Vad är den gröna omställningen?
Den gröna omställningen är en nödvändig förändring mot en ekologiskt hållbar ekonomi. En hållbar ekonomi bygger på koldioxidsnåla lösningar, på lösningar som främjar cirkulär ekonomi och biologisk mångfald och på en hållbar användning av naturresurser.
Omställningen till ren energi är nära kopplad till den gröna omställningen. Att fasa ut fossila bränslen och ersätta dem med rena energilösningar är ett centralt mål i omställningen.
Varför behövs den gröna omställningen?
Den gröna omställningen är nödvändig eftersom vår ekonomiska tillväxt bygger på överkonsumtion av naturresurser och vilar på en ohållbar grund. Förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna medför enorma kostnader och konsekvenser för ekonomin. Genom den gröna omställningen kan vi snabbare minska utsläppen och begränsa klimatförändringarna samt bevara och förbättra miljöns tillstånd.
Den gröna omställningen ligger i Finlands ekonomiska intresse. Den förbättrar vår konkurrenskraft och bygger upp vår välfärd med hänsyn till planetens gränser. Den gröna omställningen kan bli en ny drivkraft för vår ekonomi, eftersom det runt om i världen finns efterfrågan på utsläppssnåla lösningar och lösningar som stärker den biologiska mångfalden. Hur vi lyckas bromsa klimatförändringarna och anpassa oss till dem och hur vi lyckas stoppa förlusten av biologisk mångfald kommer på ett avgörande sätt att påverka Finlands offentliga ekonomis hållbarhet på lång sikt, de kommande generationernas välfärd och miljöns tillstånd. Den gröna omställningen stärker också den övergripande säkerheten. Till exempel genom att lösgöra oss från utländska fossila bränslen och öka den nationella produktionen av förnybar energi förbättrar vi försörjningsberedskapen.
Det gröna omställningen i miljöministeriet
Miljöministeriet skapar förutsättningar för den gröna omställningen genom lagstiftning och påverkansarbete och genom att rikta finansiering till stöd för omställningen. De strategier och den reglering som behövs i ett samhälle som genomför den gröna omställningen bereds på nationell nivå, inom EU och globalt.
I Finland gör vi de miljörelaterade tillståndsförfarandena smidigare så att projekt för grön omställning kan framskrida snabbt och med beaktande av de krav som miljön ställer. Under ledning av finansministeriet reformerar vi också statens regionförvaltning. Vid det nya tillstånds- och tillsynsverket kan de viktigaste miljörelaterade tillstånden sökas centraliserat enligt principen om ett enda serviceställe. I miljöministeriets lagstiftningsprojekt om ett enda serviceställe främjar vi tjänster från ett enda serviceställe i miljöärenden. Utöver lagstiftningsprojektet pågår många andra åtgärder för att möjliggöra smidigare tillståndspraxis.
Miljöministeriet har också påskyndat behandlingen av tillståndsansökningar för investeringsprojekt som är viktiga med tanke på den gröna omställningen genom att ge dem tillfälligt företräde vid tillståndsbehandling i regionförvaltningsverken 2023–2026 och vid förvaltningsdomstolarna 2023–2028. Regionförvaltningsverken ska i tillståndsbehandlingen ge företräde till sådana projekt för förnybar energi, produktion av koldioxidsnål vätgas, elektrifiering av industrin, avskiljning och återvinning av koldioxid och projekt inom batteriindustrin som beaktar principen om att inte orsaka betydande skada (DNSH).
Miljöministeriet styr och stöder en systematisk områdesanvändning och därigenom bland annat en hållbar placering av solkraftverk och vindkraftverk.
Vi utvecklar koldioxidmarknaden och marknaden för naturvärden, såsom det frivilliga skyddet av skogarnas biologiska mångfald, kolinlagringen och vattenskyddet. Utvecklingen av marknaden baserar sig på frivillig ekologisk kompensation enligt naturvårdslagen, som trädde i kraft 2023. Vi utvecklar också metoder med hjälp av vilka företag, sammanslutningar och medborgare kan beräkna både koldioxidfotavtrycket och koldioxidhandavtrycket.
Miljöministeriet främjar forsknings- och innovationsverksamhet för grön omställning och stöder projekt. Vi styr till exempel det omfattande EU-finansierade projektet för omställning till ett rent energisystem (REPowerEU-CEST), som samordnas av Finlands miljöcentral. Vi utarbetar kriterier för projekt och finansiering som främjar den gröna omställningen och erbjuder stöd vid tillämpningen av kriterierna.
Vi sätter fart på den cirkulära ekonomin. Genom green deal-åtagandet för cirkulär ekonomi åtar sig de deltagande aktörerna att minska användningen av naturresurser, att ställa upp verkningsfulla mål och att vidta åtgärder som främjar en koldioxidsnål cirkulär ekonomi.
Byggnader förbrukar cirka 40 procent av all den energi vi använder. Energiprestandan har alltså ett direkt samband med koldioxidutsläpp som värmer upp klimatet. Vi försöker på olika sätt förbättra byggnaders energiprestanda, öka användningen av förnybar energi, minska energiförbrukningen och minska koldioxidutsläppen.
För att den gröna omställningen ska vara rättvis och godtagbar måste särskild hänsyn tas till delaktigheten, finansieringen, samarbetet och utnyttjandet av information. Det är viktigt att intressentgrupperna och allmänheten deltar i beredningen i de olika skedena av beslutsfattandet.
Principen om att inte orsaka betydande skada
EU-taxonomins bestämmelser om hållbar finansiering skapar kriterier för hurdan affärsverksamhet som är hållbar med hänsyn till miljön och naturen. Taxonomin används för att styra finansieringen till objekt som är hållbara och därmed främja den gröna omställningen och uppnåendet av EU:s miljömål.
I taxonomin ingår principen ”do no significant harm”, DNSH. Detta innebär exempelvis att man i samband med utsläppsminskande åtgärder inte samtidigt skadar andra miljömål. I Finland tillämpas principen vid beredningen, genomförandet och uppföljningen av investeringar och reformer i enlighet med EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF). Principen ingår också i bestämmelserna om att ge vissa projekt för grön omställning företräde i tillståndsförfarandena.
Mer information
Eeva Alho, ledande sakkunnig
miljöministeriet, Avdelningen för koncernstyrning och internationella ärenden, Ekonomi och finansiering Telefon:0295250011 E-postadress: [email protected]
Anu Kerkkänen, specialsakkunnig
miljöministeriet, Avdelningen för koncernstyrning och internationella ärenden, Ekonomi och finansiering Telefon:0295250142 E-postadress: [email protected]
Finansiering
- Understod och stod
- Ansökan om företagsfinansiering inom programmet för hållbar tillväxt (arbets- och näringsministeriet)
- Arbetsgruppen för finansiering av en grön omställning – slutrapport
- Rakennerahastot
- EU-rahoitusneuvonta