Kommuner i utvecklingen av boendet för äldre

Att bo tryggt i sitt eget hem är något många äldre vill. När vardagen fungerar behövs det färre tjänster och boendeservice. Därför är det också ur kommunens synvinkel viktigt att boendeförhållandena för den äldre befolkningen är goda.

Kommunernas beredskap för förändringar i befolkningens åldersstruktur

Kommunerna har liknande centrala utmaningar när det gäller äldres boende. En gemensam utmaning är att antalet äldre ökar snabbt. Antalet äldre kommer att öka till över 1,5 miljoner fram till 2030. Framförallt stiger andelen mycket ålderstigna personer kraftigt när livslängden ökar och de stora åldersklasserna blir äldre. Förändringarna i kommunernas åldersstruktur är olika i olika delar av landet. I östra och norra Finland kommer den äldre befolkningens andel att växa kraftigt redan tidigare. 

Äldreomsorgslagen förpliktar kommunerna och välfärdsområdena att göra upp en plan för att stödja den åldrande befolkningen. Planerna ska också innehålla framförhållning med avseende på den äldre befolkningens boendebehov och utveckling av ett boende som motsvarar behoven. Detta förutsätter samarbete mellan välfärdsområdets och kommunens olika förvaltningsområden samt andra instanser.

Utvecklingen av den äldre befolkningens boende, boendemiljöer och tjänster bör ingå i kommunernas strategiska planering. Det är viktigt att genomförandet av planerna kopplas till planeringen av kommunens ekonomi och markanvändning samt främjandet av välfärd och hälsa. Inom välfärdsområdena anknyter boendet och boendeservicen för äldre personer till planeringen av servicenäten.

Som ett led i det nationella åldersprogrammet genomförde miljöministeriet ett åtgärdsprogram för äldres boende. Inom ramen för programmet har flera kommuner och samkommuner genomfört utvecklingsprojekt genom vilka boendet och boendemiljöerna för äldre och personer med minnessvårigheter har förbättrats, olika boendelösningar har utvecklats och framförhållningen i fråga om det egna boendet för äldre personer har stärkts.

I frågor som rör äldre personers boende är det viktigt med samarbete mellan landskap och kommuner. De uppgifter kring boende och samhällsplanering som kommunerna sköter i dag är centrala för stödet för hemmaboende och utvecklandet av olika framtida boendelösningar.

Framförhållningsmodell för kommunerna

När det gäller befolkningens åldrande bör man bedöma åldrandet både på kommunal nivå och för specifika bostadsområden. Bedömningen baserar sig på befolkningsprognoser. Det är viktigt att kommunerna har en uppfattning om befolkningens åldrande enligt bostadsområden under de kommande årtiondena. 

En modell för framförhållning som hjälper kommunerna att förbereda sig på äldres boendebehov har skapats. Man har vid granskningen utgått ifrån nationella material och enkäter riktade till enskilda kommuner. Resultatet är kommunspecifika åtgärder för framförhållning och beredskap. Dessa har tagits fram under gemensamma workshoppar som ordnats för bostadsväsendet och tekniska väsendet, välfärdsområdena och äldreråden. 

Stöd för boende hemma 

För att främja ett mångsidigt bostadsbestånd lönar det sig för kommunen att stärka samarbetet med privata aktörer, såsom byggherrar. Beslutsfattares kunskaper i frågor som anknyter till äldres boende bör ökas. Det lönar sig att göra det enkelt att byta bostad i kommunala hyreshusbolag så att äldre personer vid behov kan flytta till en tillgänglighetsanpassad bostad. När det gäller beredskapen i fråga om äldres boende är det viktigt att höra och engagera kommuninvånarna, och i synnerhet äldreråden.

Det lönar sig för kommunerna att utreda boendeförhållandena för äldre personer och behovet av hissar i flervåningshus. Kommunerna kan utarbeta informationspaket med information om möjligheterna i fråga om understöd för och genomförande av reparationer av bostäder. Som en del av beredskapen i fråga om äldres boende bör sådan rådgivning om boende för äldre som avses i äldreomsorgslagen erbjudas. God kommunikation stärker samarbetet mellan olika aktörer och äldreråden samt råden för personer med funktionsnedsättning. Boendet för äldre personer och personer med minnessvårigheter bör beaktas i det bostadspolitiska programmet. 

Utvecklande av boendemiljöer och boende

Befolkningens åldrande bör beaktas i planläggningen och nybyggandet. I kommunerna bör man se till att det kommer att finnas tillräckligt med tillgänglighetsanpassade bostäder i närheten av tjänsterna.

Det är nödvändigt att stärka framförhållningen i fråga om äldres boende i kommunerna. När det gäller behov som rör byggande och ändringsarbeten är det fråga om beredskap. Kommunen bör bedöma behovet av ombyggnad och kompletteringsbyggande i förhållande till befolkningsprognoserna. Inom nyproduktionen bör man bedöma hurdana bostäder som borde byggas, var de borde byggas och vilka aktörer som ska bygga dem. 

Beroende på det lokala behovet och efterfrågan kommer kommunernas gamla ARA-bostadsbestånd att antingen repareras eller rivas. Det bör utredas hur väl ARA-bostadsbeståndet lämpar sig för äldre och reparationer bör utföras efter behov. Staten understöder reparationen av dessa hus för äldre på områden med minskande befolkningsunderlag. Utgångspunkten ska vara att utrymmena är tillgängliga och kan användas till flera ändamål samt att de är äldreanpassade. Upprätthållande av funktionsförmågan är viktigt och kan främjas genom enkla och bekväma motions- och promenadrutter som hålls i gott skick året runt.

Mer information

Raija Hynynen, bostadsråd 
miljöministeriet, Avdelningen för den byggda miljön, Boende och kulturmiljöer Telefon:0295250093   E-postadress:


Heli Mäntylä, specialsakkunnig 
miljöministeriet, Avdelningen för den byggda miljön, Boende och kulturmiljöer Telefon:0295250189   E-postadress: