönottoa. Yhteistyöryhmä myös selvittää, onko sammalen korjuuseen mahdollista ottaa käyttöön Green Deal -sopimus, eli vapaaehtoinen sopimus valtion ja elinkeinoelämän välillä. Lisäksi yhteistyöryhmä selvittää sammalen korjuuseen liittyvää ohjeistusta ja koulutustarpeita. Yhteistyöryhmän toimikausi on 1.2.2021–31.1.2022.

”Hallitus on sitoutunut pysäyttämään luonnon köyhtymisen Suomessa. Rahkasammaleen nosto ja sen vaikutukset ekosysteemille ovat puhuttaneet paljon ja asiaa on syytä käydä yhteistyötyöryhmän voimin läpi. Selvitämme, millaisilla edellytyksillä sammaleen nostoa voi tehdä ilman, että se aiheuttaa haittaa monimuotoisuudelle. Rahkasammaleen korjuu tulisi ohjata luonnontilansa menettäneille soille”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Ympäristövaikutuksista vasta vähän tietoa

Rahkasammalen korjuun ympäristövaikutuksista ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa. Puutteita on kasvillisuuden tai muun eliöstön palautumisesta sekä vesistö- tai ilmastovaikutuksista. Ympäristöministeriö käynnisti vuonna 2020 kaksi hanketta, joissa selvitetään muun muassa pintarahkasammaleen korjuun monimuotoisuus- ja ympäristövaikutuksia. Lisäksi laaditaan toimintaohjeet, menettelytavat ja seuranta rahkasammaleen kestävälle korjuulle.

Suomen ympäristökeskus toteuttaa Pintarahkasammaleen korjuun monimuotoisuus- ja ympäristövaikutukset -hankkeen, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Rahkasammaleen korjuun toimintaohjeet, menettelytavat ja seuranta Suomessa -hankkeen. Rahkasammalen korjuun yhteistyöryhmä seuraa näiden hankkeiden toteumista.

Rahkasammaleen korjuu ei edellytä ennakollista lupamenettelyä

Rahkasammaleen korjuuta ohjaavat ja sille asettavat reunaehtoja olemassa olevat strategiat, ohjelmat ja voimassa oleva kansallinen ja EU-lainsäädäntö. Toiminta ei tällä hetkellä suoraan edellytä minkään ympäristölain mukaista ennakollista lupa- tai ilmoitusmenettelyä. Ennakollisen lupamenettelyn sijaan korjuuseen tulevat sovellettavaksi tapauskohtaisen harkinnan perusteella luonnonsuojelulaki (1096/1996), vesilaki (587/2011), ympäristönsuojelulaki (527/2014), metsälaki (1093/1996), maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) sekä jätelaki (646/2011).

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Hanne Lohilahti, p. 0295 250 374, [email protected]

Ylijohtaja Tarja Haaranen, p. 0295 250 282, [email protected]