Miljö- och klimatminister Maria Ohisalo: Gasledningsläckaget i Östersjön är en säkerhets- och miljöfråga
Miljöministeriet har haft kontakt med svenska, estniska och danska myndigheter i fråga om gasläckaget, och den dagliga kontakten kommer att fortsätta. De behöriga myndigheterna i Sverige och Danmark undersöker orsaken till gasläckan. Även i Finland följer vi utvecklingen av situationen noggrant.
Miljö- och klimatminister Maria Ohisalo skriver i sin kolumn på miljöministeriets webbplats att det bästa Finland och EU i den här situationen kan göra med tanke på klimatet är att hålla fast vid sina klimatmål och fortsätta genomföra den gröna omställningen för att slopa fossila bränslen.
”Läckaget kommer inte att omkullkasta de internationella klimatmålen, men det gör däremot för sin del klimatkrisen ännu mer akut. Detta är ett farligt exempel på den förödelse som kan orsakas mänskligheten och hela planeten när klimatutsläpp används som vapen.”
”Det kommer förmodligen aldrig att strömma gas genom Nord Stream-gasledningarna för att tillfredsställa Tysklands eller resten av Europas behov för energi. Det kan tillfälligt orsaka problem för Centraleuropa, men på lång sikt är det bra att bryta sig loss från rysk energi med tanke på hela kontinentens förmåga att vara självständig i fråga om energi”, fortsätter ministern.
”Om man vill förstå omfattningen av läckagets konsekvenser kan man jämföra det med Finlands klimatutsläpp: mätt under en verkningstid på 20 år kan effekterna av gasledningsläckan motsvara nästan 80 procent av Finlands växthusgasutsläpp år 2020 om ny gas inte längre läcker ut ur gasledningarna. Metan bryts emellertid ned mycket snabbare än koldioxid i atmosfären, vilket gör att dess konsekvenser lindras allteftersom tidsperioden förlängs”, säger Ohisalo.
Enligt nuvarande uppskattningar har gasläckaget ingen större inverkan på Östersjöns tillstånd. Metanet som frigörs i läckan löser sig dåligt i vatten, och läckans konsekvenser är lokala.
”I området kring ön Bornholm är konsekvenserna naturligtvis negativa för det marina livet: till exempel fiskarna, havsdäggdjuren och fåglarna antingen flydde eller dog. När gasläckaget upphör kan de vattenlevande organismerna återvända till området, och metanet påverkar inte längre deras levnadsförhållanden”, skriver Ohisalo.
Ytterligare information
Heikki Isotalo
ministerns specialmedarbetare
040 8617 204
[email protected]