Utvecklingsprogram lyfte fram äldres boendebehov
Enligt prognoserna kommer Finland att år 2030 ha cirka 1,5 miljoner invånare som är äldre än 65 år. Detta syns också som förändrade boendebehov. Ett av de viktigaste målen för programmet för att förbättra äldres boende, som nu avslutas, har varit att svara på äldres nuvarande och framtida boendebehov.
"Att programmet har genomförts på riksnivå har gett större vikt åt arbetet med att utveckla äldres boende och boendemiljöer på olika håll i Finland. Kunskapen om frågans betydelse har ökat och programmet har i avsevärd utsträckning kunnat stödja utvecklingsarbetet”, bedömer programchefen Sari Hosionaho från miljöministeriet.
Framsteg och utmaningar
Utvecklingsprogrammet, som inleddes 2013, har pågått i fem år. Miljöministeriet har ansvarat för samordningen av programmet, medan genomförandet har skett i samarbete med flera aktörer. Utvecklingsinsatserna har i synnerhet riktats till organisationer och kommuner så att de fått redskap för att förbättra äldres boende och boendemiljöer. Centrala resultat av programmet är bl.a. satsningar på tillgängligt boende genom hissinstallationer, information som gör det lättare att förutse boendebehoven bland äldre, kartläggningar av olika boendelösningar och av äldres önskemål i fråga om boendet samt stödinsatser när det gäller boende i gemenskap.
"Befolkningens åldrande är en betydande samhällelig förändring som direkt påverkar boendet. Efterfrågan på tillgänglighetsanpassade bostäder kommer att öka betydligt. Programmet för förbättra äldres boende har lyckats identifiera utmaningar och tagit fram ny information och nya arbetssätt för att ta tag i utmaningarna”, säger bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.
Inom samhällsplaneringen och bostadspolitiken fattar kommunerna de betydande besluten när det gäller äldres boende och boendemiljö. Kommunerna kan också stödja reparation av bostadsbeståndet och se till att det tas fram boendeformer som lämpar sig för äldre personer.
"Utgående från programmet ser det dock ut som om de flesta kommunerna inte ännu har förberett sig tillräckligt på att antalet äldre ökar och har olika boendebehov”, konstaterar minister Tiilikainen. ”Detta innebär att kommunerna i fortsättningen måste arbeta planmässigt och också samarbeta sinsemellan”, tillägger han.
Kommunernas roll stark också i fortsättningen
Programmet avslutas i ett läge där den pågående social- och hälsovårds- och landskapsreformen håller på att överföra en del ansvar för ordnandet av social- och hälsotjänster från kommunerna till landskapen. Det innebär att boendeservicen och hemservicen för äldre i fortsättningen ska ordnas av landskapet. Kommunerna kommer dock fortfarande att ha en stark roll när det gäller att säkra en bra vardag för äldre.
"Kommunerna har också i fortsättningen i uppgift att förbättra boendeförhållandena och bostadsutbudet, men också att främja invånarnas hälsa och välfärd. Kommunerna måste äldreanpassa bostadsområdena och ordna närservice så att äldre personer kan bo hemma och leva självständigt så länge som möjligt”, framhåller bostadsrådet Raija Hynynen från miljöministeriet. I och med reformen blir det allt viktigare med nära samarbete mellan kommunen, landskapet, företag och organisationer.
I samband med att programmet för att förbättra äldres boende avslutas kommer det att utarbetas en framtidsplan. Målet är att med hjälp av de resultat och den information som tillvaratagits under den femåriga programperioden säkerställa att arbetet med att utveckla äldres boende och livsmiljöer fortsätter också i framtiden.
Mer information:
Raija Hynynen, bostadsråd, miljöministeriet, 0295 250 093, [email protected]
Sari Hosionaho, programchef, miljöministeriet, tfn 0295 250 353, [email protected]