Hoppa till innehåll
Media

Velmu-programmet, som kartlägger mångfalden i den marina undervattensmiljön, fyller 20 – den förnyade karttjänsten har publicerats

miljöministeriet
Utgivningsdatum 17.1.2024 13.39 | Publicerad på svenska 18.1.2024 kl. 12.12
Nyhet
Bild: Essi Keskinen

Inventeringsprogrammet för marin undervattensnatur Velmu inleddes 2004 och fyller 20 år. Arbetet har utnyttjats brett och ofta belönats med erkännanden, och det fortsätter in på sitt tredje årtionde och möter vår tids största utmaningar.

Velmu-programmet har redan i 20 år samlat information om förekomsten av akvatiska naturtyper, arter och biotoper i Finlands havsområden. Programmet stöder skyddet och ett hållbart nyttjande av Östersjöns marina natur och ökar den övergripande förståelsen för Östersjöns natur. Tack vare Velmu har man fått en allmän bild av spridningen av arter och naturtyper i Finlands havsområden och av havsbottnens egenskaper. Med hjälp av kartläggningarna inom ramen för Velmu har man bland annat identifierat områden med värdefull havsnatur i Finland, det vill säga de områden vid Finlands kust som är mest värdefulla med tanke på naturens ekologiska och biologiska värde.

Uppgifterna i Velmu används för att fastställa behovet av att skydda havsområden, planera skötseln och utnyttjandet av naturskyddsområden, bedöma vilka arter och naturtyper som är hotade och för att planera havsområden. År 2020 tilldelades Velmu-programmet Natura 2000-priset av Europeiska kommissionen.  

Under de senaste 20 åren har förlusten av biologisk mångfald, vid sidan av klimatförändringen, ansetts utgöra det största hotet mot livet på jorden. Haven förändras ständigt i och med den globala miljöförändringen, och därför har behovet av information om havsekosystemet blivit större. Ny information behövs som stöd för klimatbeaktande skydd och restaurering. Tillförlitliga uppgifter om naturen kommer att behövas även när man beaktar naturen i de nationella räkenskaperna och till exempel bedömer människans biodiversitetsfotspår. 

Människans verksamhet hotar den biologiska mångfalden – det behövs mer information om livet under vattenytan

Människans verksamhet utgör det största hotet mot den marina biologiska mångfalden. Det behövs åtgärder både till havs och på land för att skydda Östersjöns marina undervattensmiljö: till exempel näringsämnen och skräp på land hamnar i havet, bland annat via åar och stränder. Var och en av oss kan genom sina egna handlingar bidra till skyddet av Östersjöns marina natur.

Övergödning utgör ett allt större hot mot organismerna i Östersjön, men vid sidan av övergödningen har det uppstått nya problem som behöver lösas. En aktuell fråga som rör skyddet av den marina undervattensmiljön är vindkraften till havs. I arbetet för en ekologisk hållbarhetsomvälvning är det viktigt att vara medveten om att all mänsklig verksamhet har konsekvenser för ekosystemen. Med hjälp av Velmu-uppgifterna har det varit möjligt att identifiera havsområden där man kan placera vindkraft utan att havsnaturen blir allvarligt skadad. Genom att utnyttja den insamlade informationen om havsnaturen är det möjligt att samordna olika intressen samtidigt som man bromsar klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. Hållbara lösningar kräver att vetenskaplig kunskap utnyttjas i beslutsfattandet, säger miljörådet Penina Blankett vid miljöministeriet.

”Velmu samlar och producerar information som vi kan använda för att eftersträva de bästa lösningarna för både människan och naturen” säger Blankett.

Den förnyade karttjänsten är lättare att använda 

Velmus karttjänst har förnyats. Karttjänstens teknik har moderniserats och tjänsten har samtidigt fått ett nytt utseende. I den version som nu publiceras har det införts funktioner som utifrån användarenkäterna ansågs vara de viktigaste i tjänsten. Dessa funktioner hänför sig särskilt till den okulära inspektionen av materialet och till användningen av uppgifterna om materialets egenskaper. Utvecklingsarbetet fortsätter och tjänsten utökas med funktioner som framför allt har att göra med att tjänsten används i havsplaneringen. Användarnas åsikter om den nya tjänsten samlas in och utifrån dessa fattas beslut om vad som behöver utvecklas i fortsättningen. Karttjänsten blir senare tillgänglig även på svenska. 

Velmu-karttjänsten | Finlands miljöcentral

Arbetet inom Velmu-programmet styrs av miljöministeriet och samordnas av Finlands miljöcentral. För fältarbetena ansvarar framför allt Forststyrelsens Naturtjänster, Geologiska forskningscentralen och Naturresursinstitutet. I arbetet deltar också närings-, trafik - och miljöcentralerna vid kusten och Åbo Akademi, samt tidvis även andra universitet, högskolor och konsultföretag. I styrgruppen ingår representanter från miljöministeriet, försvarsministeriet, finansministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, arbets- och näringsministeriet, Trafikledsverket, Marinstaben, Gränsbevakningsväsendet och Museiverket.

Mer information

Penina Blankett
miljöråd
tfn 029 525 0058
[email protected]