Pohjoinen luontoni -kirjoituskilpailu

Ympäristöministeriö ja Yleisradio järjestivät keväällä 2023 Pohjoinen luontoni -kirjoituskilpailun lapsille ja nuorille. Kirjoituskilpailuun osallistui 91 lasta ja nuorta. Kirjoituskilpailun tavoitteena oli saada lapset ja nuoret pohtimaan arktisen luonnon ja sen muutosten merkitystä sekä vahvistaa heidän äänensä kuulumista.

Kirjoituskilpailuun kutsuttiin napapiirin pohjoispuolella asuvat lapset ja nuoret sekä etelämpänä asuvat lapset ja nuoret, joilla on kokemuksia ja ajatuksia arktisen alueen luonnosta. Osallistujia pyydettiin pohtimaan luonnon monimuotoisuutta, ympäristön muutoksia ja tulevaisuuttaan pohjoisessa.

Kilpailutekstit tallennetaan osaksi kulttuuriperintöä: kaikki tekstit arkistoidaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Voittajat saavat palkinnon lisäksi tuomariston arvion tekstistään. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat tutkija, tietokirjailija, tiedetoimittaja ja runoilija Mia Rönkä (suomi), opettaja, kääntäjä, tutkija ja kirjailija Petter Morottaja (inarinsaame), saamen kielineuvoston puheenjohtaja Tauno Ljetoff (koltansaame), rap-artisti Áilu Valle (pohjoissaame), kulttuuritoimittaja ja sanataidekouluttaja Aleksis Salusjärvi (suomi), lastenkirjailija, sanataidekasvattaja ja koulutaiteilija Veera Vähämaa (suomi), runoilija, aforistikko, nuortenkirjailija ja nuorisotyöntekijä Marko Laihinen (suomi) ja kirjailija Johanna Holmström (ruotsi).

Kilpailun voittajat

Kilpailun päävoitto: Anton Soudunsaari

Anton Soudunsaaren omaääninen ja vahvasti kantaaottava runo herättää pohtimaan luonnon tilaa ja ihmisenkin tulevaisuuden riippumista siitä. Riemukas ja toisaalta syvästi koskettava teksti kuvaa merkityksellisesti lapsen luontosuhdetta.

Esikoululaisten–2.-luokkalaisten lyriikkasarjan voitto: Vanessa Huittinen

Kirjemuotoon kirjoitettu runo sisältää rajujakin huolia jääkarhujen selviytymisestä jäiden sulaessa mutta samalla kannustaa ja uskoo, että ongelmiin löytyy ratkaisu.

Esikoululaisten–2.-luokkalaisten proosasarjan voitto: Sylvia Puominen

Puomisen tarina on raikas tuulahdus opettavaisten eläinsatujen perinteessä. Suomessa uhanalaisen naalin nostaminen tarinan päähenkilöksi on loistava valinta kirjoittajalta.

3.–6.-luokkalaisten lyriikkasarjan voitto: Lilja Laivamaa

Tämän runon perusmaasto on luonnon tarjoama hiljaisuus – sinänsä vähäeleiset tapahtumat, ja kuten monesti suomalaisessa runoudessa, viimeisille riveille kypsyy hyvin vahva, kysyvä kiteytys.

3.–6.-luokkalaisten proosasarjan voitto: Mikael Särkelä

Hyvin kirjoitettu ja asiantunteva teksti vie lukijan retkelle pohjoiseen luontoon, sen eri elinympäristöihin ja eri lajeja havainnoimaan, konkreettisesti ja eri aistein.

7.–9.-luokkalaisten lyriikkasarjan voitto: Noomi Linjama

Upeita dikotomioita, joissa avautuu ihmisen ja luonnon suhde. Runon lopussa lumi peittää ihmisen jäljet alleen. Runon estetiikan taju on vaikuttava ja hieno! Tässä on poikkeuksellisen hieno rakenne ja havaintojen tasot ovat moniulotteisia.

7.–9.-luokkalaisten proosasarjan voitto: Vieno Rauhala

Tarinan jäniksen suru lumettomasta talvesta kuvastaa ihmisen ahdistusta ilmastonmuutoksesta, mutta tarinan lopussa kuitenkin pilkahtaa toivo, kun lumisade saapuu.

Oppimateriaali arktisesta luonnosta

Ympäristöministeriö on yhteistyössä WWF:n kanssa tuottanut oppimateriaalin arktisesta luonnosta. Oppimateriaali innostaa oppilaita havainnoimaan arktista luontoa, ymmärtämään sen ilmiöitä omassa lähiympäristössään ja toimimaan sen puolesta. Lumoavat kuvat, teksti ja äänimaisema tekevät oppitunnista elämyksen.

Aineistoa on neljästä teemasta: vesi, maa, tuli ja ilma. Materiaali on suunnattu alakoululaisille useilla luokka-asteilla – eri teemoja on kohdennettu eri luokka-asteille. Se on käyttövalmista, eli oppitunnin pitäminen onnistuu ilman ennakkotietoja. Aineisto sopii esimerkiksi ympäristöopin tunneille, monialaisiin opintokokonaisuuksiin ja silloin, kun sijaisen on nopeasti pidettävä laadukas oppitunti.

Lisätietoja

Lotta Manninen, ympäristöneuvos 
ympäristöministeriö, Luontoympäristöosasto, Luonnon monimuotoisuus Puhelin:0295250226   Sähköpostiosoite: