Skrivartävlingen Min nordliga natur

I skrivartävlingen Min nordliga natur berättade barn och unga i prosatexter och dikter vad de tänker om den arktiska naturens betydelse i deras liv. 91 barn och unga deltog i tävlingen.

Inbjudna att delta i skrivartävlingen var barn och unga som bor norr om polcirkeln samt barn och unga som bor längre söderut och som har erfarenheter och tankar om naturen i det arktiska området. Deltagarna ombads att fundera på naturens mångfald, miljöförändringar och sin framtid i norr. Skrivartävlingens mål var att få barn och unga att reflektera över den arktiska naturens betydelse och vad förändringarna i den innebär samt att få barns och ungas röster att höras bättre.

Huvudvinnare i skrivartävlingen var 6-årige Anton Soudunsaari. Vinnare i diktserien för elever i förskolan–årskurs 2 var Vanessa Huittinen och i prosaserien Sylvia Puominen. Lilja Laivamaa belönades i diktserien för årskurs 3–6 och Mikael Särkelä i prosaserien. Noomi Linjama belönades i diktserien för årskurs 7–9 och Vieno Rauhala i prosaserien.

Juryn bestod av Mia Rönkä (finska), forskare, facklitterär författare, vetenskapsredaktör och poet; Petter Morottaja (enaresamiska), lärare, översättare, forskare och författare; Tauno Ljetoff (skoltsamiska), ordförande för samiska språkrådet; Áilu Valle (nordsamiska), rapartist; Aleksis Salusjärvi (finska), kulturredaktör och utbildare i ordkonst; Veera Vähämaa (finska), barnboksförfattare, ordkonstpedagog och skolkonstnär; Marko Laihinen (finska), poet, aforistiker, ungdomsförfattare och ungdomsarbetare samt Johanna Holmström (svenska), författare.

Studiematerial om den arktiska naturen

Miljöministeriet har producerat studiematerial om den arktiska naturen i samarbete med WWF.  Studiematerialet uppmuntrar elever att lära sig mera om den arktiska naturen, hjälper dem förstå hur de arktiska omständigheterna påverkar deras egen närmiljö och motiverar dem att agera. Tack vare de hänförande bilderna, texterna och ljudmiljön blir lektionen en upplevelse. 

Materialet är uppdelat i fyra teman: vatten, jord, eld och luft. Materialet är avsett för lågstadieelever, och det innehåller olika teman för alla årskurser. Materialet är färdigt att användas som sådant och kräver alltså inga förhandskunskaper. Materialet lämpar sig för lektioner i miljölära och många andra studiehelheter, och kan till exempel användas av en vikarie som snabbt behöver få ett bra material för en lektion. 

Mer information

Lotta Manninen, miljöråd 
miljöministeriet, Naturmiljöavdelningen, Naturens biologiska mångfald Telefon:0295250226   E-postadress: